| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 37
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
3.
Preprečevanje zapletov pri pacientu s sladkorno boleznijo
Karmen Zupanc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Sladkorna bolezen spremlja človeštvo že tisočletja. Ne gre le za eno bolezen, kakor nakazuje ime, temveč za skupino presnovnih bolezni, ki jim je skupna zvišana raven krvnega sladkorja oziroma glukoze. Dolgotrajno zvišanje krvnega sladkorja vodi v kronične okvare oči, ledvic, živcev ter srca in ožilja. Z izbiro načina življenja lahko odločilno vplivamo zoper nastanek sladkorne bolezni in njenih zapletov. Diplomsko delo obravnava sladkorno bolezen in preprečevanje zapletov pri pacientu s sladkorno boleznijo. V teoretičnem delu je predstavljena sladkorna bolezen, njena razvrstitev, možni načini zdravljenja in zapleti pri sladkorni bolezni. Poseben poudarek je namenjen preprečevanju akutnih in kroničnih zapletov sladkorne bolezni, pomenu samokontrole in zdravstvene vzgoje pri pacientih s sladkorno boleznijo. V raziskovalnem delu so predstavljeni rezultati ankete, opravljene med stotimi pacienti s sladkorno boleznijo diabetičnega dispanzerja Splošne bolnišnice Topolščica. Ugotavljali smo izvajanje samokontrole sladkorne bolezni pri bolnikih in poznavanje možnih akutnih in kroničnih zapletov. Rezultati ankete so pokazali, da se pacienti s sladkorno boleznijo zavedajo pomembnosti samokontrole in da poznajo akutne in kronične zaplete sladkorne bolezni.
Keywords: sladkorna bolezen, kronični zapleti sladkorne bolezni, zdravstvena vzgoja, samokontrola.
Published: 30.04.2009; Views: 3665; Downloads: 814
.pdf Full text (982,82 KB)

4.
Depresivna motnja pri pacientu s sladkorno boleznijo
Marija Brcar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili depresivno motnjo pri pacientu s sladkorno boleznijo, izpostavili najpogostejše kazalnike, pogostost pojavljanja ter premagovanje depresivne motnje. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli v diabetološki ambulanti zdravstvenega doma Velenje v mesecu decembru 2008. Podatke smo pridobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika zaprtega in odprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo petdeset naključno izbranih pacientov, ki so obiskali diabetološko ambulanto. Želeli smo ugotoviti ali spol in leta trajanja sladkorne bolezni ter prisotni kronični zapleti zaradi sladkorne bolezni pri pacientu, vplivajo na pojavnost depresivne motnje. Ugotovili smo, da spol in leta trajanja sladkorne bolezni bistveno vplivajo na pojavnost kazalnikov in s tem tudi na depresivno motnjo pri anketiranih pacientih s sladkorno boleznijo. Še posebej izrazito je ta ugotovitev vidna pri anketirankah, saj v veliki večini nakazujejo nagnjenost k depresivnim motnjam. Prav tako je iz prikazane grafične analize razvidno, da že prisotni kronični zapleti sladkorne bolezni vplivajo na pojavnost depresivne motnje pri anketiranih pacientih s sladkorno boleznijo, ter da so znaki izrazitejši, kot pri pacientih, ki ne navajajo kroničnih zapletov.
Keywords: depresivna motnja, sladkorna bolezen, kronični zapleti, sprememba razpoloženja, spol
Published: 01.06.2009; Views: 2267; Downloads: 216
.pdf Full text (1,52 MB)

5.
Seznanjenost sladkornih bolnikov s preprečevanjem zapletov sladkorne bolezni
Ester Pliško, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Sladkorna bolezen sodi med najbolj razširjene kronično nenalezljive bolezni. Število bolnikov s sladkorno boleznijo hitro narašča. Dokazano je, da lahko osveščenost prebivalstva bistveno vpliva na preprečevanje tako naglega širjenja sladkorne bolezni. Zdravstvena vzgoja bolnikov s sladkorno boleznijo je zelo pomembna, saj samo dobro poučeni bolniki lahko primerno urejajo višino krvnega sladkorja in s tem preprečijo marsikateri zaplet sladkorne bolezni. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu je predstavljena klasifikacija in etiologija sladkorne bolezni, njena klinična slika ter diagnoza, opisani so tudi akutni in kronični zapleti sladkorne bolezni. V empiričnem delu pa so predstavljeni rezultati ankete, opravljene med petdesetimi sladkornimi bolniki, ki obiskujejo ambulanto za diabetike v Zdravstvenem domu Koper. Ugotavljali smo njihovo poznavanje kroničnih in akutnih zapletov sladkorne bolezni in preprečevanje le - teh. Rezultati ankete so pokazali, da sladkorni bolniki kljub zavedanju resnosti sladkorne bolezni posvečajo premalo pozornosti kroničnim zapletom in preprečevanju le — teh. Bolniki s sladkorno boleznijo poznajo načela zdrave prehrane in zdravega načina življenja vendar vse svoje znanje težko vključujejo v svoje življenje, kar kaže na to, da je večina sladkornih bolnikov debelih.
Keywords: sladkorna bolezen, kronični zapleti, zdravstvena vzgoja, samokontrola.
Published: 05.11.2009; Views: 3008; Downloads: 488
.pdf Full text (1,10 MB)

6.
PREHRANA PRI SLADKORNI BOLEZNI
Janja Krajnc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava prehrano pri sladkorni bolezni. V teoretičnem delu je predstavljena sladkorna bolezen, klasifikacija le te, načini zdravljenja in zapleti pri sladkorni bolezni. Poseben poudarek je namenjen zdravi in uravnoteženi prehrani pri sladkorni bolezni, saj na raven sladkorja v krvi vpliva vse kar pojemo. Modra izbira hrane je ključnega pomena za zdravo življenje in preprečevanje različnih bolezni. V raziskovalnem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati anonimne ankete, ki je bila opravljena v oktobru in novembru leta 2009 v diabetološki ambulanti Splošne bolnišnice Ptuj. Anketa zajema sto naključno izbranih bolnikov s sladkorno boleznijo. Ugotavljali smo, kakšen je način prehranjevanja anketiranih in seznanjenost o sladkorni bolezni in njenih zapletih. Rezultati ankete so pokazali, da načela zdrave prehrane upoštevajo le nekateri izmed anketiranih, le nekateri vedo, katera hrana najbolj poviša raven sladkorja v krvi. Prav tako je iz rezultatov razvidno, da je poznavanje zapletov pri sladkorni bolezni izjemno pomanjkljivo, ter da sladkorna bolezen vpliva na kakovost življenja anketirane populacije.
Keywords: sladkorna bolezen, zapleti pri sladkorni bolezni, zdrava uravnotežena prehrana
Published: 10.05.2010; Views: 4732; Downloads: 810
.pdf Full text (1,35 MB)

7.
Mavčeva imobilizacija in njeni zapleti
Robert Iršič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Imobilizacija z mavcem je ena najpogosteje uporabljenih tehnik v pri konzervativnem zdravljenju v travmatologiji in ortopediji, zato je velikega pomena kvalitetna izvedba ter prepoznavanje zapletov in pravilno ukrepanje ob zapletih pod mavčevo oblogo. V diplomskem delu je na kratko opisana anatomija in fiziologija človeškega skeleta, zlomi kosti, faze celjenja kosti ter njihova imobilizacija z mavčevo oblogo. Poudarek je na opisu najpogostejših zapletov pod mavcem in nujnih ukrepih medicinske sestre ob pojavu posameznih zapletov. Predstavili smo tudi naloge ortopedskega tehnologa v mavčarni ter pomen kakovostne komunikacije pri delu z zamavčenimi pacienti in njihovimi bližnjimi. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo ugotavljali ali medicinske sestre v zdravstvenih domovih v celjski regiji dovolj zgodaj prepoznajo zaplete v zamavčenem udu in ali ob njih pravilno ukrepajo. Rezultate smo grafično prikazali in interpretirali. Ugotovili smo, da medicinske sestre v velikem odstotku prepoznajo zaplete pod mavčevo imobilizacijo in znajo v takih primerih pravilno ukrepati, želijo pa si tudi dodatnega izobraževanja na tem področju.
Keywords: kosti, zlom, mavec, imobilizacija, zapleti pod mavcem, zdravstvena vzgoja
Published: 09.08.2010; Views: 2883; Downloads: 1923
.pdf Full text (1,92 MB)

8.
UVAJANJE KAMPANJE SVETOVNE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ''VARNA KIRURGIJA REŠUJE ŽIVLJENJA'' V UKC LJUBLJANA
Nina Rahne, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo spremljali projekt uvajanja kampanje Svetovne zdravstvene organizacije »Varna kirurgija rešuje rešuje življenja« v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Projektna skupina je posnela stanje uporabe obstoječih varnostnih seznamov za paciente v centralnem operacijskem bloku UKC Ljubljana. Naredila se je primerjava s kirurškim varnostnim kontrolnim seznamom Svetovne zdravstvene organizacije. Predlagan kirurški varnostni kontrolni seznam smo prilagodili razmeram v UKC Ljubljana, napisali navodila za njegovo uporabo in ga poskusno uvedli. Po poskusnem obdobju smo ga ponovno prilagodili potrebam in ga uvedli v operacijske dvorane Kirurške klinike, kasneje pa tudi v ostale operacijske dvorane v UKC Ljubljana. Uporaba kirurškega varnostnega kontrolnega seznama izboljša komunikacijo tima, doslednost oskrbe ter tako zmanjša zaplete in smrti povezane z operacijo. Tudi v UKC Ljubljana so se pokazali pozitivni učinki njegove uporabe. Na koncu smo podali predloge za izboljšave, kot sta na primer razširitev in posodobitev informacijske podpore, da bi bil kirurški varnostni kontrolni seznam na zaslonu na dotik, ali pa bi imeli v operacijski sobi elektronske table z izdelanim obrazcem.
Keywords: Kakovost v zdravstvu, Varna kirurgija, Kirurški varnostni kontrolni seznam, Kirurški zapleti, Management kakovosti
Published: 18.01.2011; Views: 2281; Downloads: 324
.pdf Full text (19,02 MB)

9.
Zdravstvena vzgoja bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2
Simona Stojnšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Sladkorna bolezen tipa 2 je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki je v zadnjem obdobju v naglem porastu. Dokazano je, da lahko osveščenost prebivalstva bistveno vpliva na preprečevanje tako naglega razvoja sladkorne bolezni tipa 2. Zdravstvena vzgoja je tudi pomemben sestavni del oskrbe bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Njen cilj je bolnika usposobiti za dejavno sodelovanje pri zdravljenju svoje bolezni in s tem izboljšati presnovno urejenost in zmanjšati tveganje za akutne in kronične zaplete sladkorne bolezni tipa 2. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu je predstavljena klasifikacija in etiologija sladkorne bolezni, njena klinična slika ter diagnoza, opisani pa so tudi akutni in kronični zapleti in zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati ankete, opravljene med stotimi bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so obiskali diabetološko ambulanto v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Ugotavljali smo njihovo poznavanje sladkorne bolezni tipa 2 in katere metode, oblike dela in učna sredstva so zdravstveni delavci uporabili pri njihovem zdravstveno-vzgojnem delu. Rezultati ankete so pokazali, da čeprav bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 menijo, da je na voljo dovolj zdravstveno vzgojnega gradiva in so jim zdravstveni delavci nudili dovolj podpore in informacij, se ne zavedajo resnosti te bolezni.
Keywords: Sladkorna bolezen tipa 2, akutni zapleti, kronični zapleti, zdravstvena vzgoja.
Published: 24.12.2010; Views: 3475; Downloads: 502
.pdf Full text (484,67 KB)

10.
IZBOLJŠANJE KAKOVOSTI UPRAVLJANJA ANTIKOAGULACIJSKE AMBULANTE V SPLOŠNI BOLNIŠNICI CELJE
Andreja Hrovat Bukovšek, 2010, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je prikazana analiza in ocena obstoječega stanja upravljanja antikoagulacijske ambulante v Splošni bolnišnici Celje. V teoretičnem delu je predstavljena dejavnost antikoagulacijske ambulante in pomembnost antikoagulacijskega zdravljenja, potem pa zdravila za preprečevanje strdkov ter indikacije, pri katerih je potrebno uvesti antikoagulacijsko terapijo. Raziskava je pokazala, da prejmejo bolniki v antikoagulacijski ambulanti dovolj informacij, navodil in nasvetov o antikoagulacijskem zdravljenju kljub obremenjenosti zaposlenih in povečanem obsegu ambulantnega dela. Niso pa bolniki dobro seznanjeni z možnimi zapleti antikoagulantne terapije in ukrepi v primeru, da se pojavijo takšni zapleti. Ugotovili smo, da so bolniki zadovoljni s kakovostjo dela zaposlenih v AK ambulanti in z organizacijo dela — procesom dela od vpisa, obiska laboratorija pa do ambulantne obravnave. Kakovost dela in zadovoljstvo uporabnikov zdravstvenih storitev bi izboljšali, ko bi bili možni posveti in razgovori med bolnikom in zdravnikom v antikoagulacijski ambulanti ter krajšim čakalnim časom na prejem končnega izvida antikoagulacijskega zdravljenja. Odnos bolnikov do antikoagulacijskega zdravljenja je pozitiven, zato menimo, da pomeni bolnikom antikoagulantna terapija varno terapijo, saj jih ščiti pred nastankom ali ponovnimi strdki. S spremljanjem kazalnikov kakovosti, to je časov povprečne obravnave bolnika v celotnem procesu pa smo ugotovili, da je obravnava bolnika v antikoagulacijski ambulanti Splošne bolnišnice Celje ob normalnih pogojih dela in v primerjavi z drugo antikoagulacijsko ambulanto zadovoljiva in bistveno hitrejša. Na osnovi rezultatov, dobljenih iz raziskave in notranje presoje, so prikazane prednosti, pomanjkljivosti in možne izboljšave organizacije dela v antikoagulacijski ambulanti. Kot načelo za stalno izboljševanje kakovosti zdravstvenih storitev v antikoagulacijski ambulanti je predstavljen in uporabljen Demingov krog. Z izboljševanjem kakovosti želimo doseči kakovostnejše rezultate zdravljenja pacientov, ki prejemajo antikoagulacijsko zdravilo in izboljšati zadovoljstvo uporabnikov zdravstvenih storitev v antikogulacijski ambulanti.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: antikoagulacijska ambulanta, antikoagulacijsko zdravilo, antikoagulacijsko zdravljenje, bolnik, procesi, zapleti, izboljšave, kakovost.
Published: 15.03.2011; Views: 3545; Downloads: 359
.pdf Full text (1,28 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica