| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 1 / 1
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Določanje fizikalno kemijskih lastnosti dostavnih sistemov s kontroliranim sproščanjem naravnih učinkovin : magistrsko delo
Monika Ostroško, 2023, master's thesis

Abstract: Priljubljenost naravnih učinkovin iz rastlin je v velikem porastu, saj ima veliko aktivnih spojin številne antioksidativne, protivnetne, protibakterijske, protirakave učinke, kar predstavlja dragocen vir v medicini. Za naše raziskovanje smo si izbrali naravna materiala zeleno kavo in origano, katera vsebujeta aktivne učinkovine, ki imajo številne pozitivne vplive na zdravje ljudi. Pri kavi lahko izpostavimo klorogensko kislino ter kofein, pri origanu pa timol in karvakrol. Pripravili smo si organogele, za katere smo uporabili 3 različna olja (kokosovo, olivno in konopljino) ter 2 različna organogelatorja (stearinsko kislino in etil celulozo). Ugotovili smo, da v primeru uporabe konopljinega in olivnega olja ter gelatorjev stearinske kisline (SA) in etil celuloze (EC) pri pripravi organogelov ni bilo nobenih težav, medtem ko s kokosovim oljem in gelatorjem EC ustreznega organogela nismo dobili. Pri formulaciji ekstrakta kave v organogele smo ugotovili, da so samo formulacije z EC neenakomerno zgelirale in sicer so nastali skupki gelov. Pri formulaciji ekstrakta origana v organogele pa so naše formulacije bile neustrezne, izjema je bil organogel, pripravljen iz konopljinega olja in EC, ki je vseboval 10 % ekstrakta. Izvedli smo tudi formulacijo čistih komponent v organogele. V primeru timola, so nam formulacije organogelov pripravljene iz olivnega olja uspešno zgelirale. Tudi s kokosovim in konopljinim oljem smo dobili uspešno zgelirane organogele, z izjemo ene formulacije pri vsakem olju. Pri formuliranju karvakrola so nam formulacije organogelov pripravljene iz konopljinega olja uspešno zgelirale, medtem ko pri uporabi kokosovega in olivnega olja geliranje v enem vzorcu obeh formulacij ni bilo zadovoljivo. Nazadnje smo formulirali v organogele čisto komponento klorogensko kislino, kjer smo za vse formulacije dobili ustrezno gelacijo. Pri preverjanju reoloških lastnosti, smo ugotovili, da so se krivulje viskoznosti skoraj ujemale z obnašanjem krivulj pretoka za naše organogele in sicer ob splošnem zmanjševanje viskoznosti z naraščajočo strižno hitrostjo. Za zaključek smo izvedli raztapljanje različnih formulacij pripravljenih organogelov v 0,1 M HCl. Vzorce smo analizirali s pomočjo LC-MS/MS in GC-MS. Ugotovili smo, da je pri sproščanju različnih učinkovin najboljše rezultate dosegla klorogenska kislina, primerne krivulje vsebnosti za kofein in klorogensko kislino pa smo dobili tudi z raztapljanjem formulacij organogelov z ekstraktom kave. Uporaba drugih formulacij ni pokazala ustreznih rezultatov.
Keywords: zelena kava, origano, organogeli, viskoznost, raztapljanje dostavnih sistemov
Published in DKUM: 23.03.2023; Views: 705; Downloads: 123
.pdf Full text (5,00 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica