| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Zeleno zavajanje
Margareta Furman, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavano zeleno zavajanje, ki dokazano škodljivo vpliva na podobo blagovne znamke ali organizacije. Proučili smo vrste zavajanj in njihov vpliv na odnos do zelenega oglaševanja. Opredelili smo zelenega potrošnika in ugotovili, kako prepoznava zavajanja. V empiričnem delu smo raziskovali, ali študenti Univerze v Mariboru prepoznavajo zeleno zavajanje v oglaševanju. Ugotovili smo, da študentje na splošno dobro prepoznavajo različne vrste zavajanja in tudi navajajo prave razloge za takšno odločitev.
Keywords: zeleno zavajanje, zeleni skepticizem, okoljske trditve
Published: 16.12.2021; Views: 91; Downloads: 9
.pdf Full text (1,98 MB)

2.
Analiza kognitivnih intervjujev in zaslišanj, prikazanih v televizijskih serijah
Neja Fröhlich, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena problematika zaslišanj in intervjujev, ki so prikazani v televizijskih kriminalnih serijah. V tovrstnih serijah so le-ti zaradi časovne omejitve največkrat površno in nepravilno prikazani, kar pomeni, da lahko posledično gledalci dobijo napačno predstavo o delu policistov in kriminalistov. Ta problematika se pojavlja predvsem v Združenih državah Amerike, kjer so del sodnega procesa tudi člani porote, ki so ravno tako lahko gledalci teh serij, kar pomeni, da posledično lahko gledanje serij spremeni njihova pričakovanja in mnenje o delu policistov. Prav tako obstaja možnost, da svoje odločitve sprejmejo na podlagi »znanja«, pridobljenega v kriminalnih serijah. V zaslišanjih, ki so prikazana v nadaljevankah, pogosto prihaja do zavajanja in sugestije s strani policije, kar je zakonsko bolj površno definirano in omejeno predvsem v Združenih državah Amerike, kjer se seriji, ki sta predstavljeni v nalogi, odvijata. Edina oblika preslepitve, ki je pravzaprav prepovedana, je ponarejanje dokazov. V zaključnem delu je predstavljenih tudi več primerov intervjujev prič, kjer so napake posebej izpostavljene in analizirane. Skoraj tretjina intervjujev je vsebovala vsaj eno obliko sugestije, kar je omogočilo potrditev prve hipoteze. Drugo hipotezo sem preverjala v zadnjem delu diplomske naloge. Opisana je raziskava, kjer so predstavljeni rezultati merjenja dovzetnosti za dojemanje napak, kot so jih videli gledalci. Na podlagi njihovih odgovorov in komentarjev o opaženih nepravilnostih, prikazanih v poslanem videoposnetku odlomka iz serije, sem tako lahko potrdila tudi svojo drugo hipotezo.
Keywords: diplomske naloge, kriminalne nadaljevanke, zaslišanja, intervjuji, zavajanje
Published: 27.10.2021; Views: 117; Downloads: 16
.pdf Full text (409,43 KB)

3.
Tehnike ugotavljanja laži
Eva Božič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je laganje definirano kot zavestno izjavljanje, oziroma pripovedovanje nekaj neresničnega, z namenom zavajanja v zmoto ter govoriti nekaj, kar ne ustreza resnici. Pri laganju gre za več čustvenih ter miselnih procesov, ki od človeka zahtevajo popolno zbranost ter kontrolo. Razlogov zakaj ljudje lažejo je nešteto, največkrat pa je to zaradi osebnih koristi in izogibanja kazni. To diplomsko delo govori o besednih in nebesednih znakih, ki nakazujejo, da oseba laže ter o različnih tehnikah, ki jih preiskovalci uporabljajo za odkrivanje laži in zavajanja. Tako v tuji kot tudi slovenski literaturi, je že veliko napisanega o tehnikah ugotavljanja laganja. Razne študije in eksperimenti, ki so jih strokovnjaki skozi leta izvajali in izpopolnjevali, so potrdili delovanje nekaterih tehnik, nekatere pa stroka še vedno zavrača. Še vedno so nekatere tehnike premalo učinkovite ter površne. Tako je iz njih nemogoče pridobiti verodostojne rezultate, ki bi učinkovito odkrili oziroma potrdili laganje. V nasprotju s Slovenijo, so tehnike v tujini veliko bolj uporabljane, preiskovalni organi so temu primerno tudi usposobljeni. Velik problem pri uporabi tehnik predstavlja tudi zakonodaja, saj se od države do države razlikuje in medtem ko je tehnikam ugotavljanja laži zakonodaja v tujini, predvsem v ZDA bolj naklonjena, je slovenska zakonodaja do tehnik precej kritična in jih ne priznava. V zadnjem času je mogoče zaslediti veliko serij in filmov, v katerih, kot glavni liki nastopajo ljudje, kateri lahko zgolj iz mimike obraza prepoznajo kdaj oseba laže. Tako lahko s sugestijami in raznimi manipulacijami hitro določijo krivca, ter ga zgolj s postavitvijo parih ''zvitih'' vprašanj pripravijo do želenih odgovorov. To da gledalcu občutek, da lahko tudi sam prepozna vedenje, ki je značilno za lažnivce, ne glede na to, ali je za to usposobljen ali ne. Res je, da obstajajo določeni nebesedni znaki, katere lahko tako rekoč prepozna vsak, vendar je to daleč od tega, da lahko z gotovostjo trdimo, da nekdo laže in žal velja to tudi za tehnike ugotavljanja laži. Laganje je že od nekdaj prisotno pri komunikaciji med ljudmi, najbolj pogosto in izpopolnjeno pa je pri storilcih kaznivih dejanj, kjer jim laganje in zavajanje predstavljata najboljšo zaščito. Laganje pa ni preprosto in od človeka zahteva kontrolo miselnih in čustvenih procesov, kar se velikokrat izkaže kot prezahtevna naloga. Preiskovalci in strokovnjaki so tako s pomočjo različnih eksperimentov in raziskav razvili več tehnik in metod, ki jih uporabljajo pri odkrivanju laganja in zavajanja ter določili katera nebesedna vedenja se pojavijo ob laganju. V začetku diplomskega dela je predstavljenih pet ključnih vprašanj in trditev, ki služijo kot smernice za izdelavo diplomskega dela. Ta vprašanja in trditve se bo skozi celotno delo primerjalo in preverjalo ter na koncu tudi potrdilo oziroma ovrglo.
Keywords: laganje, znaki laganja, tehnike laganja, zavajanje, besedno laganje, nebesedno laganje, diplomske naloge
Published: 22.09.2021; Views: 118; Downloads: 0

4.
Zaznavanje laganja in pregled nekaterih tehnik ugotavljanja laži
Neja Gantar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Laž je izjava, ki jo oseba poda zavestno in prostovoljno, njen namen pa je nekoga spraviti v zmoto. Ni pomembno ali je poskus uspešen ali ne. Laganje samo po sebi sicer ni ilegalno in večino nas ne bi zdržalo dneva brez manjših laži. Verjetno najbolj znano prepričanje o zaznavanju zavajanja je, da bodo lažnivci odvrnili pogled ter kazali znake živčnosti, a vendar sta omenjena vedenja odvisna od človeka, situacije v kateri je in nenazadnje tudi od preiskovalca, s katerim se oseba pogovarja. Zaključno delo se osredotoča na primerjavo izbranih tehnik ugotavljanja zavajanj, natančneje, njihovo uspešnost. Cilj diplomske naloge je poglobiti znanje o lažeh ter o odkrivanju le-teh, katere tehnike ugotavljanja zavajanja so primerne za uporabo v predkazenskem postopku in kaj lahko z njimi ugotovimo. V prvem delu diplomske naloge je zajet kratek pregled razlogov, zakaj ljudje lažemo, kakšne laži pripovedujemo, značilnosti dobrih lažnivcev, kakšna je naša sposobnost zaznave laži ter katere so pogoste napake pri zaznavi zavajanja. V drugem delu so opisane izbrane tehnike zaznavanja zavajanja ter ocene njihove učinkovitosti, pridobljene iz primarnih raziskav in virov. Skozi zaključno delo sem, s pregledom že obstoječih raziskav, potrdila dve hipotezi, eno pa ovrgla. S preverjanjem hipotez sem ugotovila, da je za uspešnejše ocenjevanje izjav potrebno upoštevati tako besedne kot nebesedne znake ter da imajo novejše tehnike laži višjo uspešnost, kot pa starejše. Kljub temu, da imajo osebe z antisocialnimi osebnostmi prednost pri laganju, pa to še ne pomeni, da jim gre zaznavanje le – tega kaj bolje od rok.
Keywords: diplomske naloge, znaki prevare, zavajanje, tehnike ugotavljanja laži, vedenje, govor
Published: 12.06.2020; Views: 532; Downloads: 135
.pdf Full text (1,12 MB)

5.
Primerjalna študija ekoloških certifikatov v dobavni verigi medu
Ivana Marinović, 2019, master's thesis

Abstract: Izzivi konvencionalnega kmetijstva so pereči problem sodobne družbe in povzročajo številne gospodarske, okoljske in socialne stroške, ki se jih potrošniki zavedajo. Sodobna družba se srečuje z okoljskimi izzivi ter doseganje trajnosti je postalo izziv za številne države. Globalna rast ekološke osveščenosti je povzročila rast povpraševanja po ekološko pridelani hrani. Ker potrošniki na prodajnem mestu ne morejo razlikovati ekoloških izdelkov od neekoloških, so v celoti odvisni od ekološke oznake, ki predstavlja instrument komunikacije s podjetjem. V magistrskem delu smo opisali in predstavili spoznanja o ekoloških certifikati v dobavni verigi medu. S ciljem ugotavljanja razlik med pogoji za pridobitev ekoloških certifikatov za med v EU, ZDA in Avstraliji smo s pomočjo metod kompilacije, deskripcije in komparacije percipirali razlike in podobnosti teh predpisov. V okviru ugotavljanja ali se in v koliki meri se na embaliranemu medu pojavljajo kriteriji okoljskega zavajanja smo s pomočjo metod opazovanja, deskriptivno metodo in metodo komparacije v spletnih trgovinah ZDA, EU in Avstralije opazovali ponudbo in pregledali oznake na embaliranemu medu. V okviru proučevanja prispevka ekoloških oznak k sledljivosti v dobavni verigi medu smo s pomočjo analize SWOT in metode kompilacije proučevali prednosti in slabosti ekoloških oznak v dobavni verigi medu in njihove priložnosti ter nevarnosti. Ugotovitve raziskovalnih hipotez zagotavljajo vpogled v pridelovalne metode za pridobitev ekološkega certifikata za med v ZDA, EU in v Avstraliji. Ugotovitve kažejo tudi na neobstoj standardov za ekološko čebelarjenje v ZDA, s čimer se ta zakonodaja bistveno razlikuje od zakonodaj EU in Avstralije. Na primeru embaliranega medu smo opazili številne kriterije okoljskega zavajanja, ki se na embalaži nahajajo v obliki zavajajočih izjav. Najpogosteje smo zaznali kriterija besede in/ali terminov brez jasnega pomena in sugestivne slike, čeprav smo opazili tudi druge vidike okoljskega zavajanja, in sicer: uporabo neverodostojnih oznak, pomanjkljive dokaze, nepomembne informacije ter nerazumljive izraze. V okviru kriterija besede in/ali terminov brez jasnega pomena smo najpogosteje opazili različice izraza »natural«, ki potrošnike zavaja, da je med pridelan po visokih ekoloških standardih, čeprav pooblaščeni nadzorni organi nimajo zakonske avtoritete nad tem izrazom. V okviru sugestivnih slik pa smo opazili pogosto uporabo slik, ki namigujejo na neutemeljen zeleni vpliv. Ključno prednost ekoloških oznak predstavlja dejstvo, da potrošniki postajajo vse bolj prefinjeni pri svojih nakupovalnih odločitvah. Pomemben korak za pridobivanje ekološkega certifikata oz. ekološke oznake so zahteve po sledljivosti, ki morajo biti po ekološki zakonodaji dostopne vsem udeležencem v dobavni verigi. Nadzorni organi pa igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju zanesljivosti sistema z inšpekcijskim nadzorom. Na drugi strani medalje pa so razvidni negativni aspekti ekoloških oznak, ki se kažejo kot neprepoznavanje pomena ekoloških oznak s strani potrošnikov. Dodaten izziv predstavlja okoljsko zavajanje in posledica tega dejanja, medtem ko se izvozniki srečujejo z pomanjkanjem poenotenja standardov na globalnem trgu
Keywords: med, ekološko kmetijstvo, ekološke oznake, sledljivost, okoljsko zavajanje
Published: 22.10.2019; Views: 588; Downloads: 120
.pdf Full text (2,53 MB)

6.
Besedni in nebesedni znaki laganja - kaj pomenijo?
Eva Dugar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga govori o besednih in nebesednih znakih zavajanja, o poligrafu ter o znanju policistov in laikov pri odkrivanju laži.
Keywords: kazniva dejanja, storilci, zasliševanje, laganje, zavajanje, besedni znaki, nebesedni znaki, komunikacija, odkrivanje laži, diplomske naloge
Published: 29.06.2018; Views: 806; Downloads: 217
.pdf Full text (941,58 KB)

7.
Ugotavljanje zavajanja z znanstveno analizo vsebine
Marija Umolac, 2017, master's thesis

Abstract: Ugotavljanje verodostojnih dejstev in dokazov je bistveno v preiskovalnih in sodnih postopkih. Tehnike za ugotavljanje laganja delimo na neverbalne in verbalne. V praksi se še vedno pogosteje uporabljajo poligraf in neverbalne tehnike, medtem ko je uporaba verbalnih tehnik bistveno manjša, čeprav so raziskave ugotovile, da se njihova točnost giblje okoli 70 %. Najbolj znane tehnike za ugotavljanje besednega laganja so kriterijska vsebinska analiza, nadzorovanje resničnosti in nekoliko novejša tehnika – znanstvena analiza vsebine. Znanstvena analiza vsebine je tehnika za ugotavljanje besednega zavajanja na podlagi pisne izjave. Raziskave kažejo, da je neučinkovita in nestandardizirana, ker pa zavajajoče ponuja hitro rešitev sicer kompleksnega problema ugotavljanja laganja, jo nekatere varnostne agencije uporabljajo. Ne zavedajo pa se, da se z uporabo tehnike SCAN lahko izpostavljajo še večjim varnostnim tveganjem in neučinkovitosti lastnega dela. Učinkovitost tehnike še nikoli ni bila testirana v Sloveniji, zato je magistrsko delo namenjeno preverjanju tehnike v slovenskem kulturnem in jezikovnem okolju. V raziskavi so sodelovali študenti Fakultete za varnostne vede. 64 udeležencev je bilo naprošenih, da napišejo dve izjavi o negativnih dogodkih, eno resnično in eno izmišljeno. Presojevalke izjav so bile štiri študentke. Opravile so deseturno usposabljanje iz tehnike SCAN, ki je potekalo v več delih. Seznanjene so bile z namenom raziskave, niso pa vedele, katere izjave so resnične in katere ne. Zaradi morebitnega učinka zaporedja je zaporedje ocenjevanja izjav specifično za vsako presojevalko. Izjave so ocenjevale v skladu s kriteriji tehnike SCAN. Raziskava je bila anonimna in vsi udeleženci so sodelovali prostovoljno. Iz dobljenih rezultatov je razvidno, da s tehniko znanstvene analize vsebine ni mogoče ugotavljati zavajanja. Razlike med resničnimi in lažnimi izjavami so majhne in statistično nepomembne, kar potrjuje neučinkovitost tehnike.
Keywords: preiskovanje, zasliševanje, verodostojnost, laganje, laži, zavajanje, verbalni znaki, neverbalni znaki, analize, magistrska dela
Published: 17.01.2018; Views: 971; Downloads: 131
.pdf Full text (997,96 KB)

8.
Prisotnost zelenega zavajanja v živilski industriji na področju evropske unije
Boštjan Lukman, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem času se vse pogosteje v življenju srečujemo z okoljsko problematiko, ki postaja vse aktualnejša tema. Podjetja so svoje rezultate že vajena poročati, ob vse večjem zanimanju javnosti in predvsem vlagateljev pa se je pričelo pojavljati družbeno odgovorno poročanje, del katerega je tudi okoljska odgovornost, v okviru katere podjetja sporočajo svojo okoljsko sposobnost oziroma rezultate z vplivi na okolje, družbo in smernice delovanja podjetij. Zeleno zavajanje je lahko del tega in se dogaja takrat, kadar podjetje namerno posreduje napačne informacije s ciljem, da bi se predstavilo kot okolju prijazno, dvignilo svoj ugled ali pospešilo prodajo in pritegnilo nove zaposlene ter vlagatelje, ki so morda okoljsko osveščeni. V raziskavi smo se tako odločili izbrati pet velikih igralcev iz živilske industrije. Živilska industrija je v tej tematiki zanima prav zaradi količine komuniciranja in izdelkov. Velika količina izdelkov nam tako predstavlja potencial velikega oglaševanja, kar pa spada pod kategorijo komuniciranja. Komuniciranje je pomembno, saj z njim podjetja sporočajo svoje sposobnosti in trenutno stanje na nivoju družbeno odgovornega poročanja. V nalogi smo tako izbrali podjetja, kot so Nestle, Danone, Ferrero, Unilever in Heineken. Želja naloge je bila ugotoviti, ali je zeleno zavajanje prisotno v panogi. Podjetja smo skupno primerjali po več elementih in v raziskavo vključili še zunanje raziskave, iz katerih smo lahko ustvarili okoljski indeks, indeks skupnega poročanja o družbeni odgovornosti podjetja, ter raziskavo, s pomočjo katere smo primerjali ugled podjetij po CSR. Pestrost rezultatov nas je presenetila, čeprav gre za dokaj primerljiva podjetja. Povezava teorije in empiričnega dela nam jasno prikaže, kaj pomenijo razlike v etiki podjetja, vodstvu in strategijah.
Keywords: zeleno zavajanje, družbena odgovornost, živilska industrija, Nestle, Unilever, Heineken, Ferrero, Danone, CRS.
Published: 21.11.2016; Views: 773; Downloads: 96
.pdf Full text (1,27 MB)

9.
Študija primera: Volkswagnova afera Diesel-gate
Gregor Hočevar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je osredotočiti se na primer »Diesel-gate«, škandal z goljufanjem emisijskih testov, ki je izbruhnil lansko leto in v katerega je bil vpleten Volkswagen. Naš glavni cilj diplomskega dela je analizirati razloge za nastali škandal in preučiti posledice, ki jih Volkswagnovo ravnanje prinaša. Poleg same študije primera smo v diplomskem delu pozornost namenili tudi gospodarski kriminaliteti kot področju, kamor bi lahko uvrstili Volkswagnovo ravnanje, ter goljufijo oz. potrošniško goljufijo kot glavno kaznivo dejanje, ki je bilo izvršeno pri omenjenem škandalu. Ob pisanju tega dela nas je najbolj zanimalo, ali so vodilni v podjetju vedeli za goljufanje na testiranjih, kar je bila ena izmed naših hipotez. Poleg tega nas je zanimalo tudi, kakšne posledice bo imel primer tako na stanje samega podjetja kot tudi na širše okolje. V ta namen smo analizirali primarne in sekundarne vire, iz katerih smo pridobili vse potrebne informacije. Ugotavljamo, da kljub temu da uradne preiskave še niso povsem končane, trenutni dokazi kažejo na to, da so bili vodilni v Volkswagnu vseskozi obveščeni o goljufanju in da so pred slabim desetletjem celo sami odobrili vstavljanje odklopnih naprav. Zaradi dušikovih oksidov, ki so glavni produkti Volkswagnovih izdelkov in zelo nevarni onesnaževalci okolja, bo največ posledic utrpelo okolje oz. narava, posledice pa so lahko hude tudi za ljudi. Kar pa se tiče posledic za samo podjetje, se jim za njihove »napake« obeta nemalo tožb in plačevanje vrtoglavih zneskov odškodnin. Da bi v prihodnosti preprečili podobne malverzacije, je potrebno zaostriti zakonodajo, ki ureja dovoljene nivoje emisij tako na državni kot tudi na mednarodni ravni. Potrebno bi bilo izvajati tudi pogostejša in podrobnejša testiranja produktov avtomobilskih proizvajalcev, na kar so že opozorili strokovnjaki. Če lahko sklepamo iz Volkswagnovega primera, bodo proizvajalci, očitno pa tudi politični organi, odločno proti takšnemu nadzorovanju, saj tovrstna testiranja predstavljajo finančni zalogaj, v primeru odkritja goljufanja, pa tako kot pri Volkswagnu tudi ogromne finančne izgube za podjetje, državo in ostale vpletene.
Keywords: gospodarska kriminaliteta, goljufije, potrošniške goljufije, emisijski testi, zavajanje, Volkswagen, študija primera, diplomske naloge
Published: 19.10.2016; Views: 1520; Downloads: 249
.pdf Full text (585,00 KB)

10.
Ugotavljanje zavajanja z znanstveno analizo vsebine
Petra Valant, 2015, master's thesis

Abstract: Sposobnost odkrivanja laganja je v največji meri odvisna od sposobnosti zaznavanja, razlikovanja in kategoriziranja (ne)besednega vedenja, vendar se hitro pojavi vpliv subjektivnega presojanja, zato so se skozi čas oblikovale tehnike, s katerimi bi na najbolj objektiven način presodili, ali je izjava resnična ali ne. Tehnike so različne in pri uporabi vsake je treba upoštevati njene prednosti in omejitve. Precenjevanje zanesljivosti tehnik ima lahko nepopravljivo škodo, zato je magistrsko delo namenjeno ugotavljanju strokovnega ozadja ene od razširjenih tehnik, t. i. znanstvene analize vsebine. Raziskovalne ugotovitve o znanstveni analizi vsebine so pokazale, da na sposobnost odkrivanja laganja vplivajo znanje, izkušnje in frekventnost uporabe tehnike. Načeloma sposobnost ugotavljanja laganja ni večja od naključja, vendar lahko ob pravilni uporabi znanstvene analize vsebine verjetnost pravilne klasifikacije izjav povečamo. Pri upoštevanju rezultatov znanstvene analize vsebine pa je potrebna posebna previdnost, saj ima tehnika številne pomanjkljivosti − od slabega teoretičnega ozadja do nestandardiziranega seznama kriterijev.
Keywords: zavajanje, laganje, odkrivanje laži, verbalni znaki, fizični znaki, vedenjska analiza, magistrska dela
Published: 18.09.2015; Views: 1690; Downloads: 178
.pdf Full text (841,22 KB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica