| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 126
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Svoboda ali varnost : začarani krog neke vsiljene dileme
Matic Zupan, 2007, published professional conference contribution

Keywords: družba, varnost, zasebnost, svoboda, nadzor
Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 70; Downloads: 1
.pdf Full text (652,14 KB)

2.
Uporaba tehnologij za radiofrekvenčno označevanje z vidika varnosti in zasebnosti
Alenka Brezavšček, Mateja Podlogar, 2007, published scientific conference contribution

Keywords: radiofrekvenčno označevanje, RFID, varnost, zasebnost, poslovni proces
Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 52; Downloads: 1
.pdf Full text (902,86 KB)

3.
Pravni vidiki informacijske varnosti : magistrsko delo
Monika Holešek, 2024, master's thesis

Abstract: Prepričanje, da obstaja zamejen krog pravnih pravil, ki zanesljivo in popolno regulirajo področje informacijske varnosti, je huda zmota. Na tem področju se vrstijo in medsebojno prepletajo najrazličnejši družbeni podsistemi, ki jih je potrebno upoštevati. Hiter razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologij in z njimi povezanih sistemov, s seboj prinaša tudi kar nekaj težav ter vseskozi odpira nove pravne dileme. Živimo v družbi, ki je praktično odvisna od tehnologije. Pravo pa tehnološkemu razvoju težko sledi. Razloga za to sta vsaj dva. Prvi je togost nekaterih klasičnih pravnih institutov in posledična neuporabnost za nove izzive, ki jih prinaša digitalizacija. Drugi problem je, da bi nenehno spreminjanje pravnih pravil ogrozilo pravno varnost. V magistrskem delu je tako na kratko predstavljeno področje informacijske varnosti, s poudarkom na razlogih za reguliranje tega področja. Predstavljeni so nekateri splošni pravni akti Republike Slovenije in relevantni predpisi Evropske unije. Razvoj tehnologij, kot so umetna inteligenca, internet stvari, robotika in druge informacijsko-komunikacijske tehnologije eksponentno napreduje, kar bo v prihodnosti predstavljajo vedno večji izziv.
Keywords: Informacije, informacijska tehnologija, osebni podatki, tveganje, informacijska zasebnost, komunikacijska zasebnost, kibernetski kriminal, informacijsko pravo, ''uhajanje'' informacij, umetna inteligenca
Published in DKUM: 02.04.2024; Views: 259; Downloads: 75
.pdf Full text (1,20 MB)

4.
Kako lahko pomaga zasebni detektiv
Sonja Kotnik, 2006, published scientific conference contribution

Keywords: detektivi, detektivska dejavnost, zasebna policija, odvetniki, zasebnost
Published in DKUM: 21.03.2024; Views: 149; Downloads: 6
.pdf Full text (304,51 KB)

5.
Policijska kazenska ovadba in varstvo človekove zasebnosti
Jaka Demšar, 2002, published professional conference contribution

Keywords: kazenska ovadba, kazniva dejanja, človekova zasebnost, policija
Published in DKUM: 11.03.2024; Views: 168; Downloads: 5
.pdf Full text (283,63 KB)

6.
Materialni pogoji za dovolitev izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov
Pavle Balabanič, Miroslav Žaberl, 2002, published professional conference contribution

Keywords: prikriti preiskovalni ukrepi, zasebnost, kazensko pravo, kazenski postopek
Published in DKUM: 11.03.2024; Views: 139; Downloads: 10
.pdf Full text (284,15 KB)

7.
Varnost in zasebnost pri spletnem nakupovanju z vidika potrošnikov
Eva Borec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bilo preučiti varnost in zasebnost potrošnikov pri spletnem nakupovanju. Ker je spletno nakupovanje močno naraslo zadnja leta, so se na spletu pojavile množične prevare, te smo podrobneje opisali v diplomskem delu. Namen je opozoriti kupce glede varnosti in zasebnosti pri spletnem nakupovanju, da bi se zavarovali pred morebitnimi spletnimi prevarami. Tekom diplomskega dela smo uporabili naslednji metodi: metoda deskripcije (s katero smo opredelili osnovne pojme ključne za razumevanje obravnavane tematike) ter metodo analize. Opravili smo kvantitativno raziskavo – anketo. V zaključnem delu smo odgovarjali na raziskovalna vprašanja, ki smo si jih zastavili pred izvedeno raziskavo. Na podlagi tega smo prišli do zaključka, da obstajajo nekatere razlike glede zasebnosti in varnosti pri spletnem nakupovanju med starejšimi in mlajšimi potrošniki. Priporočili bi, da bi se podobne raziskave izvajale redno vsaj 1x letno, saj bi s tem dobili pogled kako se mnenja različnih starostnih skupin razlikuje skozi leta.
Keywords: spletno nakupovanje, potrošnik, spletne prevare, varnost, zasebnost
Published in DKUM: 01.12.2023; Views: 349; Downloads: 46
.pdf Full text (2,09 MB)

8.
Izzivi zasebnosti mladoletnih oseb na družbenih omrežjih : diplomsko delo
Dunja Panič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo preučevali izzive zasebnosti, s katerimi se najstniki pogosto srečujejo na družbenih omrežjih ter kako se z njimi soočajo. Raziskava, ki smo jo izvedli z metodo ankete, je vključevala primerjavo navad glede zasebnosti na družbenih omrežjih med mlajšimi in starejšimi uporabniki ter ugotovitve, kateri vidiki zasebnosti na družbenih omrežjih najbolj skrbijo uporabnike in kakšno je njihovo znanje o tej problematiki. Dobljene izpolnjene vprašalnike (242) smo analizirali ter jih opisno in grafično predstavili, na podlagi teh rezultatov in ugotovitev iz sorodnih del smo preverjali postavljene hipoteze. Ugotovitve kažejo predvsem na razliko v navadah mladoletnih oseb, ki preživijo več časa na družbenih omrežjih in teh, ki na družbenih omrežjih preživijo manj časa.
Keywords: zasebnost, družbena omrežja, mladoletne osebe
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 321; Downloads: 59
.pdf Full text (2,25 MB)

9.
Uporaba osebnih pametnih asistentov na mobilnih napravah z vidika zasebnosti : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Vanesa Avdič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je bila raziskana uporabnost mobilnih pametnih osebnih asistentov z vidika zasebnosti uporabnika. Raziskava se osredotoča na to, kako funkcije teh pomočnikov vplivajo na vsakdanje življenje, kako pogosto se uporabljajo, kako se uporabniki počutijo glede zbiranja podatkov za bolj prilagojeno izkušnjo, kako dragoceni so shranjeni podatki in kako zainteresirani so uporabniki, da ima pomočnik dostop do njihovih zasebnih informacije. Z empirično preiskavo je bilo potrjenih pet hipotez teme. Ugotovitve so pokazale, da se je večini uporabnikov funkcije pametnega osebnega pomočnika dejansko izboljšajo njihovo vsakodnevno življenje. Večina uporabnikov vsakodnevno uporablja tudi osebne pametne pomočnike, kar podpira drugo teorijo. Dokazano je bilo, da se uporabniki zavedajo vrednosti prilagojene izkušnje, vendar so tudi zaskrbljeni zaradi zasebnosti svojih osebnih podatkov. To kaže, da ima ta teorija nekaj podpore. Dokazano je bilo tudi, da se uporabniki pametnih asistentov večinoma zavedajo pomena osebnih podatkov. Raziskava je pokazala tudi skrbi potrošnikov glede zasebnosti in primernosti deljenja podatkov s pametnimi napravami. Ti rezultati so ključni za razumevanje odnosa uporabnikov in se lahko uporabijo kot temelj za naslednje raziskave in politike za izboljšanje uporabniške izkušnje in zaščite zasebnosti. Priporočljiva je nadaljnja raziskava z večjim številom udeležencev glede družbenih in etičnih vprašanjih. Ti bi morali vključevati izobraževanje uporabnikov o njihovih osebnih pametnih pomočnikih in jim pomagati pri sprejemanju bolj ozaveščenih odločitev glede zasebnosti, hkrati pa preučiti metode za izboljšanje nadzora podatkov in dostopnosti v skladu s spreminjajočimi se pravnimi zahtevami.
Keywords: virtualni asistenti, mobilne naprave, zasebnost, diplomske naloge
Published in DKUM: 29.09.2023; Views: 263; Downloads: 38
.pdf Full text (3,82 MB)

10.
Zagotavljanje varnosti in zasebnosti ob prenosu preverljivih poverilnic : magistrsko delo
Nika Jeršič, 2023, master's thesis

Abstract: Samoupravljalna identiteta (SSI) predstavlja nov model identitete, ki spada med decentralizirane modele upravljanja digitalne identitete. Gre za koncept, ki si prizadeva zagotoviti večji nadzor in avtonomijo posameznikov nad lastnimi podatki in identiteto v digitalnem svetu. Varnostne težave so pomemben izziv pri razvoju SSI. Čeprav ta omogoča uporabnikom popolno avtonomijo nad njihovimi digitalnimi identitetami, obstaja tveganje za krajo osebnih podatkov ali vdor v digitalne denarnice. Poleg tega lahko napadalci izkoristijo ranljivosti v shranjevanju kriptografskih ključev in protokolih za šifriranje podatkov. Da bi rešili te težave, se razvijajo nove metode in protokoli za zagotavljanje varnosti in zasebnosti pri prenosu podatkov. V sklopu zaključnega dela smo izvedli analizo STRIDE, s katero smo naslovili nekaj pomembnejših varnostnih groženj, ki se lahko pojavijo med delovanjem sistema SSI. Prav tako smo razvili prototip rešitve, ki do določene stopnje omili identificirane varnostne težave in predlaga nov pristop pošiljanja preverljivih poverilnic med izdajateljem in imetnikom identitete.
Keywords: SSI, preverljive poverilnice, blockchain, varnost, zasebnost
Published in DKUM: 07.06.2023; Views: 507; Downloads: 102
.pdf Full text (3,50 MB)

Search done in 3.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica