| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Inovativno izobraževanje za zeleno in trajnostno logistiko za prehod v družbo 5.0 : diplomsko delo
Nikolina Golemović, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je povezano s temo trajnostnega poslovanja in zelene logistike. Najprej je predstavljena problematika tega dela, ki je povezana z varstvom okolja, in je določeno raziskovalno vprašanje. Raziskovalno vprašanje se je nanašalo na podjetja na primeru dveh držav, Slovenije ter Bosne in Hercegovine. Skozi teoretični del so predstavljene opredelitve zelene logistike in trajnostnega poslovanja z zbiranjem podatkov ter nekaj primerov, povezanih s to temo. Poleg tega so predstavljeni tudi drugi izrazi, povezani s to temo, kot je taksonomija. V raziskovalnem delu smo izvedli anketo podjetij, katere rezultati so dali odgovor na naše raziskovalno vprašanje. Poleg raziskovalnega vprašanja smo preverili tudi štiri hipoteze, ki smo jih določili. V zadnjem poglavju smo razpravljali o pridobljenih rezultatih in vzroku stanja v državah. Podani so tudi nekateri primeri, ki lahko pripomorejo k izboljšanju.
Keywords: zelena logistika, trajnostno poslovanje, taksonomija
Published in DKUM: 21.05.2024; Views: 104; Downloads: 38
.pdf Full text (1,93 MB)

2.
Zelena logistika in trajnostna mobilnost v prometu
Tali Lekše, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Napredek sodobne družbe, takšno kot jo poznamo danes, se kaže kot posledica pomembnih dogodkov skozi zgodovino, eden od mnogih je zagotovo razvoj prevoznih sredstev, brez katerih si danes vsakdanjika žal ne moremo predstavljati. Tako sta mobilnost in promet postala del nas in zajemata od vsakodnevnih voženj na delo do prevoza blaga znotraj in zunaj meja. Ker nam mobilnost prinaša neskončne ugodnosti, bi morala tudi družba poskrbeti za prihodnost našega planeta in nadaljnje generacije. Ker pa smo to veliko časa zapostavljali in pozabili na naše zeleno okolje, nam narava vrača hude udarce z globalnimi podnebnimi posledicami; to vključuje emisije toplogrednih plinov, onesnaževanje zraka itd. V ta namen se je družba začela posluževati trajnostne uporabe prevoznih sredstev za prevoz oseb in tudi blaga, čeprav še zdaleč ni dosežena tista stopnja trajnostne mobilnosti, ki bi nam povrnila naše zdravo okolje. Prav tega problema smo se lotili tudi v našem diplomskem delu, kajti zanima nas, kakšno je trenutno stanje uporabe trajnostnih ''zelenih'' prevoznih sredstev in kakšna zelena prihodnost naš čaka v prometnem sektorju. V teoretičnem delu smo predstavili pojma zelena logistika in trajnostna mobilnost ter naredili analizo obstoječega stanja prevoznih sredstev. Pri praktičnem delu smo zastavljene hipoteze potrdili oziroma ovrgli s pomočjo člankov in analiz spletnih strani. Prav v ta namen smo potrebovali veliko časa za iskanje kvalitetnih, znanstvenih in preverjenih člankov, ki so nam omogočili ustvariti zaključek diplomskega dela.
Keywords: zelena logistika, trajnostna mobilnost, onesnaževanje, prihodnost prevoznih sredstev
Published in DKUM: 19.10.2023; Views: 318; Downloads: 84
.pdf Full text (1,38 MB)

3.
Ocena upravičenosti elektrifikacije voznega parka na pošti Ormož : diplomsko delo
Vanesa Caf, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava vpliv cestnega tovornega prometa na globalno segrevanje in s tem povezano rast izpustov toplogrednih plinov. V odziv na to problematiko je Evropska komisija uvedla ukrepe za pospeševanje prehoda k okolju bolj prijaznim tehnologijam. V središču te raziskave je elektrifikacija voznega parka kot ključna strategija za zmanjšanje okoljskega odtisa. Elektrifikacija obeta zmanjšanje emisij in operativnih stroškov za prevozniška podjetja, vendar pa prinaša tudi številne izzive, kot so zagotavljanje polnilne infrastrukture, življenjska doba vozil, recikliranje baterij. Osrednji namen diplomskega dela je analizirati ekonomske in okoljske vidike elektrifikacije voznega parka s poudarkom na Pošti Slovenije in njeni poslovalnici v Ormožu. Raziskava obravnava specifične izzive in možnosti, ki jih ruralna območja predstavljajo pri prehodu na električna vozila. V okviru tega dela bodo preučeni ekonomski in okoljski vidiki elektrifikacije. Rezultat raziskave bo ponudil celovite smernice in priporočila prevozniškim podjetjem, ki so v procesu prehoda na elektrifikacijo svojega voznega parka, posebej v kontekstu ruralnih okolij.
Keywords: električna vozila, elektrifikacija voznega parka, zelena logistika, operativni stroški električnih vozil, zmanjšanje okoljskega vpliva
Published in DKUM: 07.09.2023; Views: 438; Downloads: 79
.pdf Full text (2,62 MB)

4.
Zelena logistika in strateško uvajanje okolju prijaznih vozil v podjetju dpd d.o.o.
Karin Libman, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: Težave in obremenitve, ki jih prinaša promet s hrupom ter svojimi izpuhi škodljivih snovi v zrak in okolje, se zaveda že vsak posameznik med nami. V ospredje in trend prihajajo okolju prijazna prevozna sredstva, ki s svojim izgorevanjem ne povzročajo tolikšnega izpusta plinov, poganjajo pa jih aktualni alternativni pogonski viri. Precejšnjo vlogo pri vpeljevanju okolju prijaznih vozil v naš vsakdanjik ter v izbrano podjetje DPD d. o. o. ima vsak posameznik, na katerega vplivajo različni dejavniki, med njimi tudi cena, dostopnost ali sama smiselnost. Tako smo se odločili, da bo raziskava potekala na principu smiselnosti vpeljevanja kombijev na alternativni pogonski vir v podjetje DPD d. o. o. S pomočjo elektronskih komunikacij s strokovnjaki na področju predelav avtomobilov na alternativna goriva, smo predstavili njihova mnenja o smotrnosti predelav dostavnih vozil. V pomoč so nam bili prav tako drugi elektronski viri, s katerimi smo lahko naredili primerjavo dostavnih vozil, ter na koncu ugotovili, da je za vpeljavo potreben tehten razmislek in postaviti v ospredje elemente, ki so nam pomembni.
Keywords: zelena logistika, onesnaževanje, promet, alternativni viri, okolju prijazna vozila.
Published in DKUM: 23.10.2020; Views: 991; Downloads: 170
.pdf Full text (2,77 MB)

5.
Vpliv souporabe avtomobilov na okolje v sloveniji
Barbara Gradišnik, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga se navezuje na model souporabe avtomobilov. V nalogi smo se ukvarjali z zeleno logistiko in modeli, ki so prisotni za trajnostno delovanje prebivalstva. V prvem delu diplomske naloge smo postavili teoretične temelje o zeleni logistiki, modelih delitvene ekonomije … Poiskali smo aktualne podatke o onesnaženosti okolja, ki nastajajo kot posledica prometnega sistema na evropskih tleh in v Sloveniji. Podrobneje smo se ukvarjali s sistemom souporabe avtomobilov, zanimalo nas je dejstvo kako deluje v drugih državah ter kakšne so njegove prednosti za ljudi in okolje. V drugem delu diplomske naloge smo se ukvarjali s trenutnim prometnim stanjem v Sloveniji in v Evropi. Na podlagi drugih študij smo izpisali najpogostejše prakse, ki jih uvajajo po svetu za vpeljavo okolju prijaznejšega prometa. Poiskali smo študijo, ki so jo izvajali v Pakistanu v mestu Peshawar, po njenem zgledu smo pripravili anketni vprašalnik o javnem mnenju slovenskega prebivalstva glede souporabe avtomobilov. Na podlagi anketnega vprašalnika in mnenja anketirancev smo ugotovili, da je za Slovenijo souporaba avtomobilov privlačen način prevoza, s številnimi pozitivnimi lastnostmi za ureditev cestnega prometa, ampak je trenutno še bolj slabo razvita (poznamo le AvantCar), zato je marsikateri prebivalec v Sloveniji še ni uporabljal ali pa niti ni slišal zanj.
Keywords: souporaba avtomobilov, delitvena ekonomija, zelena logistika, "carsharing" sistem, ogljični odtis
Published in DKUM: 07.01.2020; Views: 1368; Downloads: 176
.pdf Full text (1,80 MB)

6.
Implementacija krožnega gospodarstva v predelovalni industriji
Jure Rajh, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Krožno gospodarstvo je postalo eno izmed temeljnih usmeritev razvitih držav Evropske unije. Od leta 2014, ko se je koncept dokončno uveljavil in pojavil v uradnih dokumentih, do danes je Evropska unija storila velik korak naprej in krožno gospodarstvo umestila med razvojne prioritete vseh držav članic. Trendu prehoda na krožno osnovane produkte in storitve sledijo tudi slovenska podjetja kljub nepopolnoma jasno začrtani poti Slovenije. Vpeljavo koncepta smo raziskovali na primerih slovenske predelovalne industrije, ki je zaradi svoje potratnosti naravnih virov in snovne intenzivnosti na velikem udaru. Raziskavo smo izvedli z metodo polstrukturiranega intervjuja, s pomočjo katerega smo želeli celostno raziskati tematiko, aktivnosti podjetij ter raziskovalnih ustanov. Zanimalo nas je poznavanje in razumevanje koncepta krožnega gospodarstva, da bi dobili vpogled v delovanje industrije in njihovo predstavo o procesih krožnega gospodarstva. Podjetja se zavedajo pomena procesov za razvoj in na tem področju iščejo nove poslovne priložnosti. Preučili smo krožno osnovane produkte in storitve, ki jih proizvajajo podjetja ter ugotovili, katerih oblike financiranja ali spodbud se poslužujejo za razvoj le teh. To področje je šibka točka Slovenije, saj se podjetja raje kot slovenskih poslužujejo evropskih projektov in financiranj, ki so ugodnejša in lažja za pridobitev. Velik manko sem zaznal tudi na področju povezovanja podjetij med seboj ter s političnimi in raziskovalnimi institucijami. Čeprav so bila preučevana podjetja dobro povezana v državnem in mednarodnem okolju, so tako ona kot raziskovalne inštitucije opozorili na manko povezav in tvorjenja vijačnic med državo, industrijo in raziskovalno-razvojnimi institucijami. Analiza je pokazala, da podjetja pozitivno sprejemajo in pozdravljajo dokumente, namenjene prehodu Slovenije v krožno gospodarstvo. V isti sapi pa dodajajo, da manjka krovni načrt na ravni države, ki bi konkretno usmeril podjetja na trajnostno pot z vključenimi smernicami in merljivimi cilji. V konceptu lahko zaznamo veliko priložnost za nadaljnji razvoj industrije. Prej kot se bodo industrija, politika in družba zavedli potrebe po spremembah, lažja bo tranzicija.
Keywords: krožno gospodarstvo, biogospodarstvo, predelovalna industrija, trajnostno gospodarstvo, zelena logistika
Published in DKUM: 07.01.2020; Views: 1067; Downloads: 192
.pdf Full text (1,22 MB)

7.
Logistična analiza notranje logistike v podjetju Kovis Brezina, d. o. o.
Adrijana Stergar, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo opisali, kakšno je trenutno stanje v podjetju, ter ob tem predstavili kar nekaj ovir, s katerimi se zaposleni vsakodnevno srečujejo. Nato smo se posvetili razreševanju treh največjih ovir ter podali predloge izboljšav. Največjo težavo smo opazili v povezavi s pomanjkanjem prostora v skladišču in proizvodnji. S pomočjo notranjih delovodij smo izbrali optimalno rešitev glede premestitve delovnih strojev ter vzpostavitve boljše organizacije pri samem delu oz. pri proizvodnem procesu. V skladišču smo določili nadaljevanje klasičnega paletnega regalnega sistema na osnovi izračunov za obliko regalnega okna ter dolžino in širino skladiščne cone. Predlagali smo tudi nadaljevanje že obstoječih mikrolokacij za manjkajoča regalna okna v posameznih skladiščih. Nadalje smo opisali uporabo neekoloških viličarjev na plin in dizel. Za vse trenutne viličarje v podjetju smo izračunali mesečne stroške. Nato smo podali predlog novih zelenih viličarjev ter izračunov zanje. Primerjali smo izračune ter podali predlog izboljšav. Tretja ovira, ki smo se ji posvetili, je bila nedosledna uporaba talne in vertikalne signalizacije ter varnostnih oznak v notranji logistiki. Na podlagi standarda DIN 18225 smo opravili reorganizacijo transportnih poti v skladišču in proizvodni hali, na podlagi Pravilnika o varnostnih znakih ter Zakona o varnosti cestnega prometa pa smo dodelili varnostne oznake.
Keywords: Zelena logistika, viličarji, reorganizacija skladišča, reorganizacija proizvodnje, klasični paletni regalni sistem, reorganizacija transportnih poti, določitev varnostnih oznak.
Published in DKUM: 03.12.2018; Views: 1475; Downloads: 139
.pdf Full text (1,70 MB)

8.
Primeri trajnostnega delovanja v podjetju Paloma d.d.
Tomaž Arnuš, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Logistika je, zgodovinsko gledano, zelo pomembna dejavnost, ki je prisotna v vsakem podjetju, četudi se podjetja tega ne zavedajo. Skozi čas se je intenzivno razvijala, zato ima človek danes na voljo logistično tehnologijo, ki mu je v veliko pomoč. Ob vsem tem pa je treba pozornost usmeriti tudi na okolje, v katerem živimo. Tukaj začnemo razmišljati o zeleni logistiki, ki je ob tem, da je okolju neškodljiva, tudi prijazna do družbe in ekonomije, kar pomeni,da je tudi čim cenejša. Kljub temu da bi morala biti tehnologija, ki je prijazna do okolja in družbe, hkrati tudi cenejša, pa ni vedno tako. Namen te naloge je zato s pomočjo primerov trajnostnega delovanja ter na podlagi podrobne proučitve problema predstaviti možnosti izboljšav, za katere vemo, da se naložbe podjetja vanje ne bodo povrnile kratkoročno, ampak dolgoročno.
Keywords: trajnostni razvoj, zelena logistika, investicija, stroški
Published in DKUM: 03.08.2018; Views: 1260; Downloads: 111
.pdf Full text (2,20 MB)

9.
Razvoj logistike v kmetijstvu skozi trende: primer kmetijsko gospodarstvo Rojec
Rok Mastnak, 2016, master's thesis/paper

Abstract: V magistrski nalogi smo najprej izpostavili teoretična izhodišča, kjer smo si ogledali definicije logistike in nadalje opredelili pojem logistike v kmetijstvu. Ogledali smo si značilnosti kmetijstva za širše področje, kjer se kmetijsko gospodarstvo nahaja, pregledali trende in oblike povezovanja in sodelovanja kmetij. V praktičnem delu smo si ogledali stanje na kmetijskem gospodarstvu Rojec in opredelili logistične procese, ki tam potekajo. Predstavili smo možnosti razvoja in priložnosti skozi trende v logistiki, ki se v kmetijskem gospodarstvu pojavljajo. Predstavili smo možne izboljšave procesa in tako pridobili časovni in stroškovni doprinos, obenem pa priporočili izboljšave, ki sledijo najnovejšim trendom v logistiki in razvoju v kmetijstvu.
Keywords: logistika, trendi, zelena logistika, kmetijstvo, procesna optimizacija
Published in DKUM: 24.01.2017; Views: 1609; Downloads: 273
.pdf Full text (1,64 MB)

10.
Vpeljava zelene logistike v notranje procese Plastike Skaza, d.o.o.
Domen Mihelič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno podjetje Plastika Skaza, d.o.o. natančneje notranji transport in skladiščenje z vidika trajnosti. Podjetje se ukvarja z brizganjem plastike in predelavo plastičnih mas. Poleg omenjenega imajo tudi lastni blagovni znamki Cuisine in Organko, ki ju razvijajo ter njune izdelke proizvajajo sami. Najprej smo opisali podjetje ter predstavili način izdelave diplomskega dela. Natančno smo opredelili koncept zelene logistike, notranjega transporta in skladiščenja v teoriji. Sledi posnetek obstoječega stanja. Z opravljanjem praktičnega usposabljanja v podjetju smo pridobili vpogled v dejansko stanje poslovanja, zlasti v proizvodnem in skladiščnem oddelku, ter poiskali morebiten problem, ki moti delovni proces in predstavlja strošek podjetju. Omenjen problem smo opisali na začetku diplomskega dela, na koncu pa podali rešitve, ki se nam zdijo smotrne in učinkovite za odpravo le-tega. Predlagane rešitve smo analizirali in opisali pogoje za uvedbo. Ocenili smo vrednost investicij, ki so nujne za odpravo problema ter opisali možnosti nadaljnega razvoja podjetja.
Keywords: Plastika Skaza, zelena logistika, outsourcing, logistika, notranji transport.
Published in DKUM: 21.11.2016; Views: 1455; Downloads: 242
.pdf Full text (2,51 MB)

Search done in 1.74 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica