| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Izbira distribucijskega modela v podjetju jöbstl
Tilen Joshua Heržič, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: Dandanes se tako v logističnih kot v prevoznih podjetjih srečujejo s težavami, kako izbrati način dostave ali prevoz pošiljke. Podjetja poskušajo poslovati čim bolj ekonomično, zaradi česar se poslužujejo različnih načinov dostave oziroma prevoza svojih pošiljk s čim nižjimi stroški. Ker so lahko pošiljke zelo različne po obliki, dimenziji in masi, je zelo pomembno, kakšen način prevoza izberemo. Zaradi omenjenih raznolikosti ne poznamo univerzalnega pravila, ampak je vsakokrat potrebno analizirati in preveriti možnosti prevoza za optimalno končno dostavo. Poznamo dva načina, ki se najbolj uporabljata v velikih prevoznih podjetjih. Najenostavnejši je neposreden prevoz, ki je, kot že ime pove, neposreden od točke A do B, brez vmesnih postankov. Drugi način je prevoz po modelu »hub-and-spoke«. To je prevoz z večjim številom pošiljk hkrati. V tem modelu so t. i. »hub-i« vozlišča, v katerih se pošiljke zbirajo ter pripravijo na skupen prevoz in »spoke-i«, ki predstavljajo izhodiščne točke ali pa končne destinacije, v katere je pošiljka namenjena. V postopku izbire med dvema modeloma je na prvem mestu vedno želja stranke. Stranka lahko določi, na kakšen način želi, da je pošiljka prenesena. Če stranka določi le datum prevzema in dostave, se lahko sami odločamo, na kakšen način bo dostavljena. V podjetju analiziramo pošiljke. Z analizo preverimo dimenzije, maso ter izvirno in namembno mesto pošiljke. V diplomski nalogi smo raziskali težave in postopek izbire v logističnem podjetju Jöbstl. Opravili smo analizo izbire in učinkovitosti načina prevoza. Prav tako smo raziskali način, s katerim lahko izboljšamo postopek in prevoz. Podali smo predloge in rešitve za optimizacijo prevoznih modelov, s katerimi bi lahko izboljšali oskrbovalno verigo kot sam proces prevoza različnih pošiljk od pošiljatelja do prejemnika.
Keywords: neposreden transport, »hub-and-spoke«, pošiljka, zbirnik, skladišče.
Published: 23.10.2020; Views: 134; Downloads: 20
.pdf Full text (1,85 MB)

2.
Uvedba zbirnika za hitro pošto v podjetju gorenje d.d.
Melanie Terglav, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo delo v podjetju Gorenje, d. d. Osredotočamo se na delovanje hitre pošte. V prvem delu opišemo podjetje, predstavimo različne ponudnike hitre pošte in podamo teoretične osnove o notranji, nabavni ter prodajni logistiki. V nadaljevanju predstavimo delovanje hitre pošte, delo kurirja in referenta, zadolženega za urejanje tovrstnih pošiljk. Prikažemo možne rešitve za potek dela z zbirnikom za hitro pošto. Zaključimo z ugotovitvijo, da bi bili zbirnik ali zbirna mesta za hitro pošto v Gorenju dobra pridobitev. Pridobitev bi bila varnejša, saj se kurirji ne bi več tako dolgo zadrževali v podjetju. Prednost bi bila tudi, da kurirjem ne bi bilo treba klicati kontaktnih oseb, pošiljko pa bi lahko prevzeli tudi po drugi uri, ko so ostala skladišča že zaprta, in zato ne bi bilo treba podaljševati delovnega časa.
Keywords: pošta, pošiljka, logistika, Gorenje, d. d., zbirnik
Published: 28.02.2019; Views: 354; Downloads: 57
.pdf Full text (1,22 MB)

3.
Uvedba črtne kode v podjetju Gorenje d.d.-zbirnik Valjevo
Gašper Mićin, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Cilj diplomskega dela je optimizirati proces manipuliranja z materialom v zbirniku Valjevo v podjetju Gorenje, d. d., Velenje, kjer se skladišči in odpremlja repromaterial v Srbijo. V Srbiji se nahaja obrat za proizvodnjo bele tehnike in gospodinjskih aparatov. V teoretičnem delu bomo opredelili, kaj je črtna koda, osnovne značilnosti skladiščnega poslovanja. V drugem poglavju bomo podrobneje predstavili obstoječe stanje, prikazali vzroke, ki vplivajo na problem, s pomočjo vzročno-posledičnega diagrama. Kot predlog izboljšave smo podali uvedbo črtnih kod v zbirnik in tudi možnost povečanja skladiščnega prostora oziroma dodajanja regalov.
Keywords: koda, Gorenje, Valjevo, zbirnik, repromaterial
Published: 10.11.2015; Views: 1257; Downloads: 99
.pdf Full text (923,75 KB)

4.
STRATEŠKA ANALIZA IN DIAGNOZA V PROCESU STRATEŠKEGA MARKETINGA NA PRIMERU PODJETJA INTEREUROPA D.D.
Matjaž Novak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so najprej predstavljeni teoretični vidiki procesa strateškega marketinga. Podrobneje je opisana strateška analiza h kateri spada analiza odjemalcev, dobaviteljev in konkurentov ter širše zunanje okolje podjetij. Opisana je tudi SWOT analiza ter opredeljene strateške prednosti, pomanjkljivosti, priložnosti in nevarnosti. V zadnjem poglavju teoretičnega dela pa je predstavljena metoda portfolio analize in metoda življenjskega ciklusa. Spoznanja teoretičnega dela so nato uporabljena na primeru podjetja Intereuropad.d., ki je ena od vodilnih logističnih podjetij v Sloveniji. Na kratko je predstavljena zgodovina podjetja in osnovne dejavnosti ter opisan potek dela zbirnega cestnega transporta. Opisani so odjemalci Intereurope, dobavitelji in njihovi konkurenti. V nadaljevanju je opravljena SWOT analiza za prevoze med Nemčijo in Slovenijo. S tem so ugotovljene prednosti podjetja Intereuropa, njihove pomanjkljivosti, kakšne priložnosti ima podjetje in katere nevarnosti ji pretijo. Opravljena je tudi BCG portfolio matrika in analiza življenjskega cikla SPE uvoza in izvoza med Slovenijo in Nemčijo v podjetju Intereuropa d.d. Vse te ugotovitve pa so nato uporabljene za nadaljnji proces strateškega marketinga.
Keywords: strateška analiza, strateška diagnoza, SWOT analiza, Intereuropa d.d., zbirnik
Published: 02.08.2010; Views: 3124; Downloads: 422
.pdf Full text (332,73 KB)

5.
Programska oprema 32-bitnega mikrokrmilnika
Marko Lutar, 1990, undergraduate thesis

Keywords: industrijski mikrokrmilnik, programska oprema, križni zbirnik
Published: 26.07.2007; Views: 1411; Downloads: 0

6.
Križni zbirnik za signalni procesor TMS 32020 : diplomsko delo
Tatjana Buhner, 1987, undergraduate thesis

Keywords: računalniki, programska oprema, križni zbirnik
Published: 26.07.2007; Views: 1346; Downloads: 0

7.
8.
Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica