| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
ANALIZA VPLIVOV OBLIKE MAGNETOV NA SAMODRŽNI MOMENT MOTORJA S TRAJNIMI MAGNETI
Jure Strnad, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan motor s trajnimi magneti, ki se zaradi številnih dobrih lastnosti vse pogosteje uporablja v novejših električnih pogonih. Delo prikazuje projektiranje motorja s trajnimi magneti, ter konstrukcijsko zniževanje samodržnega vrtilnega momenta, ki je pri tem tipu motorja vedno prisoten. Izračuni vrtilnega momenta ter analize magnetnih razmer na osnovi 3D modela motorja so narejene s pomočjo programskega paketa Vector Fields — Opera, kateri deluje na osnovi metode končnih elementov. Za primerjavo so narejene magnetne analize treh različnih oblik polov trajnih magnetov.
Keywords: Motor s trajnimi magneti, samodržni vrtilni moment, metoda končnih elementov, numerična analiza.
Published: 01.10.2009; Views: 2315; Downloads: 208
.pdf Full text (1,40 MB)

3.
UPORABA NAVITJA Z ODCEPOM ZA ŠIROKO PODROČJE VRTLJAJEV ASINHRONSKEGA MOTORJA
Peter Farkaš, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je analizirati prototip trifaznega asinhronskega motorja z ulomljenim koncentričnim statorskim navitjem izvedenim z odcepom. To navitje omogoča delovanje motorja v širokem področju vrtljajev in je lahko vezano v vezavi zvezda, trikot in trikot z odcepom. Tovrsten motor je napajan s pretvornikom kateri omogoča spreminjanje napajalne frekvence in posledično spreminjanje vrtljajev. S spremembo frekvence se spreminja tudi fluks. Fluks je konstanten le od frekvence nič in vse do nazivne frekvence oziroma do slabljenja polja v katerem se zmanjšuje z višanjem frekvence. V diplomskem delu je izmerjeno delovanje prototipa motorja za vse tri omenjene vezave. Za katero frekvenčno področje je določena vezava uporabna pa je rezultat meritev opravljenih v tem diplomskem delu.
Keywords: asinhronski motor, izkoristek, vrtilni moment, frekvenčno področje
Published: 02.02.2012; Views: 1521; Downloads: 99
.pdf Full text (3,57 MB)

4.
Izračun vrtilnega momenta kotve bistabilnega releja
Miha Medved, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano modeliranje releja in magnetostatični izračuni v programu Flux 3D. Rele se modelira zaradi zagotovitve delovanja in optimizacije. Z numerično analizo ugotovimo, ali rele ustreza našim zahtevam. V primeru neskladanja lahko s spreminjanjem geometrije, parametrov ali materialov napravo prilagodimo, da ustreza pogojem delovanja. Z analizo grafičnih rezultatov dobimo predstavo o delovanju naprave.
Keywords: bistabilni rele, vrtilni moment, modeliranje
Published: 22.10.2015; Views: 720; Downloads: 75
.pdf Full text (3,98 MB)

5.
Modeliranje univerzalnega motorja in izračun vrtilnega momenta
Sandra Iljaš, 2016, diploma project paper

Abstract: V projektnem delu smo najprej predstavili univerzalni motor, ter njegove specifikacije. Njegovo konstrukcijo smo nato načrtovali v programu AutoCAD. Končana modela rotorja in statorja smo prenesli v program Flux z namenom, da izračunamo vrtilni moment in prikažemo potek in gostoto magnetnega polja pri različnih položajih rotorja. Rezultati magnetnega polja so prikazani slikovno, vrednosti vrtilnega momenta pa so prikazane grafično in tabelarično. Izvedena je tudi primerjava vrednosti maksimalnega vrtilnega momenta pri maksimalnem in polovičnem nazivnem toku.
Keywords: univerzalni motorji, vrtilni moment, AutoCAD, Flux
Published: 12.05.2017; Views: 999; Downloads: 110
.pdf Full text (2,51 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica