| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Delo z osebno varovalno opremo v enoti covid intenzivne terapije
Nina Lončarič, 2024, master's thesis

Abstract: Uvod: V času pandemije koronavirusne bolezni so zdravstveni delavci bili dolžni nositi osebno varovalno opremo. V magistrskem delu smo predstavili delo z osebno varovalno opremo v enoti covid intenzivne terapije. Prav tako smo ugotavljali učinke uporabe osebne varovalne opreme na fizično in psihično zdravje zdravstvenih delavcev v enoti covid intenzivne terapije. Metode: Kvantitativno raziskavo smo izvedli s pomočjo anketnega vprašalnika. Vprašalnik je vseboval demografske značilnosti anketirancev, trditve o učinkih osebne varovalne opreme na potek dela ter fizične in psihične učinke na zdravstvene delavce. Sodelovalo je 72 anketirancev, zaposlenih v enoti covid intenzivne terapije. Analiza podatkov je potekala v programu IBM SPSS 22. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da osebna varovalna oprema vpliva na komunikacijo med zaposlenimi (PO = 4,19, SO = 0,762), da se 57 (79,2 %) vprašanih ob delu z osebno varovalno opremo počuti bolj utrujeno, 53 (73,6 %) vprašanih se počuti dovolj usposobljene za opravljanje dela v enoti covid intenzivne terapije, da se 62 (86,1 %) vprašanih v osebni varovalni opremi počuti varne in da 42 (58,3 %) vprašanih ni imelo dodatnih izobraževanj o pravilni uporabi osebne varovalne opreme. Razprava in zaključek: Zaradi sedanjih in prihodnjih pandemij je treba čim prej opredeliti ukrepe za zmanjšanje tveganj, povezanih z uporabo osebne varovalne opreme. Od teh ukrepov je odvisna kakovost opravljenega dela, kakor tudi zadovoljstvo in učinkovitost dela zdravstvenih delavcev. 
Keywords: koronavirus, zdravstveni delavci v zdravstveni negi, zaščitna oprema, obremenjenost zaposlenih
Published in DKUM: 21.02.2024; Views: 314; Downloads: 31
.pdf Full text (1,36 MB)

2.
Splošno zavedanje o vplivu odpadnih zaščitnih sredstev proti COVID-19 v Republiki Sloveniji : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Klemen Radić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Glavna tema diplomskega dela so odpadki, ki nastajajo zaradi uporabe osebnih zaščitnih sredstev za zaščito pred boleznijo COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. V prvem delu naloge smo predstavili teoretične osnove, kot so: način pridobivanja plastičnih mas, njihova zgodovina, vrste plastike in vpliv odpadne plastike na ljudi in okolje. Plastiki smo se posvetili zato, ker je večina osebnih zaščitnih sredstev, ki so v uporabi, narejena ravno iz plastičnih mas, ki ob nepravilnem odlaganju v naravi predstavljajo tveganje za zdravje ljudi, živali in onesnaževanje okolja. V nadaljevanju smo predstavili zaščitno opremo (zaščitne maske, zaščitne rokavice, razkužila, hitre antigenske teste za COVID-19) in materiale, iz katerih je izdelana. S pomočjo anketnega vprašalnika smo pridobili odgovore in analizirali, kakšno je zavedanje o vplivu odpadne zaščitne opreme v Sloveniji. Analiza je pokazala, da prebivalci Republike Slovenije zaščitnih sredstev po uporabi ne odstranjujejo na pravilen način, kljub temu da se zavedajo, iz katerih materialov so izdelana.
Keywords: COVID-19, onesnaževanje, zaščitna oprema, mikroplastika
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 514; Downloads: 29
.pdf Full text (2,76 MB)

3.
VZROKI IN POGOSTOST NASTANKA NEZGOD PRI GRADNJI KOMUNALNE OPREME
Krešimir Alatič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja problematiko varnosti izvajalcev gradnje komunalne opreme, saj neupoštevanje varnostnih ukrepov, ki jih predpisuje Zakon o varnosti in zdravju pri delu in podzakonski akti, lahko pripeljejo do delovnih nezgod. Prikazani so vsi ukrepi, ki jih mora upoštevati delodajalec ob uporabi delovne opreme in osebne zaščitne opreme delavcev, vse z namenom zmanjšanja tveganja na najmanjšo možno mero. Še posebna pozornost je namenjena osebni zaščitni opremi, ki jo morajo obvezno uporabljati delavci pri gradnji komunalne opreme. V nalogi je opisan tudi predpisan varnostni načrt, ki je obvezen pri gradnji ter nadzor nad izvajanjem varnostnih ukrepov, ki jih opravljajo koordinatorji.
Keywords: varnost in zdravje pri delu, komunalna oprema, gradbena jama, padec v globino, nezgoda, osebna zaščitna oprema, tveganje
Published in DKUM: 25.10.2016; Views: 4058; Downloads: 136
.pdf Full text (1,91 MB)

4.
Simulacije uporabe zaščitne opreme med visoko stopnjo zaščite zdravstvenih delavcev
Matjaž Ban, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali zaščitno opremo z visoko stopnjo zaščite in ob izvajanju simulacij preizkusili vpliv le-te na taktilno, vizualno percepcijo ter na samo gibanje med postopki reanimacije. Ker zdravstveni delavci nimajo možnosti večkratne uporabe omenjene zaščitne opreme, je bil osnovni namen raziskave ugotoviti, ali je smiselno, da ekipe nujne medicinske pomoči takšno zaščitno opremo uporabljajo pri izvajanju intervencij ob izrednih dogodkih. Ob preizkusu zaščitne opreme z visoko stopnjo zaščite v simulacijskem okolju smo ugotovili, da oprema zdravstvenim delavcem ne dopušča varnega in kvalitetnega izvajanja postopkov nujne medicinske pomoči na samem mestu nesreče. Glede na ugotovitve bi bilo smiselno, da zdravstveni delavci izvajajo večkratne treninge v simulacijskem okolju v zaščitni opremi visoke stopnje zaščite, saj bi s tem pridobili izkušnje, ki bi omogočale varno in kvalitetno delo.
Keywords: zaščitna oprema, visoka stopnja zaščite, postopki nujne medicinske pomoči, simulacije
Published in DKUM: 19.10.2016; Views: 1031; Downloads: 108
.pdf Full text (1,07 MB)

5.
6.
Search done in 5.52 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica