| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 442
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Varnostna tveganja in zaščita uporabnikov tehnologije interneta stvari : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Matjaž Holcer, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Tehnološki mejniki se od začetka 20. stoletja nezadržno zvišujejo, zato so uporabniki tehnologij prisiljeni slediti temu hitremu napredku. Z razvojem tehnologij se sorazmerno povečujejo tudi tveganja in incidenti, ki so posledica uporabe le-te, zato uporabniki in razvijalci tehnoloških rešitev vse prevečkrat pozabljajo ali pa namenoma zapostavljajo varnostne rešitve, ki bi jim zagotavljale nemoteno in brezskrbno uporabo vseh razpoložljivih tehnologij. Velik razmah je v pričetku 21. stoletja doživela tehnološka panoga povezovanja neživih stvari v velika omrežja z namenom lajšanja dela, zagotavljanja varnosti ipd., ki so jo poimenovali internet stvari (angl. Internet of Things - IoT). Zaradi zgoraj omenjenega so se varnostna tveganja in varnostni incidenti pričeli večati in pri osveščenih uporabnikih tehnologij vzbujati nezaupanje, pri neosveščenih pa omogočati varnostne vrzeli in varnostne incidente, ki vodijo do nezmožnosti zagotavljanja informacijske varnosti. Varnostna tveganja in varnostni incidenti so se s predstavljanjem interneta stvari in povezovanja neživih stvari in družbe kot celote pričeli večati. S tem je omogočen vse večji dostop in poseganje v zasebno sfero prebivalstva nepooblaščenim osebam, ki bodo izkoristile vsakršno nepazljivost uporabnika in vse ranljivosti sistema za nepooblaščen dostop in pridobivanje informacij iz omrežij in naprav. Podjetje Gartner predvideva, da bo do leta 2020 v IoT povezanih preko 20 milijard naprav. Dobršen del teh naprav, ki same po sebi ne bodo vključene v krovno varnostno politiko ali jim arhitektura ne bo omogočala določene stopnje varnosti ali jih bodo uporabljali neizkušeni uporabniki, bo na svetovnem spletu na voljo nepooblaščenemu pristopu.
Keywords: diplomske naloge, internet stvari, varnost, varnostna tveganja, varnostni incidenti, zaščita
Published in DKUM: 03.06.2022; Views: 176; Downloads: 92
.pdf Full text (2,19 MB)

2.
Dejavniki za uspeh inovacij in intelektualna zaščita : magistrsko delo
Jan Mlakar, 2021, master's thesis

Abstract: V Magistrskem delu so predstavljeni dejavniki za uspeh inovacije in razčlenitev pomembnih tehnik in orodij za uspešno implementacijo le-teh v podjetju. Sledi razčlenitev intelektualne lastine in podrobnejši opis industrijske lastnine, ki zajema patent, model, znamko in geografsko označbo, prav tako je predstavljena pomembnost intelektualne lastnine v Evropi. V drugem delu je poudarek na patentni zaščiti produkta v praksi, ki vključuje predstavitev realnega izdelka in dodelitev tipa intelektualne zaščite izbranemu izdelku, prav tako so zajeti vsi koraki od ideje do faze lansiranja izdelka na trg. Raziskovalni del se zaključi z ekonomiko izdelka oziroma skupnimi stroški, ki se pojavijo med procesom snovanja, proizvodnje in zaščite izdelka.
Keywords: upravljanje znanja, intelektualna zaščita, inovacija, patent, proces intelektualne zaščite
Published in DKUM: 15.04.2022; Views: 200; Downloads: 14
.pdf Full text (3,04 MB)

3.
Zaščitne naprave in koordinacija zaščit na srednjenapetostnem omrežju v industrijskem okolju : magistrsko delo
Gašper Kink, 2022, master's thesis

Abstract: Za čim boljšo kakovost električne energije in kontinuirano dobavo porabnikom je pomembno, da sistemski operaterji pravilno upravljajo s proizvodnjo in prenosnimi vodi. Kljub vodenju pa zaradi različnih razlogov oz. naravnih in človeških napak prihaja do motenj v omrežju. Za minimizacijo okvarnih stroškov in materialne škode se poslužujemo različnih zaščitnih naprav. Da morebitne izklope omrežij zmanjšamo na kar se da majhno območje (območje priključenih porabnikov, je pomembno, da so uporabljene zaščitne naprave pravilno korigirane in nastavljene, v nasprotnem primeru imamo v omrežju nepotrebne izpade in nezadovoljne odjemalce. V tej nalogi se bomo osredotočili na distribucijsko omrežje srednje napetosti in zaščite, ki se uporabljajo na tem napetostnem nivoju. Opisan bo primer renovacije tovarne, ki je kot odjemalec priključena neposredno na srednjenapetostno omrežje, in postopek nastavljanja zaščitnih relejev.
Keywords: distribucija, srednjenapetostni nivo, selektivnost, zaščita
Published in DKUM: 01.04.2022; Views: 164; Downloads: 16
.pdf Full text (5,31 MB)

4.
Kaznivo dejanje mučenja živali : magistrsko delo
Urška Temlin, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava problematiko pravne ureditve varstva živali pred mučenjem v Sloveniji. Najprej so skozi kratek zgodovinski pregled predstavljena stališča ter pravni pogledi na živali, pri čemer je prikazan postopen prehod od antropocentrizma k ekocentrizmu. Namen je opozoriti na položaj živali, ki je mnogokrat slab zaradi človekovega odnosa do njih. V okviru teoretičnega dela je predstavljen pravni status živali »sui generis« kot posebej zaščitenega objekta prava. Sledi podrobna predstavitev obstoječe slovenske zakonodaje s področja zaščite živali, pri čemer so izpostavljene njene pomanjkljivosti, zlasti določbe, ki v obliki »izjem« omogočajo trpljenje živali, predvsem zaradi estetskih ali finančnih razlogov. Izpostavljena je tudi situacija nadzora nad izvajanjem zakonodaje o zaščiti živali, ki predstavlja enega najbolj perečih problemov. Našteti in opisani so organi nadzora v Sloveniji, kjer imajo največji interes za dobrobit živali razna društva za zaščito živali, a žal brez kakršnihkoli zakonskih pooblastil. Predstavljeni so najbolj odmevni primeri mučenja živali pri nas ter epilog katerega so prejeli, med njimi tudi primer za katerega je bila na našem ozemlju izrečena prva zaporna kazen. Na podlagi primerjalnopravne analize pravnih ureditev v državah z visoko stopnjo zaščite živali, se predlagajo najbolj primerne in učinkovite rešitve za izboljšanje slovenske ureditve s področja zaščite živali pred mučenjem. Med evropskimi državami na področju zaščite živali prednjačijo Avstrija, Švica in Švedska, med ameriškimi zveznimi državami pa Maine, Illinois in Oregon, pri čemer so izpostavljene predvsem spremembe, katere so sprejeli v smeri dobrobiti živali in katere bi lahko prenesli tudi v slovenski pravni sistem. Predlaga se podelitev pravic živalim v ustavi, uvedba posebnega organa za nadzor nad izvajanjem določb Zakona o zaščiti živali v obliki t.i. »živalske policije« (ang. animal police). Nazadnje so obravnavane sankcije, kjer se predlagajo višje denarne in zaporne kazni, predvsem pa so predstavljeni razlogi za nujnost uvedbe dveh novih sankcij, ki jih naš pravni sistem v primeru kaznivega dejanja mučenja živali še ne pozna, tj. sankcijo prepovedi imetništva živali ter sankcijo psihološkega svetovanja.
Keywords: pravice živali, pravni položaj živali, kaznivo dejanje mučenja živali, zaščita živali, dobrobit živali, živalska policija
Published in DKUM: 09.02.2022; Views: 260; Downloads: 74
.pdf Full text (1,06 MB)

5.
Ravnanje medicinske sestre z ostrimi predmeti v zdravstveni negi
Lucija Klinc, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: V diplomski nalogi smo predstavili ravnanje medicinske sestre z ostrimi predmeti. Predstavili smo, kako se označujejo odpadki v zdravstvu, kako varno rokujemo z ostrimi predmeti, kako se pravilno zaščitimo pred vbodom in kako nudimo prvo pomoč v primeru poškodbe. Raziskovalna metodologija: Za opravljanje raziskave smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja, pri kateri nam je bil v pomoč anketni vprašalnik. Ta je sestavljen iz dvajsetih vprašanj zaprtega in odprtega tipa. Razdelili smo sto anketnih vprašalnikov, od tega smo jih nazaj dobili šestinosemdeset. Podatke smo statistično obdelali z opisno statistiko s programom Microsoft Office Excel 2016 ter jih predstavili z grafikoni. Rezultati: V raziskavi je sodelovalo šestinosemdeset medicinskih sester z različnimi stopnjami izobrazbe, ki delajo na različnih oddelkih. Od tega jih je 57 % zaposlenih na Kliniki za kirurgijo in 43 % na Kliniki za interno medicino. Kar 65 % zaposlenih na interni Kliniki se je že kdaj poškodovalo z ostrim predmetom, medtem ko se jih je na Kliniki za kirurgijo poškodovalo nekoliko manj, in sicer 53 %. Najpogostejši razlog za poškodbo je odstranjevanje pokrovčka z igle, sledi nameščanje pokrovčka na iglo in pa nepravilno odložena igla. Diskusija in zaključek: Zdravstveni delavci se tveganja in prenosa različnih bolezni v primeru poškodbe s kontaminirano iglo v večini primerov zavedajo. Pri nas je incident s kontaminirano iglo pogost, vendar je na internih oddelkih pogostejši kot na kirurških. O incidentu je treba vedno poročati, če se je ta zgodil s kontaminirano iglo, če pa je bila slednja nekontaminirana pa poročanje ni obvezno.
Keywords: zdravstveno osebje, kontaminirani predmeti, zaščita, poškodba, igla, okužba in varno rokovanje.
Published in DKUM: 14.12.2021; Views: 272; Downloads: 73
.pdf Full text (672,01 KB)

6.
Verodostojnost prosilcev za mednarodno zaščito : magistrsko delo
Žiga Tomc, 2021, master's thesis

Abstract: V zadnjih letih je Republika Slovenija pod povečanim migracijskim pritiskom, kar se odraža tudi v povečanju števila prošenj za mednarodno zaščito. Mednarodno zaščito države članice nudijo tistim posameznikom, ki te zaščite ne morejo dobiti v svoji državi. Posameznik, ki želi pridobiti mednarodno zaščito, mora zanjo zaprositi pri pristojnem državnem organu in z njim med celotnim upravnim postopkom sodelovati. Najpomembnejši vir informacij, ki jih pristojni organ potrebuje za odločanje v postopku, je v večini primerov izjava prosilca za mednarodno zaščito, ki jo uradne osebe pridobijo preko razgovorov s prosilci. Glede na to, da pozitivno rešena prošnja za mednarodno zaščito pomeni poleg možnosti legalnega bivanja v Republiki Sloveniji tudi ostale ugodnosti, npr. dostop do trga dela in socialne pomoči, so prosilci, ki vedo, da do mednarodne zaščite morda niso upravičeni, pripravljeni na razgovorih tudi zavajati uradne osebe. V zaključnem delu smo osvetlili pomen ocene verodostojnosti prosilcev za kakovostno in objektivno odločanje v postopkih pridobitve mednarodne zaščite in pravno podlago, ki jo imajo uradne osebe za takšno oceno. Prikazane so nekatere pasti, ki se pri takem ocenjevanju pokažejo zaradi kompleksnosti celotnega postopka in morebitne subjektivnosti odločevalcev ter izzivov, ki se odpirajo pri preverjanju konkretnih dokazov, ki jih podajo prosilci za mednarodno zaščito. V zaključnem delu so opisana tudi določena orodja, ki jih imajo migracijski organi na voljo za preverjanje verodostojnosti prosilcev ter njihov pomen za celoten postopek mednarodne zaščite.
Keywords: migracije, migranti, mednarodna zaščita, azil, azilna zakonodaja, magistrska dela
Published in DKUM: 29.11.2021; Views: 287; Downloads: 64
.pdf Full text (1,42 MB)

7.
Projektiranje celovite zaščite sončnih elektrarn po standardu SIST EN 62548 : diplomsko delo
Dario Hren, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene vse komponente male sončne elektrarne in njihovo delovanje. Nato sta predstavljena zaščita, primerna za uporabo pri sončnih elektrarnah, ter njeno delovanje. Predstavljena zaščita je tokovna, prenapetostna in poleg zaščite so prikazani tudi ozemljitveni sistemi. Sledi standard SIST EN 62548, ki obsega 44 strani in ponuja celovit pristop k načrtovanju fotonapetostnih polj. Standard obravnava vse naprave, elemente in načrtovanje nosilne konstrukcije. Po obdelanem standardu, pri čemer je bil poudarek na DC stran fotonapetostnega sistema, je podan predlog lastnega projekta, torej izbira elementov sončne elektrarne, kot tudi vsa zaščita, ki sledi zahtevam standarda.
Keywords: sončna elektrarna, standard, prenapetostna zaščita, tokovna zaščita, strelovodna zaščita.
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 252; Downloads: 86
.pdf Full text (2,23 MB)

8.
Izbira Ex električne opreme za industrijska postrojenja v skladu z elaboratom eksplozijske ogroženosti : diplomsko delo
Tilen Horvat, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena pot od nastanka eksplozije do ustreznih Ex zaščit za preprečevanje nastanka eksplozije. Eksplozijsko ogroženi prostori zahtevajo uporabo elaborata eksplozijske ogroženosti, ki je bil napisan tudi za linijo barv in preko katerega je v diplomski nalogi izvedena primerjava izbrane in zahtevane Ex opreme. V nalogi je izveden tudi izračun kratkega stika iz nizkonapetostne strani, s pomočjo katerega je potem izvedeno nadaljnje dimenzioniranje in izbira naprav za porabnike. Izveden je tudi izračun za lastno varnost Ex i po standardu SIST EN 60079-11. V nalogi je izveden tudi izračun kratkega stika iz nizkonapetostne strani, s pomočjo katerega je potem izvedeno nadaljnje dimenzioniranje in izbira naprav za porabnike. Izveden je tudi izračun za lastno varnost Ex i po standardu SIST EN 60079-11.
Keywords: protieksplozijska zaščita, elaborat eksplozijske ogroženosti, izračuni, izbira opreme
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 206; Downloads: 42
.pdf Full text (3,54 MB)

9.
Izdelava projekta za napajanje, vodenje in zaščito PLKvodenega mostnega dvigala : diplomsko delo
Isa Kadrić, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem se osredotočil na izdelavo projekta za napajanje, vodenje in zaščito PLK vodenega mostnega dvigala. V nalogi sem navedel splošen opis nekaterih mostnih dvigal in manjše razlike med njimi. Predstavil in opisal sem osnovne elemente za vodenje in zaščito mostnih dvigal. Izdelal sem delovno shematsko vezavo in glavne segmente projekta tudi predstavil in opisal. Izdelal sem program za programirljivi logični krmilnik, ki izvaja vodenje in zaščito celotnega postrojenja za zahteve varnega in zanesljivega obratovanja mostnega dvigala.
Keywords: mostno dvigalo, dvonosilčno mostno dvigalo, napajanje, vodenje, zaščita, programirljivi logični krmilnik
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 185; Downloads: 28
.pdf Full text (3,10 MB)

10.
Potek razvoja proti-piratske zaščite videoiger skozi čas : diplomsko delo
Luka Kovačič Budiša, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes imamo na voljo veliko število medijev, kot so na primer knjige, glasba in film. V skupini najuspešnejših medijev najdemo videoigre. Znano je, da za vsako uspešno franšizo videoiger, stojijo ogromni založniki, katerih cilj je zagotoviti čim več dohodka. Tukaj pa se pojavijo posamezniki, ki ne želijo plačati ne za videoigre niti za ostale vrste medijev. Seveda v takšnem primeru, pride do konflikta med posameznikom in založnikom. V tej diplomski nalogi raziščemo kako piratstvo vpliva na delovanje založnikov ter na kakšne načine se založniki borijo proti piratstvu.
Keywords: dobiček, piratstvo, programska oprema, videoigre, zaščita
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 213; Downloads: 20
.pdf Full text (905,51 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica