| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 35
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Vtičnik za komentiranje vsebin spletnih strani v brskalniku Chrome : diplomsko delo
Matija Plevnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavimo postopek razvoja vtičnika za brskalnik Chrome, ki omogoča objavljanje komentarjev na posameznih spletnih straneh. Najprej predstavimo uporabljene tehnologije, kot so TypeScript, React, Entity Framework in PostgreSQL. Temu sledi opis razvoja podatkovne baze s pomočjo PostgreSQL in programa DbSchema. Zatem se lotimo opisa razvoja spletnega vmesnika in delovanja končnih točk. Sledi opis razvoja vtičnika in posameznih komponent iz katerih je sestavljen. Na koncu predstavimo vtičnik in njegovo delovanje.
Keywords: React, TypeScript, PostgreSQL, vtičnik, Chrome razširitev, komentar
Published in DKUM: 21.12.2023; Views: 578; Downloads: 34
.pdf Full text (4,98 MB)

2.
Blokiranje in analiziranje spletnih strani s pomočjo umetne inteligence in vtičnika Google Chrome : diplomsko delo
Rok Šekoranja, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Vtičniki za Google Chrome se izkazujejo kot ključno orodje za izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu. Naš vtičnik »AI Blocker« omogoča prilagajanje brskanja, povečanje produktivnosti in zavarovanje pred neprimerno vsebino. Z možnostjo blokiranja spletnih strani in kategorizacijo prinaša večjo varnost v delovnem okolju ter varuje mlade uporabnike. Razvoj vtičnika je privedel do konkretne rešitve za učinkovito blokiranje spletnih strani in analiziranje vsebine. Preizkus na različnih brskalnikih je potrdil njegovo delovanje, kar je omogočilo implementacijo v različnih okoljih.
Keywords: Google Chrome vtičnik, umetna inteligenca, blokiranje
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 194; Downloads: 28
.pdf Full text (991,86 KB)

3.
Algoritmi gručenja v okolju Jamovi in programskem jeziku R : diplomsko delo
Tine Šuster, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Gručenje je uporabna tehnika strojnega učenja. Velika količina podatkov, ki so na voljo odpira mnogo možnosti za iskanje skritega znanja. Ti pogoji ponujajo priložnost razvoja odprtokodnih orodij za uporabo strojnega učenja in ga tako približati več uporabnikom. Opisali smo osnove strojnega učenja in podrobneje analizirali nekaj algoritmov gručenja. V programskem jeziku R smo razvili vtičnik za odprtokodno okolje Jamovi. Končni izdelek podpira tri pogosto uporabljane algoritme gručenja in omogoča uporabniko enostavno gručenje nad podatki prav tako pa oceno pridobljenih rezultatov. Uporabniško izkušnjo smo izboljšali tudi z grafičnim prikazom podatkov.
Keywords: gručenje, analiza, strojno učenje, vtičnik
Published in DKUM: 13.01.2023; Views: 543; Downloads: 65
.pdf Full text (1,47 MB)

4.
Razvoj spletne trgovine za m&l equine
Blaž Kvasnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela opišemo ocenjevalni kriterij, predstavimo SWOT analizo in opis izbranih CMS-ov. Po opravljeni komparaciji izberemo CMS, s katerim izdelamo spletno trgovino in jo optimiziramo. Rezultat diplomskega dela je delujoča spletna trgovina izdelana po navodilih naročnika.
Keywords: CMS, SWOT, WordPress, spletna trgovina, vtičnik
Published in DKUM: 17.11.2022; Views: 557; Downloads: 52
.pdf Full text (1,84 MB)

5.
Večpasovni kompresor z odmevnim efektom in popačenjem : diplomsko delo
Denis Osmanović, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavimo proces izdelave vtičnika, ki ga lahko uporabimo za izvajanje različnih operacij nad vhodnimi zvočnimi signali, kot so večpasovno stiskanje, dodajanje odmevnega učinka in popačenje. V teoretičnem delu najprej predstavimo programsko opremo za glasbeno produkcijo, razširitev funkcionalnosti z vtičniki in teoretično ozadje digitalne obdelave signalov. V praktičnem delu predstavimo postopek implementacije vtičnika VST (angl. Virtual Studio Technology) v ogrodju JUCE. Pravilno delovanje vtičnika smo nato preizkusili z analizo spektrogramov izhodnih zvočnih signalov in s simulacijo algoritma popačenja.
Keywords: večpasovno stiskanje, odmevni učinek, popačenje, vtičnik VST, ogrodje JUCE
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 441; Downloads: 42
.pdf Full text (3,08 MB)

6.
Razvoj vtičnika za generiranje 3D modelov dreves za animacijski paket Blender : diplomsko delo
Aljaž Farkaš, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega implementacijo algoritma za generiranje 3D modelov dreves in razvoj vtičnika za animacijski paket Blender. Vtičnik omogoča zagon implementiranega algoritma za generiranje 3D modelov dreves. Algoritem in vtičnik za zagon tega algoritma smo implementirali s programskim jezikom Python znotraj animacijskega paketa Blender. Vtičnik omogoča vnos uporabniških parametrov, ki omogočajo nadzor nad razvojem drevesa. Rezultati so pokazali, da lahko z ustreznimi uporabniškimi parametri generiramo raznolike realistične 3D modele dreves z 8000 popki v približno 40 do 60 sekundah.
Keywords: vtičnik, 3D model drevesa, Blender, simulacija rasti dreves
Published in DKUM: 20.10.2022; Views: 508; Downloads: 50
.pdf Full text (3,05 MB)
This document has many files! More...

7.
Vtičnik VST za produkcijo glasbe : magistrsko delo
Simon Slemenšek, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen proces izdelave vtičnika VST za produkcijo glasbe v ogrodju JUCE 6. Osnovna funkcionalnost vtičnika je generiranje zvokov glede na igrano tipko MIDI na klavirju. Poudarek je na obširnem naboru orodij za nadaljnjo obdelavo zvoka, kot so filter, kompresor in odmev. Za izdelavo je uporabljen programski jezik C++. Na začetku je podan pregled nekaterih obstoječih orodij za produkcijo zvokov. Opisana je tudi digitalna obdelava signalov in podane so osnove programiranja zvoka za naš tip vtičnika. Sledi opis splošnih uporabljenih funkcionalnosti ogrodja. V praktičnem delu so predstavljene programske metode, ki so omogočile razvoj izdelka. Predstavljena je njihova uporabnost ter opisane so prednosti in slabosti teh metod. Na koncu so predstavljeni končni vtičnik, ki izhaja iz našega dela, in problemi, ki so se pojavili pri njegovem razvoju.
Keywords: vtičnik, glasba, VST, digitalna sinteza zvoka
Published in DKUM: 14.06.2022; Views: 657; Downloads: 35
.pdf Full text (1,96 MB)

8.
Načrtovanje in oblikovanje uporabniškega vtičnika za osebe s posebnimi potrebami : diplomsko delo
Jure Kodrič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo načrtovali in oblikovali uporabniški vtičnik za spletni vprašalnik za osebe s posebnimi potrebami. Spletni vprašalnik pomaga študentom s posebnimi potrebami ali brez njih zaznati potrebe, vezane na študijski proces v visokošolskem izobraževanju. Primarno smo se osredotočili na študente z motnjami vida. Prav zato smo v prvem delu naloge raziskali značilnosti potreb, ki bi jih študenti z motnjami vida lahko imeli, obenem pa pregledali obstoječe spletne strani, ki predstavljajo zgleden primer upoštevanja dostopnosti. To je predstavljalo osnovo za to, da smo določili, katere rešitve dostopnosti bomo implementirali na našem primeru. Ugotovili smo, da so spletne strani še vedno slabo prilagojene osebam s posebnimi potrebami. Tako se pojavljajo težave z dostopnostjo, čeprav dodajanje takih funkcionalnosti koristi vsem uporabnikom spleta. Rezultati in zaključki naše študije bodo služili kot smernice pri izdelavi in nadgrajevanju spletnih strani, primernih za vse uporabnike na spletu.
Keywords: Uporabniški vtičnik, oblikovanje, barva, slepota, splet.
Published in DKUM: 28.01.2022; Views: 1478; Downloads: 137
.pdf Full text (2,10 MB)

9.
Razvoj vtičnika za podporo strojnemu učenju v programu Jamovi : diplomsko delo
Maruša Konečnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Glavni cilj diplomskega dela je bil razvoj vtičnika za program za statistično analizo Jamovi. Poleg tega smo v diplomskem delu predstavili osnove strojnega učenja, z njim povezane metrike ocenjevanja ter opisali in primerjali nekaj programov za statistično analizo. Vtičnik omogoča podporo strojnemu učenju za različne algoritme. Osredotočili smo se na algoritma odločitvenega drevesa enojno odločitveno drevo ter naključni gozd Omogočena je tudi primerjava rezultatov več algoritmov. V praktičnem delu diplomske naloge smo razvili delujoč vtičnik, v teoretičnem delu pa smo zapisali osnovna navodila za razvoj vtičnika za Jamovi ter opisali funkcionalnosti ter uporabo nastalega vtičnika.
Keywords: strojno učenje, statistična analiza, Jamovi, metrike ocenjevanja, vtičnik
Published in DKUM: 04.11.2020; Views: 1029; Downloads: 96
.pdf Full text (2,45 MB)

10.
Blokiranje in analiziranje obiska spletnih strani v brskalniku Google Chrome : diplomsko delo
Simon Hozjan, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času ogromno časa preživimo pred računalnikom. Računalnik najpogosteje uporabljamo za iskanje informacij na spletu. Med iskanjem podatkov pogosto zaidemo na napačna spletna mesta, ki zavirajo našo produktivnost na delovnem mestu. Otroci se že v osnovni šoli učijo uporabe interneta. Med samim učenjem velikokrat zaidejo na spletne strani, ki so za njih še neprimerne. Prav zaradi tega, smo se odločili narediti vtičnik za Google Chrome, ki beleži aktivnost uporabnika in si vsak obisk shrani v podatkovno bazo Firebase. Ena izmed funkcionalnosti je tudi, da blokira dostop do spletnih strani, katere so na seznamu blokiranih.
Keywords: vtičnik za brskalnik, Google Chrome, blokiranje spletni strani, analiza trendov iskanja
Published in DKUM: 11.11.2019; Views: 778; Downloads: 160
.pdf Full text (707,28 KB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica