| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
OBREMENITEV SRCA MED PLANINSKIM POHODOM
Tjaša Čoh, 2010, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Namen diplomske naloge je proučevanje obremenitve srca otrok med planinskimi pohodi. Naloga temelji na teoretičnem raziskovanju in predstavitvi eksperimenta. Gibalna aktivnost in krepitev vzdržljivosti sta v predšolskem obdobju zelo pomembni za otrokov razvoj. Vzdržljivost razumemo kot dalj časa trajajočo aktivnost v zmerni intenzivnosti. Obremenitev in ugotavljanje obremenitve skozi frekvenco srca predšolskega otroka zahteva obravnavanje srca ter frekvence srca pri različnih obremenitvah. V nalogi so povzeta dognanja o hoji in njenih vplivih na motorične in funkcionalne sposobnosti otroka, še posebej pri planinskem pohodu. Povzeti so tudi osnovni pojmi doživljajske pedagogike, kjer je še posebej izpostavljeno doživljanje narave. Uspešno izveden pohod predvideva upoštevanje znanj o samem pohodu, pripravi, opremi, prehrani, tempu, možnih nevarnostih in prvi pomoči. Vse to pa je osnova za pisno in slikovno predstavitev analize in ugotovitev eksperimenta.
Keywords: Ključne besede: motorični razvoj, vzdržljivost, frekvenca srca, hoja, pohod, doživljajska pedagogika, doživljanje narave.
Published: 13.07.2010; Views: 2043; Downloads: 410
.pdf Full text (701,15 KB)

2.
MOTIVACIJA MLADIH ATLETOV IN ATLETINJ ZA TRENIRANJE TEKOV NA SREDNJE IN DOLGE PROGE
Diana Kočar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomske naloge so predstavljeni dejavniki, ki so potrebni za uspeh v tekmovalnem športu tekov na srednje in dolge proge. Najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na rezultat v vzdržljivostnem teku, so morfološki dejavniki, funkcionalna sposobnost organizma, sistemi in deli telesa, vpliv okolja, starost in spol športnika, psihološki dejavniki, taktika in tehnika teka, prehrana in voda. Tudi s procesom treniranja vplivamo na povečanje psihofizičnih sposobnosti v vzdržljivostnem teku. Poznamo več metod treninga in vsaka ima specifičen vpliv na telo športnika. Pomembno vlogo ima kondicijska dejavnost tudi pri razvoju otrok, saj ima koristne in raznovrstne učinke na organizem otrok. Splošno oblikovan trening na začetku športne poti postopno prerašča v trening specialne vzdržljivosti. Optimalni napredek pa je pogojen tudi s treniranjem različnih sredstev za razvoj vseh motoričnih sposobnosti, saj ozka in le specialno usmerjena vadba omogoča hiter napredek, kasneje pa stagnacijo in pogoste poškodbe. Vse to lahko vodi k izgubi motivacije za treniranje in prehitremu koncu športne poti. Prav zaradi osipa mladih atletov in posledično pomanjkanja konkurence v članskih kategorijah v slovenski atletiki sem v raziskavi empiričnega dela s pomočjo anketnega vprašalnika poiskala dejavnike, ki motivirajo mlade slovenske atlete za treniranje tekov na srednje in dolge proge ter tudi tiste negativne dejavnike, ki jih odvračajo. Najpomembnejše ugotovitve so, da je pri večini atletov največji motiv za treniranje veselje do teka, verjamejo v uspeh brez dopinga in imajo cilj vztrajati do vrhunskih dosežkov. Tudi tekmujejo radi, ker jim je to izziv in jim uspeh ne pomeni le zmaga. S treniranjem so pridobili vztrajnost, s trenerji pa so v dobrih odnosih. 91% atletov pa je navedlo tudi enega ali več negativnih dejavnikov, ki jih motijo. Najbolj jih moti prevelika tekmovalna trema, pogoste poškodbe, slabi pogoji za trening, premajhna finančna podpora klubov in premajhna konkurenca. To pa so področja, kjer bo za izboljšanje razmer v slovenski atletiki potrebno vložiti več truda in sredstev.
Keywords: Ključne besede: Šport, atletika, treniranje, teki na srednje in dolge proge, vzdržljivost, motivacija
Published: 08.10.2009; Views: 3882; Downloads: 449
.pdf Full text (552,86 KB)

3.
TEKALNE SPOSOBNOSTI PET IN POL LET STARIH OTROK
Jolanda Dvoršak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Tekalne sposobnosti pet in pol let starih otrok sem v teoretičnem delu predstavila model motorike in senzomotoričnih sposobnosti otrok ter pomen splošne telesne vzdržljivosti. Slednja je pomembna človekova funkcionalna sposobnost in hkrati tudi osnova za zdrav razvoj otroka. V delu so povzeta dognanja o hoji in teku, ki vplivata na razvijanje vzdržljivosti, ter o samem vzdržljivostnem teku. Predstavljena je tudi problematika v zvezi s testira-njem vzdržljivosti otrok. V empiričnem delu raziskave sem preverjala tekalne sposobnosti pet in pol let starih otrok obeh spolov, tako da sem merila pretečeni čas in frekvenco srca pred, med in po 1000-metrskem vzdržljivostnem teku ter jih primerjala z referenčnimi rezultati raziskave dr. Rajtmajerja. Zbrane podatke sem podala v tabelah in jih grafično prikazala. Izračunala sem tudi deskriptivne statistične para-metre za oba spola in opravila analizo dobljenih podatkov ter slednje med seboj primerjala. Na podlagi rezultatov raziskave sem zaključila, da otroci obeh spolov zmorejo v tem starostnem obdobju preteči 1000 m v dokaj kratkem času med 6 in 10 minutami s povprečnim pulzom 199 pri dečkih in 201 pri deklicah ob koncu teka. To pomeni, da so sposobni večminutnih aerobnih obremenitev v obliki vzdržljivostnega teka in hitre vrnitve pulza na raven pred obremenitvijo.
Keywords: Ključne besede: model motorike, senzomotorične sposobnosti, vzdržljivost, hoja in tek
Published: 08.04.2011; Views: 2422; Downloads: 488
.pdf Full text (404,65 KB)

4.
VPLIV STAROSTI IN SPOLA NA VZDRŽLJIVOST PRIPADNIKOV SLOVENSKE VOJSKE
Matej Kostanjevec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen naloge je bil ugotoviti vpliv starosti in spola na vzdržljivost pripadnikov Slovenske vojske. Do ugotovitev smo prišli z testiranjem teka na 3200 metrov ali hoje na 3800 metrov, ki predstavlja enega od treh testov v sklopu preverjanja gibalnih sposobnosti v Slovenski vojski. Vzorec merjencev je obsegal 6333 pripadnikov Slovenske vojske v starosti od 18 do 60 let. Merjence smo razdelili na sedem starostnih skupin in po spolu. V vzorec spremenljivk smo vključili merske postopke, s katerimi smo ugotavljali čas teka na 3200 metrov in čas hoje na 3800 metrov. Merjenja so bila opravljena spomladi in jeseni leta 2010 v vojašnicah po Sloveniji. Nekaj meritev je bilo izvedenih tudi v Nato bazah po Evropi. Podatki so bili obdelani z osnovno statistiko. Obdelovale so se posamezne starostne skupine, posebej glede na spol v teku ali hoji. Dobljene vrednosti so rezultat mediane. Raziskava je pokazala pričakovan padec vzdržljivosti z večanjem starosti posameznika. Raziskava je pokazala tudi pričakovano porast zdravstveno opravičenih teka z večanjem starosti posameznika. Ti so namesto teka opravljali test hoje. Tukaj se je pojavila razlika med spoloma, saj imajo ženske več zdravstvenih težav kot njihovi moški vrstniki.
Keywords: motorične sposobnosti, gibalne sposobnosti, vzdržljivost, Slovenska vojska, tek na 3200 metrov, hoja na 3800 metrov
Published: 21.07.2011; Views: 2689; Downloads: 252
.pdf Full text (386,85 KB)

5.
RAZVIJANJE AEROBNIH SPOSOBNOSTI V PREDŠOLSKEM OBDOBJU
Anja Leskovar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Razvijanje aerobnih sposobnosti v predšolskem obdobju je teoretično. Namen diplomske naloge je raziskati razvoj aerobnih sposobnosti otrok in ugotoviti možnosti za razvijanje teh sposobnosti v predšolskem obdobju. Uporabljena je bila deskriptivna in komparativna metodo raziskovanja. Predstavljen je celostni, telesni in motorični razvoj otroka. Razložen je pomen celostnega razvoja ter kako vsakodnevna aerobna vadba v predšolskem obdobju vpliva na njegov razvoj. Posebna pozornost je namenjena funkcionalni sposobnosti, ki jo razvijamo z aerobno vadbo. Vsakodnevna aerobna vadba v predšolskem obdobju pozitivno vpliva na razvoj funkcionalnih sposobnosti. Predstavljena je vzdržljivost, kjer je ugotovljeno, da vsakodnevna aerobna vadba pozitivno vpliva tudi na zdravje otroka v sedanjem in kasnejšem življenju. Navedeni so energetski procesi, ki so potrebni za delovanje telesa. Hkrati so navedene možnosti za aerobno vadbo v vrtcu, s starši ter v športnih društvih.
Keywords: vzdržljivost, aerobne sposobnosti, aerobna vadba, energetski procesi, predšolsko obdobje
Published: 30.10.2012; Views: 2043; Downloads: 465
.pdf Full text (456,21 KB)

6.
RAZVOJ MOČI V VZDRŽLJIVOSTNIH PANOGAH V PRIPRAVLJALNEM OBDOBJU
Robert Simonič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen raziskovalnega dela je bil pregledati strokovno literaturo in vire na temo ustreznosti združene vadbe za moč in vzdržljivost ter ugotoviti, ali je omenjen protokol vadbe smotrn za izboljšavo dosežkov v vzdržljivostnih panogah, kot so tek, kolesarjenje, triatlon, smučarski tek … Pregled strokovne literature v nalogi je bil omejen samo na tisto, ki se je dotikala vadbe že izkušenih športnikov ali rekreativcev. Viri, ki se nanašajo na začetnike, neizkušene ali poškodovane športnike, niso bili uvrščeni v nalogo. Pri pregledu je bilo ugotovljeno, da obstajajo deljena mnenja glede na združeno vadbo moči in vzdržljivosti, kar pa se je bolj nanašalo na vrsto in dejavnik raziskave, od gospodarnosti gibanja, končnega dosežka v športni panogi, prirastka mišične mase do spremembe tipa mišičnih vlaken kot posledice vadbe, VO2max. Vendar pa je z vidika zelo pomembne spremenljivke v vzdržljivostnih panogah – gospodarnosti gibanja – združena vadba moči in vzdržljivosti (S+E) upravičila naša pričakovanja. Združena vadba (S+E) pripomore k izboljšanju določenih parametrov, pomembnih v vzdržljivostnih panogah, in pokaže, da samo vadba za vzdržljivost (izboljšanje samo srčno-žilnih parametrov) ne daje zadovoljivih rezultatov. Kar je še posebej očitno pri vrhunskih športnikih, ki imajo po navadi že do končnih zmogljivosti trenirane te srčno-žilne parametre.
Keywords: moč, maksimalna moč, eksplozivna moč, vzdržljivost, VO2max, mišice, gospodarnost gibanj
Published: 04.03.2013; Views: 1206; Downloads: 219
.pdf Full text (3,96 MB)

7.
Pomen aerobne sposobnosti pri opravljanju profesionalnega dela in dejavniki tveganja za razvoj bolezni srčno-žilnega sistema : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Katarina Burnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Aerobna sposobnost oz. zdravo in gibčno telo je vse bolj pomembno v današnjem času, tako v zasebnem, kakor tudi v poklicnem življenju. V zgodovini je bil to način merjenja moči, priložnost za pridobitev višjega statusa v družbi. Kasneje, z razvojem, smo ljudje odkrili, da lahko namesto nas delajo stroji in začeli smo živeti iz naslonjača. Tehnologija se je tako zelo razvila in postala izpopolnjena do te mere, da lahko skoraj vsa domača opravila namesto nas opravijo stroji. Če oseba ni aktivna, ne porablja energije, ki jo vnaša s hrano. Maščoba, ki jo človek zaužije, se ob telesni neaktivnosti kopiči v podkožnem maščevju, kar se kasneje odraža v dejavnikih tveganja. Prav tako je današnji svet zmeraj bolj tekmovalen, >>hiter<<, nesočuten, kar pa pri preobremenjenih ljudeh lahko povzroči stres. Ta se nabira v času, ki ga preživimo v službi, ne najde pa poti ven, če mu pri tem ne pomagamo. Zvečer obsedimo pred televizijo, kjer ponovno spremljamo novice, ki so običajno negativno obarvane. Manj se pogovarjamo, smo vse bolj oddaljeni od svojih bližnjih in sebe in zmeraj manj zadovoljni sami s seboj in svojim telesom. Zaradi takšnega načina življenja, ignoriranja potreb telesa, se sčasoma telo ne more več boriti samo in pojavijo se bolezni, povezane z debelostjo, stresom, načet je srčno-žilni sistem, kar pa negativno vpliva na celoten organizem. Sledijo lahko težave tudi v poklicnem življenju. Nezadovoljna oseba, ki ima težave z zdravjem, težko naredi kaj zelo pozitivnega, ali pa se mora za to mnogo bolj potruditi, kot bi se, če bi bila zdrava in zadovoljna. V Sloveniji in v nekaterih drugih, bolj razvitih deželah, je debelost vse večji problem. Prišlo je tako daleč, da se je začela pojavljati tudi pri otrocih. Nezdrava hrana je cenejša, redno gibanje pa zahteva napor, tako pri odraslih, kot pri mlajši populaciji. Da se soočimo z naporom, je potrebna disciplina, volja in vztrajnost. Z informiranjem in motiviranjem otrok in mladih o zdravem načinu življenja, bi se lahko problem nezdravega načina življenja po vsem svetu zmanjšal. Bilo bi več zadovoljnih ljudi, bolj bi bili produktivni in manj bi bilo bolezni, katerih za zdravljenje je velik strošek za posameznika in skupnost.
Keywords: telesna dejavnost, zdravje, vzdržljivost, poškodbe, diplomske naloge
Published: 03.06.2013; Views: 1312; Downloads: 154
.pdf Full text (695,70 KB)

8.
9.
Razvoj hitrostne vzdržljivosti pri tekačih na kratke razdalje
Jan Kramberger, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V tem zaključnem delu predstavljamo vplive na razvoj in metode za razvoj hitrostne vzdržljivosti, z delitvijo teka sprinta v faze in ugotavljanjem najboljše tehnike ta tek na kratke razdalje. Predstavljeni so tudi energijski sistemi, ki vplivajo na razvoj vzdržljivost, in načini, kako razvijati hitrost in/ali vzdržljivost. Ta dva koncepta sta naposled združena v hitrostno vzdržljivost s predstavitvijo njenega razvoja. V delu izpostavljamo tudi osnovne zakonitosti in pomembnost periodizacije in regeneracije.
Keywords: atletika, vzdržljivost, hitrost, hitrostna vzdržljivost
Published: 18.11.2019; Views: 266; Downloads: 62
.pdf Full text (2,03 MB)

10.
KONDICIJSKI TRENING NOGOMETAŠEV U-18
Matjaž Dugina, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Sodoben nogomet zahteva od nogometaša sposobnost vzdržljivosti in odlično kondicijsko pripravljenost. Da se igralec lahko razvije v profesionalnega nogometaša, se morajo kondicijske priprave začeti že v mladinskih selekcijah skozi različne metode in oblike kondicijskega treniranja. Pri mladih nogometaših se motorične in funkcionalne sposobnosti trenirajo skozi vaje, skladno z njihovim fizičnim in duševnim razvojem, ki so tesno povezane s tehničnim in taktičnim znanjem nogometa. Kondicijski trener mora kondicijske priprave prilagoditi tako skupinam kot posameznikom znotraj ekipe. Glavne motorične sposobnosti, ki jih mora mladi nogometaš osvojiti, so: moč, hitrost, gibljivost, preciznost, koordinacija in ravnotežje. Mladi nogometaš se kondicijsko pripravlja skozi kombinacijo različnih oblik in metod kondicijskega treniranja za osvajanje navedenih motoričnih sposobnosti ter večjo vzdržljivostjo na način, ki ne predstavlja 'mučenja', ampak ga spodbudi za osvajanje veščin, ki mu bodo v pomoč v nogometni igri.
Keywords: nogomet, kondicija, trener, nogometaš, vzdržljivost
Published: 05.08.2016; Views: 2325; Downloads: 338
.pdf Full text (5,82 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica