| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 135
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Sistematična analiza decentraliziranih družbenih medijev
2024

Abstract: Monografija z naslovom »Sistematična analiza decentraliziranih družbenih medijev« naslavlja prepoznano raziskovalno vrzel preučevanja decentraliziranih družbenih medijev. Pri tem je posebni poudarek na konceptualnem vidiku, ki omogoča prepoznavanje logične zasnove, arhitekturnih značilnosti, potencialov in specifik družbenega medija ter primerjavo s centraliziranimi sorodnimi rešitvami. Predstavlja zbirko medsebojno primerljivih poglavij, ki opisno in analitično preučujejo najvidnejše predstavnike pokrajine decentraliziranih družbenih medijev v letu 2024. Poglavja so rezultat projektne naloge študentov Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki so v okviru predmeta »Arhitektura družbenih medijev« sistematično in mentorirano preučevali izbrane decentralizirane družbene medije.
Keywords: Analiza decentraliziranih družbenih medijev, družbeni mediji, Fediverse, zasnova decentraliziranih družbenih medijev​, študenti
Published in DKUM: 13.05.2024; Views: 76; Downloads: 7
.pdf Full text (12,11 MB)
This document has many files! More...

2.
ZASNOVA, IZDELAVA IN MONTAŽA SODOBNE PERGOLE : diplomsko delo
Uroš Bagari, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova, izdelava in montaža sodobne pergole. Najprej sem predstavil vrste pergol in njihove značilnosti. Nato sem določil tehnološke postopke in materiale za izdelavo pergole, prav tako pa tudi vrstni red montažnih operacij. Pergola je predstavljena po segmentih. Začne se z osnovno konstrukcijo, sledi zasteklitev strehe in na koncu vgradnja raznih dodatkov. V diplomski nalogi sem vsak segment podrobno opisal in predstavil njegov namen. Na koncu sem dodal še okvirni finančni vidik in razmišljanje glede razvoja pergol v prihodnosti.
Keywords: pergola, zasnova, izdelava, montaža
Published in DKUM: 12.04.2024; Views: 104; Downloads: 20
.pdf Full text (1,45 MB)

3.
Zasnova vrečastega filtra s pulznim izpihovanjem : diplomsko delo
Niko Sovič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava tehnologijo in zasnovo vrečastega filtra s pulznim izpihovanjem, ki se uporablja za filtriranje dimnih plinov, ki nastajajo pri zgorevanju biomase. Ključni cilj naloge je bil konstrukcijsko in računsko zasnovati vrečasti filter ter izdelati njegov 3D model. Pri tem smo izhajali iz količine dimnih plinov, ki jih proizvede kotel z nazivno močjo 1100 kW. Celoten proces se je nadaljeval z izbiro filtrskih kartuš in določitvijo njihove skupne filtrirne površine, šele nato smo lahko začeli razvijati zasnovo vrečastega filtra. Ta faza je zahtevala preračune in temeljito raziskovanje že obstoječih rešitev na področju filtracije dimnih plinov. Vse to je bilo ključno za zagotovitev učinkovitega delovanja filtra in njegove prilagoditve specifičnim potrebam kotlovnice.
Keywords: Zasnova, vrečasti filter, filtrske kartuše, filtracija dimnih plinov
Published in DKUM: 04.03.2024; Views: 152; Downloads: 0

4.
Zasnova tehnologije končne izdelave navojev na konstrukcijskih elementih po zaščitnem površinskem nanosu : diplomsko delo
Gregor Klep, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje snovanje procesa po površinskem zaščitnem nanosu v podjetju Hanželič d.o.o.. Reševanje problema smo se lotili tako, da smo izkoristili sredstva, katera so že prisotna v samem podjetju. Cilj je bil, da s čim manj vloženega časa in denarja oblikujemo zanesljiv proces, ki bo kompatibilen z ostalo proizvodnjo. Pri samem snovanju smo upoštevali izkušnje starejših delavcev ter znanje mlajših, kar je pripomoglo k rešitvi problematike naročila.
Keywords: zasnova procesa, vrtanje, serijsko delo, izdelava navojev
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 111; Downloads: 17
.pdf Full text (1,02 MB)

5.
Zasnova vpenjalne priprave za obdelavo podkvastega obdelovanca : diplomsko delo
Miha Gerečnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo zasnovali modularno vpenjalno pripravo za izdelavo podkvastega obdelovanca. Pri konstruiranju vpenjalne priprave smo morali upoštevati, da omogoča natančno pozicioniranje, da omogoča zadostno ponovljivost vpenjanja in da nasprotuje vplivom odrezovalnih sil. Ob tem smo morali biti pozorni na ergonomičnost in enostavnost vpenjanja. Naredili smo dve varianti vpenjalne priprave in ju med seboj primerjali, katera je bolj erogonomska in bolj primerna za obdelavo. Izdelali smo navodila za montažo vpenjalne priprave, animacijski film montaže, eksplozijski model vpenjalne priprave, stroškovne kalkulacije, določili obdelovalne postopke, za katere smo izbrali ustrezna orodja in rezalne parametre. Na podlagi teh podatkov smo na koncu izbrali še ustrezen obdelovalni stroj.
Keywords: Vpenjalna priprava, obdelava, zasnova.
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 167; Downloads: 13
.pdf Full text (2,87 MB)

6.
Razvoj računalniške igre: Delve into the Void : diplomsko delo
Dominik Dretar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Delo obsega zasnovo in implementacijo streljaške igre s tlorisne perspektive, predvsem s poudarkom na zasnovi posameznih elementov, od grafike do posameznih mehanik. Namen je demonstrirati izdelavo računalniške igre od prvotne ideje, zasnovne dokumentacije, tehnične implementacije in refleksije na končni produkt. Uspeh in kvaliteta igre sta močno odvisna od dobro premišljene zasnove, prav tako tudi od primerne implementacije. Dobra zasnova tudi upošteva dodeljen čas za implementacijo ter velikost in izkušenost ekipe, ki sodeluje pri projektu. Končni produkt je odsev tega, da lahko s primerno zasnovo tudi sam programer z omejenimi izkušnjami izpelje primerno definiran projekt v kratkem času.
Keywords: razvoj igre, zasnova, Unity, C#
Published in DKUM: 22.12.2023; Views: 887; Downloads: 173
.pdf Full text (1,26 MB)

7.
Snovanje modularnega avtonomnega kmetijskega robota : magistrsko delo
Miha Kajbič, 2023, master's thesis

Abstract: Hiter razvoj tehnologije in avtomatizacija procesov v kmetijstvu vplivata na vse pogostejšo uporabo različnih senzorskih in mehatronskih sistemov. V tako imenovanem preciznem kmetovanju nepogrešljivo vlogo igrajo različne mobilne robotske platforme. Slednje so v večini primerov zasnovane za opravljane točno določenih nalog tekom pridelave pridelkov in jih ne moremo uporabljati za različna opravila. Magistrsko delo prikazuje snovanje in izdelavo modularnega avtonomnega kmetijskega robota. Modularna zasnova omogoča enostavno prilagajanje robota množici različnih aplikacij v kmetijstvu. Predstavljen kmetijski robot sestoji iz šestih glavnih sestavnih modulov. V zaključnem delu bodo predstavljeni preračuni elementov, ki so potrebni za ustrezno delovanje robotskega sistema.
Keywords: precizno kmetovanje, robotska platforma, modularna zasnova
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 295; Downloads: 50
.pdf Full text (7,54 MB)

8.
Robotska celica za pakiranje lončkov gnojila : diplomsko delo
Matija Jurak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju Roboteh d.o.o. se ukvarjajo z avtomatizacijo in robotizacijo najrazličnejših postopkov v industriji in drugih panogah. Dobili smo zahtevek, da se razvije in izdela robotska celica, ki zlaga lončke gnojila teže 1 kg v škatlo, ki jo mora predhodno zložiti robot, nato pa te škatle robot zloži na euro paleto. Ko smo dobili natančne zahteve s strani stranke, smo razvili koncept robotske celice, ki temelji na manipulaciji lončkov in škatel s samo enim robotom. Nato smo prejeli natančen 3D model lončka in škatle in tako smo lahko začeli s konstruiranjem elementov robotske celice. Modeliranje, simulacijo in izdelavo načrtov za izdelavo robotske celice smo izvedli s pomočjo programskega orodja SolidWorks. Sledila je izdelava in montaža robotske celice. Za varnost robotske celice smo poskrbeli z laserskim varnostnim skenerjem polja, ki smo ga namestili na steno prostora, kamor smo vgradili robotsko celico. Izvedli smo testiranje in ugotovili, da robotska celica deluje ustrezno in izpolnjuje vse naročnikove zahteve.
Keywords: robotska celica, pakiranje lončkov gnojila, zasnova robotske celice, konstruiranje
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 174; Downloads: 20
.pdf Full text (2,45 MB)

9.
Obnova turistično-rekreativnih poti in športnega parka Janina v zdravilišču Rogaška Slatina : magistrsko delo
Gorazd Krofl, 2023, master's thesis

Abstract: Po osamosvojitvi leta 1991 je razvoj zdravilišča v Rogaški Slatini močno zamrl, s tem pa se je začela degradacija območij, ki niso bila neposredno povezana z zdraviliškim jedrom vendar tvorijo njegovo mejo in predstavljajo dostopna območja do zdraviliškega jedra. Magistrsko delo obravnava problematiko povezave zdraviliškega jedra v Rogaški Slatini z okoliškimi gozdnimi območji, ki so prepredena s turističnimi in rekreativnimi potmi in z vzpostavitvijo klubskih prostorov v športnem parku Janina, izjemno kvalitetnem, a neizkoriščenem prostoru v neposredni bližini zdraviliškega jedra, kjer se danes nahaja samo smučišče. Na podlagi prostorskih in tehničnih analiz je izdelana idejna zasnova revitalizacije ključnih območij, ki predstavljajo pomembna že obstoječa, a degradirana vozlišča preko katerih je mogoče zagotoviti kvalitetno širitev in nadgraditev zdraviliške, športne in turistične ponudbe tako domačinom kot gostom zdravilišča. Pri urejanju so uporabljeni osnovni prostorski posegi in elementi, arhitekturni jezik pa je enovit in zadržan ter prilagojen obstoječi raščeni ali grajeni krajini.
Keywords: Rogaška Slatina, zdravilišče, rekreacija, turizem, revitalizacija, športni park, gozdne poti, arhitekturna zasnova
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 337; Downloads: 67
.pdf Full text (49,20 MB)

10.
Analitični pogled na najvidnejše družbene medije v letu 2023
2023

Abstract: Monografija z naslovom »Analitični pogled na najvidnejše družbene medije v letu 2023« naslavlja prepoznano raziskovalno vrzel preučevanja zasnove družbenih medijev. Pri tem je posebni poudarek na konceptualnem vidiku, ki omogoča prepoznavanje logične zasnove, arhitekturnih značilnosti, potencialov in specifik družbenega medija ter primerjavo s konkurenčnimi rešitvami. Predstavlja zbirko medsebojno primerljivih poglavij, ki opisno in analitično preučujejo najvidnejše predstavnike pokrajine družbenih medijev v letu 2023. Poglavja so rezultat projektne naloge študentov Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki so v okviru predmeta »Arhitektura interaktivnih medijskih vsebin« sistematično in mentorirano preučevali izbrane družbene medije.
Keywords: analiza družbenih medijev, družbeni mediji, pokrajina družbenih medijev, zasnova družbenih medijev, mediji
Published in DKUM: 13.07.2023; Views: 493; Downloads: 59
.pdf Full text (10,55 MB)
This document has many files! More...

Search done in 4.89 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica