| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Bakterijske okužbe in zastrupitve s hrano
Zala Ferk, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Živila so poleg zdravstvenih tegob in ob težavah, povezanih z okoljem, glavna skrb današnjega človeka in verjeti je, da bo tako tudi v prihodnosti. V diplomskem delu z naslovom Bakterijske okužbe in zastrupitve s hrano so predstavljeni dejavniki tveganja za okužbo z živili, glavni bakterijski povzročitelji, epidemiološke značilnosti okužb v Sloveniji ter možnosti njihovega preprečevanja in nadzora. Predstavljene so tudi naloge medicinske sestre pri preprečevanju okužb in zastrupitev s hrano, kajti v večini so ljudje premalo osveščeni o nevarnostih, ki jim pretijo ob nepravilnem rokovanju z živili. Medicinska sestra lahko z izobraževanjem in osveščanjem posameznika ter širše družbe prispeva k prepoznavi te nevarnosti. V poglavju epidemiološki podatki o okužbah in zastrupitvah s hrano smo z analizo in interpretacijo iz primarnih in sekundarnih virov v tabelah in grafikonih predstavili zbrane in obdelane podatke o zastrupitvah in okužbah s hrano v Republiki Sloveniji za obdobje petih let (2003—2007). Ugotoviti smo želeli, katere bakterije največkrat povzročajo okužbe in zastrupitve s hrano ter kakšen je njihov delež med vsemi prijavljenimi primeri. Zanimalo pa nas je tudi, ali se je število prijavljenih primerov okužb in zastrupitev s hrano v obdobju petih letih kaj spreminjalo. Iz analize podatkov smo ugotovili, da je najpogostejši bakterijski povzročitelj črevesnih okužb Salmonela, ter ugotovili, da se je število prijav le-teh od leta 2003 do leta 2007 zmanjšalo. Glede prijavljenih vseh nalezljivih črevesnih bolezni pa smo ugotovili, da se stanje v tem obdobju ni pomembno spremenilo, upadlo je le število prijavljenih bakterijskih črevesnih okužb.
Keywords: mikroorganizmi, bakterije, okužba, zastrupitev, hrana, medicinska sestra.
Published: 30.03.2010; Views: 4758; Downloads: 866
.pdf Full text (360,66 KB)

2.
Zdravstvena nega bolnikov pri akutnih in kroničnih zastrupitvah
Milena Rkman, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Strupene snovi, katerih zaužitje povzroči obolelost ali celo smrt, poznajo ljudje že od pradavnine. Najprej so se srečevali s strupenimi snovmi, ki jih najdemo v naravi, z razvojem tehnologije pa se proizvede veliko umetno sintetiziranih industrijskih in drugih snovi, s katerimi je možna zastrupitev. Poleg industrijskih spojin je dostopnih še veliko vrst prepovedanih drog, katerih uporaba se širi in povzročajo še dodatno nevarnost za zastrupitev. Strupenih snovi je okoli nas torej zelo veliko, zato je fenomen zastrupitev z različnimi snovmi v zdravstvenih zavodih resen problem. Zastrupitve v grobem razdelimo na akutne in kronične. Akutne zastrupitve so nevarnejše, saj nastopijo simptomi zelo hitro in je nevarnost smrtnega slučaja večja, kot pri kroničnih. Obravnav primera bolnika z zastrupitvijo je potrebno izvesti hitro, saj je lahko bolnik v smrtni nevarnosti. Zato mora imeti medicinsko osebje v urgentnih ekipah in v zdravstvenih zavodih potrebno znanje, da preko simptomov ugotovi vrsto zastrupitve in izvede učinkovito zdravljenje. Pri tem je vloga medicinske sestre zelo pomembna, saj je le-ta pomemben člen v urgentnih ekipah in tudi v bolnišnicah.
Keywords: strupene snovi, zastrupitev, industrijske spojine, droge, zdravstveni zavodi, akutne, kronične, simptomi, bolnik, urgentne ekipe, zdravljenje, medicinska sestra.
Published: 06.06.2011; Views: 3088; Downloads: 445
.pdf Full text (285,13 KB)

3.
Pomen preprečevanja bakterijskih okužb prebavil
Karmen Šekoranja, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela z naslovom Pomen preprečevanja bakterijskih okužb prebavil smo predstavili dejavnike tveganja za okužbo z glavnimi bakterijskimi povzročitelji, z živili, vodo ter možnosti njihovega preprečevanja in nadzora. Predstavljena je tudi vloga medicinske sestre pri preprečevanju bakterijskih okužb prebavil. Medicinska sestra lahko s svojo izobrazbo in delovanjem osvešča posameznika in širšo družbeno skupnost o nevarnostih okužbe in prepoznavnosti le- teh. V empiričnem delu smo v obliki grafikonov predstavili rezultate raziskave, s katero smo želeli ugotoviti seznanjenost posameznikov o bakterijskih okužbah, simptomih in preventivnimi ukrepi. Metodologija raziskovanja. Uporabili smo deskriptivno metodo dela, za pridobitev želenih podatkov pa smo uporabili anonimen anketni vprašalnik. Sodelovalo je 100 naključno izbranih pacientov v Zgornjesavinjskem zdravstvenem domu. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecih maj, junij in julij 2011. Rezultati raziskave. Rezultati raziskave so pokazali, so se pacienti v 83 % že srečali s težavami, ki so bile posledica okužbe prebavil z bakterijo, 69 % anketiranih pozna vsaj enega od povzročiteljev okužb. V večini so seznanjeni s preventivnimi ukrepi, med katere sodijo predvsem higiena rok in rokovanje z živili. Informacije pa so si pridobili v 73 % preko medijev. Sklep. Bakterijske okužbe prebavil so pogosta obolenja, ki prizadenejo osebe vseh starosti. Nevarnejša so pri otrocih, starostnikih, pri osebah z oslabelim imunskim sistemom. Pomembna je seznanjenost posameznikov in širše skupnosti o dejavnikih tveganja za okužbo in preprečevalnimi ukrepi, ki so poglavitni za ohranjanje in krepitev zdravja.
Keywords: Bakterije, okužba, zastrupitev s hrano, pitna voda, medicinska sestra.
Published: 07.06.2012; Views: 1780; Downloads: 298
.pdf Full text (421,63 KB)

4.
Dinamika letne prevalence izpiranja želodca
Anja Podgrajšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali dinamiko lavaž želodca pri zastrupitvah. Raziskavo smo izvedli v Splošni bolnišnici Celje, na vzorcu 484 bolnikov sprejetih na Internistično prvo pomoč v obdobju 2006-2010. Ugotavljamo, da je največja letna incidenca zastrupitev zaslediti v letu 2006 in sicer 108. Dinamika zastrupitev z leti upada in najmanj zastrupitev je bilo zabeleženih v letu 2010. Iz analize podatkov je razvidno, da je število zastrupitev od leta 2007 začelo upadati, prav tako je razvidno, da je v starostnem obdobju bolnikov od 46 do 50 leta bilo opravljenih največ lavaž in sicer 28. Lavaže so pogosteje opravljene pri ženskem spolu (55%) kot pri moškem. Alkoholni opoj je bil pogostejši pri ženskah v mlajšem obdobju, medtem ko je pri starejši populaciji bil pogostejši pri moških. Prav tako je zastrupitev z alkoholom pogostejša pri moškem spolu (74%). Najpogostejše zastrupitve so zaradi prevelikega odmerka zdravil in sicer so pogostejše pri ženskah (61,5%). V starostnem obdobju od 26 do 30 let je najpogostejši vzrok zastrupitve zaradi drog.
Keywords: zastrupitev, izpiranje želodca, gastrična lavaža.
Published: 28.02.2013; Views: 1255; Downloads: 381
.pdf Full text (2,12 MB)

5.
POSLEDICE ZASTRUPITVE Z OGLJIKOVIM MONOKSIDOM IN PREVENTIVA
Katja Žel, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je v večini razvitih državah najpogostejši vzrok nenamerne zastrupitve. Zaradi lastnosti ogljikovega monoksida ga človek s čutili ne zazna in je zato pomembno prepoznati znake zastrupitve. Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom so nespecifični in lahko kažejo na preprosto virozo. Posebej nevarne so pozne nevropsihološke in kognitivne posledice. Prav zato je pomembna ozaveščenost ljudi v zvezi s preventivnimi ukrepi pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom. Metodologija: Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno (opisno) in komparativno metodo dela. Podatke za diplomsko delo smo zbrali s pomočjo domače in tuje strokovne literature ter s pomočjo podatkovne baze COBISS in svetovnega spleta. Rezultati: S pregledom literature smo ugotovili, da je število zastrupljenih z ogljikovim monoksidom nepopolno, saj veliko zastrupitev ostane ne obravnavanih ali narobe diagnosticiranih, zaradi nespecifičnih znakov. Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so pogoste pri nepravilni uporabi ali nepravilnem vzdrževanju naprav za ogrevanje, naprav s plinskim izgorevanjem, električnih agregatih z notranjim izgorevanjem itd. Pozne posledice zastrupitve z ogljikovim monoksidom se lahko preprečijo s hiperbaričnim zdravljenjem. Strokovnjaki so ugotovili, da normobarično zdravljenje ni učinkovitejše od zraka, vendar pomembno skrajša razpolovno dobo karboksihemoglobina v krvi. Rezultati študij so neskladni glede učinkovitosti načina zdravljenja in so še potrebne nadaljnje raziskave. Sklep: Ljudje z akutno zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom imajo višji delež smrti kot normalna populacija. Zastrupitev z ogljikovim monoksidom spada med javno zdravstveni problem. Preprečevanje zastrupitev z ogljikovim monoksidom je nujno potrebno z informiranjem ljudi, izvajanjem preventivnih ukrepov in nameščanjem detektorjev ogljikovega monoksida v zraku.
Keywords: ogljikov monoksid, zastrupitev, preventivni ukrepi, posledice, normobarično zdravljenje, hiperbarično zdravljenje
Published: 27.09.2016; Views: 1278; Downloads: 169
.pdf Full text (881,20 KB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica