| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
NADGRADNJA ZAVORNEGA SISTEMA TOVORNEGA POLPRIKLOPNEGA VOZILA
Dejan Tajnikar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V okviru opravljanja storitve družinskega podjetja Mototon je bilo potrebno odpraviti okvaro na zavornem sistemu tovornega polpriklopnega vozila. Zaradi starosti vozila, obsega okvare, možnosti cenejšega vzdrževanja v prihodnje in tehnološke sinhronizacije z vlečnim vozilom je prišlo do odločitve, da se izvede nadgradnja z novejšo tehnologijo zavornega sistema. V prvi polovici diplomskega dela je predstavljena tehnologija zaviranja na tovornih vozilih, ki ima tako kot pri vseh cestnih vozilih glavno nalogo ustaviti vozilo, vendar pa je regulacija zaviranja svojevrstnega pomena. V drugi polovici je predstavljen projekt nadgradnje, ki ga spremljajo simulacije, s katerimi je prikazano stanje pred in po nadgradnji. Upravičenost posega v vozne lastnosti vozila dokazuje dosežena krajša zavorna pot.
Keywords: nadgradnja, polpriklopno vozilo, zaviranje, pnevmatika, regulacija, simulacija, MATLAB/SIMULINK, tehnološka sinhronizacija, zavorna pot
Published: 06.07.2011; Views: 1518; Downloads: 286 
(1 vote)
.pdf Full text (4,25 MB)

2.
ZAVORNI SISTEMI VOZIL IN NJIHOVA ENERGIJSKA UČINKOVITOST
Ivan Kerenčič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava problematiko, lastnosti in nabor dejavnikov, ki vplivajo na kakovost in optimalno delovanje zavornih sistemov avtomobila. Opisani so osnovni pojmi in značilnosti delovanja zavorne naprave, razčlenjeni so glavni sklopi, tipi in zgradba zavornih sistemov. Na kratko so tudi razloženi najpogostejši sistemi, ki se uporabljajo v avtomobilu za uravnavanje zdrsa in aktivni elektronski varnostni sistemi, kot so ABS, BAS, ESP, ASR in drugi, za katere je za delovanje posledično odvisna tudi zavora. Ker tehnologije napredujejo s časom, so se tudi na tem področju pojavile številne izboljšave in novosti, ki izpopolnjujejo samo zaviranje in zaviralni proces. Pojavljajo se metode in načini izkoriščanja energije zaviranja, ki je dolgo časa bila neizkoriščena in se je spreminjala samo v toploto. Tako s tehnologijo, kot tudi z vidika varnosti, se je pojavila tudi potreba po novih materialih tudi na tem področju, ki omogočajo bistveno boljše delovanje, učinkovitost in vodenje celotnega sistema. Predstavljeni pa so tudi vplivi zavornih sistemov na okolje, kot je onesnaževanje s hrupom, vibracije in trdni delci, ki nastajajo pri zaviranju. Pojasnjeni so tudi ukrepi za zmanjšanje negativnih vplivov zavornih sistemov na okolje, kako ravnati z odpadnim materialom (olja) ter kako novi kompoziti in izboljšave sistema doprinesejo k boljšemu varovanju okolja.
Keywords: zavore, zavorni sistemi, zavorna pot, zgradba zavorne naprave, elektronski varnostni sistemi vozila, sistemi za uravnavanje zdrsa, energijska učinkovitost zavor, regeneracijsko zaviranje, vpliv zavornih sistemov na okolje (hrup in vibracije)
Published: 14.11.2013; Views: 1725; Downloads: 250
.pdf Full text (46,70 MB)

3.
Tehnološke izboljšave pri izdelavi zavorne zagozde za avtomatski menjalnik
Tadej Figek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava tehnološke izboljšave mehanske obdelave z odrezovanjem na velikoserijskem artiklu zavorne zagozde. Uvodoma smo predstavili osnove CAD/CAM sistema in CNC-obdelovalne stroje, na katerih bomo izvedli obdelavo. Nadalje smo opisali karakteristike obdelovanca in potek proizvodnega procesa. Sledi predstavitev strojev in orodij, ki smo jih uporabili za izdelavo in kontrolo končnega izdelka. Temeljito smo razdelali posamezne delovne operacije in uporabljena orodja. Rezultat analize prikazuje kritične karakteristike, ki so bile predmet tehnoloških izboljšav. Pri tem smo se posluževali rezilnih orodij različnih proizvajalcev, ki smo jih testirali z različnimi obdelovalnimi režimi. Rezultat analize je časovna in stroškovno optimalna obdelava zavorne zagozde.
Keywords: zavorna zagozda, CNC-obdelava, rezkanje, orodje, parametri odrezovanja
Published: 24.04.2015; Views: 959; Downloads: 182
.pdf Full text (2,71 MB)

4.
Revizija vitalne zavorne opreme dizel lokomotive
Tomaž Gračnar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so naprej predstavljeni zavorna oprema železniških vozil, revizija zavor ter vitalni zavorni sklopi. Vsa železniška vozila morajo biti opremljena s samodejnimi zračnimi zavorami. Delovanje se krmili iz osrednjega mesta z zaviralnikom. Nadaljuje se s splošno razlago o vzdrževanju zavor, brezhibnosti zavor, nadzoru, popravilu, vgradnji, zamenjavi in skladiščenju, zaščiti, pregledu zavornih diskov, čelnih pip ter zavornih pnevmatskih spojnih cevi in preskusom parkirnih zavor ter tesnosti zračnih naprav. Opisana je vitka proizvodnja. Izmed petih različnih metod je bila izbrana metoda 5S, ki jo je mogoče izboljšati. Metoda 5S je bila razdeljena na pet delov, vsak posebej pa je bil razčlenjen. Prikazano je, kolikokrat se uporabljajo najpomembnejše potrebščine. Pri tem je bilo opaženo, da je pri boljši organizaciji mogoč prihranek časa. Opisani so metoda »točno ob pravem času«, Kanban, metoda SMED in sedem vrst izgube. Predstavljeni so revizija RZ-3 in roki vzdrževanja lokomotive serije 642/643, prikazan obseg vzdrževalnih del ter prilagojene pnevmatske zavorne opreme. Dodane so tudi priloge, ki prikazujejo vse pomembnejše meritve, ki se opravijo v reviziji RZ-3.
Keywords: revizija, vitalna zavorna oprema, dizel lokomotiva, RZ-3
Published: 08.11.2018; Views: 307; Downloads: 41
.pdf Full text (11,07 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica