| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
POLOŽAJ OTROKA NEKOČ IN DANES
Jasmina Bohorč, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Položaj otroka nekoč in danes je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu so predstavljeni pojmi, ki so tesno povezani med seboj. Ti pojmi so: otrok, otroštvo, družina, položaj otrok, pravice in dolžnosti otrok. Poznavanje teh pojmov je tesno povezano s položajem otrok v posameznih družbah, položajem otrok v družini in z modeli družinske vzgoje. V teoretičnem delu sta opisana tudi otrok, otroštvo in družina, ki sta predstavljena v različnih modelih družinske vzgoje, prav tako tudi v posameznih družbah. Otroštvo je pomembno in za vsakogar nepozabno obdobje življenja. V otroštvu se oblikujejo mnoge smernice našega poznejšega razvoja in radi se vračamo vanj, žal seveda le v mislih in spominih. V teoretičnem delu izvemo, da vlogo družine priznavajo vse družbe in kulture, danes in v preteklih obdobjih. Glede vloge in pojmovanja družine obstajajo mnoge razlike. Vloga in sestava družine sta med različnimi kulturami in v različnih zgodovinskih obdobjih nekaj univerzalnega. V vseh kulturah in obdobjih se družina in njeno družinsko življenje pojavlja kot družbena norma, kot vrednota. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave na temo položaj otrok danes. Za raziskovalni instrument smo uporabili anketni vprašalnik, ki sta ga izpolnila 102 starša predšolskih otrok. Zanimalo nas je, kakšen način vzgoje starši uporabljajo pri otroku in kakšen je odnos med starši in otroki. Osredotočili smo se tudi na posamezne vrste družin, ki veljajo za njihovo družino, da bi izvedeli, v kateri model družinske vzgoje sodijo. Prav tako so nas zanimala vzgojna sredstva, ki jih pri vzgoji uporabljajo pa tudi s katerimi dolžnostmi in pravicami se starši strinjajo. Podatke, pridobljene s pomočjo anketnega vprašalnika, smo obdelali s programom SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) in jih tabelarično prikazali.
Keywords: Dolžnosti otrok, družina, modeli družinske vzgoje, otrok, otrok v posameznih družbah, otroštvo, položaj otroka v družini, pravice otrok, vrste družin, vzgojna sredstva
Published: 30.10.2015; Views: 2747; Downloads: 518
.pdf Full text (424,58 KB)

2.
Vpliv družine na razvoj serijskega morilca
Jona Vizjak, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu z naslovom Vpliv družine na razvoj serijskega morilca sta v teoretičnem delu opredeljena pojma družina in serijski morilec ter pojasnjene vrste družin in tipi serijskih morilcev. Družina je obravnavana kot glavni dejavnik pri razvoju serijskega morilca. V empiričnem delu so skozi študije primerov podrobneje opisani otroštva posameznih znanih morilcev (večinoma iz ZDA) in njihovi načini odraščanja v družini, predvsem v predadolescenčnem obdobju. Rezultati analize dokazujejo, da so vsi obravnavani serijski morilci odraščali v nezdravem okolju, s socializacijo, ki ni v skladu z normami zahodnoevropske družbe. Študija dokazuje, da za noben primer serijskega morilca ne moremo trditi, da je bil rojen kot serijski morilec. So pa v veliko primerih ti posamezniki rojeni z določenimi predispozicijami za razvoj antisocialnih značilnosti. Glavno vlogo pri sprožitvi teh predispozicij in pri ustvarjanju serijskega morilca pa ima vsekakor socializacija oziroma družina in družinski odnosi v času socializacije.
Keywords: družina, serijski morilec, vrste družin, socializacija
Published: 24.11.2017; Views: 523; Downloads: 89
.pdf Full text (815,14 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica