| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
UPORABA TELEKOMUNIKACIJSKIH STORITEV V SLOVENIJI GLEDE NA VRSTO PRIKLOPA NA PRIMERU FIZIČNIH OSEB IN MALIH PODJETIJ
Mihailo Čolić, 2016, master's thesis

Abstract: 20. stoletje je si bomo zapomnili predvsem po hitrem razvoju tehnologije. Med njimi vsekakor lahko izpostavimo internet. Čeprav danes marsikdo misli, da si življenja brez interneta ne zna prestavljat pa je potrebno povedati, da so internetne storitve širši množici dostopne slabih 20 let. Vsekakor je k temu razvoju prispeval tudi hiter razvoj telekomunikacij ter storitev. Danes lahko uporabnikom ponujamo različne možnosti priklopa na internetne storitve. V Sloveniji je še vedno najbolj v uporabi dostop prek telefonskega kabla (parica – XDSL). Razlog je zelo preprost – XDSL storitve se ponujajo prek enakega kabla kot storitve stacionarne telefonije. Vsi pa vemo, da ni gospodinjstva, kjer niso imeli nekoč ali pa še vedno imajo stacionarni telefon. Tukaj sta še druga dva zelo pogosta možna priklopa. Prvi je priklop prek COAX kabla. Ta priklop je možen v tistih gospodinjstvih, ki so uporabljali ali še vedno uporabljajo kabelsko televizijo. Tretji možen priklop je optika (FTTH), ki za razliko od ostalih dveh omogoča najbolj stabilno delovanje ter doseganje najvišjih hitrosti. Izgradnja optičnega omrežja tudi pri nas v zadnjih letih poteka zelo hitro, tako, da se število uporabnikov optičnih storitev iz leta v leto veča. Podjetja si danes brez internetnih storitev ne znajo predstavljati poslovanja. Izpadi na omrežju in podobne težave, lahko za nekatera podjetja pomenijo tudi usodne napake. Ko so se internetne storitve v Sloveniji pred cca 20 leti pričele tržiti je primat imel Telekom Slovenije, skozi leta se je pojavilo ogromno ostalih telekomunikacijskih ponudnikov v zasebni lasti. Tako lahko danes poleg Telekoma Slovenije omenimo še T2, ki trži XDSL/FTTH storitve, Telemach, ki trži kabelske storitve ter Si.mobil/Amis, ki trži XDSL/FTTH storitve. Čeprav bi marsikdo pomislil, da ključnih razlik v ponudi zgoraj omenjenih telekomunikacijskih ponudnikov ni, pa bomo potrdili, da obstajajo vidne razlike tako v storitvah, ceni ipd.
Keywords: Internet, internetni protokoli, telekomunikacije, optična povezava, XDSL, kabelska povezava.
Published in DKUM: 19.10.2016; Views: 1750; Downloads: 271
.pdf Full text (2,06 MB)

2.
PRINCIP DELOVANJA IN ODPRAVA NAPAK NA SEGMENTU IPTV
Danijel Fekonja, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavljamo storitev IPTV, ki jo preko širokopasovnih povezav in omrežja FTTH danes uporablja veliko število naročnikov. Število uporabnikov IPTV se iz leta v leto povečuje. Poleg raznih primerjav z ostalimi tehnologijami so v nalogi opisane tudi različne tehnologije xDSL, tehnike kodiranja ter prenosna medija, ki se uporabljata za delovanje IPTV. Kot cilj naloge predstavljamo delovanje IPTV, kjer je poleg komunikatorja ter grafičnega vmesnika na njem predstavljena tudi analiza napak ter delovanje IPTV ob uporabi protokola MVR in IGMP snooping.
Keywords: IPTV, xDSL, MVR, IGMP, FTTH
Published in DKUM: 13.09.2016; Views: 868; Downloads: 94
.pdf Full text (2,57 MB)

3.
ANALIZA SIGNALOV DISKRETNE VEČTONSKE MODULACIJE PRI VDSL2-TEHNOLOGIJI
Damir Tomašek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi obravnavamo bakreni prenosni medij (sukano parico) ter vpliv motenj na kvaliteto in hitrost prenosa bitnih informacij, ki so odvisne od karakteristik bakrene linije in zunanjih elektromagnetnih vplivov iz okolice. Ker se motnje zelo dobro odražajo v frekvenčnem spektru VDSL2, smo na podlagi dobljenega signala diskretne večtonske modulacije (DMT) opravili analizo signala. Do vsakega naročnika so speljane bakrene parice, ki sčasoma spreminjajo fizikalne lastnosti. Iz analize DMT-signalov lahko na podlagi primerjanja signalov, ki smo jih dlje časa beležili na določenem prenosnem mediju, ugotovimo kako te motnje vplivajo na DMT-signal in posledično na sinhronizacijo modema.
Keywords: xDSL, omrežja, bakreni vodniki, frekvenčni spekter, DMT
Published in DKUM: 29.05.2015; Views: 1814; Downloads: 195
.pdf Full text (1,84 MB)

4.
INTERAKTIVNA TELEVIZIJA IN NJENE DODATNE VSEBINE
Jasmina Klauž, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Kljub črnim napovedim, da bodo klasični mediji, kot je televizija, z uveljavitvijo interneta izumrli se za njeno prihodnost ni potrebno bati, saj se prilagaja in sledi sodobnim trendom. V diplomskem delu predstavljamo IPTV in z njo povezane interaktivne vsebine. Preverjamo, po kakšnih tehnologijah poteka IPTV, kaj se potrebuje za njeno delovanje, predstavljamo interaktivne vsebine in vodilne slovenske ponudnike. V raziskovalnem delu nas je zanimala predvsem uporaba dodatne vsebine, ki zahteva tudi določen napor uporabnika in ni samo enosmerna interakcija z naprej ponujenimi vsebinami.
Keywords: IPTV, interaktivnost, VOD, xDSL, FTTx
Published in DKUM: 21.12.2011; Views: 7992; Downloads: 268
.pdf Full text (3,37 MB)

5.
MERITEV SUKANE PARICE ZA MOŽNOSTI ŠIROKOPASOVNIH STORITEV
Robert Lehner, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Širokopasovni internet postaja dandanes vedno bolj pomembna storitev v našem življenju. Pomembno vlogo pri njegovem delovanju imajo tudi internetni ponudniki, ki uporabnikom omogočajo njegovo uporabo. V današnjem času, ko je pomembna vsaka minuta, je pomembno tudi to, da lahko delo, ki ga opravljamo s pomočjo interneta, opravljamo hitro, nemoteno 24 ur na dan, pa vendar se kdaj pa kdaj zgodi, da vse ne deluje, kot naj bi delovalo po predpisanih standardih. V nalogi smo izvedli meritev sukane parice pri uporabniku, ki je zaznal motnje ob hkratni uporabi ISDN-naprave in širokopasovnega VDSL-modema. Predstavili smo merilne metode za preverjanje skladnosti sukane parice s standardi, ki so jih predpisale svetovne organizacije, ki določajo pravila in lastnosti za povezovanje in pripadajočo terminalsko opremo. Za izvedbo meritve smo morali poiskati tudi ustrezen merilnik, s katerim lahko izvajamo meritve, ki nam pokažejo, ali so izmerjene vrednosti v okvirih standardov.
Keywords: merilna oprema, omrežja, xDSL, frekvenčni spekter
Published in DKUM: 11.03.2010; Views: 2364; Downloads: 231
.pdf Full text (5,70 MB)

6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 0.99 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica