| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 64
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Vpliv okolja na izmerjeno vrednost kapnometrije v predbolnišnični obravnavi
Tahi Globačnik, 2024, master's thesis

Abstract: Povzetek Uvod: V predbolnišnični nujni medicinski pomoči se nemalokrat zgodi, da je potrebno bolniku nuditi dihalno podporo zaradi resnosti njegovega zdravstvenega stanja. Kapnometrija je uporabna tudi za preverjanje ustrezne namestitve sapnične cevke, oceno pljučne ventilacije, perfuzije itd. Poznamo več tehnologij merjenja delnega tlaka O2 v izdihanem zraku, vendar niso vse primerne za uporabo v predbolnišnični oskrbi bolnika. Metode: V magistrskem delu smo raziskali vpliv okolice na izmerjeno vrednost delnega tlaka ogljikovega dioksida v izdihanem zraku in opredelili njegovo uporabnost v predbolnišnični oskrbi bolnika. Z uporabo deskriptivne metode smo zbrali in analizirali podatke, s pomočjo eksplikativne metode pa iskali zveze med zanesljivostjo medicinske tehnologije in različnimi življenjskimi pogoji. Raziskavo smo opravili s prenosnim monitorjem – defibrilatorjem, ki podpira tehnologijo neposrednega vzorčenja izdihanega zraka s CO2 senzorjem. V raziskavo smo vključili podatke, ki so bili narejeni v treh prostorih z različno temperaturo in vsebnostjo vlage v zraku. Podatke smo pridobili z metodo opazovanja. Rezultati: Na podlagi raziskave, ki smo jo izvedli v treh različnih okoljih smo dokazali, da se pomembne spremembe začnejo kazati okoli pete minute raziskave in se stopnjujejo do desete minute, v okolju z visoko zračno vlažnostjo in nizko temperaturo okolja. Razprava in sklep: Zanimalo nas je, kdaj in če pride do pomembnih razlik v izmerjeni vrednosti kapnometrije, kar smo dokazali in se opredelili, da je tehnologija posrednega vzorčenja v hladnem in vlažnem okolju primernejša in zanesljivejša metoda merjenja kapnometrije. 
Keywords: neposredno vzorčenje, ogljikov dioksid, senzor, kapnografija, kapnometer
Published in DKUM: 26.03.2024; Views: 157; Downloads: 28
.pdf Full text (1,08 MB)

2.
Samodejni uglaševalnik kitare : diplomsko delo
Radoslav Pantić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Cilj projekta je bil zasnovati in izdelati samodejni uglaševalnik, ki bi zajemal zvok glasbenega inštrumenta, in bi na podlagi tega uglasil strune z vrtenjem ključev za uglaševanje na inštrumentu. Naprava naj bi bila enostavna za uporabo in bi uporabniku zagotovila povratno informacijo o procesu uglaševanja preko OLED zaslona.
Keywords: Uglaševalnik kitare, mikrofon, struna, Hitra Fourierova transformacija, servo-motor, litij-ionska baterija, OLED, mikrokrmilnik, napetostna regulacija, vzorčenje, analogno - digitalni pretvornik
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 745; Downloads: 48
.pdf Full text (2,97 MB)
This document has many files! More...

3.
Uporaba živega apna za preprečitev pojava salmonele infantis v perutninskih hlevih : magistrsko delo
Dušan Herzog, 2022, master's thesis

Abstract: Cilj raziskave je ugotoviti ali uporaba apna preprečuje pojav salmonele v hlevih za rejo piščancev. Raziskavo smo opravili na perutninskih farmah, kjer smo v enem hlevu (testni hlev) pobelili tla in stene z apneno brozgo in na koncu celoten hlev zameglili z razkužilom Fumagri HA; drugi hlev (kontrolni hlev) pa smo pripravili po navodilih iz priročnika za rejo brojlerjev. Kontrolna vzorčenja smo opravljali po odstranjevanju gnoja, po pranju hleva, po razkuževanju + beljenju, po plinjenju, ter na 0. dan, 7. dan, 14. dan, 21. dan, 28. dan in 35. dan reje. Vzorce so analizirali v laboratoriju NVI po metodi ISO 6579-1:2017. V raziskavi smo opravili 3 ponovitve v istih hlevih. Pojavnost pozitivnih vzorcev smo analizirali s statističnim paketom SPSS 28.1 z uporabo 2 testa. Ugotovili smo, da v fazi razkuževanja ni statistično značilnih (P ≥ 0,05) razlik, v fazi razkuževanje + beljenje smo ugotovili statistično značilno (P ≤ 0,05) razliko med testnim in kontrolnim hlevom, kjer nismo zaznali pojav salmonele. V proizvodni fazi se statistično značilna (P ≤ 0,05) razlika pojavi med hlevoma v 14. dnevu reje, kjer je v testnem hlevu manjša pojavnost salmonele. Pri vzorcih odvzetih s tal in sten ni statistično značilnih (P ≥ 0,05) razlik med hlevoma, saj v fazi razkuževanje + beljenje, plinjenje in 0. dan nismo zaznali pojav salmonele v testnem hlevu. V 35. dnevu reje se pojavi statistično značilna (P ≤ 0,05) razlika med hlevoma, kjer v testnem hlevu nismo zaznali pojava salmonele. Rezultati analiz vzorcev iz krmilnikov, napajalnikov, loput so pokazali, da v fazi razkuževanja ni statistično značilnih (P ≥ 0,05) razlik, saj v fazi razkuževanje + beljenje ni bilo pojava salmonele v testnem hlevu. V proizvodni fazi pa se hleva statistično značilno (P ≤ 0,05) razlikujeta v 14. in 21. dnevu reje, kjer smo zaznali več pozitivnih vzorcev na salmonelo v kontrolnem hlevu.
Keywords: Salmonela, apno, brojlerji, reja, vzorčenje
Published in DKUM: 10.10.2022; Views: 451; Downloads: 0
.pdf Full text (1,58 MB)

4.
Trdnostna analiza nosilne konstrukcije sistema za vzorčenje in označevanje : diplomsko delo
Peter Kropec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga vsebuje numerično trdnostno analizo nosilne konstrukcije sistema za vzorčenje in označevanje. Ustreznost numeričnega preračuna v programu Solidworks se je preverila s poenostavljenim analitičnim preračunom. Numerična analiza je bila narejena z metodo končnih elementov. Ugotovljeno je bilo, da konstrukcija zdrži dane obremenitve, saj napetosti ne presežejo meje plastičnosti. Podan je tudi primer alternativne konstrukcije, ki bi se lahko uporabila.
Keywords: nosilna konstrukcija, sistem za vzorčenje in označevanje, trdnostna analiza, metoda končnih elementov
Published in DKUM: 14.09.2022; Views: 646; Downloads: 62
.pdf Full text (2,60 MB)

5.
Primerjava higiene površin pripomočkov za večkratno uporabo med dvema zdravstvenima ustanovama
Sanja Kolman, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Uvod Za ustrezen nadzor in preprečevanje širjenja okužb povezanih z zdravstvom preko površin in pripomočkov za večkratno uporabo, je smiselno poznavanje mikrobne populacije ter izbira dezinfekcijskih sredstev, ki so v skladu z Uredbo (EU) št. 538/2012 o dostopnosti na trgu in uporabi biocidnih proizvodov. Metode Uporabili smo deskriptivno in kvantitativno metodo dela. Podatke smo zbrali z mikrobiološkim vzorčenjem površin pripomočkov za večkratno uporabo v dveh različnih zdravstvenih ustanovah. Rezultati Na pripomočkih za večkratno uporabo smo identificirali 23 različnih vrst mikroorganizmov. Najpogostejši mikroorganizmi so bili iz rodu Staphylococcus, ki spadajo med stalno mikrobno populacijo na rokah in iz rodu Bacillus, ki spadajo med prehodno mikrobno populacijo. Biocidnih proizvodov, ki jih uporabljajo v izbranih zdravstvenih ustanovah, ni na seznamu Registra biocidnih proizvodov Republike Slovenije. Razprava in sklep Higiena površin in pripomočkov za večkratno uporabo je bistvenega pomena, saj je to eden izmed načinov preprečevanja širjenja mikroorganizmov, ki povzročajo okužbe povezane z zdravstvom. Smiselno bi bilo določiti standarde in dezinfekcijska sredstva za namen vzdrževanja ustrezne higiene površin pripomočkov za večkratno uporabo v zdravstvenem okolju.
Keywords: biocidi, dezinfekcijska sredstva, mikrobiološko vzorčenje, zdravstvena ustanova.
Published in DKUM: 30.10.2020; Views: 910; Downloads: 91
.pdf Full text (707,94 KB)

6.
UGOTAVLJANJE PRIMERNOSTI DOLOČANJA VLAGE V TRDNIH ODPADKIH Z NESTANDARDIZIRANO IN STANDARDIZIRANO METODO
Nuša Edelbaher, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo ugotavljali, katera metoda določanja vlage v trdnih odpadkih je boljša, ali je to standardna metoda ali hitra metoda. Pri standardni metodi smo uporabljali sušilnik – suhi stabilizator serije EASY, za hitro metodo smo uporabljali merilno napravo EMCO AP 500 – M3. Za obe metodi določanja vlage smo uporabljali 5 različnih vzorcev po 3 paralelke. Pri obeh metodah smo meritve izvajali na dveh materialih, to je karton in SRF. Za SRF smo želeli tudi glede na dobljene izračune določiti merilno območje. Po dobljenih rezultatih smo lahko izračune primerjali in ugotovili, katera metoda je boljša.
Keywords: karton, SRF, vzorec, vzorčenje, meritve, vsebnost vlage, trdni odpadki
Published in DKUM: 06.04.2017; Views: 1446; Downloads: 101
.pdf Full text (1,81 MB)

7.
POZICIONIRANJE V ZAPRTIH PROSTORIH S POMOČJO PLATFORME RASPBERRY PI IN ANDROID
Andrej Hudrap, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali pristope in implementirali sistem za pozicioniranje za prikaz znamenitosti. V delu smo podrobneje spoznali in opisali najpopularnejše senzorske tehnologije in pristope, ki se uporabljajo pri določanju lokacij v zaprtih prostorih. Opisali smo implementacijo strežnika in izgradnjo mobilne aplikacije ter opravili analizo sistema in podali predloge izboljšav.
Keywords: Pozicioniranje v zaprtih prostorih, Raspberry Pi, Node.js, Android, Vzorčenje Wifi signalov, Trilateracija
Published in DKUM: 22.09.2016; Views: 1610; Downloads: 130
.pdf Full text (2,36 MB)

8.
Preteklost in prihodnost krpar na Slovenskem
Tadeja Balažic, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Krpare so tekstilni izdelki, stkani iz trakov ostankov blaga (krp) in so že več kot sto let nepogrešljiv del tekstilij za notranjo opremo. V preteklosti so se krpare uporabljale kot tepihi in tekači, pozneje se je njihova uporabnost razširila tudi na drugo opremo notranjih prostorov in druga področja uporabe. Obstajajo različne tehnike izdelave krpar. Namen diplomskega dela je raziskati preteklost in prihodnost krpar na Slovenskem ter oblikovati, konstruirati in izdelati krparo na podlagi tehnike tkanja za specifičen namen uporabe, tj. ovitek za spominsko knjigo. Rezultat diplomskega dela je konkreten izdelek tehnike tkanja in predstavlja sintezo usvojenega znanja, s področja tkanja in oblikovanja tekstilij.
Keywords: tkanje, konstrukcija tkanin, vzorčenje tkanin, oblikovanje krpar
Published in DKUM: 16.09.2016; Views: 1169; Downloads: 78
.pdf Full text (9,98 MB)

9.
10.
Search done in 1.58 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica