| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
Ravnanje s komunalnimi odpadki - primer Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Logistika sistemov
Katarina Pečnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje (RCERO Celje). Opisali smo objekte centra ter postopke, ki se znotraj posameznih objektov odvijajo. Prikazali smo sedanje stanje na podrocju ravnanja s komunalnimi odpadki v Savinjski regiji. Tukaj nas je predvsem zanimalo, kako je ravnanje s komunalnimi odpadki urejeno po posameznih obcinah, ki sodelujejo v RCERO Celje. Ucinkovito ravnanje s komunalnimi odpadki je pogojeno z dovolj dobro ozavešcenim prebivalstvom. Tako smo s pomocjo anketnega vprašalnika ugotavljali, kakšno je stanje ozavešcenosti prebivalcev Savinjske regije o ravnanju s komunalnimi odpadki in kako je s prepoznavanjem RCERO Celje med temi prebivalci. Predstavili smo tudi primer rešitve.
Keywords: Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje, komunalni odpadki, ločeno zbiranje komunalnih odpadkov, ozavešcenost prebivalstva
Published: 13.06.2010; Views: 2398; Downloads: 376
.pdf Full text (2,21 MB)

6.
Nadgradnja ravnanja z odpadno embalažo in odpadki organskega izvora namenjeni kompostiranju v podjetju Čisto mesto Ptuj d.o.o. : diplomsko delo
Žiga Kozelj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo opisali temeljne značilnosti logistike, njeno delitev, vlogo ravnanja logistike pri ravnanju z odpadki, ter predstavili celovit sistem ravnanja z odpadno embalažo in odpadki organskega izvora namenjeni kompostiranju od zbiranja, predelave in obdelave, s čimer se ukvarja razbremenilna logistika. Na zakonodajnem področju bomo predstavili najpomembnejše podzakonske akte, na podlagi katerih podjetje Čisto mesto Ptuj d.o.o. izvaja svojo dejavnost. Predstavili bomo tudi problematiko ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji. V drugem delu pa bomo poskušali raziskati možnosti uporabe novih sistemov zbiranja odpadne embalaže na izvoru. Sistem ločenega zbiranja na izvoru bi predstavljal nadgradnjo trenutnega sistema zbiranja odpadkov s pomočjo zbiralnic. Kot rešitev bomo podali možnost uporabe rumene vreče, s katero bi lahko povečali količino zbrane embalaže na izvoru in tako zmanjšali količino odpadkov, ki jih je potrebno odložiti na odlagališče. Sistem bi bil ekonomsko socialno in okoljsko ustreznejši, omogočal pa bi tudi okoljsko odgovornost posameznika.
Keywords: razbremenilna logistika, odpadna embalaža, kompostiranje, ravnanje z odpadki, ločeno zbiranje odpadkov
Published: 04.11.2010; Views: 2379; Downloads: 271
.pdf Full text (1,07 MB)

7.
RAZVOJ TEHNOLOGIJ RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI
Damjana Bezgovšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Odpadki nastajajo in obstajajo, odkar obstaja človeški rod, zato so njegov stalni spremljevalec oziroma spremljevalec njegovega razvoja. Še pred kratkim je veljalo, da je potrebno odpadke čim ceneje odstraniti in odložiti na določeno mesto, nikogar pa ni zanimalo, kakšne so posledice takšnega ravnanja. Neurejena odlagališča so vir onesnaževanja podtalnice, vodotokov in zraka. Obremenjujejo in ogrožajo okoliško prebivalstvo ter so hkrati en največjih virov metana, toplogrednega plina, ki nastaja zaradi razgradnje odloženih bioloških odpadkov. Skozi čas so se razvile številne tehnološke razrešitve, uveljavile pa so se tiste, ki omogočajo zmanjšanje količin odpadkov, njihovo ločeno zbiranje, reciklažo oziroma sežig in odlaganje preostankov neuporabnih odpadkov. Ločevanje odpadkov je podlaga za izvajanje postopka recikliranja oziroma predelave odpadkov. Surovine, ki jih zberemo ločeno, se namreč vrnejo v ponovno predelavo oziroma se reciklirajo. S tem razbremenimo odlagališče odpadkov, ohranimo naravna bogastva (gozd) in zmanjšamo porabo energije. S tem, ko se povečujejo količine odpadkov in njihova raznolikost, so podjetja prisiljena k nenehnemu reševanju te problematike, zato se je v ta namen pred časom razvil postopek baliranja odpadkov. Tehnologija baliranja odpadkov omogoča, da v kriznih situacijah podjetja balirajo odpadke, ki jih nato začasno skladiščijo na začasnih skladiščih za ta namen. S tem postopkom dosežemo veliko ugodnosti, vse od zmanjšanja volumna odpadkov, lažjega transporta, omejitve smradu, ker so neprodušno pakirani, torej ne onesnažujejo okolja. Pravilno ravnanje z odpadki bi se moralo razširiti na vse nivoje človeškega delovanja od vrtcev, šol, podjetij in javnih ustanov, saj bi le tako državljani spoznali, kako zelo je pomembno. Z večjo zastopanostjo te teme v medijih bi se počasi, vendar vztrajno, krepila tudi osveščenost oziroma občutek odgovornosti vsakega posameznika. Bolj kot »udobnost« zbiralnega sistema je pomembna motivacija za pravilno ravnanje. Kot kaže, je najtežja sprememba navad, ki pa jo bo posameznik pripravljen narediti le ob zelo dobrih argumentih za tako ravnanje (npr.: kazni, spodbude, informacije o pomembnosti ločenega zbiranja itd.). Zavedati se moramo, da vsak posameznik lahko prispeva k zmanjšanju porabe naravnih virov, k zmanjšanju onesnaženosti svojega in našega skupnega okolja, k zmanjšanju odloženih odpadkov na urejenih in divjih odlagališčih predvsem zaradi nas samih in zaradi generacij, ki prihajajo za nami.
Keywords: komunalni odpadki, ločeno zbiranje odpadkov, tehnologije ravnanja s komunalnimi odpadki, baliranje, deponiranje, ozaveščenost gospodinjstev.
Published: 03.03.2011; Views: 1987; Downloads: 323
.pdf Full text (1000,40 KB)

8.
ORGANIZIRANJE PREVOZA ODPADKOV NA PRIMERU PODJETJA GORENJE D.D.
Samira Hodžić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vsak dan nastajajo velike količine odpadkov, katere je potrebno prepeljati bodisi na odlagališče ali na predelavo. In že tu se začne organiziranje prevoza. Prevoz tovora je reguliran z zakonodajnimi predpisi, ki jih moramo upoštevati. Ti predpisi se spreminjajo, zato je potrebno imeti skrben pregled na tem področju. Ti predpisi so določeni na nivoju države ali mednarodne skupnosti. V diplomskem delu so predstavljene osnove, ki so potrebne za organiziranje prevoza. Opisano je tudi, kako poteka organizacija prevoza odpadkov in ravnanje z odpadki v podjetju Gorenje d.d.
Keywords: zbiranje odpadkov, prevoz odpadkov, nevarni odpadki, razbremenilna logistika
Published: 09.03.2011; Views: 2179; Downloads: 344
.pdf Full text (7,16 MB)

9.
Uvajanje sistema ločenega zbiranja komunalnih odpadkov na njihovem izvoru : diplomsko delo
Andrej Žohar, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Cilj diplomske naloge je uvesti sistem ločenega zbiranja odpadkov na izvoru. Pri tem smo v začetku diplomskega dela raziskali zakonodajno področje, v okviru katerega moramo delovati in cilje, ki jih moramo v prihodnjih letih doseči na področju ravnanja z odpadki, da doseţemo standarde postavljene iz strani Evropske unije. Da je omenjeno področje izrazito problematično, je bilo mnenje računskega sodišča, kar je sluţilo kot odskočna deska za razvoj naše hipoteze in prikaz problema. Za uspešno reševanje problematike smo se obrnili na izkušnje in prakse drugih Evropskih drţav, ki na področju ločenega zbiranja odpadkov dosegajo nadpovprečne rezultate. V Sloveniji pa smo se po najprej obrnili na sluţbe ravnanja z odpadki ter z njimi opravili kratek intervju in nato podali naše predloge in rešitve za sistem ločenega zbiranja odpadkov.
Keywords: ločeno zbiranje odpadkov, ravnanje z odpadki, recikliranje, komunalni odpadki
Published: 05.05.2011; Views: 1660; Downloads: 195
.pdf Full text (1,22 MB)

10.
ZBIRNI CENTER SPODNJI STARI GRAD - ZBIRANJE KOSOVNIH ODPADKOV
Sonja Kuhar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Za uspešno ravnaje z odpadki je predpogoj primerna infrastruktura. Družba Kostak je v ta namen zgradila sodoben zbirni center Spodnji Stari Grad, ki omogoča kvalitetno ravnanje z odpadki. Uradno odprtje zbirnega centra Spodnji Stari Grad je bilo leta 2004, decembra leta 2007 pa so mu dodali še Center za ravnanje z gradbenimi odpadki. Na zbirnem centru se brezplačno prevzema ločene frakcije, kosovne in nevarne odpadke iz gospodinjstev, v količini, ki jo lahko pripelje eno osebno vozilo, pod pogojem, da je posameznik vključen v reden odvoz odpadkov. Pravne osebe pa lahko same pripeljejo ločene frakcije po predhodnem dogovoru. Zaradi varstva okolja je potrebno z vsakim odpadkom ravnati na predpisan način. Ravnanje z odpadki zajema zbiranje, prevoz, predelavo in odstranjevanje odpadkov, vključno s kontrolo tega ravnanja in okoljevarstvenimi ukrepi po zaključku delovanja objekta ali naprave za predelavo ali odstranjevanje odpadkov.
Keywords: Kostak, odpadki, komunalni odpadki, kosovni odpadki, ločene frakcije, zbiranje kosovnih odpadkov.
Published: 16.10.2011; Views: 2155; Downloads: 238
.pdf Full text (1,41 MB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica