| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 332
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Stališča učencev 4. in 5. razreda do uporabe IKT-naprav pri predmetu naravoslovje in tehnika : magistrsko delo
Lara Črnko, 2023, master's thesis

Abstract: V današnjem svetu je tehnologija prisotna na skoraj vseh področjih življenja. Večina nas je vsak dan v službi ali v prostem času vključena v digitalni svet, zato je digitalna pismenost pomembna kompetenca, ki bi jo morali imeti vsi, ki se s tehnologijo srečujemo. Sem spada tudi učitelj, saj se je njegovo delo skozi leta zelo spremenilo. Prilagoditi je moral svoje znanje, kompetence, razmišljanje, pripravo na pouk in delo v razredu. Zavedati pa se moramo, da ima vključevanje naprav informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja tako prednosti kot slabosti. Naloga učitelja je, da se jih zaveda, delo temu prilagodi in na ustrezen način preda znanje učencem. Učenci, ki zdaj hodijo v osnovne šole se že zdaj in se bodo v veliki večini dnevno srečevali s tehnologijo skozi celotno življenjsko pot, zato je pomembno, da jih pripravimo na ustrezno uporabo. Predajanje znanje se zato mora začeti že ob vstopu v osnovno šolo.
Keywords: IKT-naprave, tehnika in tehnologija, stališča učencev, vpliv IKT-naprav, kompetence učiteljev
Published in DKUM: 23.01.2024; Views: 86; Downloads: 11
.pdf Full text (1,13 MB)

2.
Vpliv angleščine na konzumiranje medijskih vsebin : diplomsko delo
Zala Kruhar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo želeli dokazati, kako velik vpliv ima angleščina na medije, katere konzumiramo vsak dan več. Slovenski mediji skrbno sledijo svetovnemu vrhu s pogosto uporabo angleščine v vsebinah, kar pripomore tujcem, a lahko se le sprašujemo kako bo izgledala uporaba slovenščine v prihodnosti. Seveda z globalizacijo najdemo prednosti in slabosti vpliva angleščine na konzumiranje medijev, zato preiskujemo, kako se Slovenci znajdejo s stalno prisotnostjo tega svetovnega jezika.
Keywords: Mediji, konzumiranje, družbena omrežja, vpliv angleščine
Published in DKUM: 21.12.2023; Views: 326; Downloads: 24
.pdf Full text (812,37 KB)

3.
Vpliv joge na psihofizično počutje nosečnice
Azra Delić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Nosečnost prinaša veliko novih sprememb, ki velikokrat pustijo psihične in fizične posledice. Joga je metoda obvladovanja psihofizičnega vpliva nosečnosti na nosečnico. Namen zaključnega dela je ugotoviti, na kakšen način joga vpliva na nosečnico. Metode: Izvedli smo narativni pregled znanstvene literature, ki smo jo iskali v podatkovnih bazah CINAHL, Cochrane Library, PubMed in ScienceDirect po vnaprej določenih vključitvenih in izključitvenih kriterijih. Rezultati: Po pregledu literature smo v analizo vključili šest člankov. Ugotovili smo, da izvajanje prenatalne joge v nosečnosti preprečuje oziroma zmanjšuje strah, stres, anksioznost in depresijo, izboljša čustveno ravnovesje in spanec, poveča zavedanje o spremembah v telesu in razumevanje le teh, vpliva na večjo povezanost z nerojenim otrokom ter psihično pripravljenost na porod. Prav tako vpliva na zmanjšanje bolečin, izboljša gibljivost in fizično zmogljivost ter posledično pozitivno vpliva na poporodno življenje nosečnice. Pri skupinski vajah joge se poveča socialni kontakt z drugimi nosečnicami in nudi možnost izmenjave izkušenj. Razprava in zaključek: Izvajanje prenatalne joge v nosečnosti spodbuja izboljšanje psihofizičnega stanja nosečnice ter delno ublaži tipičen upad slabšanja mentalnega zdravja pri nosečnicah. Vendar je iz nekaterih raziskav razvidno, da ima joga le kratkoročne učinke na simptome depresije, zato bi bilo treba izvesti več raziskav za ugotovitev dolgoročnih učinkov joge na nosečnico.
Keywords: nosečnost, prenatalna joga, vpliv, mentalno zdravje
Published in DKUM: 14.12.2023; Views: 272; Downloads: 51
.pdf Full text (794,87 KB)

4.
Vpliv gospodarskih kriz na podjetje elgo-nova d. o. o.
Lara Grobovšek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Obravnavali smo gospodarske krize in njihov vpliv na podjetje Elgo-Nova, d. o. o., ki je s svojim poslovanjem začelo leta 2001 in je v zadnjih 22 letih »preživelo« dve globalni krizi. Podjetje Elgo-Nova, d. o. o., je majhno podjetje, ki ponuja razne gradbene in elektro storitve ter temelji na zaupanju in dobrem odnosu z zaposlenimi in strankami. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kako so gospodarske krize v zadnjih 22 letih vplivale na podjetje Elgo-Nova, d. o. o. S tem razlogom smo proučili gospodarske krize, vse od značilnosti do posledic. Proučili smo dve krizi, ki sta se zgodili v tem času, in sicer krizo leta 2008 oziroma veliko recesijo in krizo zaradi covida-19. Podali smo statistiko posledic na globalni ravni, s pomočjo podatkov Statističnega urada Republike Slovenije pa smo preverili stanje Slovenije med in po gospodarski krizi. Ker letošnje leto 2023 kaže na prihod nove gospodarske krize, pa smo proučili še pripravo na prihajajoče krize. Postavili smo tri raziskovalna vprašanja, na katera odgovorimo s pomočjo intervjuja obeh lastnikov podjetja Elgo-Nova, d. o. o. S pomočjo intervjuja smo izvedeli, da so glavna težava gospodarskih kriz dolgovi in neplačniki. Predvsem kriza leta 2008 se je izkazala kot eno od težkih obdobij v času delovanja podjetja Elgo-Nova, d. o. o., covid-19 pa ni imel skoraj nikakršnega vpliva. Kot sta v intervjuju omenila solastnika podjetja, je za vzdrževanje in obstoj podjetja ključno varčevanje.
Keywords: Gospodarske krize, Elgo-Nova, d. o. o., vpliv
Published in DKUM: 08.12.2023; Views: 112; Downloads: 7
.pdf Full text (627,72 KB)

5.
Vpliv filmske in televizijske industrije na lepotne standarde
Mojca Kupčič, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo proučuje problematiko lepotnih standardov in vlogo žensk v filmski ter televizijski industriji. S pomočjo analize vsebin po Fiskeju smo ugotovili, da se industriji soočata s problemom pri prikazovanju ženskih likov, kjer so poudarjeni škodljivi lepotni standardi, predvsem vitkost. Izvedena anketa je potrdila vpliv filmov in televizijskih serij na oblikovanje lepotnih standardov ter nakazala, da lahko to vpliva tudi na samopodobo žensk. Večino anketirank skrbi, da se bodo zredile. Prihaja do posledic, kot je razmišljanje o dietah in lepotnih operacijah. V filmski in televizijski industriji je nujna večja raznolikost ženskih likov, predvsem vključevanje različnih telesnih tipov.
Keywords: Televizijska industrija, film, lepotni standardi, vpliv na ženske, vitkost
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 248; Downloads: 19
.pdf Full text (3,03 MB)

6.
Stres med nogometaši v nogometnem klubu
Vito Milošević, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Vsak posameznik se na praktično vsakem področju v svojem življenju srečuje s stresom. Na različne ljudi stres različno vpliva, od osebe pa je odvisno, kako se z njim spopada. Ker je stres in pa odziv na stres pri vsakem posamezniku drugačen, je težko točno določiti načine, kako se z njim spopadati. Stres je lahko tako pozitiven kot negativen, odvisno pa je, kako ga posameznik doživlja in kako se z njim spopada. Poznamo veliko simptomov, ki telesu sporočajo, da je oseba pod prevelikim stresom. Če ob simptomu reakcija posameznika ni pravilna, lahko hitro pride tudi do različnih posledic, ki so lahko blage, ali pa tudi zelo nevarne. Prav zaradi teh posledic je pomembno, da vsak posameznik poišče načine, kako bi stres zmanjšal. Pri tem lahko pomagajo različne fizične in psihične vaje, komunikacija in še mnogi drugi načini. Stres doživljajo tudi nogometaši, bodisi profesionalni, bodisi amaterski. Vsak nogometaš je zaradi različnih razlogov izpostavljen stresu, ki ga lahko moti tudi pri njegovih nogometnih predstavah, zato je pomembno, da ga kar se da omeji. Obvladovanju stresa morejo veliko pozornosti posvečati tako nogometaši sami, kot tudi klubi, za katere igrajo, saj klubom pojav stresa pri njihovih nogometaših ne prinaša nič dobrega. V drugem delu diplomskega dela pa smo na podlagi podatkov, pridobljenih iz teoretičnega dela, preverili stres pri nogometaših v nogometnih klubih. S tem smo v empiričnem delu ugotovili, v kolikšni meri je stres prisoten med nogometaši, kako na njih vpliva in kako se je z njim najbolje spoprijeti.
Keywords: : stres, vpliv stresa, premagovanje stresa, povzročitelji stresa, stresorji, nogomet
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 248; Downloads: 34
.pdf Full text (1,36 MB)

7.
Vpliv prehranskih dejavnikov na srčno-žilna obolenja pri starejših odraslih
Tjaša Erjavec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: S podaljšanjem življenjske dobe se je povečala tudi pojavnost kroničnih nenalezljivih bolezni, med katerimi izstopajo predvsem srčno-žilne bolezni. Številne zdravstvene težave, ki pestijo starejšo populacijo kot posledice srčno-žilnih bolezni, bi bilo možno z zdravim načinom življenja in zdravo uravnoteženo prehrano preprečiti ali vsaj omiliti. Namen zaključnega dela je raziskati vpliv prehrane na srčno-žilna obolenja pri starejši populaciji.
Keywords: srčno-žilne bolezni, dejavniki tveganja, vpliv prehrane, prehranski vzorci
Published in DKUM: 27.10.2023; Views: 297; Downloads: 72
.pdf Full text (890,34 KB)

8.
Vloga barv v vizualni komunikaciji : diplomsko delo
Elena Schmid, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je spoznati, kaj je grafična podoba podjetij, in pri tem raziskati, kakšen pomen ima barva v oblikovanju grafične podobe podjetij. Vsaka barva sproži različne občutke, zato smo se med analizo teorije seznanili s psihološkimi vplivi posameznih barv na človeka. Diplomsko delo se tako dotika področja psihologije v zvezi z oblikovanjem grafične podobe podjetij. V praktičnem delu smo analizirali primere različnih grafičnih podob podjetij in vpliv izbranih barv na dojemanje podjetij.
Keywords: barva, grafična podoba podjetja, vizualna komunikacija, psihološki vpliv, tržišče
Published in DKUM: 13.10.2023; Views: 247; Downloads: 24  (1 vote)
.pdf Full text (1,92 MB)

9.
Konstrukcija madžarske manjšinske identitete s pomočjo pomurskega madžarskega radia : magistrsko delo
Martina Lebar, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavljena raziskava nam razkriva, če in v kolikšni meri lahko MMR (Muravidéki magyar rádió/ Pomurski madžarski radio) oblikuje in ohranja identiteto pripadnikov madžarske manjšine v Sloveniji. S pomočjo intervjujev, ki smo jih opravili s petimi novinarji, zaposlenimi na MMR, in desetimi poslušalci manjšinskega radia, ugotavljamo, da Pomurski madžarski radio nima izrazite vloge pri oblikovanju manjšinske identitete. Je pa izrednega pomena pri njenem ohranjanju, predvsem pri pripadnikih, ki nimajo ves čas stika s svojo kulturo in jezikom. Prav slednji posamezniki in njihov odnos do manjšinskih medijev bi bil zanimiv za nadaljnje raziskave.
Keywords: madžarska manjšina v Sloveniji, manjšinska identiteta, manjšinski radio, vpliv medijev, konstrukcija identitete
Published in DKUM: 12.10.2023; Views: 265; Downloads: 15
.pdf Full text (2,51 MB)

10.
Vpliv mode iz filmov na mlade
Ajda Mešič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo želeli, ugotovimo kakšen vpliv ima moda iz filmov na mladino. Izbrali smo, tudi film z naslov: High school musical, in s pomočjo ankete poskušali ugotoviti kakšen vpliv glede mode je imel na malde. Mladi najraje posnemajo stil svojih idolov, saj sklepajo, da bodo s tem bolj všeč svojim vrstnikom. S tem postanejo tudi bolj samozavestni glede sebe in sprejeti v družbo svojih vrstnikov, kar si vsak od mladih želi. Prvo smo se osredotočili na pisanje teoretičnega dela, kjer bomo podali vso teorijo, ki je pomembna za nadaljnje pisanje analitičnega dela. Nato smo pa v nadaljevanju še izvedli anketo, kjer smo pridobili dejanske rezultate o vplivu mode iz filmov na mlade. V anketo smo zajeli 50 anketirancev, starih med 15 30 let. Pridobljeni rezultati, so pokazali zanimive ugotovitve. Torej, da mladi iščejo navdih v filmih o modi, frizurah in drugih dodatkih. Pridobili smo zanimive podatke o tem, da jih je veliko staršev omejevalo pri izbiri oblačil, kar nas je kar presenetilo. Največ razlogov za to je bilo, da so se staršem zdela oblačila neprimerna. Velika večina, si jih želi kupiti videne blagovne znamke iz filmov. Na koncu smo videli, da je še veliko možnosti za nadaljne raziskave naše teme.
Keywords: moda, moda iz filmov, vpliv mode na mlade, poistovetenje z idolom, moč filmov.
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 139; Downloads: 15
.pdf Full text (1,19 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica