| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
ZAPOLNITEV POKOJNINSKE VRZELI NA PRIMERU ZAVAROVALNICE
Boštjan Kokot, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Vprašanje pokojnin je tema, s katero se vse pogosteje srečujemo v vsakdanjem življenju. Pokojnina iz naslova pokojninskega sistema bi morala posamezniku zagotavljati nadomestilo, ki bi mu omogočalo finančno varno starost, a razmere so se v zadnjih dveh desetletjih tako spremenile, da se mladi upravičeno sprašujejo, ali lahko na pokojnino sploh računajo. Da bi lahko bil odgovor pozitiven, se država s pokojninskimi reformami trudi, za dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema. Kljub reformam pa se primanjkljaj v pokojninski blagajni povečuje, in s tem se posledično povečuje tudi pokojninska vrzel, ki jo lahko pričakujejo prihodnje generacije upokojencev. V diplomskem delu sem predstavil bistvene dejavnike, ki povzročajo spremembe in vplivajo na pokojninsko vrzel, ter jo prikazal na simulacijskih izračunih oseb v treh starostnih skupinah. Pridobljene podatke sem uporabil, da sem prikazal primere, kako lahko posameznik predvideno vrzel zapolni s pomočjo izbranih zavarovalniških produktov. Ugotovil sem, da se lahko zavarovanci ob zavedanju da problem obstaja in takojšnjem ukrepanju na pričakovano vrzel ustrezno pripravijo.
Keywords: pokojninski sistem, pokojninska reforma, pokojninska vrzel, zavarovalnica
Published: 17.06.2016; Views: 271; Downloads: 49
.pdf Full text (2,43 MB)

3.
Posebni primeri merjenja neinvazivnega krvnega tlaka po avskultacijski metodi
Anica Buh, 2018, master's thesis

Abstract: Izhodišča in namen: Neinvazivno merjenje krvnega tlaka spada v pogosto izvajan monitoring obtočil v kliničnem okolju. Med zaposlenimi medicinskimi sestrami smo raziskali poznavanje posebnih primerov pri merjenju avskultacijske vrzeli in odsotnost pete faze Korotkovih tonov. Raziskali smo tudi teoretično ozadje teh fenomenov. Namen naše naloge je bil ugotoviti, ali medicinske sestre ta dva fenomena poznajo ter kolikokrat so se z omenjenima fenomenoma že srečale v kliničnem okolju. Raziskovalna metodologija in metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. V priložnostnem vzorcu smo zaposlenim medicinskim sestram ponudili več scenarijev v katerih so morale izmeriti krvni tlak po avskultacijski metodi na simulatorju. Simulirali smo normalni krvni tlak, avskultacijsko vrzel, hipertenzijo in odsotnost pete faze po Korotkovu. Rezultati: Ugotavljamo, da medicinske sestre, ki delajo v kliničnem okolju, avskultacijsko vrzel prepoznajo v simuliranem okolju v 75,8 %. Pojavnost odsotnosti pete faze po Korotkovu pa prepoznajo v 36,4 % v simuliranem okolju. V kliničnem okolju se je pet medicinskih sester že srečalo s pojavom avskultacijske vrzeli in devet medicinskih sester z odsotnostjo pete faze po Korotkovu pri merjenju krvnega tlaka po avskultacijski metodi. Diskusija in zaključek: Primera se sicer redko pojavita pri merjenju tlaka, vendar to ne more opravičiti njihovega nepoznavanja. Medicinske sestre v kliničnem okolju ta dva fenomena še redkeje srečujejo, ker se krvni tlak vse pogosteje meri s samodejnimi merilniki krvnega tlaka. Če zgrešimo avskultacijsko vrzel, napačno določimo sistolično vrednost krvnega tlaka, ki je podcenjena.
Keywords: avskultacijska vrzel, Korotkovi toni, medicinske sestre, pogostost pojavljanja fenomenov v kliničnem okolju, prepoznavanje fenomenov.
Published: 14.05.2018; Views: 299; Downloads: 82
.pdf Full text (1,04 MB)

4.
Plačne razlike med spoloma v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji in na Hrvaškem
Laura Volasko, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu obravnavamo plačne razlike, glavna tematika pa je plačna vrzel med spoloma. Predvsem nas zanima, kateri so poglavitni dejavniki plačnih razlik med moškimi in ženskami in ali so ženske na trgu dela še vedno obravnava kot ekonomsko manj vredne. Z drugimi besedami, ali delodajalci diskriminirajo žensko polovico populacije in je ne želijo zaposliti, ker menijo, da niso sposobne opravljati določenih delovnih mest, ali je treba razloge za plačne razlike iskati kje drugje. Enakopravnost spolov na trgu dela je namreč pomembna tako za vse posameznike kot tudi za družbo kot celoto, saj lahko z enakopravnim obravnavanjem obeh spolov dosegamo višjo učinkovitost na trgu. Diplomski projekt je razdeljen na štiri sklope. V prvem delu predstavljamo poglavitne značilnosti trga dela in njegove posebnosti. Drugi del zajema pojasnjevanje dejavnikov, ki vplivajo na plačne razlike. V tretjem delu sledi analiza podatkov za Slovenijo, Nemčijo, Avstrijo in Hrvaško, v zadnjem delu pa s pomočjo izbranih študij te podatke podrobneje preučimo in iščemo razloge za obstoječe situacije. Skozi analizo pridemo do ugotovitev, da so plačne razlike med spoloma v Nemčiji in Avstriji precej visoke, v Sloveniji in na Hrvaškem pa so glede na evropsko povprečje nizke. Različne razloge za to predstavljamo skozi celotno delo.
Keywords: trg dela, plača, plačne razlike, plačna vrzel med spoloma, evropska gospodarstva
Published: 06.12.2019; Views: 63; Downloads: 5
.pdf Full text (1,48 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica