| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Kakovost zraka v delovnem okolju in vplivi na zdravje
Peter Hribar, 2025, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času predstavlja onesnaženje zraka z emisijami trdnih delcev (PM), zlasti PM10, resen okoljski in zdravstveni problem. Ti delci nastajajo predvsem v industrijskih proizvodnih procesih ter imajo neposreden vpliv na kakovost zraka in zdravje zaposlenih. Cilj diplomskega dela je poglobljeno preučiti vpliv teh emisij na delovno okolje ter razviti učinkovite metode za njihovo zaznavanje, nadzor in zmanjšanje. Analiza vključuje identifikacijo glavnih virov emisij v industriji, kot sta gradbeništvo in predelava kovin, ter oceno tveganj, ki jih predstavljajo za zdravje delavcev. Posebna pozornost je namenjena tehnologijam za zmanjševanje emisij, kot so napredni filtrirni sistemi, prezračevalni sistemi, merilne naprave in optimizacija delovnih procesov. Namen raziskave je podati konkretne predloge za izboljšanje kakovosti zraka v industrijskih obratih, zmanjšanje izpostavljenosti nevarnim delcem in s tem izboljšanje delovnih pogojev ter prispevati k večji okoljski trajnosti proizvodnih dejavnosti.
Keywords: emisije delcev PM10, vplivi na zdravje, gradbeništvo, kovinskopredelovalna industrija, nadzor emisij
Published in DKUM: 06.10.2025; Views: 0; Downloads: 8
.pdf Full text (1,33 MB)

2.
Analiza dejavnikov povpraševanja po mesu v Sloveniji
Alja Drovenik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Sodobnim slovenskim potrošnikom v današnjem času hitra, napredna tehnologija, mediji in globalizacija, omogočajo dostop do velike količine informacij v relativno kratkem času. Tako le-ti postajajo vse bolj osveščeni na različnih področjih, še posebej veliko pozornosti pa polagajo zdravemu načinu življenja in prehranjevanja, kar se odraža tudi v njihovih preferencah in nakupnem procesu. V zadnjem desetletju postajajo tabu teme tudi meso, vidik vplivov mesa na zdravje ljudi, škodljivosti živinoreje na okolje, neetičnost vzreje živine, v letu 2019 pa smo lahko veliko slišali tudi o aferah z mesom. Vse to se odraža na mišljenju in preferencah potrošnikov pri prodaji mesa. Tako bo namen našega diplomskega projekta analizirati morebitne vplive na preference in obnašanje slovenskih potrošnikov pri nakupu mesa in mesnih izdelkov. V prvem delu diplomskega projekta je predstavljena teoretična podlaga treh področij, tj. veganstva oz. vegetarijanstva, ozaveščanja o zdravi prehrani ter vpliva medijev, ki na podlagi oglaševanj pa tudi skozi različne informativne prispevke oblikujejo mnenja oziroma preference sodobnih slovenskih potrošnikov v procesu nakupa mesa in mesnih izdelkov. V nadaljevanju sledi analiza omenjenih dejavnikov na podlagi primarnih podatkov, in sicer anketnega vprašalnika in intervjuja z enim izmed direktorjev podjetja Jagros d.o.o. Le-ti nam pomagajo priti do zaključka, v kolikšni meri teoretično predstavljeni vidiki dejansko prispevajo oziroma vplivajo na izbiro in količino nakupov mesa in mesnih izdelkov pri slovenskih potrošnikih.
Keywords: potrošnja mesa, vplivi na preference potrošnikov, kakovost, lokalnost, ekološkost, brez GSO, veganstvo, vegetarijanstvo, zdravje, skrb za okolje, mediji, afere z mesom, oglaševanje mesa
Published in DKUM: 30.09.2020; Views: 1467; Downloads: 122
.pdf Full text (1000,97 KB)

3.
Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica