| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Kakovost življenja starostnika po operaciji kolka
Janez Hercan, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili starostnika in njegovo kakovost življenja po operaciji kolka. V prvem, teoretičnem delu so opisani dejavniki tveganja za zlom kolka, diagnostika in zdravljenje, preprečevanje padcev ter rehabilitaciji po zlomu. Posebej pa smo se osredotočili na kakovost življenja starostnika po operaciji kolka. Bolniku je po operaciji v veliko pomoč podpora družine in drugih. Namen diplomskega dela je bil raziskati kakovost življenja starostnika po operaciji kolka. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati na podlagi anonimnega anketnega vprašalnika. Vprašalnik je vseboval 19 vprašanje odprtega in zaprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 10 starostnikov. Raziskavo smo želeli ugotoviti kako lahko medicinska sestra vpliva na kakovost življenja starostnika po operaciji kolka, kako so starostniki pripravljeni na odpust iz bolnišnice ter kakšno vlogo ima pri zagotavljanju kakovosti življenja starostnika njegova družina. Bistvene ugotovitve so pokazale, da imajo pri kakovosti življenja starostnika po operaciji kolka medicinska sestra in njegovi svojci pomembno vlogo. Prav tako smo tudi ugotovili, da se kakovost življenja pacienta po operaciji bistveno zmanjša.
Keywords: starostnik, kakovost življenja, zlom kolka, medicinska sestra, zdravstvena nega, svojci
Published: 14.07.2009; Views: 5774; Downloads: 1222
.pdf Full text (469,18 KB)

2.
Zdravstvena nega starostnika po operaciji kolka med rehabilitacijo v Termah Zreče
Darja Vodovnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Prebivalstvo po vsem svetu se stara, število starostnikov se veča. Sorazmerno se zvišuje tudi odstotek padcev in posledičnih zlomov kolka, ki so za starostnika pogosto lahko usodni. Poznavanje notranjih, predvsem pa zunanjih dejavnikov tveganja za zlom kolka je bistvenega pomena, saj jih pogosto lahko odstranimo. Rehabilitacija starostnika po poškodbi je zahtevna in pogosto ne doseže zastavljenih ciljev. Vloga medicinske sestre v obravnavi starostnika v fazi rehabilitacije s fiziatrom in fizioterapevti v ospredju pogosto ostaja nevidna, čeprav je starostniku neprestano v pomoč pri izvajanju osnovnih življenjskih aktivnosti na poti k ponovni samostojnosti. V raziskavi je sodelovalo 25 starostnikov po 65. letu starosti, ki so po zlomu kolka bili sprejeti na zdraviliško zdravljenje v zdravilišče Terme Zreče. Raziskava je temeljila na osnovi lestvice funkcijske neodvisnosti (Functional Independence Measure-FIM), ki ocenjuje samostojnost izvajanja osemnajstih motoričnih in kognitivnih aktivnosti. Ocenjevalno lestvico smo uporabili trikrat: ob sprejemu, po enem tednu bivanja in ob odpustu. Podatke smo obdelali v programih Microsoft Excel in Microsoft Word. Rezultate ocenjevalne lestvice smo izrazili v obliki osnovnih življenjskih aktivnosti po Virginiji Henderson in tako ugotavljali odvisnost starostnika od medicinske sestre. Rezultati so pokazali, da je vloga medicinske sestre v postopku rehabilitacije zelo pomembna, saj je večina starostnikov ob sprejemu in še po prvem tednu terapevtske obravnave odvisna od pomoči pri osnovnih življenjskih aktivnostih. Pogosto tudi po odpustu ostanejo odvisni od pomoči svojcev, kar je pogosto vzrok za sprejem v institucionalno varstvo.
Keywords: Ključne besede: starostnik, zlom kolka, rehabilitacija, FIM lestvica, osnovne življenjske aktivnosti
Published: 14.07.2009; Views: 7900; Downloads: 1359
.pdf Full text (871,97 KB)

3.
Veljavnosti napovedi hitrih testov za povečano tveganje zloma kolka pri starostniku
Bernarda Hostnik, 2010, master's thesis/paper

Abstract: Osteoporoza je sistemska skeletna bolezen, za katero je značilna znižana mineralno kostna gostota in s tem posledično povečana lomljivost kosti. Pri starostnikih z osteoporozo zlomi zato nastajajo že pri manjših poškodbah, kot je v primeru padca iz stojne višine. V razvitem svetu število starostnikov z osteoporozo in število zlomov zaradi nje strmo narašča. Osteoporoza in z njo povezani zlomi predstavljajo velik ekonomski problem razvitih družb. Z raziskavo v magistrski nalogi smo želeli ugotoviti, ali obstaja povezava med dejavniki tveganja za osteoporozo in verjetnostjo zloma kolka. Prav tako smo želeli ugotoviti, ali imajo trije naključno izbrani vprašalniki preko spletne strani napovedno vrednost za oceno tveganja za zlom kolka pri starostnikih. Raziskovalna metodologija. V raziskavi je bila uporabljena kvantitativna metodologija. Za kvantitativne podatke je bil uporabljen program SPSS, s pomočjo katerega je bila izvedena statistična analiza podatkov (deskriptivna analiza, Hi² test, Cramerjev koeficient). Raziskovalni vzorec je zajemal 80 starostnikov, ki so bili hospitalizirani na travmatološkem oddelku splošne bolnišnice. Podatke smo pridobili s tehniko zbiranja iz treh različnih anketnih vprašalnikov. Rezultati. Trije izbrani vprašalniki preko spletne strani imajo zadovoljivo napovedno vrednost za zlom kolka in nastanka osteoporoze pri starostnikih. Sklep. Starostniki, ki so bolje informirani in bolje poučeni, se bolj zanimajo za svoje zdravje, jim ni vseeno za zdravje. Osveščenost starostnikov je nujna, kar je dobra pot za ohranitev zdravja. S tem se zagotavlja boljša kakovost življenja.
Keywords: starostnik, osteoporoza, zlom kolka, dejavniki tveganja, medicinska sestra
Published: 29.10.2010; Views: 3432; Downloads: 610
.pdf Full text (1,22 MB)

4.
Kakovost in skrb za starostnika po operaciji kolka
Tadeja Očko, 2012, master's thesis

Abstract: Teoretično izhodišče. V magistrskem delu smo predstavili kakovost v zdravstveni negi. Prav tako smo opisali tudi osnovne značilnosti zloma kolka pri starostniku in opisali teorijo skrbi po Kristen M. Swanson. Namen raziskave je predstaviti osveščenost članov negovalnega tima o kakovosti življenja starostnika po operaciji kolka na podlagi teorije skrbi po Kristen M. Swanson. Metodologija raziskovanja. Uporabljena je bila kvantitativna metodologija raziskovanja. Podatke smo zbrali s pomočjo delno strukturiranega anketnega vprašalnika. V raziskavo je bilo vključenih 81 članov negovalnega tima (diplomirane medicinske sestre/diplomiran zdravstvenik, zdravstveni tehniki/tehnik zdravstvene nege, srednje medicinske sestre). Rezultate ankete smo obdelali s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Excel 2010 in IBM SPSS Statistics 20. Rezultati raziskave. Rezultati ankete so pokazali, da 88 % članov negovalnega tima lahko opredeli kakovost. Prav tako člani negovalnega tima poznajo cilje h katerim stremimo pri izvajanju kakovostne zdravstvene nege starostnika po operaciji kolka ter znajo opisati skrb v zdravstveni negi. Za kakovostno zdravstveno nego je namreč skrb bistvenega pomena. Rezultati ankete so pokazali tudi, da lahko trdimo, da izobrazba članov negovalnega tima bistveno vpliva na poznavanje kakovosti (p=0,001). Sklep. Iz raziskave je razvidno, da je kakovost v zdravstveni negi bistvenega pomena. Kakovost predstavlja torej celoten sistem uveljavljanja ciljev zdravstvene nege, ki so v končni instanci usmerjeni v dobrobit pacienta. Zaposleni se tudi zavedajo, da je skrb še vedno osrednji element v zdravstveni negi, ki vpliva na kakovost dela.
Keywords: medicinska sestra, člani negovalnega tima, kakovost, skrb, zlom kolka
Published: 08.01.2014; Views: 1063; Downloads: 196
.pdf Full text (2,83 MB)

5.
Starostnik po operaciji kolka v domačem okolju
Martina Pečovnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili starostnika in njegovo življenje po operaciji kolka v domačem okolju. Predstavili smo tudi vlogo patronažne medicinske sestre v oskrbi starostnika doma. V teoretičnem delu je opisan starostnik, starost, dejavniki tveganja za zlom kolka in patronažna zdravstvena nega. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti najpogostejše negovalne diagnoze ter težave s katerimi se starostnik po operaciji kolka v domačem okolju sooča. V empiričnem delu diplomskega dela smo predstavili rezultate, katere smo pridobili z intervjujem starostnice, ki je bila operirana na kolku. Intervju smo izvedli na njenem domu, z njenim privoljenjem. Z intervjujem smo ugotovili, da se je starostnica soočala s težavami, ki jih je uspešno rešila s pomočjo svojcev ter patronažne medicinske sestre. Ugotovitve so pokazale, da je imela pred operacijo največ težav z bolečino in omejenim gibanjem. Po operaciji kolka pa se je kakovost življenja izboljšala, saj so se bolečine zmanjšale, gospa pa je samostojna pri izvajanju osnovnih življenjskih aktivnostih.
Keywords: starostnik, staranje, zlom kolka, patronažna zdravstvena nega
Published: 12.10.2016; Views: 764; Downloads: 133
.pdf Full text (626,38 KB)

6.
Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica