| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Industrijski internet stvari - laboratorijski model : diplomsko delo
Marko Vovk, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega zajem in prikaz obdelanih podatkov iz 3-faznega števca preko RS485 vmesnika po MODBUS protokolu do modula za zajem iz oddaljenih podatkovnih virov - SIMATIC IOT2040, kjer se zapišejo zajeti podatki v lokalno podatkovno zbirko. Od tu naprej pa poteka prenos podatkov preko Ethernet vmesnika do eksterne podatkovne zbirke.
Keywords: Avtomatizacija, Industrija 4.0, IoT, IIoT, pametne tovarne, digitalizacija v industriji, modul za zajem podatkov iz oddaljenih podatkovnih virov.
Published in DKUM: 03.07.2020; Views: 534; Downloads: 93
.pdf Full text (1,85 MB)

2.
Merjenje kota odpiranja avtomobilskih vrat z vztrajnostno merilno enoto : magistrsko delo
Luka Jerman, 2020, master's thesis

Abstract: V delu je predstavljen razvoj merilnega sistema, uporabljenega na osebnem vozilu, za meritev kota odprtja: pokrova motornega prostora, potniških vrat in prtljažnih vrat. Sistem je namenjen uporabi v razvojnem procesu vozila. Razvit merilni sistem sestavljata vztrajnostna merilna enota Honeywell HGuide i300 in osebni računalnik s programskim paketom za zajem podatkov Dewesoft X. Meritev kota temelji na oceni usmerjenosti vztrajnostne merilne enote, ki je med meritvijo pritrjena na vrata. Usmerjenost je ocenjena iz meritev pospeškomerov in žiroskopov enote. Ocena temelji na izračunu stanj enote v dveh razširjenih Kalmanovih filtrih. Algoritem za oceno usmerjenosti je zapisan v vključku za programski paket Dewesoft X. Uporabnost in natančnost sistema je predstavljena z rezultati meritev kota odprtja pokrova, potniških vrat in prtljažnika. Absolutna napaka meritve po enem merilnem intervalu, na vseh treh tipih vrat, ni presegala 0,1°, kar ustreza zahtevanim kriterijem.
Keywords: vztrajnostna merilna enota, razširjeni Kalmanov filter, usmerjenost, rotacijski kvaternion, meritev kota, zajem podatkov
Published in DKUM: 12.05.2020; Views: 894; Downloads: 72
.pdf Full text (3,08 MB)

3.
Razvoj prototipne programske rešitve za spremljanje procesa luženja v podjetju SIJ Acroni
Sašo Ilić, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je rezultat sodelovanja med podjetjem SIJ Acroni, d. o. o., in Fakulteto za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Gre za razvojno-raziskovalni projekt z namenom izboljšanja učinkovitosti v proizvodnji oddelka Lužilnica v obratu Predelava debele pločevine (PDP). Končni namen projekta je razvoj modela za optimizacijo procesa luženja, namen diplomskega dela pa je ugotoviti, kateri podatki v internem informacijskem sistemu podjetja SIJ Acroni, d. o. o., so dostopni in katere podatke bi še potrebovali za razvoj optimizacijskega modela. Cilj je razviti prototipno programsko rešitev, ki bo omogočala beleženje manjkajočih podatkov in jo bo mogoče integrirati v obstoječi informacijski sistem podjetja. V uvodu je predstavljen problem, s katerim se srečujemo, in okolje, v katerem poteka delo. V drugem poglavju so opisane teoretične osnove programiranja v programskem jeziku Visual Basic in sama metoda opazovanja procesa luženja in beleženja podatkov. Sledi opis obstoječega stanja oz. trenutnega stanja po podatkih v informacijskem sistemu. To zajema pregled interne dokumentacije in analizo obstoječih podatkov. Sama programska rešitev je predstavljena v četrtem poglavju, v zaključkih pa so podani pogoji za uvedbo, učinki uvedbe in možnosti nadaljnjega razvoja programske rešitve.
Keywords: ‒ jeklarska industrija ‒ luženje ‒ optimizacija procesa ‒ zajem podatkov ‒ prototipna programska rešitev
Published in DKUM: 22.10.2019; Views: 560; Downloads: 48
.pdf Full text (2,70 MB)

4.
Različne geodetske metode zajemanja podatkov za potrebe prometnih analiz
Adrijan Legčević, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi so predstavljene različne geodetske metode, s pomočjo katerih pridobimo geodetske podlage, potrebne za izvajanje prometnih analiz. Za nadaljnje meritve smo se na podlagi primerjave treh geodetskih metod (GNSS, Lidar metoda in klasična metoda) odločili za uporabo GNSS metode. Za potrebe izdelave geodetskega načrta smo uporabili instrument TOPCON HYPER PRO. Z izdelanim geodetskim načrtom in opravljeno prometno študijo na primeru križišča v Miklavžu na Dravskem polju smo v zaključku predstavili tri predloge za izboljšanje trenutnega stanja v križišču.
Keywords: gradbeništvo, prometna varnost, geodezija, zajem podatkov, analize
Published in DKUM: 02.11.2017; Views: 1116; Downloads: 119
.pdf Full text (15,98 MB)

5.
Lidar tehnologija za zajem prostorskih podatkov v gradbeništvu
Sara Vuković, 2016, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi je predstavljena tehnologija zračnega laserskega skeniranja, znana kot Lidar tehnologija, ki se je ustalila kot zelo učinkovita metoda za zbiranje prostorskih podatkov. Opisani so zgradba, princip delovanja in izredno hitra načina zajemanja podatkov, ki omogočata pridobitev ogromnih količin informacij. V nalogi je na kratko predstavljena oprema za zajem podatkov, vključno s par primerov iz prakse.
Keywords: LIDAR, skener, zajem podatkov, ALS, TLS, Gemini, Velodyne
Published in DKUM: 19.09.2016; Views: 902; Downloads: 177
.pdf Full text (2,47 MB)

6.
VPELJAVA FUNKCIJ ZA ANALIZO PODATKOV V PROGRAM MISMART
Goran Ambrožič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Tema diplomske naloge je bila priprava predloga za vpeljavo funkcij za analizo podatkov v programu MiSmart. Program MiSmart je namenjen zbiranju podatkov iz raznih merilnikov proizvajalca Iskra d.d., ki so nameščeni na merilnih mestih uporabnika. V diplomskem delu smo se osredotočili na njegovo uporabo v elektrodistribucijskih podjetjih, ki nameščajo merilnike električnih veličin v srednje/nizkonapetostne (SN/NN) transformatorske postaje (TP) za potrebe permanentnega monitoringa. V programu MiSmart se tako zbirajo meritve, alarmi ter podatki o kvaliteti električnega omrežja iz različnih merilnih mest. Omogočen je prikaz zbranih podatkov v grafični in tabelarični obliki, dodano uporabno vrednost uporabniku pa bi dala statistična obdelava teh podatkov. Funkcije za analizo, kot so histogram, percentil, deviacija parametra, simetrija, konična moč … dajejo uporabniku podrobnejšo sliko o delovanju omrežja ter pomoč pri analizi okvar, planiranju vzdrževanja, načrtovanju omrežja … Poleg tega podobna orodja vsebujejo tudi konkurenčni produkti. Cilj diplomske naloge je bil priprava dokumenta, ki je v pomoč razvojni ekipi podjetja Iskra d.d. in predstavlja osnovo za vpeljavo funkcij za analizo podatkov. Do njega smo prišli s pomočjo analize konkurenčnih produktov, lastnim poznavanjem problematike ter s prepoznavanjem težav in potreb končnih uporabnikov, ki so na koncu tudi potrdili uporabnost.
Keywords: daljinski zajem podatkov, analiza podatkov, program MiSmart, transformatorska postaja, nadzor omrežja, elektrodistribucijsko omrežje
Published in DKUM: 22.06.2016; Views: 641; Downloads: 67
.pdf Full text (1,78 MB)

7.
Napredni koncepti vodenja in nadzora energijsko učinkovitih hidravličnih sistemov
Tadej Tašner, 2014, doctoral dissertation

Abstract: Na področju energijske učinkovitosti industrijskih pogonskih sistemov se pojavljajo vedno strožji predpisi in zahteve za zmanjšanje porabe energije in izpustov toplogrednih plinov; pri čemer hidravlični sistemi niso izvzeti. Energijsko učinkovitost hidravličnih sistemov lahko izboljšamo tako, da izboljšamo izkoristek posameznih sestavnih delov hidravličnega pogona, in tudi tako, da izboljšamo koncept vodenja oziroma regulacije takšnega sistema. V smislu slednjega so v doktorski disertaciji predstavljeni trije možni pogonski sklopi, ki temeljijo na volumetričnem principu regulacije hidravlične energije. Zasnovani so matematični modeli vseh komponent pogonskih sklopov, tako da je omogočena statična in dinamična simulacija izkoristka vseh pogonskih sklopov. Rezultati, pridobljeni s simulacijo, so nato preverjeni še na preizkuševališču pogonskih sklopov. Na podlagi rezultatov so zasnovani različni regulacijski koncepti, med drugim tudi nov koncept, ki omogoča sledenje najvišjemu izkoristku hidravličnega sistema. Regulacijski koncepti so med seboj primerjani tako v simulaciji kot tudi praktično na preizkuševališču. Doktorska disertacija se dotakne tudi ionskih tekočin, ki imajo velik potencial, da postanejo hidravlične tekočine prihodnosti. Ker se stisljivost ionskih tekočin razlikuje od stisljivosti hidravličnega olja ter ima velik vpliv na dinamiko in energijsko učinkovitost hidravličnih sistemov, je poudarek predvsem na stisljivosti in merjenju stisljivosti ionskih tekočin. Na koncu disertacije je predstavljen še modul za brezžični zajem podatkov, ki ga je možno preprogramirati tudi tako, da lahko izvaja vse predstavljene regulacijske algoritme.
Keywords: hidravlični sistemi, energijska učinkovitost, regulator maksimalnega izkoristka, brezžični zajem podatkov
Published in DKUM: 11.12.2014; Views: 1278; Downloads: 320
.pdf Full text (36,36 MB)

8.
UPRAVLJANJE VAKUUMSKE KOMORE S SAMODEJNIM ZAJEMOM MERILNIH PODATKOV
Tomo Jauk, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje razvoj aplikacije za upravljanje vakuumske komore s samodejnim zajemom merilnih podatkov. Aplikacija obsega temperaturno in vakuumsko regulacijo preko vmesnika na komori ter zajem merilnih podatkov preko zunanje enote. Opisane so metode krmiljenja vakuumske komore in metode zajema podatkov. Prav tako so opisane komponente na sami komori, kot tudi funkcionalnost naprave za zajemanje podatkov. Celoten sistem je zgrajen za termično preizkušanje elektronskih komponent v vakuumskem okolju, s katerim lahko določamo pravilnost delovanja v različnih temperaturnih območjih. Na takšen način je možno preizkušati primernost oziroma skladnost elektronskih komponent glede na pričakovanja njihovega delovanja pod specifičnimi temperaturnimi in vakuumskimi pogoji. Delovanje celotnega sistema in merilne aplikacije je predstavljeno na primeru temperaturno spremenljivega upora oziroma termistorja.
Keywords: vakuum, temperatura, komora, regulacija, preizkušanje, zajem podatkov
Published in DKUM: 15.07.2014; Views: 1532; Downloads: 107
.pdf Full text (3,01 MB)

9.
DINAMIČEN ZAJEM PODATKOV NA MOBILNEM SISTEMU TRACKNAV
Luka Pečečnik, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo predstavili delovanje sistema TrackNav podjetja Navteh, operacijski sistem Microsoft Windows CE in vse ostale tehnologije, s katerimi smo si pomagali pri ustvarjanju sistema. Opisali smo problematiko zajema podatkov na mobilnem sistemu TrackNav. V praktičnem delu smo razvili program za osebni računalnik in vtičnik za mobilno napravo Terminal CE, ki skupaj omogočata dinamičen zajem podatkov.
Keywords: dinamičen zajem podatkov, mobilni sistem, TrackNav, Windows CE, C#
Published in DKUM: 11.07.2014; Views: 1502; Downloads: 159
.pdf Full text (3,70 MB)

10.
PROGRAM ZA VODENJE SKUPŠČINE DELNIČARJEV
Igor Stojčević, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Pomembne odločitve v podjetjih se sprejemajo v okviru vsakoletnih skupščin, kjer podjetje strni in predstavi svoje delo zastopnikom osnovnega kapitala, ki imajo nato na skupščini z glasovanjem možnost sprejemati odločitve. Za ugled podjetja je pomembno, da skupščina poteka kar najbolj gladko in brez tehničnih napak. Podjetje, ki ga obravnava naloga, je v preteklosti tovrstna srečanja podprlo z računalniškim programom, napisanim v programskem jeziku Cobol. Zastarela tehnologija ni omogočala fleksibilnosti pri uporabi in nadaljnjem razvoju programa. Obstoječa rešitev tudi ni bila usklajena z novim OS, prikazi so bili zastareli, delo z njo nerodno in počasno, kar je motilo potek skupščine. V okviru diplomske naloge je bila izdelana in predstavljena uporabniku prijazna rešitev, ki ima bogat intuitiven uporabniški vmesnik in rešuje večino pomanjkljivosti prejšnjega programa. Izdelana je v sodobni .NET tehnologiji, uporablja črtno kodo in v veliki meri preprečuje napake, kakršne so se dogajale pri delu s prejšnjo rešitvijo. Močno je izboljšano tudi prikazovanje poročil in rezultatov glasovanja na platnu, kjer je bila vključena grafika ter podprto dinamično prilagajanje vsebine glede na ločljivost zaslona oz. projektorja. Upoštevano je bilo tudi, da mora biti rešitev razmeroma poceni s stališča razvoja in vzdrževanja. V zaključku so podane perspektive za nadaljnji razvoj in sicer v smeri uporabe RFID tehnologije za hitrejšo in lažjo registracijo dogodkov in vpeljave pametnih telefonov z možnostjo daljinskega glasovanja ter interkativnega pregledovanja finančnih poročil.
Keywords: skupščina delničarjev, .NET C#, razvoj, upravljanje, računalniških zaslonov, zajem odziva občinstva, hitro zajemanje podatkov
Published in DKUM: 02.10.2013; Views: 1712; Downloads: 134
.pdf Full text (2,12 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica