| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Otroci iz Vrtca Zarja Celje vrtnarijo in spoznavajo zelišča : diplomsko delo
Eva Potočnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom »Otroci iz Vrtca Zarja Celje vrtnarijo in spoznavajo zelišča« je bilo zasnovano z namenom, da otroci spoznajo zelišča, njihovo uporabo in gojenje. Diplomsko delo je strukturirano v teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo predstavili projektno delo, pomen začetnega naravoslovja v predšolskem obdobju ter integracijo vrta in vrtnarjenja v učni načrt, skupaj z vlogo vzgojitelja. Predstavili smo povezanost otrok z naravo, razvoj odgovornega odnosa do nje in opisali zelišča, ki so jih spoznavali otroci. V praktičnem delu smo se osredotočili na izkustveno učenje in izvedli projekt, ki je trajal en mesec in pri katerem so otroci ves čas aktivno sodelovali, opazovali in preko svojih lastnih izkušenj spoznavali zelišča. Skozi celoten projekt nas je spremljala ročna lutka, ki je otrokom uspešno pričarala zanimivo zeliščno potovanje. Zastavljala jim je vprašanja odprtega in zaprtega tipa ter jih s tem spodbudila h kreiranju lastnih zamisli in raziskovalnemu razmišljanju. Ugotovili smo, da je izkustveno učenje, pri katerem je otrok ves čas aktivno ključen, pripomoglo k temu, da so otroci postali bolj sodelovalni, sproščeni, komunikativni, pri aktivnostih pa so kazali višji nivo motivacije in veselja kot sicer.
Keywords: predšolski otrok, izkustveno učenje, narava, vrt, zelišča.
Published in DKUM: 13.02.2024; Views: 346; Downloads: 45
.pdf Full text (3,62 MB)

2.
Oblikovanje multifunkcionalnega stojala za gojenje zelišč v stanovanju : magistrsko delo
Monika Hudournik, 2022, master's thesis

Abstract: Ljudje se vedno bolj zavedajo prednosti sveže in naravno pridelane hrane, ki jo je vedno težje najti. Tudi zelišča, ki jih uporabljamo skozi celo leto. Veliko ljudi želi gojiti zelišča v stanovanju, vendar imajo velikokrat premalo prostora in neprimerne pogoje za gojenje ter premalo časa in znanja za vzgojo rastlin. Z razvojem izdelka, osredotočenim na uporabnika, ki je potekal skozi faze metode design thinking, smo oblikovali multifunkcionalni sobni vrtiček z ambientalno lučjo. Ta bo omogočal enostavno gojenje več zelišč na majhnem prostoru in v stanovanje prinesel košček narave, ob katerem se bo uporabnik lahko sprostil.
Keywords: produktno oblikovanje, design thinking, notranji vrt, zelišča, multifunkcionalnost, modularnost
Published in DKUM: 26.01.2022; Views: 794; Downloads: 80
.pdf Full text (5,93 MB)

3.
Raziskovalni dan v vrtcu
Branka Gabrovec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu je predstavljena metoda raziskovalnega učenja. Osredotočili smo se na značilnosti in pomembnost raziskovalnega dela otrok v vrtcu, vlogo vzgojiteljev in vlogo otrok, vključenih v raziskovanje pri naravoslovju. Zanimalo nas je, katere cilje uresničujemo z raziskovalnim delom, katere so oblike dela in koraki raziskovanja. V praktičnem delu so otroci v izvedenem raziskovalnem dnevu na igriv, eksperimentalen način spoznali zelišča, ki jih najdemo na domačih vrtovih, vrtovih naših babic ali na policah v lončkih v stanovanju. Otroci so preko raziskovanja z lastno aktivnostjo prišli do znanja z uporabo materialov in pripomočkov, ki jih imamo v vrtcu za obdelovanje in vzdrževanje zeliščnega vrta.
Keywords: raziskovanje, praktično delo, zelišča, aktivno učenje predšolskih otrok
Published in DKUM: 03.12.2015; Views: 1856; Downloads: 228
.pdf Full text (1,78 MB)

4.
Microbiological hazards in fresh leafy vegetables and herbs : meeting report
2008

Abstract: Problems linked with pathogens in fresh produce, including the associated public health and trade implications, have been reported in a number of countries worldwide. Furthermore, from 1980 to 2004, the global production per annum of fruit and vegetables grew by 94% and they are a critical component of a healthy diet. Reported outbreaks associated with leafy vegetables and herbs have been notable for the wide geographical distribution of the contaminated products, the high numbers of consumers exposed and thus the large number of cases. This meeting addressed the pathways for contamination, survival and persistence of microbiological hazards associated with leafy vegetables and herbs, and the potential management options from primary production through to the consumer.--Publisher's description.
Keywords: živilska mikrobiologija, sveža zelenjava, zelišča, kontaminacija
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1036; Downloads: 33
URL Link to full text

5.
Spices and herbs for home and market
Melanie Matthews, Michael Jack, 2011

Keywords: zelišča, začimbe, trženje
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 2573; Downloads: 53
URL Link to full text

Search done in 3.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica