| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Avtomatska varnostna razsvetljava
Tine Kacafura, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen varnostne razsvetljave je, da v primeru odpovedi glavne razsvetljave prepreči paniko med ljudmi in za potrebe evakuacije iz stavbe hitro in enoumno opozarja na predmete in stanja, ki se pojavljajo na poti k rešitvi. Pripomore k hitrejši in varni rešitvi oziroma s svojo prisotnostjo na ključnih mestih opozarja na predele, ki predstavljajo nevarnost za umikajoče množice. Pri zasilni razsvetljavi je poudarek na zanesljivosti in varnosti. To pomeni, da deluje nemoteno ter v ključnem trenutku zadovolji potrebo po minimalni osvetljenosti prostora. Inovativna tehnologija omogoča samodejni preizkus delovanja in avtonomije svetilk. To pomeni, da samodejno najde in javi skrbniku neustrezno oziroma pokvarjeno svetilko, kar močno izboljša zanesljivost delovanja v kritičnem trenutku; s tem se poveča varnost za udeležence. Z vnosom človeškega faktorja ni mogoče zagotoviti 100% varnosti. Zato težimo k avtomatizaciji celotnega procesa zasilne razsvetljave, s čimer dosežemo precej povečan odstotek varnosti. Stroški investicijskega vlaganja za inovativno varnostno razsvetljavo so smiselni. Posledica so manjši stroški, saj ni več potrebna vsakoletna človeška kontrola delovanja varnostne razsvetljave. Vse to namreč opravi inteligentni avtomatski nadzor delovanja.
Keywords: Svetilke, zasilna razsvetljava, nadomestna razsvetljava, varnostna razsvetljava, avtomatski nadzor, kalkulacija investicije
Published: 14.11.2012; Views: 1145; Downloads: 231
.pdf Full text (6,89 MB)

2.
VPLIV STRATEGIJE VZDRŽEVANJA ZASILNE RAZSVETLJAVE NA STROŠKE IN ZANESLJIVOST
Miha Fišer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Področje zasilne razsvetljave je obširno in sega tudi izven območja elektrotehnike, med drugim na področje požarne varnosti. Diplomska naloga ponuja povzetek veljavnih predpisov in standardov na področju zasilne razsvetljave in opredelitev zahtev za načrtovanje le-te. Poseben poudarek je na vzdrževanju zasilne razsvetljave, kamor spada tudi področje pregledovanja in preizkušanja sistemov zasilne razsvetljave in področje meritev zasilne razsvetljave. V osrednjem delu se nahajajo podatki treh dejanskih objektov, ki ima vsak svoj sistem zasilne razsvetljave, svojo strategijo vzdrževanja in s tem povezane stroške. V zaključnem delu so stroški analizirani in obdelani, rezultati pa ustrezno tabelarično in grafično predstavljeni.
Keywords: zasilna razsvetljava, strategija, zanesljivost, vzdrževanje, stroški vzdrževanja zasilne razsvetljave
Published: 23.09.2016; Views: 317; Downloads: 69
.pdf Full text (2,05 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica