| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Kvizi iz matematike I : 2. del
Aleksandra Tepeh, 2024

Abstract: Pričujoča zbirka rešenih nalog je učni pripomoček, v prvi vrsti namenjen študentom 1. letnika visokošolskih študijskih programov Računalništvo in informacijske tehnologije in Informatika in tehnologije komuniciranja na UM FERI, ki poslušajo predmet Matematika 1. Ker večina naravoslovnih in tehniških študijskih smeri drugih fakultet v prvem letniku pokriva enako snov, je tako namenjen tudi širši publiki. Prvi del zbirke pokriva teme iz osnov logičnega sklepanja, množice, kompleksnih števil in funkcij. V tem (drugem) delu zbirke so obravnavane limite, odvode, integrale, zaporedja in vrste. Zbirka kot celota študenta nagovori k pripravi dobrih zapiskov, kar je eden izmed temeljev dobre priprave na izpite.
Keywords: funkcije, limita, odvodi, integrali, zaporedja, vrste
Published in DKUM: 03.04.2024; Views: 225; Downloads: 28
.pdf Full text (3,81 MB)
This document has many files! More...

2.
Dobre prakse uporabe diagramov zaporedja : diplomsko delo
Lundrim Racaj, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil spoznati dobre prakse uporabe diagramov zaporedja in preveriti kako so le-ti podprti v izbranih modelirnih orodjih. Predstavljeni so osnovni gradniki diagramov zaporedja in smernice za izdelavo le-teh. V praktičnem delu smo primerjali namizno orodje »Visual Paradigm« in orodje »StarUML«. S pomočjo pregleda sorodnih del smo oblikovali seznam kriterijev za primerjavo in nato ovrednotili izbrani orodji. Obe orodji zagotavljata ključne funkcionalnosti, kot so: preverjanje sintakse, generiranje kode, povratno inženirstvo ter uvoze in izvoze v različne formate. Na osnovi rezultatov primerjave pa ugotavljamo, da orodje »Visual Paradigm« nudi boljšo in celovitejšo podporo pri oblikovanju in uporabi diagramov zaporedja.
Keywords: programska oprema, modeliranje, UML, diagrami zaporedja, modelirna orodja, primerjava.
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 617; Downloads: 49
.pdf Full text (2,33 MB)

3.
Matematika A : za študente FKKT UM
Petra Žigert Pleteršek, Matevž Črepnjak, 2022, higher education textbook

Abstract: Visokošolski učbenik predstavlja uvod v matematično analizo na naravoslovno-tehniških fakultetah. Poleg osnovnih pojmov o množicah, logiki in številih so obravnavane realne funkcije in z njimi povezana pojma limite funkcije in zveznosti, ter zaporedja in vrste. Zajete se vsebine diferencialnega računa z aplikacijo odvoda, ter integralni račun.
Keywords: logika, množice, realne funkcije, limita in zveznost funkcije, zaporedja, vrste, odvod funkcije, integral
Published in DKUM: 18.02.2022; Views: 1400; Downloads: 577
.pdf Full text (32,77 MB)
This document has many files! More...

4.
Matematika 1 : skripta
Tina Sovič, Simon Špacapan, 2018, other educational material

Abstract: Skripta Matematika 1 zajema osnovna znanja matematike, ki ga potrebujejo študentje visokošolskih programov Fakultete za gradbeništvo,prometno inženirstvo in arhitekturo. V prvem delu skripte so predstavljena poglavja iz področja analize, v drugem delu pa poglavja iz področja algebre. Natančneje, začnemo z zaporedji, kjer opredelimo osnovne pojme, kot so omejenost, monotonost in konvergenca zaporedja. Sledi poglavje, ki na kratko predstavi kompleksna števila in operacije med njimi. Nato so opisane osnovne elementarne funkcije ter predstavljena pojma limita funkcije in zveznost. Definiramo odvod funkcije in pokažemo njegovo uporabo pri določanju lokalnih ekstremov. Odvodu sledi definicija integrala skupaj z njegovo uporabo. Prvi del skripte zaključuje poglavje o funkcijah dveh spremenljivk. V drugem delu predstavimo geometrijske vektorje in operacije med njimi. V nadaljevanju obravnavamo premice in ravnine v prostoru. Skripto zaključimo s poglavjem o matrikah, kjer opišemo osnovne matrične operacije, sisteme enačb in matriko linearne preslikave.
Keywords: zaporedja, funkcije, odvod, integral, vektorji, sistemi enačb, matrike
Published in DKUM: 17.04.2018; Views: 3731; Downloads: 740
.pdf Full text (2,44 MB)

5.
VODENJE PROJEKTA IZVEDBA ŠPORTNEGA DOGODKA Z METODO PRINCE2
Božidar Rodi, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Projekte srečamo na vsakem koraku. Njihovi končni izdelki vplivajo na kakovost in potek naših življenj. Ne glede na velikost, naravo ter obseg projekta, je uspešnost prav vseh odvisna od kakovosti projektnega vodenja. Eden izmed pristopov tovrstnega vodenja je metoda PRINCE2. Ta metoda je med drugim uporabna za vodenje velikih vladnih projektov. Vendar, a je uporabna tudi za vodenje izvedbe dogodka? Da bi lahko odgovorili na to vprašanje, smo izvedli medijsko podprt športni dogodek. Tako smo opravili raziskavo, ali je metoda vodenja projektov PRINCE2 primerna za vodenje večtedenskega projekta s končnim izdelkom izvedbe dogodka.
Keywords: vodenje projekta, metoda PRINCE2, športni dogodek, mediji, komunikacija, projektna skupina, procesi, aktivnosti, promocija, končni izdelki, strukturni diagram izdelkov SDI, diagram zaporedja izdelkov DZI, Ganntov diagram, izvedba projekta, kritična pot projekta, vodja projekta
Published in DKUM: 04.07.2016; Views: 2320; Downloads: 228
.pdf Full text (2,72 MB)

6.
Implikativno komuniciranje in oblikovanje soslednih parov : (na gradivu v slovenskem jeziku in o njem)
Mira Krajnc Ivič, 2013, original scientific article

Abstract: Zaporedja v diskurzu se oblikujejo kot posledica realizacije možnih korakov udeležencev in se odražajo na besedilni ravni - ugotavljamo besedilnost jezikovno realiziranega - in v potekanju komuniciranja. Oboje je v službi enega: s kar najmanj truda in naprezanja napraviti kar najboljši vtis za ustvarjanje ugodnih razmer za dosego želenega cilja glede na ustaljeno skladnost med (besedilno) realiziranim in kontekstom s predvidenimi učinki na delovanje posameznika v skupini.
Keywords: slovenščina, eksplicitno, implicitno, komuniciranje, nanašanjska zaporedja, sosledni pari
Published in DKUM: 21.12.2015; Views: 1135; Downloads: 55
URL Link to full text

7.
8.
9.
Računanje kreditov
Maja Vučko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je raziskati računanje kreditov in uporabnost matematičnih orodij pri računanju le-teh. Diplomsko delo je sestavljeno iz treh delov. V prvem delu so podane splošne lastnosti zaporedij, aritmetično in geometrijsko zaporedje. Nadalje so predstavljene lastnosti vrst. V drugem delu sledi opredelitev pojmov, povezanih z računanjem kreditov (obresti, obrestna mera, obrestni račun). Poudarek je na izdelavi amortizacijskih oziroma odplačilnih načrtov. Upoštevali smo obe možnosti odplačevanja kredita: anuitetni in obročni način. V zadnjem delu smo predstavili praktični primer računanja kreditov. Izdelali smo odplačilni načrt za najeti kredit: izbrali smo vrsto kredita in znesek kredita, določili mesečno anuiteto in izbrali ustrezno obrestno mero. Za posamezno kapitalizacijsko obdobje smo nato izračunali obresti, razdolžnine in ostanke dolgov. Izračune smo primerjali z informativnim izračunom odplačilnega načrta, ki smo ga naredili na spletnih staneh NKBM. Za konec smo na primeru dveh izbranih bank (NLB in NKBM) naredili primerjavo informativnih izračunov za stanovanjski kredit. Določili smo znesek kredita in odplačilno dobo. Zanimala nas je mesečna anuiteta, ki bi jo morali plačevati ob najemu izbranega kredita.
Keywords: Zaporedja, aritmetično zaporedje, geometrijsko zaporedje, obrestni račun, kredit, amortizacijski načrt.
Published in DKUM: 01.10.2009; Views: 4964; Downloads: 443
.pdf Full text (415,01 KB)

10.
Search done in 6.95 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica