| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
ANALIZA SESTAVIN V FILMSKIH PLAKATIH
Aljaž Papež, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Želja vsakega oblikovalca je ustvariti prepoznaven plakat. Da bi mu to uspelo, mora obvladati razumevanje osebnosti, ter kako le ta osebnost zaznava. V diplomski nalogi smo teoretično obdelali interakcijski model osebnosti, Jungovo analitično psihologijo osebnosti in informacijsko ekološko razlago zaznav. Z barvami oblikovalec v plakatu ustvarja figuro, ozadje, ravnotežje, kompozicijo. Kot del kompozicije smo raziskali tudi uporabo zlatega reza. Izmerili smo uporabo osnovnih barv RGB modela v filmskih plakatih v različnih kulturah, ter dodatno analizirali izbrane plakate. Na celoten plakat ima velik vpliv tudi simbolika. Tako barv, kot tudi likov, teles, ki jih oblikovalec namenoma ali ne namenoma (podzavestno, intuitivno) vgradi v plakat. Vse to oblikovalec uporabi, da doseže učinek. Doseže pozornost množice in jo pripravi do akcije - ogleda filma, nakupa vstopnice za ogled, nakupa filmskega DVD-ja... Tako lahko skupina ljudi zbranih v marketinški oz. oblikovalski agenciji formira mit, ki služi namenu kontrole nad množico oz. ciljno skupino.
Keywords: filmski plakat, interakcijski model osebnosti, Jungova analitična psihologija, informacijsko ekološka razlaga zaznav, barve, simboli, figura, ozadje, ravnotežje, kompozicija, gestalt, zlati rez, psihološki stroj, RGB model
Published: 15.07.2009; Views: 2198; Downloads: 290
.pdf Full text (1,85 MB)

2.
FIBONACCIJEVA ŠTEVILA
Stanislava Toplak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Zaporedje Fibonaccijevih števil je definirano z F0 = 0, F1 = 1 in za n≥2, Fn=F(n-1)+ F(n-2). Fibonaccijeva števila imajo dolgo in bogato zgodovino. Poznamo jih odkar je v začetku 13. stol. Leonardo Fibonacci postavil svoje znamenito vprašanje o razmnoževanju zajčkov. V tem diplomskem delu predstavljamo kombinatorični pristop k dokazovanju izrekov vezanih na Fibonaccijeva, Lucasova in Gibonaccijeva števila. Predstavljenih pa je tudi nekaj povezav med filotakso in zlatim rezom s Fibonaccijevimi števili.
Keywords: matematika, Fibonaccijeva števila, Lucasova števila, Gibonaccijeva števila, kombinatorika, filotaksa, zlati rez.
Published: 22.05.2009; Views: 3151; Downloads: 260
.pdf Full text (743,06 KB)

3.
VLOGA ZLATA V EKONOMIJI IN FINANCAH
Adriana Kozel, 2010, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Zlato je sopotnik denarja, investicij in bogastva že od davnih časov. Uvrščamo ga med najbolj varne oblike investiranja, saj svojo vrednost ohranja skozi dolgoletno zgodovino. V preteklosti, predvsem v obdobju zlatega standarda, je imelo zlato v gospodarstvu veliko bolj pomembno vlogo kot danes. V zlatem standardu cena zlata ni nihala glede na ponudbo in povpraševanje po zlatu, temveč je bilo zlato zapisano kot nespremenljivo merilo vrednosti. Danes zlato obstaja zgolj kot ena izmed naložbenih možnosti. Obstaja veliko različnih načinov vlaganja v zlato — od nakupa zlatih kovancev do strukturiranih finančnih produktov. Povpraševanje po zlatu je razširjeno po vsem svetu, zlasti se povečuje v času finančne negotovosti, in sicer zaradi izjemne lastnosti zlata kot ohranjevalca vrednosti. Povpraševanje po zlatu je v primerjavi s ponudbo zlata bistveno večje, temu primerno raste tudi cena zlata. Le-ta je odvisna od številnih dejavnikov (inflacije, cene nafte, dolarja, ponudbe in povpraševanja). Tečaj cene zlata se vsakodnevno oblikuje na borzi, samo trgovanje z zlatom poteka na prostem trgu skozi mehanizem, imenovan London Bullion Market Association (Londonsko združenje za plemenite kovine), znan tudi kot LBMA.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: zlato, investicije, cena zlata, zlati standard, trgovanje z zlatom
Published: 01.09.2010; Views: 1815; Downloads: 224
.pdf Full text (750,43 KB)

4.
LINEARNE DIFERENČNE ENAČBE V BIOLOGIJI
Saša Orlač, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu definiramo linearne diferenčne enačbe, homogene in nehomogene linearne diferenčne enačbe prvega reda, homogene in nehomogene linearne diferenčne enačbe drugega reda s konstantnimi koeficienti, ter racionalne diferenčne enačbe drugega reda. Opišemo tudi reševanje posameznih linearnih diferenčnih enačb. V nadaljevanju uporabo linearnih diferenčnih enačb prikažemo na primerih iz biologije. Rezultate izpeljemo s pomočjo formul za reševanje linearnih diferenčnih enačb, ki smo jih zapisali v uvodnih poglavjih.
Keywords: Fibonaccijeva števila, linearne diferenčne enačbe prvega reda, linearne diferenčne enačbe drugega reda s konstantnimi koeficienti, racionalne diferenčne enačbe drugega reda, zlati rez.
Published: 09.07.2012; Views: 2030; Downloads: 144
.pdf Full text (239,59 KB)

5.
FENOMEN RAZMERIJ V LIKOVNEM IZRAZU IN STRUKTURIRANOST SLIKOVNE POVRŠINE
Iva Pečnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomske naloge je bila raziskava prostorskih razmerij, ki so bila skozi zgodovino prisotna na različnih področjih umetniškega delovanja in so bila predmet mnogih raziskav ter poskusov generalizacije. Pregled preučevanj in uporabe proporcionalnih teorij skozi zgodovinska obdobja je pokazal, da je razumevanje in uporaba razmerij v tesni povezavi z določenim časovnim obdobjem. Izpostavljen je bil zlati rez kot univerzalno razmerje v naravi in umetnosti. Obravnavan je bil vpliv razmerij na kompozicijo, vsebino umetniškega dela in vizualno zaznavanje. S tega stališča je bila pozornost usmerjena tudi na gestalt psihologijo. Izpostavljena umetniška zvrst je bilo slikarstvo, pri čemer je bil poudarek predvsem na samem formatu in strukturni razdelitvi notranje slikovne površine. Obravnavani so bili različni načini členitve formata, ki lahko služijo kot smernice pri komponiranju. Bodisi zavestno določena ali izbrana po občutku, so v likovnem izrazu razmerja vedno intencionalna in niso slučajna, kar se je utemeljilo tudi skozi praktični del. Zmeraj je v ospredju celota, ki je rezultat ustvarjalnega izraza, subjektivnosti in sposobnosti usklajevanja vseh sestavnih delov umetniškega dela, od prostorskih odnosov med likovnimi elementi, delujočih napetosti, kompozicijskih zakonitosti do vsebine oz. sporočila, ki ga želi likovno delo posredovati.
Keywords: razmerje, proporc, zlati rez, antropometrični sistem, format, notranja struktura formata, gestalt
Published: 04.10.2012; Views: 2048; Downloads: 129
.pdf Full text (27,11 MB)

6.
OD TRŽNEGA DENARJA DO FIAT VALUT
Robert Zevnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V prvem poglavju diplomskega dela sem predstavil teorijo o nastanku denarja kot najlikvidnejšega blaga na trgu, ki jo je razvil Carl Menger. Med prvimi je trdil, da so razlike v unovčljivosti blaga povzročile dolgoročno diferenciacijo dobrin in razvoj nekaterih vrst blaga v skupne posrednike menjave. Izvor denarja pripiše praksi trgovanja skozi katero so ljudje opazili ter izkoristili razlike v unovčljivosti dobrin. Blagovni denar v obliki zlatnikov in srebrnikov je bil stoletja glavna izbira trgovcev. Kovinski standard je služil tudi kot osnova za prvi mednarodni denarni sistem tako imenovan klasični zlati standard. Imena denarnih enot so takrat še predstavljala enoto mase zlata ali srebra v kovancih. Zaradi varnosti so trgovci pogosto uporabljali substitute blagovnega denarja ter hranili zlato in srebro v depozitnih bankah. Dokler so depozitne banke spoštovale klasično pravno načelo popolnih rezerv so bili njihovi bankovci vredni zaupanja. Vendar je večina bank posojala tudi nekrite bankovce. Ta praksa je pomenila začetek bančništva z delno rezervo. Z uzakonitvijo centralnih bank pa je postalo izdajanje bankovcev monopolizirano. Korak za korakom so bankovci izgubljali menljivost z zlatom. Sodobne fiat valute nimajo več kritja z nobeni blagovnim standardom, ampak se le posodijo v obstoj. V zadnjem poglavju sem analiziral določbe Občega državljanskega zakonika (ODZ) v zvezi z denarjem in denarnimi substituti.
Keywords: Carl Menger, izvor denarja, unovčljivost, blagovni denar, klasični zlati standard, načelo popolnih rezerv, depozitne banke, zlato, srebro, bankovci, bančništvo z delno rezervo, centralne banke, fiat valute, ODZ
Published: 09.01.2013; Views: 2485; Downloads: 189
.pdf Full text (363,93 KB)

7.
On the mass spectrum of the elementary particles of the standard model using El Naschie's golden field theory
Leila Marek-Crnjac, 2003, original scientific article

Abstract: Izrazimo mase elementarnih delcev standardnega modela z vrednostmi zlatega reza. To je vrednost ▫$phi = frac{sqrt{5}-1}{2}$▫, ki ustreza Hausdorffovi dimenziji izbrane Cantorjeve množice. El Naschiejeva transfinitna teorija, ki temelji na zlatem rezu, je osnova tega članka.
Keywords: matematika, kvantna teorija, Hausdorffova dimenzija, zlati rez, Cantorjev prostor E-neskončno, Fibonaccijevo zaporedje, matematika, quantum theory, golden mean, Hausdorff dimension, Cantor space E-infinity, Fibonacci series
Published: 10.07.2015; Views: 427; Downloads: 62
URL Link to full text

8.
The mass spectrum of high energy elementary particles via El Naschie's [epsilon][sup]([infinity]) golden mean nested oscillators, the Dunkerly-Southwell eigenvalue theorems and KAM
Leila Marek-Crnjac, 2003, original scientific article

Abstract: Predstavimo klasični mehanični model in ustrezne izrazitve teoretičnih mas elementarnih delcev, pri čemer so tudi vsebovane mase kvarkov, ki so povezane z lastnimi vrednostmi kombiniranih nihajočih množic. Tukaj uporabimo Southwellov in Dunkerlyev izrek. Zlati rez ima posebno vlogo v KAM-ovi teoriji, obravnavan je pa tudi naš model.
Keywords: KAM-ova teorija, Dunkerly-Southwellovi izreki o latnih vrednostih, zlati rez, matematika, KAM theory, Dunkerly-Southwell eigenvalue theorems, golden mean
Published: 10.07.2015; Views: 338; Downloads: 14
URL Link to full text

9.
The golden mean in the topology of four-manifolds, in conformal field theory, in the mathematical probability theory and in Cantorian space-time
Leila Marek-Crnjac, 2006, original scientific article

Abstract: Pokažemo povezavo med topologijo štiri-mnogoterosti, konformno teorijo, verjetnostno teorijo in Cantorjevim prostorom. Na vseh štirih matematičnih področjih najdemo kot najpomembnejšo skupno povezavo pojav zlatega reza.
Keywords: matematika, topologija, zlati rez, konformna teorija, Cantorjev prostor-čas, E-neskončno teorija, mathematics, topology, golden mean, conformal field theory, Cantorian space-time, E-infinity theory
Published: 10.07.2015; Views: 361; Downloads: 58
URL Link to full text

10.
IZOLACIJA ANTIOKSIDANTOV IZ JABOLK
Petra Novina, 2016, master's thesis

Abstract: Pri nas in v svetu med sadnimi vrstami v največjem obsegu gojimo jabolka. Jabolka imajo pomembno vlogo v naši prehrani, saj vsebujejo različne antioksidante, kot so fenolne spojine, vitamini C, E in A ter visoko koncentracijo flavonoidov. Namen magistrske naloge je bil pridobiti ekstrakte iz sort Idared in Zlati delišes, iz svežih in liofiliziranih jabolk. V ta namen smo izvedli klasično ekstrakcijo vzorcev z različnimi topili, pri temperaturah 20 °C, 30 °C in 50 °C in treh različnih časih. Preučevali smo, kateri vzorci imajo najvišje izkoristke pri ekstrakcijah in največji izmerjeni antioksidacijski potencial. Antioksidacijski potencial smo določevali s spektrofotometrično metodo, ki temelji na oksidaciji fenolnih spojin s Folin – Ciocalteaujevim reagentom (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil). Pri obeh sortah jabolk so bili najvišji izkoristki ekstrakcij, kjer sta bili kot topili uporabljena etanol (96 vol %) in aceton, v vzorcih svežih jabolk. Največji izmerjeni antioksidacijski potencial 0,4747 mmol/g, smo določili ob uporabi acetona kot topilo v vzorcu Idared, ki je bil liofiliziran in ekstrahiran pri temperaturi 50 °C v času ene ure. V vzorcu Zlati delišes je bil najvišji antioksidacijski potencial 0,6330 mmol/g, pri 20 °C v času dveh ur ter ravno tako pri liofiliziranem vzorcu, kot topilo pa je bil uporabljen etanol.
Keywords: jabolka, Idared, Zlati delišes, ekstrakcija trdno – tekoče, liofilizacija, antioksidacijski potencial
Published: 06.04.2016; Views: 741; Downloads: 121
.pdf Full text (2,25 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica