| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 135
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Vpliv podnebnih sprememb na gnezdenje obrežnih ptic
Danijel Ivajnšič, Iztok Škornik, Mitja Kaligarič, Lovrenc Lipej, 2022, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Abstract: Podatki 6. poročila IPCC nakazujejo še intenzivnejši trend dviga morske gladine v drugi polovici stoletja. Piranski zaliv bi lahko bil v primeru uresničitve pesimističnih napovedi (ssp585) izpostavljen dvigu morske gladine tudi za 120 cm (v primerjavi z obdobjem 1995–2014). Nedvomno bodo zaradi tega prizadeta nizko ležeča obalna mokrišča in nanje vezani organizmi. Obrežne ptice (še posebej gnezdilke) bodo, zaradi visokega položaja v prehranjevalnem spletu obmorskih mokrišč, prvi pokazatelj okoljskih sprememb. V raziskavi obravnavamo odziv štirih vrst obrežnih ptic, kot so polojnik (Himantopus himantopus), beločeli deževnik (Charadrius alexandrinus), navadna (Sterna hirundo) in mala čigra (Sternula albifrons), na dvosmerni okoljski pritisk (dvig morske gladine in širjenje antropogenih dejavnosti) v Krajinskem parku Sečoveljske soline (KPSS). Oceno potencialne spremembe gnezditvene površine ptic zaradi dviga morske gladine smo izračunali na podlagi modelov razširjenosti vrst (Mahalanobisova tipičnost in Maxent). Ugotovitve kažejo, da se bosta beločeli deževnik in polojnik v KPSS kmalu soočila z zmanjšanjem potencialne gnezditvene površine, medtem ko so napovedi za obe vrsti čiger manj dramatične. Odkrit individualistični odzivi preučevanih vrst ptic na dvig morske gladine kot posledice podnebnih sprememb je lahko pomembna informacija za varstvene biologe v zavarovanih območjih, ki pripravljajo načrte za ublažitev negativnih vplivov na zavarovane habitate.
Keywords: obalna mokrišča, dvig morske gladine, gnezditveni vzorci, modeli razširjenosti vrst, Krajinski park Sečoveljske soline
Published in DKUM: 03.06.2024; Views: 53; Downloads: 0
.pdf Full text (7,53 MB)
This document has many files! More...

2.
Temeljni gibalni vzorci predšolskih otrok v drugem starostnem obdobju : diplomsko delo
Klara Časar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili razvoj temeljnih gibalnih vzorcev predšolskih otrok v drugem starostnem obdobju. V teoretičnem delu smo raziskali temeljne gibalne vzorce ter njihov pomen za otroka, naravne oblike gibanj, grobo in fino motoriko otroka ter gibalni razvoj predšolskih otrok drugega starostnega obdobja. Prav tako smo primerjali temeljne gibalne vzorce med otroki in predstavili, kakšen vpliv ima gibalno/športna dejavnost na zdravje otroka ter kako okolje vpliva na otrokovo gibalno/športno dejavnost. V empiričnem delu smo ugotavljali razlike v temeljnih gibalnih vzorcih med različno starimi otroki, med spoloma ter med različno hranjenimi otroki. Raziskava je temeljila na vzorcu 154 otrok iz različnih vrtcev, starih od 3 do 6 let, ki so se razlikovali glede na starost, spol ter hranjenost. Ugotovili smo, da se med različno starimi otroki pojavljajo statistično značilne razlike v gibalnih nalogah, med tem ko med dečki in deklicami pri izvedbi večine gibalnih nalog ni bilo statistično značilnih razlik. Prav tako ni bilo statistično značilnih razlik pri gibalnih nalogah med različno hranjenimi otroki. Ugotovili smo, da je otroku treba v zgodnjem otroštvu zagotoviti čim več učenja, ki pozitivno vpliva na njegov nadaljnji razvoj, mu nuditi spodbude in mu zastavljali ustrezne izzive ter naloge ter tako pozitivno vplivati na njegov gibalni razvoj. Otroka moramo prav tako navajati na zdravo prehrano, saj je tudi ta ključnega pomena za njegov razvoj.
Keywords: temeljni gibalni vzorci, predšolski otroci, gibalni razvoj, gibalno/športna dejavnost, naravne oblike gibanja
Published in DKUM: 02.02.2024; Views: 372; Downloads: 39
.pdf Full text (436,36 KB)

3.
Vpliv prehranskih dejavnikov na srčno-žilna obolenja pri starejših odraslih
Tjaša Erjavec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: S podaljšanjem življenjske dobe se je povečala tudi pojavnost kroničnih nenalezljivih bolezni, med katerimi izstopajo predvsem srčno-žilne bolezni. Številne zdravstvene težave, ki pestijo starejšo populacijo kot posledice srčno-žilnih bolezni, bi bilo možno z zdravim načinom življenja in zdravo uravnoteženo prehrano preprečiti ali vsaj omiliti. Namen zaključnega dela je raziskati vpliv prehrane na srčno-žilna obolenja pri starejši populaciji.
Keywords: srčno-žilne bolezni, dejavniki tveganja, vpliv prehrane, prehranski vzorci
Published in DKUM: 27.10.2023; Views: 413; Downloads: 77
.pdf Full text (890,34 KB)

4.
Razvijanje algebraičnega mišljenja v predšolskem obdobju z zvočnimi vzorci : diplomsko delo
Anja Doško, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Matematika je znanost in tudi jezik vzorcev. Razmišljanje o vzorcih pomaga otroku osmisliti matematiko. Učijo se, da matematika ni skupek nepovezanih dejstev in postopkov, ampak prepoznavanje vzorcev in delo z njimi malim otrokom pomaga pri predvidevanju, kaj se bo zgodilo. Pogovarjamo se o odnosih in vidimo povezave med matematičnimi pojmi in njihovim svetom. V diplomskem delu Razvijanje algebraičnega mišljenja v predšolskem obdobju z zvočnimi vzorci smo se osredotočili predvsem na zvočne vzorce. Otrokom so ritem, glasba in pesmice še posebej blizu, zato jim lažje predstavimo matematične vzorce na način ustvarjanja različnih zvočnih vzorcev. V okviru diplomskega dela smo v teoretičnem delu predstavili, zakaj je pomembno zgodnje razvijanje algebraičnega razmišljanja in kako ga lahko s prilagojenimi dejavnostmi razvijamo že v vrtcu. V praktičnem delu smo predstavili načine, kako lahko otrokom v predšolskem obdobju predstavimo različne zvočne vzorce, jih spodbudimo, da jih nadaljujejo in tudi sami ustvarjajo. Ugotovili smo, da otroci hitro razumejo pomen vzorcev ter jih znajo ponoviti in nadaljevati, a ko pride do samostojnega ustvarjanja zvočnih vzorcev, potrebujejo še nekaj pomoči in spodbude.
Keywords: algebraično mišljenje, zvočni vzorci, predšolsko obdobje, algebra, predšolski otroci.
Published in DKUM: 19.10.2023; Views: 439; Downloads: 41
.pdf Full text (3,40 MB)

5.
Razvijanje algebraičnega mišljenja v predšolskem obdobju z gibalnimi vzorci : diplomsko delo
Luka Marič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Razvijanje algebraičnega mišljenja v predšolskem obdobju z gibalnimi vzorci je sestavljeno iz dveh delov, in sicer iz teoretičnega dela in praktičnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili področji matematike in gibanja ter povezovanje teh področij. Podrobneje smo predstavili matematično vsebino vzorci, kako razvijamo algebraično mišljenje in izsledke raziskav, ki so bile usmerjene v proučevanje spoznavanja vzorcev pri predšolskih otrocih. V okviru praktičnega dela smo pripravili aktivnosti o gibalnih vzorcih, ki smo jih nato izvedli s predšolskimi otroki. Otroke smo pred in po izvedbi dejavnosti testirali in tako preverili njihovo predznanje o vzorcih in pridobljeno znanje. Rezultati so pokazali, da je že pred samo izvedbo dejavnosti večina otrok znala nadaljevati vzorec s kockami, po izvedeni dejavnosti z vzorci pa so vsi otroci uspešno nadaljevali vzorec. Napredek otrok je bil zaznan tudi pri ponovitvi in nadaljevanju gibalnega vzorca, največji napredek pa je bilo zaznati pri ustvarjanju gibalnega vzorca.
Keywords: Algebraično mišljenje, gibalni vzorci, predšolski otroci, algebra, predšolsko obdobje
Published in DKUM: 05.09.2023; Views: 347; Downloads: 39
.pdf Full text (2,08 MB)

6.
Selitveni vzorci juvenilnih belih štorkelj Ciconia ciconia iz Slovenije : magistrsko delo
Anja Cigan, 2023, master's thesis

Abstract: Bela štorklja Ciconia ciconia velja za modelno vrsto raziskovanja selitve ptic. Selitve ptic so ponavljajoči se premiki med gnezdiščem in prezimovališčem ob približno istem času spomladi in jeseni. Selitveni vzorci juvenilnih in odraslih osebkov bele štorklje se med seboj razlikujejo, saj juvenilni osebki nimajo še ustaljenih selitvenih poti. Razumevanje selitvenih vzorcev med juvenilnimi belimi štorkljami je še precej neraziskano, vendar je znano, da je njihova smrtnost med selitvijo večja kot pri odraslih osebkih, kar lahko vpliva na velikost celotne populacije. V Sloveniji smo prvič opravili raziskavo selitvenih vzorcev juvenilnih osebkov bele štorklje. Z GPS/GSM oddajniki smo opremili deset juvenilnih belih štorkelj na gnezdih na Dolenjskem podolju, Krški ravni in Ljubljanskem barju. S pridobljenimi podatki smo opisali prvo selitev juvenilnih belih štorkelj iz Slovenije, določili ter izračunali osnovne parametre selitve, opisali prezimovališča juvenilnih belih štorkelj ter ugotavljali smrtnost osebkov juvenilnih belih štorkelj med prvo selitvijo ter prezimovanjem na območju Afrike. Večina proučevanih osebkov je za prvo selitev izbralo t. i. vzhodno selitveno pot, ki velja za glavno selitveno pot vzhodne populacije belih štorkelj. Bele štorklje so prezimovale predvsem na območju Podsaharaske Afrike, ki velja za pomembno prezimovališče tako vzhodne kot zahodne populacije belih štrokelj. Za vse primere smrti belih štorkelj, za katere smo ugotovili vzrok, je bil kriv človek, ki je s svojimi dejanji bodisi neposredno bodisi posredno vpliv na osebke bele štorklje.
Keywords: bela štorklja, Ciconia ciconia, selitvena pot, selitveni vzorci, prezimovališče
Published in DKUM: 02.03.2023; Views: 688; Downloads: 55
.pdf Full text (2,58 MB)

7.
Prednosti in slabosti uporabe varnostnega pasu med vožnjo z osebnim avtomobilom
Mojca Dovnik, 2022, final research report

Keywords: prometne nesreče, varnostni pas, alkohol, vzorci poškodb, sodna medicina
Published in DKUM: 27.01.2023; Views: 395; Downloads: 14
.pdf Full text (1,11 MB)

8.
Sodoben razvoj domorodnih aplikacij za iOS : diplomsko delo
Ivan Jovanović, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Za potrebe diplomskega dela smo razvili aplikacijo Philitas (slovenski slovar), ki trenutno uporablja lokalni strežnik napisan v NodeJS ter domorodno iOS aplikacijo z uporabo najnovejšega SDK z različico iOS 15, pri čemer smo izbrali SwiftUI za razvoj samega uporabniškega vmesnika. V diplomskem delu sta opisana programska jezika Objective-C in Swift, kjer smo se bolj osredotočili na Swift, saj le-ta predstavlja sedanjost in prihodnost razvoja aplikacij za iOS. Opisana sta imperativen način ustvarjanja pogledov v ogrodju UIKit ter deklerativen način ustvarjanja pogledov v ogrodju SwiftUI ter njuna integracija z življenjskim ciklom iOS aplikacije. Izbrali smo tudi primerne arhitekturne vzorce za obe ogrodji.
Keywords: ios domorodna aplikacija, deklarativno programiranje, swift, swiftui, uikit, arhitekturni vzorci
Published in DKUM: 28.10.2022; Views: 704; Downloads: 74
.pdf Full text (2,53 MB)
This document has many files! More...

9.
Uporaba načrtovalskih vzorcev v programskem jeziku Python : diplomsko delo
Ivana Lavrič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Načrtovalski vzorci pomagajo pri hitrem, kvalitetnem in stabilnem razvoju informacijskih rešitev. Nanašajo se na princip ponovne uporabe, kjer namesto konkretne programske kode ponovno uporabimo ideje. V diplomskem delu smo analizirali katalog načrtovalskih vzorcev GoF z vidika programskega jezika Python. Za prikaz dinamičnosti in uporabnosti jezika, smo pri implementaciji izbranih vzorcev uporabili objektno usmerjeno programiranje, metaprogramiranje in knjižnico PyPattyrn. Ugotovili smo, da lahko, tudi s pomočjo modula ABC, na standardni način implementiramo katerikoli vzorec, hkrati pa zaradi narave jezika Python takšna implementacija ni vedno smiselna. Preverili smo združljivost vzorcev z jezikom Python in ugotovili, da uporaba nekaterih načrtovalskih vzorcev ni smiselna, če pri tem žrtvujemo naravo programskega jezika.
Keywords: programska oprema, načrtovanje, ponovna uporaba, načrtovalski vzorci, GoF, Python
Published in DKUM: 20.10.2022; Views: 685; Downloads: 43
.pdf Full text (5,19 MB)

10.
Interoceptivno zavedanje v vsakdanjem življenju: vloga interoceptivnega zavedanja pri regulaciji čustev in neprilagojenih vzorcih prehranjevanja : magistrsko delo
Jasna Verčko, 2022, master's thesis

Abstract: Interoceptivno zavedanje je zavestno zaznavanje telesnih signalov, ki dajejo informacije o fiziološkem stanju telesa. Povezuje se z različnimi izidi, med drugim z regulacijo čustev in neprilagojenimi vzorci prehranjevanja. Izvedena je bila raziskava z intenzivnim vzdolžnim načrtom, ki je trajala sedem dni. Vključeni so bili udeleženci s starostjo od 18 do 35 let, ki niso imeli diagnosticirane duševne motnje. Raziskava je potekala s pomočjo uporabe aplikacije na pametnih telefonih, kjer so udeleženci sedemkrat dnevno dobili krajši vprašalnik o trenutnem počutju, na začetku pa so izpolnili daljši uvodni vprašalnik. Ugotovili smo, da lahko zaradi zmerne pozitivne povezanosti interoceptivno zavedanje obravnavamo kot potezo in kot stanje, ter da skoraj ni sprememb slednjega tekom enega tedna. Oba vidika interoceptivnega zavedanja sta pozitivno povezana s povprečno uporabo strategij regulacije čustev, ponovna ocena, sprejemanje in socialno deljenje. Interoceptivno zavedanje je pozitivni napovednik občutenja pozitivnega afekta, ponovna ocena pa je mediator tega odnosa. Oba vidika interoceptivnega zavedanja sta negativna napovednika nenadzorovanega hranjenja, interoceptivno zavedanje kot poteza pa negativno napoveduje tudi neprilagojene vzorce prehranjevanja nasploh. Posamezne strategije regulacije čustev niso bile prepoznane kot mediatorji med interoceptivnim zavedanjem in nenadzorovanim hranjenjem. Podani so predlogi za prihodnje raziskovanje ter prednosti in omejitve pričujoče raziskave.
Keywords: interoceptivno zavedanje kot poteza, interoceptivno zavedanje kot stanje, regulacija čustev, neprilagojeni vzorci prehranjevanja
Published in DKUM: 05.10.2022; Views: 679; Downloads: 71
.pdf Full text (1,07 MB)

Search done in 7.72 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica