| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 29
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
ZNANJA FORENZIČNEGA RAČUNOVODJE V SLOVENIJI IN V ZDRUŽENIH DRŽAVAH AMERIKE
Morena Blažević, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Gospodarski kriminal, ki se je v zadnjem času zelo povečal je vzrok za povpraševanje po strokovnjakih, ki bi mu bili lahko kos. Eden izmed ukrepov gospodarstva je izobraževanje strokovnjakov na tem področju. S tem se posebej ukvarjajo forenzični računovodje. Ta poklic predstavlja novo vejo računovodstva. V tej diplomski nalogi smo se odločili predstaviti znanja, ki jih strokovnjak na takšnem področju potrebuje.
Keywords: forenzično računovodstvo, prevara, Ekonomsko poslovna fakulteta Maribor, Ekonomsko poslovna fakulteta West Virginia, Center za izobraževanje v pravosodju, Slovenski inštitut za revizijo, Nacionalni preiskovalni Urad, Združenja veščakov za preiskovanje gospodarskega kriminala
Published: 12.10.2010; Views: 2664; Downloads: 462
.pdf Full text (916,20 KB)

6.
FINANČNI LEASING Z VIDIKA JEMALCA LEASINGA IN DOBAVITELJA (V SLOVENSKEM IN MEDNARODNEM PRAVU)
Ana Dulič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Pogodbo o finančnem leasingu lahko opredelimo kot pogodbo s katero se dajalec leasinga zaveže, da bo prepustil jemalcu leasinga stvar v uporabo ali uživanje, ta pa mu bo to uporabo plačal, s tem, da ima po izteku dogovorjenega roka jemalec leasinga pravico izbire, da vrne stvar dajalcu leasinga, podaljša pogodbo, stvar odkupi ali jo celo zamenja za novo. Pogodbe o finančnem leasingu se po navadi sklepajo v zvezi z nakupom opreme za proizvodnjo ali podobno (na primer ladij, letal), torej predmetov, ki se gospodarsko izkoriščajo in s tem ustvarjajo sredstva za plačilo njihove uporabe. Pogodbe o mednarodnem finančnem leasingu se navadno sklepajo glede nakupa kapitalskih dobrin kot so ladje, letala in oprema za izkoriščanje rudnih bogastev. Glede na to, da gre za relativno drage objekte z dolgo ekonomsko življenjsko dobo, se tovrstne pogodbe sklepajo za daljši čas. Kar pa pomeni precejšen finančni rizik za dajalca leasinga, ki transakcijo financira. Že iz tega razloga pri pogodbah o mednarodnem finančnem leasingu dobavitelj (proizvajalec ali trgovec) ne nastopa sam kot dajalec leasinga, ampak to funkcijo opravljajo posebne finančne institucije, ki so navadno za leasing specializirane hčerinske družbe velikih bank. V diplomski nalogi sem želela podrobno opredeliti posel finančnega leasinga, njegov razvoj, njegovo pravno naravo, stranke, značilnosti, ter druge lastnosti, ki so značilne za posle finančnega leasinga tako doma, kot na mednarodnem področju. Pri pisanju sem se nekoliko bolj skoncentrirala na mednarodni finančni leasing. Prav tako, pa sem v diplomski nalogi podrobneje opredelila odnos med jemalcem leasinga in dobaviteljem.
Keywords: finančni leasing, mednarodni finančni leasing, razvoj leasinga, stranke leasinga, značilnosti finančnega leasinga, stečaj, Unidroit konvencija, Capetownska konvencija, mednarodna leasing združenja.
Published: 28.10.2010; Views: 2100; Downloads: 469
.pdf Full text (555,71 KB)

7.
KATOLIŠKA CERKEV IN MLADI V SLOVENIJI - SPREMEMBE V RELIGIJSKI PONUDBI ZA MLADE KOT ODZIV KATOLIŠKE CERKVE NA IZZIVE SEKULARIZACIJE
Monika Vengust, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji je v prejšnjem stoletju prišlo do sekularizacije. V veliki meri je zajela Katoliško cerkev. Med leti 1980 in 2010 se je v Katoliški cerkvi spremenila religijska ponudba kot odziv na izzive sekularizacije. Pregled dogajanja za mlade od 15. do 29. leta je pokazal, da se Katoliška cerkev spopada z zmanjšanjem vpliva na družbo na različne načine. Ustanovila se je vrsta gibanj, društev, združenj in skupin, ki želijo pritegniti mlade na področju vzgoje in izobraževanja ter zabave, hkrati pa ohraniti vero in krščanske vrednote. Po pregledu različnih ponudb in gibanju števila članov se je ugotovilo, da se je v zadnjih letih bistveno povečala pestrost ponudbe Katoliške cerkve za mlade in s tem vpliv na tisti del mladih, ki so bili vzgajani v krščanskem duhu.
Keywords: Katoliška cerkev, mladi, religijska ponudba, gibanja, združenja, društva, skupine
Published: 27.02.2012; Views: 2153; Downloads: 171
.pdf Full text (1,10 MB)

8.
9.
10.
Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica