| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Primerjava vpliva na okolje pri uporabi dizelskega motorja ali plinske turbine za proizvodnjo električne energije v TE Brestanica : magistrsko delo
Nataša Klavžar, 2023, master's thesis

Abstract: V sodobnem svetu je proizvodnja električne energije nujna zaradi bolj množične uporabe električnih naprav in vse večjega povpraševanja po energiji. Podnebne spremembe se lahko štejejo za enega najbolj perečih problemov, s katerimi se trenutno sooča svet. Nekatere metode pridobivanja električne energije s premogom, nafto, zemeljskim plinom povzročajo neizogibne emisije toplogrednih plinov in številne negativne učinke na okolje. Temperatura narašča, dviga se morska gladina in še ena težava, ki je povezana s podnebnimi spremembami, je izčrpavanje fosilnih goriv. Vsem proizvodnjam je pomembno, da svojo energijo proizvajajo na učinkovit način in poskušajo zmanjšati njen vpliv na okolje. V magistrskem delu smo analizirali in primerjali uporabo različnih pogonov v Termoelektrarni Brestanica. Želeli smo ugotoviti, kakšen vpliv ima uporaba dizelskega motorja v proizvodnji; to smo primerjali s trenutnimi pogoni, ki jih imajo plinski bloki v Brestanici. Ugotovili smo, da ima dizelski motor krajši odzivni čas pri zagonu, zato lahko posledično tudi zmanjšamo emisijske vplive na okolje.
Keywords: Termoelektrarna Brestanica, plinska turbina, dizelski motor, emisijski vplivi na okolje, krajši odzivni čas, zagon, elektroenergetsko omrežje
Published in DKUM: 17.10.2023; Views: 150; Downloads: 0
.pdf Full text (2,30 MB)

2.
Zagon avtomatske linije tunelske peči : diplomsko delo
Anže Ros, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Zagon avtomatske linije tunelske peči je projekt, ki ga je izvedlo podjetje INEA d. o. o. Diplomsko delo zajema vse sklope delovanja linije ter skrajšan opis samega zagona. Namen avtomatske linije je naročniku avtomatizirati obdelavo šamotnih izdelkov. Opeke se robotsko naložijo na vagone, slednje razvozi in razvršča transportni sistem in jih uvozi v tunelsko peč. V tunelski peči se opeke toplotno obdelajo, nato pa jih ponovno prevzame transportni sistem. Opeke se ohladijo na zato predvidenih tirih transportnega sistema, nato pa se vagoni transportirajo do ročnega odlagališča produkta. Sklop projekta podjetja INEA d. o. o. zajema izdelavo programske opreme transportnega sistema in vzpostavitev komunikacije med transportnim sistemom in pečjo ter roboti za nalaganje.
Keywords: zagon, avtomatska linija, PLK
Published in DKUM: 07.07.2023; Views: 224; Downloads: 26
.pdf Full text (1,85 MB)

3.
Zagon in načrtovanje testiranja mejnih karakteristik lesnoobdelovalnega stroja Europlan 600 4V+4F-S60 : diplomsko delo
Žan Majhenič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen zagon lesnoobdelovalnega stroja Europlan 600 4V+4F-S60. Predstavljen je postopek priprave stoja, torej posamezni koraki, ki se izvedejo pri zagonu stroja. Največji poudarek je na delu, ki ga izvede programer. Opisani bodo koraki, po katerih se zgleduje programer, ter programska oprema, ki jo uporablja. Ta programska oprema je Lenze Easy Starter. Prav tako je opisana posebnost, ki jo je stranka želela na tem stroju, to je vlaženje desk. Po končanih korakih mora biti stroj funkcionalen in sposoben dosegati parametre, ki jih zahteva kupec.
Keywords: skobeljni stroj, PLC, Tia Portal, Lenze Easy Starter, zagon stroja
Published in DKUM: 08.11.2022; Views: 2495; Downloads: 31
.pdf Full text (3,87 MB)

4.
Načrtovanje in zagon avtomatske linije za izdelavo plaščev bojlerja : diplomsko delo
Žan Kramžar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi bo predstavljena avtomatska linija za izdelavo kovinskih plaščev bojlerjev, ki jo je izdelalo podjetje Mobilis d.o.o. Predstavljen bo postopek poteka izdelave, od zasnove do zagona linije, predvsem bo poudarek na programskem delu projekta. Avtomatska linija bo naročniku povsem avtomatizirala postopek izdelave zunanjega plašča bojlerja. Koncept linije je sestavljen tako, da iz pločevine na paleti, ki je že pravih dimenzij, nastane polizdelek; ta gre kasneje v lakirnico, zatem pa v končno montažo. Linija je sestavljena iz štirih glavnih tehnoloških sklopov in sicer: prebijanja lukenj, krivljenja pločevine, varjenja in robljenja. Omogoča tudi izdelavo različnih tipov izdelkov z minimalnimi pred nastavitvami.
Keywords: Avtomatska linija, zagon, programiranje, PLC
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 765; Downloads: 61
.pdf Full text (2,60 MB)

5.
Zagon avtomatiziranega skobeljnega stroja Ledinek Multiplan 4V : diplomsko delo
Klemen Anžel, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu, ki je nastalo v sodelovanju s podjetjem Ledinek Engineering d. o. o., bo predstavljen zagon skobeljnega stroja Ledinek Multiplan 4V. Poudarek bo predvsem na delu, ki se dejansko izvaja na samem stroju. Na začetku bo predstavljen pregled elektronike in nameščene strojne opreme ter predpripravljen programski del. V glavnem delu bodo opisani koraki za zagon stroja in delo na stroju. Pri izdelavi diplomskega dela bosta v veliko pomoč programska paketa TIA Portal in Lenze Easy starter. Po opravljenem postopku mora biti stroj popolnoma funkcionalen, hkrati pa mora zagotavljati kakovostno obdelavo lesnih surovcev.
Keywords: Skobeljni stroj, zagon stroja, Tia Portal, Lenze Easy starter
Published in DKUM: 06.02.2020; Views: 1583; Downloads: 336
.pdf Full text (1,95 MB)

6.
Implementacija in prvi zagon elektrohidravlične linearne servo osi
Matevž Štefane, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisana sestava elektrohidravličnega linearnega servo sistema, prvi zagon in izvedba vodenja brez povratne zanke. Sistem je zasnovan kot preizkuševališče, s katerim je mogoče preizkušati tudi različne vrste regulacijskih konceptov, ki jih lahko povežemo z industrijskimi aplikacijami, kjer se pojavlja potreba po natančnem in dinamičnem pozicioniranju. Prav tako je na sistemu možno izvajanje različnih trajnostnih testov strojnih elementov. V delu je predstavljena izbira sestavnih delov in njihova vgradnja. Opisane so osnove delovanja krmilnega programa in povezava med krmilnikom in uporabniškim vmesnikom, zajema pa tudi napotke za vzdrževanje sistema. Na koncu so predstavljeni še dinamični odzivi sistema in možnosti za analizo podatkov.
Keywords: elektrohidravlika, lienarna servo os, prvi zagon, programsko okolje Twincat3
Published in DKUM: 12.05.2017; Views: 1243; Downloads: 162
.pdf Full text (4,17 MB)

7.
8.
Prvi zagon vrtalnega stroja s hidravličnim podajanjem
Gregor Kačič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil prvi zagon namenskega vrtalnega stroja z hidravličnim podajanjem, ki je bil uporabljen za vrtanje ventilskih plošč. Posebnost vrtalnega stroja je večvretenska vrtalna glava, ki omogoča vrtanje štirih lukenj na enkrat. Zaradi neuporabe ga je bilo potrebno najprej očistiti. Ker ni bilo na voljo nobene dokumentacije je bilo potrebno izmeriti ter določiti vse parametre, ki smo jih potrebovali za zagon in seveda za kasnejše delovanje . Podrobno je opisan elektromotor in parametri, ki so zapisani na tablici elektromotorja. Priklop elektromotorja in pomen smeri vrtenja predstavljata velik del znanja potrebnega za prvi zagon. Namenski vrtalni stroj je opremljen s hidravličnim linearnim podajalnim sistemom, kar zahteva regulacijsko tehniko in hidravlični agregat. Tudi hidravlični agregat nekaj časa ni bil v rabi, kar pomeni, da tudi njega je bilo potrebno pregledat in opraviti osnovne vzdrževalne posege pred uporabo. Parametre črpalke smo določili z naprednimi merilci hidravličnih veličin. Tok hidravlične črpalke smo regulirali z frekvenčnim pretvornikom.
Keywords: namenski vrtalni stroj, elektromotorni pogon, podajalni sistem, prvi zagon
Published in DKUM: 16.10.2013; Views: 1874; Downloads: 242
.pdf Full text (2,04 MB)

9.
ZAGON SISTEMA OBRAČALNE MIZE NA OSNOVI KRMILNIKA SIEMENS
Timi Karner, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega predstavitev sistema SIEMENS Sinamics S120, njegovih komponent, sestavo le teh v delujočo celoto, zagon sistema in na koncu tudi programiranje. V diplomski nalogi so zbrana vsa potrebna navodila, da lahko nekdo, ki se še ni nikoli ukvarjal s sistemom SIEMENS Sinamics S120, prične upravljati s tem sistemom.
Keywords: Sistem SIEMENS Sinamics S120, povezava, zagon, programiranje
Published in DKUM: 24.05.2013; Views: 1607; Downloads: 218
.pdf Full text (3,27 MB)

10.
Montaža in zagon glavnega jamskega črpališča v Premogovniku Velenje
Matej Skornšek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena izgradnja novega glavnega jamskega črpališča v Premogovniku Velenje na k.-41,5. Delo vsebuje opis izdelave strojnice in zbiralnika črpališča, zahteve in izbiro ustrezne črpalke, postopke obratovanja črpališča, montažo črpališča, menjavo starih črpalk v že obstoječem črpališču. Izdelali smo plan montaže črpališča k.-41,5 in postopek menjave črpalk v črpališču k.-130. Za izdelavo specifikacije potrebne opreme je bilo potrebno izdelati več situacijskih načrtov, kot so izdelava načrta sesalnega in tlačnega voda črpališča. Izdelana so navodila za montažo opreme in navodila za varno delo. V zaključku je izdelan pregled vseh stroškov izgradnje novega jamskega črpališča.
Keywords: Premogovnik Velenje, črpališče, cevovodi, režimi obratovanja, plan montaže strojne opreme, poizkusni zagon.
Published in DKUM: 13.05.2013; Views: 1638; Downloads: 199
.pdf Full text (18,91 MB)

Search done in 0.54 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica