| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 375
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Vpeljava preventivnih meritev vibracij z napravo SKF Quickcollect in sistem za stalni nadzor na kritičnih točkah papirnega stroja
Žan Pavić, 2023, master's thesis

Abstract: Preventivno vzdrževanje strojev in izvajanje meritev vibracij sta v proizvodnem procesu zelo pomembna dejavnika, saj redno vzdrževanje in pravočasno odkritje napak lahko pomembno vpliva na uspešnost poslovanja podjetja ter znižanje stroškov vzdrževanja. S pravočasnimi ukrepi tako povečujemo razpoložljivost stroja, zmogljivost in kakovost. V magistrskem delu sem v ta namen predstavil osnove merjenja in vrednotenja vibracij v industriji, s katerim lahko ugotavljamo številne nepravilnosti, ki se pojavijo tekom obratovanja (ali pa tudi mirovanja) stroja ali naprave. Na papirnem stroju smo v praksi uvedli tedensko izvajanje meritev vibracij na kritičnih napravah novega papirnega stroja, na podlagi katerih bo lahko podjetje v bodoče spremljalo in tudi analiziralo izmerjene vrednosti ter tako tudi bolje in ustrezno planiralo preventivno aktivnost. Z namenom hitrejšega izvajanja smo izdelali QR kode, v katerih se nahajajo podatki o vgrajenih ležajih, alarmnih vrednostih ter hitrosti obratovanja naprave. Izvedli smo primerjavo stroškov med uvedbo stalnega nadzora vibracij ter izvajanja meritev s strani zunanjega izvajalca ter podjetju predstavili glavne prednosti in slabosti obeh načinov. Z rednim izvajanjem meritev lahko pomembno zmanjšamo nenačrtovane izpade proizvodnje, povečamo varnost in učinkovitost delovanja stroja.
Keywords: Preventivno vzdrževanje, izvajanje meritev vibracij, papirni stroj, zastoji
Published in DKUM: 08.06.2023; Views: 28; Downloads: 0
.pdf Full text (4,83 MB)

2.
Analiza vpeljave celovitega produktivnega vzdrževanja v podjetje
Damjan Kaurin, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Primerno vzdrževanje je ključnega pomena za vsa podjetja, ki želijo ostati konkurenčna, saj se z odzivnim vzdrževanjem skrajšujejo časi popravil, števila okvar, povečujeta se zanesljivost in razpoložljivost delovnih sredstev. Posledično vse to privede do večje produktivnosti, kar pa pomeni manj stroškov oziroma večji zaslužek podjetja. Namen diplomskega dela je predstavitev metode TPM oziroma celovitega produktivnega vzdrževanja in njene vpeljave v podjetje, metode, ki podjetju omogoča ostati konkurenčno. Zaradi določenih težav, ki so pestile podjetje, je bila izbrana tema diplomskega dela način, s katerim smo v našem podjetju premagovali ovire. Študija primera vpeljave metode TPM v podjetju XY je bila osnova za pisanje našega diplomskega dela, pri čemer smo se posluževali deskriptivne metode preučevanja domače in tuje literature, predvsem so nam koristile lastne izkušnje. Na lastnem primeru smo ugotovili, da velja metoda TPM kot dodana vrednost v podjetju, k čemur pričajo pozitivni rezultati v smislu dviga produktivnosti, manjšega števila okvar in zastojev. V diplomskem delu smo predstavili tudi naše mnenje in predloge glede vpeljave metode TPM v podjetje, prav tako smo navedli tudi nekaj kritik.
Keywords: produktivno vzdrževanje, analiza, zanesljivost, stroški.
Published in DKUM: 16.05.2023; Views: 90; Downloads: 20
.pdf Full text (1,30 MB)

3.
Vzdrževanje železniških relejnih signalno-varnostnih sistemov
Stojan Haler, 2015, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno vzdrževanje signalnovarnostnih naprav in opis strukture sistema. Predstavljen je vidik doseganja nivojev varnosti pri načrtovanju, uporabi in vzdrževanju. V prvem delu je predstavljen splošen vidik in problematika vzdrževanja SV naprav v železniškem prometu. V drugem delu so predstavljeni signalnovarnosni sistemi, ki so razdeljeni glede na namembnost in področje uporabe. Predstavljeni so tudi osnovni gradniki sistema ter način delovanja in uporabnost. Sledi predstavitev področja uporabe, predstavitev varnostnih izhodišč za vrednotenje in doseganje posameznih varnostnih nivojev ter predstavitev predpisov, ki urejajo to področje. V zaključku je predstavljena problematika vzdrževanja relejnih skupin in predlog izboljšanja vzdrževalnih procesov ob upoštevanju možnosti podaljšanja življenjske dobe.
Keywords: rele, relejne skupine, signalnovarnostne naprave, vzdrževanje
Published in DKUM: 19.04.2023; Views: 90; Downloads: 10
.pdf Full text (1,99 MB)

4.
Metode za obravnavanje večjih okvar strojne opreme v podjetju Arcont d.d. : magistrsko delo
Blaž Kocbek, 2023, master's thesis

Abstract: V podjetju Arcont d. d. prevladuje kurativno vzdrževanje, ki ga želijo bistveno pospešiti in razširiti z nekaterimi preventivnimi dejavnostmi. Z analizo nekaterih tipičnih okvar smo kot pilotski primer izločili upogibni stroj LVD 320/40. Za obravnavo odpovedi in okvar tega stroja smo izbrali metodi ACF (analiza vzrokov za odpoved) in MBR (poročilo o dolgem zastoju). Med delovanjem stroja nastane razpoka na oljnem filtru Rexroth, ki povzroči ustavitev proizvodnje v podjetju. Z analizo vzrokov in posledic okvare ter študijem obstoječih postopkov v podjetju smo metodi prilagodili stanju v podjetju in ju uporabili na pilotskem primeru. Ugotovili smo, da je osnovni vzrok okvare obravnavanega stroja konstrukcijska napaka, ki jo je mogoče rešiti z namestitvijo večjega oziroma zmogljivejšega filtra. Stroškovno ovrednotenje okvar in finančna analiza je pokazala velike prihranke, ki jih omogoča uporaba predstavljenih metod. Metodi je mogoče posplošiti za uporabo na katerem koli delovnem sredstvu v podjetju Arcont d. d.
Keywords: analiza vzrokov za odpoved, metode, celovito produktivno vzdrževanje, strojna oprema
Published in DKUM: 01.02.2023; Views: 171; Downloads: 31
.pdf Full text (3,67 MB)

5.
Uporaba umetne inteligence v modulu servis ERP rešitve Infor LN
Anej Kovačič, 2022, master's thesis

Abstract: Nenehen razvoj elektronike, elektronskih naprav in naprav z vgrajeno elektroniko je precej vplival na razvoj umetne inteligence, saj nas ta vsakodnevno spremlja na zavedenem in nezavednem nivoju. Temu so morali svoje produkte prilagoditi tudi proizvajalci in razvijalci celovitih informacijskih rešitev (ERP rešitev), ter druge programske opreme. V magistrski nalogi je predstavljen koncept ERP rešitev, ter zgradba in namestitveni modeli ERP rešitev. Na trgu je moč najti precejšnje število ERP rešitev, zato smo s pomočjo primerjalne analize pripravili seznam najboljših ERP rešitev. Konkretneje pa je v nalogi po modulih in funkcionalnostih predstavljena ena od večjih ERP rešitev z imenom Infor LN. Ker se tematika tega dela navezuje hkrati na umetno inteligenco, je ta splošno obravnavana, predstavljena pa so tudi vsa funkcionalna področja umetne inteligence. Ponudnik predstavljene ERP rešitve je v skladu s potrebami in današnjimi zahtevami oz. pričakovanji uporabnikov razvil svojo platformo za umetno inteligenco z imenom Infor Coleman, ki deluje v okviru operacijskega sistema Infor OS in tako nadgrajuje, optimizira in avtomatizira osnovno ERP rešitev Infor LN. V sled tega smo v nalogi obravnavali Infor OS, kakor tudi Infor Coleman. Zmožnost uporabe ERP rešitev v navezavi z umetno inteligenco je neskončna, zato smo na koncu obravnavali uporabo le te na predhodno predstavljenem področju vzdrževanja strojev in naprav, ter pripravili nekaj idejnih zasnov oziroma predlogov za optimizacijo standardnih poslovnih procesov in operacij.
Keywords: ERP rešitev, umetna inteligenca, Infor LN, Infor Coleman, prediktivno vzdrževanje
Published in DKUM: 02.12.2022; Views: 342; Downloads: 56
.pdf Full text (3,04 MB)

6.
Napovedno vzdrževanje ventilatorjev na talilni peči Sistem Teknik : diplomsko delo
Aleksander Dovnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisano načrtovanje in izvedba projekta napovednega vzdrževanja ventilatorjev na talilni peči Sistem Teknik v podjetju TALUM D. D. Pri tem projektu s pomočjo ustreznih senzorjev zajemamo vibracije in temperaturo na elektromotorjih, ki se uporabljajo za pogon ventilatorjev, kjer z analizo meritev predvidevamo morebitno odpoved ležajev na elektromotorjih oz. ventilatorjih. Opisano je načrtovanje in izvedba dodatnega krmilja na obstoječem krmilju topilne peči ter testiranje in analiza dobljenih rezultatov. Dodatno je sistem nadgrajen še z vmesnikom (HMI) za prikaz in alarmiranje teh podatkov.
Keywords: napovedno vzdrževanje, meritev vibracij in temperatur, odpoved strojev, PLK in HMI
Published in DKUM: 21.11.2022; Views: 396; Downloads: 43
.pdf Full text (1,76 MB)

7.
Vzdrževanje in varnost pri zamenjavi energetskega transformatorja t3 v Nuklearni elektrarni Krško
Jan Pristov, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan projekt zamenjave energetskega transformatorja T3 v Nuklearni elektrarni Krško, ki je bil izpeljan med remontom elektrarne leta 2019. Opisani so postopek načrtovanja in izvedbe zamenjave transformatorja, zakonska določila in ukrepi varnosti ter zdravja pri delu z dodatnimi internimi postopki podjetja NEK in vzdrževanje energetskega transformatorja. Diplomska naloga lahko služi kot priročnik za realizacijo podobnih modifikacij v elektroenergetskih postrojih in navodila za vzdrževanje transformatorjev.
Keywords: vzdrževanje, varnost in zdravje, transformator, Nuklearna elektrarna Krško
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 161; Downloads: 28
.pdf Full text (2,75 MB)

8.
Primerjava življenjskih ciklov v fazi vzdrževanja programske opreme : magistrsko delo
Bor Praznik, 2022, master's thesis

Abstract: Cilj zaključnega dela je raziskava raznih življenjskih ciklov programske opreme, ki je v fazi vzdrževanja. Odkrili bomo najboljše prakse in pristope za dolgotrajno čisto kodo. Primerjali bomo prednosti in slabosti raznih metodologij in pristopov. Na koncu bomo teoretične modele primerjali s praktičnim vzdrževanjem iz industrije.
Keywords: vzdrževanje, modeli programske opreme, življenjski cikli
Published in DKUM: 30.09.2022; Views: 283; Downloads: 29
.pdf Full text (1,77 MB)

9.
Preračun tračnega transporterja za transport premoga v podjetju Premogovnik Velenje : diplomsko delo
Jani Bezjak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili izziv podjetja Premogovnik Velenje d.o.o za načrtovanje novega tračnega transporterja. Predstavljen je proces načrtovanja tračnega transporterja in splošna uporaba sistemov za transportiranje. Opisani so koraki vzdrževanja, ki jih uporabljajo na Premogovniku Velenje, s katerimi zagotavljajo najvišjo ekonomičnost transportne opreme. V izhodiščnem delu je narejen sekcijski preračun načrtovanja tračnega transporterja, namen katerega je določitev potrebne pogonske moči pogonskih motorjev. V preračunu so predhodno podani tehnični podatki transporterja na podlagi katerih je celoten izračun izveden.
Keywords: tračni transporter, transport premoga, vzdrževanje transportne opreme, določitev odporov pri gibanju, izbira pogonskega motorja, izbira gumijastega traku transporterja
Published in DKUM: 05.10.2021; Views: 566; Downloads: 120
.pdf Full text (2,64 MB)

10.
Poškodbe asfaltnih vozišč in določitev stopnje poškodovanosti z uporabo MSI metode - cesta R3-694 : diplomsko delo
Laura Šeligo, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu je podan predlog sanacije odseka ceste R3-694, ki leži v občini Polzela. Najprej smo podali vizualno oceno o poškodovanosti voziščne konstrukcije, kar smo storili po metodi modificiranega švicarskega indeksa. Po pridobljeni oceni poškodovanosti ter analizi obstoječega stanja, smo predlagali 3 variante sanacije voziščne konstrukcije. Te si sledijo po investicijski zahtevnosti. V varianti 1 smo predlagali popolno zamenjavo voziščne konstrukcije ter predlog ureditve avtobusnih postajališč, križišč, odvodnjavanja ter menjava oziroma dodajanje manjkajoče prometne signalizacije. V varianti 2 smo predlagali preplastitev z ureditvijo odvodnjavanja. Varianta 3 pa obsega samo dela rednega vzdrževanja, kjer bi popravili samo odseke, ki so najbolj poškodovani. Vsi predlogi za sanacijo obstoječe voziščne konstrukcije, so podani po pravilih tehničnih specifikacij ter veljavnih zakonov.
Keywords: MSI, voziščna konstrukcija, poškodbe, vzdrževanje, tehnična specifikacija za javne ceste
Published in DKUM: 24.09.2021; Views: 773; Downloads: 82
.pdf Full text (3,05 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica