| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Učinkovitost HACCP sistema v šolah ptujskega in ormoškega območja
Valerija Benko, 2010, specialist thesis

Abstract: V specialističnem delu smo želeli predstaviti pomen varne hrane za šoloobveznega otroka, opisati pomen HACCP sistema, njegove prednosti in pomanjkljivosti, ter ugotoviti učinkovitost HACCP sistema v osnovnih šolah ptujskega in ormoškega območja. Z namenom ugotovitve učinkovitosti HACCP sistema smo analizirali poročila o mikrobioloških preskusih odvzetih vzorcev živil in brisov na snažnost, v obdobjih pred in po uvedbo HACCP sistema, ter jih med seboj primerjali. Raziskovalni obdobji sta bili torej ločeni na obdobje od leta 1998 do 2002 in 2004 do 2008. Leto 2003 v raziskavo ni bilo vključeno saj smo smatrali to leto kot uvajalno, s predpostavko, da HACCP sistem v obratih še ni zaživel. Metodologija raziskovanja. Raziskava temelji na obdelavi podatkov, mikrobiološko analiziranih vzorcev živil in brisov na snažnost, odvzetih v osnovnih šolah ptujskega in ormoškega območja, pridobljenih od Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor. Rezultati. Ugotovili smo, da se je sicer delež neustreznih brisov v petletnem obdobju po uvedbi HACCP sistema znižal v primerjavi s petletnim obdobjem pred uvedbo HACCP sistema in sicer za 1,8 % (iz 7,5 % na 5,7 %), vendar razlika ni statistično pomenljiva (p=0,067). Zaskrbljujoče je dejstvo, da se je zvišal odstotek neustreznih živil in sicer za 6,4 %. Vzrok neustreznih živil je sicer v največji meri pripisati higienski oporečnosti, kar pomeni, da so živila neustrezna zaradi preseženega skupnega števila mikroorganizmov, vendar pa sta bili dve živili tudi zdravstveno oporečni, torej s prisotnostjo patogenih bakterij. Sklep. Ugotovitve v okviru specialističnega dela nakazujejo, da v šolah ptujskega in ormoškega območja HACCP sistem ni v celoti obvladovani in v primerjavi s prejšnjo ureditvijo ni doprinesel k večji varnosti hrane.
Keywords: HACCP sistem, varna hrana, dejavniki tveganja, zastrupitve z živili, zakonodaja s področja varnih živil, šolska kuhinja.
Published: 10.06.2010; Views: 3431; Downloads: 359
.pdf Full text (606,82 KB)

2.
PRVA POMOČ OB ZASTRUPITVAH
Aljaž Ladinik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Vsako leto opažamo vedno večje število zastrupitev. Za takšno spremembo je kriv razvoj našega življenja, saj imamo vedno več strupenih in toksičnih snovi, vedno več ljudi se odloča za ekološko prehrano, tako se zastrupljajo z gobami, gozdnimi sadeži in tudi rastlinami. Prav tako pa se je v letošnjem letu zabeležil porast zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Raziskovalna metodologija: Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji. Uporabili smo vprašalnik zaprtega tipa, anketa vsebuje 18 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 100 naključno izbranih polnoletnih ljudi iz okolice Maribora, z različno izobrazbo, v različnih starostnih obdobjih. Ankete so bile rešene v roku enega meseca. Rezultate anket smo obdelali v programu Excel. Rezultati: Rezultati anket prikazujejo, da anketiranci delno ločijo strupene rastline od nestrupenih. Čemaž je prepoznalo samo 52 oseb (52 %), šmarnice pa 57 oseb (57 %). Prav tako nas je zanimalo, če prepoznajo znake zastrupitve s CO in CO2. Pri tem vprašanju je večina anketirancev podala pravilen odgovor. Pri najpomembnejšem vprašanju, ali bi znali nuditi prvo pomoč zastrupljencu, smo dobili sledeč rezultat, 50 oseb (50 %) se je odločilo za pravilen odgovor. Sklep: Iz raziskave smo pridobili podatke, ki nam kažejo, da imajo anketiranci različno znanje glede na vrsto zastrupitev. Opazili smo, da se pojavlja več znanja pri zastrupitvah s CO in CO2 kot pa pri zastrupitvah z rastlinami. Pridobili pa smo tudi koristen podatek, da bi velika večina anketirancev pazila na lastno varnost pri zastrupitvah. To pa je osnova, da lahko pomagamo tudi drugim in da se še sami ne kontaminiramo. Prav bi bilo, da bi med splošno populacijo izvajali brezplačne seminarje ali praktične naloge, pri katerih bi ljudje spoznavali užitne rastline od neužitnih (strupenih), nevarnosti CO in CO2.
Keywords: Zastrupitve, prva pomoč ob zastrupitvi, strupene hranljive snovi, strupeni plini
Published: 19.10.2015; Views: 1649; Downloads: 187
.pdf Full text (1,23 MB)

3.
Zastrupitev z etilenglikolom
Nina Hojs, Robert Ekart, Franc Svenšek, 2011, professional article

Abstract: Zastrupitve z etilenglikolom so dokaj redke. Etilenglikol je sam po sebi malo toksičen, hudo zastrupitev povzročajo predvsem njegovi presnovni produkti. Prikazani primer obravnava značilno klinično sliko (nevrološka, kardiopulmonalna in ledvična faza) in laboratorijske rezultate (povišana serumska osmolalnost, povišana osmolalna vrzel, metabolična acidoza s povišano anionsko vrzeljo, kristali kalcijevega oksalata v urinu) ob zastrupitvi z etilenglikolom. Hitra prepoznava je nujna, saj sta obolevnost in smrtnost po zastrupitvi visoki. Zdravljenje vključuje vzdrževanje dihalne poti, dihanja in krvnega obtoka, infuzijo bikarbonata, dajanje antidota (etanol, fomepizol), hemodializo, včasih tudi zdravljenje s kofaktorji presnove etilenglikola (tiamin, piridoksin, magnezij).
Keywords: Acid-Base Equilibrium, Acido-bazno ravnotežje, diagnosis, Diagnostika, Emergency Treatment, Ethylene Glycol, Etilenglikol, klinična slika, Nujno ukrepanje, Osmolar Concentration, Osmolarna koncentracija, poisoning, therapy, Zastrupitve, Zdravljenje
Published: 30.12.2015; Views: 1220; Downloads: 56
URL Link to full text

4.
5.
SPOSOBNOST VZGOJITELJEV ZA NUDENJE PRVE POMOČI V VRTCU
Mojca Turk, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Pri vsakdanjem delu v vrtcu se strokovni delavci poleg načrtovanega vzgojnega dela srečujejo tudi s poškodbami in nenadnimi bolezenskimi stanji. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, ali so strokovni delavci sposobni ustrezno nuditi prvo pomoč otroku. Za namen raziskave smo uporabili anketni vprašalnik, ki je vseboval 26 vprašanj. S pomočjo vprašalnika se je raziskalo, s katerimi poškodbami in nenadnimi bolezenskimi stanji se najpogosteje srečujejo vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev v praksi ter za katere jih je najbolj strah, da bi do njih prišlo v njihovi skupini. V raziskavi je sodelovalo 72 anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic na območju Dolenjske. Podatke smo obdelali kvantitativno z deskriptivno statistiko, s frekvenčno distribucijo, z uporabo tabel in z grafičnim prikazom. Raziskava je pokazala, da so strokovni delavci v vrtcih delno sposobni nuditi ustrezno prvo pomoč v določenih situacijah. Znanje prve pomoči strokovnih delavcev bi se moralo izpopolnjevati in obnavljati v krajšem obdobju.
Keywords: poškodbe otrok, nenadna bolezenska stanja, nudenje prve pomoči, varno okolje v vrtcu, zastrupitve otrok
Published: 13.06.2016; Views: 583; Downloads: 90
.pdf Full text (1,11 MB)

6.
Pogled na varnost živil
Tea Pantner, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Varna živila so pomemben faktor varnosti ljudi. Zanemarjanje resnosti te tematike se kaže s prisotnostjo nevarnih živil na trgu in z nastankom zdravstvenih problemov pri ljudeh, kar lahko vodi tudi do smrtnih izidov. Varnost živil je proces, ki se mora zagotoviti na vseh stopnjah rokovanja z njimi. To varnost ogroža veliko faktorjev, od mikrobnega do kemijskega onesnaževanja ali kontaminacije. Dobra zakonodaja in upoštevanje le-te ter učinkovit nadzorni sistem so ključni dejavniki za zagotavljanje varnosti živil. Po analizi ugotovimo, da nadzor v Sloveniji izvaja veliko institucij, ki redno preverjajo skladnost z zakonodajo na področju živil. Dober nadzor opravljajo tudi institucije na ravni Evropske unije, katere del je Slovenija. Po opravljenih različnih analizah sklepamo, da evropska živila izpolnjujejo visoke standarde varnosti živil, saj je v primerjavi z ostalim svetom na tem področju najmanj ugotovljenih bolezni, povzročenih z uživanjem nevarnih živil. Redno in nepristransko se podajajo mnenja o dodatkih v živilih. Določeno je, katere snovi se lahko uporabljajo z živili oziroma dodajajo v njih in v kakšnih količinah. Z rednimi inšpekcijskimi nadzori in preverjanjem živil se zagotavlja varnost ljudi na evropskem območju. Ugotovljene visoke standarde potrdimo tudi po primerjavi določenih snovi, ki vzbujajo skrb med ljudmi in jih ni dovoljeno dodajati živilom v Evropski uniji, a so dovoljene v Združenih državah Amerike.
Keywords: diplomske naloge, varnost, živila, zakonodaja, nadzor, zastrupitve
Published: 25.10.2019; Views: 118; Downloads: 17
.pdf Full text (1,11 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica