| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VEČKRITERIJSKO ODLOČANJE O IZBIRI NEZGODNEGA ZAVAROVANJA OTROK IN MLADINE PO SKRBNIKIH
Valerija Rac, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Z izdelavo dela diplomskega seminarja smo hoteli opozoriti, da se skrb za naše življenje odvija blizu našega vsakdanja in spreminja naše predstave. Glavni problem, ki smo ga izpostavili v delu diplomskega seminarja, se je nanašal na najustreznejšo nezgodno zavarovanje in izbiro zavarovalnic za otroke in mladino. V Prekmurju ni zavarovalnice, katera ne bi strmela k svojim ciljem. Izpostavili smo tri zavarovalnice, za pridobitev uteži kriterijev izvedli anketo s starši oz. skrbniki otrok in večkriterijski problem rešili z računalniškim programom Web-HIPRE. V prvem delu diplomskega seminarja smo predstavili pojem nezgode in nezgodno zavarovanje, in ponudbe zavarovalnice Merkur d.d., Maribor d.d. in Triglav d.d. V praktičnem delu smo glede na izbrane kriterije s pomočjo programa ugotavljali, katera zavarovalnica ima najustreznejšo nezgodno zavarovanje za otroke in mladino.
Keywords: nezgodno zavarovanje, zavarovalna vsota, varnost otroka, večkriterijsko odločanje, alternative, kriteriji, Web-HIPRE
Published: 07.04.2014; Views: 754; Downloads: 95
.pdf Full text (401,28 KB)

2.
ŽIVLJENJSKO ZAVAROVANJE KOT NALOŽBENI IN ZAVAROVALNI PRODUKT
Rajko Pavlič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Po socialni, politični in gospodarski funkciji je zavarovanje oseb najvažnejša zavarovalna panoga. Življenjsko zavarovanje je po svoji funkciji najbolj raznovrstno in prilagodljivo. Posamezniku in njegovi družini omogoča organiziranje lastnega sistema socialne varnosti, ki je prilagojen okoliščinam, v katerih posameznik živi. Obenem pa predstavlja tudi eno najbolj dovršenih oblik dolgoročnega varčevanja prebivalstva. V Sloveniji se večina kazalnikov, ki kažejo uspešnost zavarovalništva pri nas, še vedno giblje v negativno smer in s tem tudi delež Slovenije v evropskem zavarovalnem trgu. V Sloveniji se premija na prebivalca znižuje, kljub temu pa še vedno dosega polovico zavarovalne gostote v Evropi, kjer so življenjska zavarovanja bistveno bolj razvita, kar se kaže v precej večji zavarovalni gostoti in penetraciji. Življenjska zavarovanja se pojavljajo v različnih oblikah in s tem obstaja možnost različnih kombinacij, ki omogočajo zavarovancem široko izbiro uresničevanja ciljev, ki jim je zavarovanje namenjeno. Zato smo v diplomskem delu predstavili značilnosti in posebnosti posameznih oblik življenjskih zavarovanj iz ponudbe Zavarovalnice Triglav, d.d. Pri izdelavi osebnega finančnega načrta je osnova optimalna finančna varnost in zaščita delovnih sposobnosti posameznika in družine. Ob sklenitvi življenjskega zavarovanja se pojavlja več vprašanj, ki so razložena v petem poglavju.
Keywords: zavarovanje, življenjska zavarovanja, zavarovalna gostota, zavarovalna penetracija, zavarovalna vsota
Published: 19.05.2016; Views: 618; Downloads: 77
.pdf Full text (2,26 MB)

3.
Obročno plačevanje kapitalskih zavarovanj
Martina Shundovska, 2017, master's thesis

Abstract: V Sloveniji se število sklenjenih življenjskih zavarovanj v zadnjih letih povečuje. Sklenitev življenjskega zavarovanja pomeni dolgoročno finančno obvezo. Ko želimo izbrati zavarovanje, ki bi najbolj ustrezalo našim kriterijem in zadovoljilo naše potrebe, se soočimo z različnimi težavami. Najprej moramo ugotoviti, katera zavarovalnica nam nudi najboljše storitve, in katera vrsta zavarovanj nam najbolj ustreza. Analizirati moramo, kolikšen znesek smo pripravljeni plačati, za kakšno obdobje se bomo zavarovali, kakšno zavarovalno vsoto bomo dobili, kolikšna je razlika, če denar vložimo na banko ali v zavarovalnico itn. Na začetku pričujočega dela smo predstavili in opisali različne vrste rent: časovne rente, dosmrtne rente, odložene dosmrtne rente in začasne rente. Računali smo njihove sedanje vrednosti in predstavili komutativna števila, to so oznake, s katerimi zamenjamo in poenostavljamo zapletene aktuarske izraze. Različne vrednosti komutativnih števil smo predstavili v tablici smrtnosti, ki je priložena na koncu drugega poglavja in s pomočjo katere smo rešavali aktuarske probleme iz vsakdanjega življenja. V tretjem poglavju smo obravnavali kapitalska zavarovanja. Spoznali smo zavarovanje za doživetje, zavarovanje za primer smrti, začasno zavarovanje za primer smrti, poseben poudarek pa smo dali mešanemu zavarovanju, saj gre za zavarovanje, ki v zadnjem obdobju zbuja veliko zanimanja. V zadnjem poglavju smo predstavili obročno odplačevanje kapitalskih zavarovanj. Izpeljali smo formule za izračun letnih in mesečnih premij. Ko se odločamo v izbiri zavarovanja in primerjamo različne tipe zavarovanj, moramo poznati njihove lasnosti in razlike med njimi. Cilj magistrskega dela je predstaviti te lastnosti in razlike ter načelo enakovrednosti, ki pravi da mora biti znesek, ki ga vložimo danes, enakovreden tistemu, ki ga dobimo v prihodnosti. V empiričnem delu smo s pomočjo načela enakovrednosti izpleljali in analizirali formule za posamezne vrste zavarovanj. Te formule smo uporabili v konkretnih primerih. S primerjavo le-teh smo ugotovili, katero zavarovanje je primernejše, koristnejše za določeno osebo. Prišli smo do ugotovitve, da se hipoteze, ki smo jih podali v uvodnem poglavju, potrjujejo.
Keywords: zavarovalna premija, zavarovalna vsota, časovna renta, kapitalsko zavarovanje, tablica smrtnosti.
Published: 24.10.2017; Views: 339; Downloads: 47
.pdf Full text (1,49 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica