| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 29
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Vpeljava kolaborativnega robota v podjetje Dukin : diplomsko delo
Nejc Kuzma, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskovali možnosti vpeljave kolaborativnega robota v podjetje Dukin, d.o.o. ter opravili laboratorijski preizkus z realnim robotom na določeni tehnološki operaciji. V delu so opisani kolaborativni roboti glede na njihov razvoj in industrijske aplikacije. Za potrebe podjetja smo pregledali proizvajalce kolaborativnih robotov in analizirali ponudbo teh naprav na tržišču. V praktičnem delu smo opravili preizkus s kolaborativnim robotom Universal Robot UR10e pri tehnološki operaciji vrtanja in ob tem analizirali možne uporabe v podjetju. Ob koncu smo prikazali rezultate realnega preizkusa in predstavili ekonomsko primerjavo delovne ure robota in delavca.
Keywords: kolaborativni robot, UR10e, vpeljava, vrtanje
Published in DKUM: 06.07.2022; Views: 458; Downloads: 84
.pdf Full text (2,74 MB)

2.
Posluževanje stroja za globoko vrtanje ojnic z robotom ABB IRB 6620 : diplomsko delo
Primož Jelenko, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes je v panogi avtomobilske industrije zaradi velike konkurenčnosti med podjetji potrebna visoka stopnja avtomatizacije izdelave komponent za le-to. Tukaj tako nastopijo avtomatizirane linije z raznimi posebno zasnovanimi CNC obdelovalnimi stroji, katerih se zaradi velike obremenitve in hitrosti izdelave poslužujejo industrijski roboti, zajeti znotraj robotske celice. Tako bomo v tem diplomskem delu predstavili sestavo in delovanje posluževanja CNC obdelovalnega stroja za globoko vrtanje ojnic tovornjakov s pomočjo industrijskega robota. Predstavili bomo industrijskega robota in njegov krmilnik ter programsko okolje za programiranje, CNC obdelovalni stroj in celotno celico, komunikacijo, programiranje in varnostno konfiguracijo robota. Poudarek bo namenjen programiranju samega robota.
Keywords: avtomatizacija, robot ABB, celica, PLK, ojnica, vrtanje
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 472; Downloads: 83
.pdf Full text (4,80 MB)

3.
Konstruiranje vpenjalne priprave za obdelavo tečajne puše : diplomsko delo
Danilo Kamenik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Razvoj človeka je svet proizvodnje pripeljal tako daleč, da strmimo k vedno boljšim in boljšim izdelkom, ki nam lajšajo življenje. To lahko zagotavljamo le z visokokakovostnimi stroji, ki omogočajo izdelavo najzahtevnejših izdelkov. V diplomskem delu je opisan postopek izdelave vpenjalne priprave za obdelavo tečajne puše od same konstrukcije pa do končne izvedbe. Vpenjalna priprava se je tudi izdelala in se uporablja pri vsakem naročilu za obdelavo tečajne puše.
Keywords: CNC obdelava, vrtanje, vrezovanje navojev, razvoj konstrukcije
Published in DKUM: 26.09.2019; Views: 619; Downloads: 90
.pdf Full text (1,79 MB)

4.
Analiza obstoječega stanja mikromehanskih obdelav kovinskih materialov
Simon Vinder Hrustelj, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je predstaviti ter analizirati postopke mikromehanskih obdelav. Diplomsko delo se osredotoča na obdelavo kovinskih materialov s postopki mikro struženja, mikro rezkanja in mikro vrtanja. Na prvi pogled so zelo podobni klasičnim postopkom s to razliko, da je pri mikro postopkih prisoten vpliv velikosti obdelovanca, orodja, vpenjanja in stroja, to pa se pri vsakem postopku različno odraža in povzroča probleme med obdelavo. Predstavil sem osnovne značilnosti mikromehanskih obdelav, orodja, strojev, materialov obdelovancev, uporabnost ter probleme, s katerimi se srečujemo med samim procesom.
Keywords: mikro struženje, mikro rezkanje, mikro vrtanje, vpliv velikosti
Published in DKUM: 02.11.2017; Views: 815; Downloads: 90
.pdf Full text (2,39 MB)

5.
Rekonstrukcija in razvoj vpenjalne naprave za obdelavo odlitka
Blaž Slodnjak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Podjetju je danes največja prioriteta, da ohranja stik s konkurenco. Pripravljeno je spremeniti določene navade, znanja in stroške ter optimizirati proizvodnjo za dosego konkurenčne prednosti. S seznanitvijo z najnovejšimi znanji in vodilni položaj na tržišču, kupec lažje in prej zaupa naročniku. V diplomskem delu je prikazano, kako lahko z rekonstrukcijo in razvojem nove vpenjalne naprave zelo pripomoremo k zmanjšanju izdelovalnega časa in posledično tudi k zmanjšanju stroškov. S pravilno izbranimi rezalnimi parametri in pravo izbiro orodja dosežemo kakovost izdelka.
Keywords: vpenjalna naprava, vrtanje, rezkanje, rezalni parametri, časovni normativ
Published in DKUM: 05.10.2016; Views: 1237; Downloads: 126
.pdf Full text (3,55 MB)

6.
Optimizacija postopka obdelave izpušnega kolektorja
Damir Rafolt, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je izdelati optimiziran postopek obdelave izpušnega kolektorja na horizontalnem obdelovalnem centru, tako da bo obdelovalni čas čim krajši, in izbrati takšna orodja in parametre rezanja, da bo strošek le-teh čim manjši. V diplomski nalogi so predstavljeni izračuni posameznih obdelovalnih časov, izračun potrebnega števila orodij za obdelavo serije izdelkov, strošek vseh potrebnih orodij pri obdelavi serije in delovni potek obdelave izpušnega kolektorja, ki se bo obdeloval v podjetju Deutz AG.
Keywords: frezanje, vrtanje, izpušni kolektor, čelna poravnava, tehnološki čas, orodni list, delovna risba
Published in DKUM: 12.09.2016; Views: 1021; Downloads: 91
.pdf Full text (7,92 MB)

7.
Razvoj namiznega CNC rezkalnega stroja
Nejc Hostinger, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z razvojem prototipa CNC-obdelovalnega stroja. Stroj je namenjen obdelavi manj trdih materialov, kot so les, plastika, aluminij, baker, medenina, cibatool, stiropor itd. Uporablja se lahko za različne simulacije, izdelavo različnih kalupov, napisov in manjših strojnih delov. Za razvoj lastnega stroja smo se odločili zaradi potrebe po stroju, ki je cenovno dostopen, kakovosten in uporaben. Stroj je v celoti izdelan po naših idejnih načrtih: od oblike do delovnih dimenzij stroja, ležajev, krmilja, pogonov itd. Potek izdelave je na slikovit način predstavljen skozi celotno diplomsko delo. Na podlagi lastnih izkušenj in ugotovljenih metod je prikazana izbira določenih vgradnih komponent, opisani so njihovi osnovni podatki in funkcije ter njihova primerjava. Razviti stroj ustreza bistvenim zahtevam za izdelavo prototipa.
Keywords: rezkanje, graviranje, vrtanje, CNC-vodenje, CNC-stroj
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1541; Downloads: 248
.pdf Full text (3,95 MB)

8.
OPTIMIRANJE IZDELAVE HLADILNEGA REBRA S POSTOPKOM ODREZAVANJA
Tadej Podgorelec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Kupcu nakup izdelka omejuje naložba koliko je pripravljen odšteti zanj, potrebne specifikacije, kvaliteta in dobavni rok. Konkurenca med podjetji tako narašča. Ogromno tudi na račun marketinških potez, ampak ni boljše reklame od kupčeve zadovoljivosti in širjenje dobrega glasu o izdelkih. Vse našteto podjetje doseže z ustreznim kadrom, organizacijo dela, tehnologijo in seveda znanjem. V diplomski nalogi sem prikazal kako lahko z optimalno izbiro postopka odrezavanja, ter pravilno izbranimi parametri dosežemo nižje čase obdelave, stroške orodij in posledično nižjo ceno izdelka ter krajši rok dobave.
Keywords: vrtanje, rezkanje, optimiranje, odrezavanje, rezalni parametri
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1030; Downloads: 174
.pdf Full text (3,90 MB)

9.
Metode izračunov rezalnih pogojev za postopke odrezavanja
Samo Postružnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Odrezovalni postopki so eni izmed najpomembnejših postopkov, ki se jih poslužujejo v skoraj vseh proizvodnih obratih. V svoji diplomski nalogi sem obravnaval struženje, frezanje, vrtanje in brušenje, saj so med najpogosteje uporabljanimi postopki v odrezovalni tehniki. Najpomembnejši del obsega štiri računske primere, s katerimi sem predstavil povezavo teorije in prakse. Poudarek vseh teh primerov so izračunani rezalni pogoji, ki bi lahko služili tudi kot kazalniki za praktično uporabo. Področje, ki omogoča nadaljnjo izboljšavo rezultatov je visoko hitrostna obdelava. Kot celota združuje moja diplomska naloga vse faktorje, ki jih opazovalec potrebuje za predstavo nekega proizvodnega postopka.
Keywords: odrezavanje, struženje, frezanje, vrtanje, brušenje, izračuni, odrezek, sile, visoko hitrostno odrezavanje, obraba, kvaliteta, material, površina, rezalna hitrost, obrati, podajanje, standard, karbidna trdnina, hitrorezno jeklo
Published in DKUM: 07.11.2013; Views: 2014; Downloads: 488
.pdf Full text (1,49 MB)

10.
TEHNOLOGIJA PRIDOBIVANJA KAMENEGA AGREGATA V KAMNOLOMU REČICA
Anja Črep, 2013, diploma project paper

Abstract: Nekovinske mineralne surovine so osnovni gradniki za potrebe gradbeništva. Zato je pridobivanje le teh ključnega pomena. Diplomska naloga predstavlja tehnologijo pridobivanja tehničnega kamna dolomita. V nalogi je predstavljen postopek pridobivanja, vse od začetnih pripravljalnih del, do vrtanja, polnjenja vrtin ter miniranja. Izkoriščanje mineralnih surovin mora potekati ekonomično in v skladu z varstvenimi pogoji, kar smo v nalogi predstavili z izračuni varnosti pred zračnim udarom ter izračunom seizmološke varnosti. Na koncu diplomske naloge je narejena ekonomska analiza odjemalcev kamnoloma.
Keywords: gradbeništvo, kamnolom, dolomit, razstrelivo, vrtanje, miniranje, varnost pri delu, ekonomska analiza
Published in DKUM: 05.09.2013; Views: 2330; Downloads: 302
.pdf Full text (4,74 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica