| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 282
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
COVID-19 in vpliv na kriminaliteto - ugotovitve študij v odnosu do policijskega dela
Špela Meglič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Med pandemijo, ki nam je krojila usodo pretekli dve leti, so bili organi pregona odgovorni za sodelovanje z vladnimi in javnimi agencijami z namenom služenja lokalni skupnosti, vzdrževanju javnega reda in miru ter prizadevanju zaustavitve širjenja virusa. Takoj za zdravstvenimi delavci so delovale policijske sile, ki so se znašle v nepredvidljivi in nepredstavljivi situaciji. Pojavila se je nova in neznana oblika grožnje, ki nas je ogrozila v takšni meri, da je bila Svetovna zdravstvena organizacija v januarju 2020, primorana razglasiti pandemijo po vsem svetu. Policijske sile so se morale vključiti tudi v nove vloge pri urejanju družbenega vedenja. Pandemija SARS-CoV-2 je ustvarila vrsto edinstvenih izzivov za policijske uprave po vsem svetu. Tako so bili vsi primorani prilagoditi novonastali situaciji in povečani delovni obremenitvi ter posledično spremeniti svoj odnos do dela. Policisti so bili vsakodnevno izpostavljeni različnim izzivom, pri katerih je bilo zdravje še kako pomembno. Obenem so se povečali dodatni pritiski, saj so morali organi pregona spremeniti in uvesti nove postopke, s katerimi se je zagotovil minimalni stik s prebivalci. V diplomski nalogi smo skozi delo želeli raziskati, kako se je tekom pandemije spreminjalo policijsko delo oz. kakšne dodatne naloge so dobili policisti po vsem svetu, problematično delo policistov pa smo raziskovali predvsem v Sloveniji. Obenem smo se osredotočili tudi na varnost in zaščito policistov pri delu, ter kako so institucije poskrbele za varnost svojih uslužbencev, saj je ravno varnost zelo pomembna dobrina, katero moramo varovati. Ocenili smo, da so policisti po vsem svetu kljub novim koronavirusom svoje delo opravili učinkovito, strokovno in uspešno.
Keywords: policija, policijsko delo, covid-19, pandemija, kriminaliteta, vpliv na kriminaliteto, diplomske naloge
Published: 06.01.2022; Views: 90; Downloads: 18
.pdf Full text (984,09 KB)

2.
Vpliv covida-19 na kibernetsko varnost v poslovnem okolju
Peter Zupanc, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu bomo najprej opredelili kibernetsko varnost in pregledali trenutno stanje na tem trgu. Nato se bomo dotaknili strategije kibernetske varnosti Slovenije, znotraj katere bosta opisana vizija in načrt Slovenije za kibernetsko varnost v sklopu Evropske unije. Predstavili bomo tudi teme, kot so: pomembnost kibernetske varnosti, kibernetsko vojskovanje, kibernetska kriminaliteta, hekerji, orodja hekerjev, kibernetske grožnje in zaščita pred njimi. Nadalje se bomo osredotočili na covid-19 in vpliv pandemije na kibernetsko varnost in svetovno gospodarstvo ter podrobneje predstavili štiri največje vplivne dejavnike covida-19 na kibernetsko varnost. V drugem delu magistrskega dela bomo predstavili rezultate in analizo raziskave. V zaključku pa bomo predstavili ključne ugotovitve raziskovalnega dela in tudi zaključne misli o prihodnosti kibernetske varnosti.
Keywords: Kibernetska varnost, COVID-19, kibernetske grožnje, vpliv, poslovno okolje, raziskava
Published: 23.12.2021; Views: 71; Downloads: 14
.pdf Full text (3,79 MB)

3.
Analiza vpliva prenova blagovne znamke na poslovanje podjetja
Špela Krajnc, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu z naslovom »Analiza vpliva prenove blagovne znamke na poslovanje podjetja« smo podrobneje spoznavali pojme dizajna in blagovne znamke ter njene prednosti in vpliv na vedenje potrošnika; raziskovali smo prenove blagovne znamke Cockta v povezavi s prilaganjem razmeram na trgu skozi leta in podrobneje analizirali spremembo podobe Cockte v začetku leta 2018, v primerjavi z njenimi konkurenti na trgu. Natančneje, v teoretičnem delu smo se usmerili v obravnavo blagovnih znamk, dizajna in vedenja potrošnikov do blagovnih znamk različnih avtorjev. V naslednjem, analitičnem delu smo raziskovali potrebna prilagajanja razmeram na trgu blagovne znamke pijače Cockta v preteklosti, prve znamke, ki je nastala v moderni dobi našega tržnega razvoja in je tudi neke vrste pionir uporabe sodobnih marketinških metod v Sloveniji, s poudarkom na analizi najnovejše osvežitve podobe Cockte iz začetka leta 2018, ko so prešli na »staro-novo« modro podobo in vpliv te prenove na uspešnost poslovanja Atlantic Grupe d. d. Ne mnoge slovenske blagovne znamke so uspele zadržati svoj ugled in tržni delež ter predstavljajo tak ponos slovenskega gospodarstva in nacionalno identiteto kot blagovna znamka Cockta. Jasno je, da blagovna znamka Cockta ostaja simbol potrošniške revolucije v Sloveniji in z uspešnimi prilagajanji tržnim razmeram postaja prepoznavna predstavnica slovenskih znamk.
Keywords: Blagovna znamka, vpliv blagovne znamke na potrošnika, dizajn, prenova blagovne znamke, Atlantic Grupa d. d., Droga Kolinska d. d., Cockta.
Published: 20.12.2021; Views: 89; Downloads: 18
.pdf Full text (1,57 MB)

4.
Vpliv kajenja na zdravstveno stanje pri bolnikih, obolelih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo
Džanela Mehić, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) je ena od najbolj pogostih bolezni v svetu, za katero je značilno postopno omejevanje pretoka zraka. Tobačni dim je glavni dejavnik tveganja za razvoj KOPB, zato je treba kadilcem zagotoviti svetovanje za opustitev kajenja. Namen zaključnega dela je sistematično pregledati, analizirati in sintetizirati literaturo ter raziskati, kako kajenje vpliva na zdravstveno stanje pri bolnikih s KOPB. Metode: Gradivo smo iskali v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in ScienceDirect. Z Boolovimi operaterji smo določili iskalni niz s ključnimi besedami. Članke smo kritično ocenili s pomočjo kontrolnih seznamov Joana Briggs Institute (JBI). Izbrano literaturo smo uvrstili v hierarhijo dokazov po avtorjih Polit & Beck (2012). Izvedli smo tematsko analizo znanstvenih in strokovnih člankov ter sintetizirali rezultate. Z upoštevanjem korakov tematske analize smo najprej sintetizirali podatke, ki so izhajali iz rezultatov končnega izbora preglednih člankov po korakih Braun & Clarke (2006). Rezultati: Od pridobljenih 819 člankov smo v končno analizo vključili 5 člankov. Rezultati so pokazali, da kajenje v veliki meri vpliva na zdravstveno stanje obolelih s KOPB, na njihovo telesno zmogljivost, napredovanje bolezni in nastanek še mnogih drugih. Razprava in sklep: Ljudje so v današnji družbi poleg aktivnega kajenja izpostavljeni tudi pasivnemu kajenju. Že mladi začnejo s kajenjem, kar posledično vpliva na nastanek KOPB, slabo telesno zmogljivost, astmo, kronični bronhitis in še mnogo drugih. Kajenje pa je eden izmed glavnih dejavnikov poslabšanja zdravstvenega stanja bolnikov, obolelih s KOPB.
Keywords: pacient, kronična obstruktivna pljučna bolezen, kajenje, vpliv.
Published: 14.12.2021; Views: 106; Downloads: 40
.pdf Full text (509,22 KB)

5.
Vpliv vadbe elementarnih iger z žogo na razvoj koordinacije predšolskih otrok
Katja Lesjak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela z naslovom Vpliv vadbe elementarnih iger z žogo na razvoj koordinacije predšolskih otrok je bil ugotoviti, če lahko s sistematično načrtovanimi in vodenimi elementarnimi igrami z žogo vplivamo na razvoj koordinacije pri predšolskih otrocih, ter primerjati razliko v napredku koordinacije med otroki, ki so bili deležni dvomesečnih vodenih gibalnih dejavnosti igre z žogo, in tistimi, ki teh niso bili deležni. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu je opisana in predstavljena motorična sposobnost koordinacije, njen razvoj ter vpliv predšolskega obdobja na kasnejši celostni razvoj otroka. Sledi opis aktivnosti, povezanih z gibanjem in otrokovim razvojem, ter opredelitev različnih vrst elementarnih iger z žogo ter njihov pomen za razvoj motorične sposobnosti koordinacije. V empiričnem delu so zapisani rezultati dvomesečne raziskave. Uporabljen je neslučajnostni vzorec iz konkretne populacije otrok Vrtca Šentjur. V raziskavi je sodelovalo skupno 65 otrok, starih od 4 do 6 let. V eksperimentalni skupini je sodelovalo 32 in v kontrolni skupini 33 otrok. Za merski inštrument je bilo uporabljenih šest motoričnih testov na začetku in koncu eksperimenta. Na podlagi rezultatov, pridobljenih s pomočjo t-testa za odvisne vzorce, je razbrati, da obstaja razlika v motorični sposobnosti koordinacije predšolskih otrok, ki so bili deležni dvomesečnih načrtovanih in vodenih elementarnih iger z žogo, in otrok, ki te načrtovane in vodene dejavnosti niso imeli, saj so otroci eksperimentalne skupine povprečno izboljšali rezultate pri večini motoričnih testov.
Keywords: koordinacija, vpliv elementarnih iger z žogo, načrtovana in usmerjena vadba, predšolski otroci, motorični testi
Published: 13.12.2021; Views: 125; Downloads: 16
.pdf Full text (1,10 MB)

6.
VPLIV VADBE TEKA NA RAZVOJ VZDRŽLJIVOSTI PREDŠOLSKIH OTROK
Katja Johan, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, ali redna vodena vadba teka pozitivno vpliva na razvoj vzdržljivosti predšolskih otrok in preučiti razliko v vzdržljivosti med otroki, ki so v času eksperimenta imeli organizirano redno vadbo teka in med otroki, ki te vadbe niso imeli. V teoretičnem delu je predstavljena vzdržljivost, dejavniki, ki vplivajo nanjo, vrste vzdržljivosti, metode za razvijanje vzdržljivosti in vadba predšolskega otroka, s katero se razvija vzdržljivost. Podrobneje je predstavljen tek in njegova vadba v predšolskem obdobju. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave. Pri raziskavi je bil uporabljen neslučajnostni raziskovalni vzorec iz konkretne populacije. V raziskavo je bilo vključenih 65 otrok, starih od štiri do šest let. Na začetku in koncu eksperimenta je bilo z otroki izvedeno testiranje, s štirimi motoričnimi testi. Med prvim in drugim testiranjem so bile z otroki eksperimentalne skupine izvedene vadbene enote teka. Na podlagi pridobljenih rezultatov je bilo s t-testom za odvisne vzorce ugotovljeno, da so otroci, ki so imeli v času eksperimenta vadbo teka, pri vseh testih izboljšali svoj rezultat. Na podlagi tega je bilo ugotovljeno, da vodena vadba teka pozitivno vpliva na razvoj vzdržljivosti predšolskih otrok.
Keywords: predšolski otrok, tek, vzdržljivost, vpliv vadbe teka, vadba za razvijanje vzdržljivosti.
Published: 13.12.2021; Views: 73; Downloads: 11
.pdf Full text (1,33 MB)

7.
Okoljski odtis tehnologije 3D tiska izdelkov
Jernej Kogovšek, 2021, master's thesis

Abstract: V tej magistrski nalogi bomo celovito ovrednotili okoljski odtis večine tehnologij za 3D-tisk tako termoplastičnih materialov kot kovinskih in drugih materialov. Pregledali bomo okoljski vpliv posameznih tehnologij 3D-tiska tako z vidika obratovanja stroja za 3D-tisk in okoljskih vplivov med obratovanjem kot okoljskih vplivov materiala, ki ga posamezne tehnologije 3D-tiska uporabljajo za izdelavo izdelkov. V drugem delu zaključnega dela pa bomo primerjali izdelavo preprostega plastičnega izdelka bodisi s tehnologijo 3D-tiska bodisi s tehnologijo tlačnega ulivanja plastike.
Keywords: 3D-tisk, filament, umetni material, okoljski vpliv
Published: 24.11.2021; Views: 63; Downloads: 4
.pdf Full text (4,59 MB)

8.
Vpliv vodenja na zadovoljstvo zaposlenih, ter motivacijo za delo v izbranem podjetju
Biljana Mitreva, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Živimo v obdobju, v katerem življenje postaja vedno bolj stresno, napeto in se odvija zelo hitro. Zelo velik del svojega življenja preživimo v službi, vendar sta zadovoljstvo in motivacija ključnega pomena, da se marsikaj naučimo in strmimo k svojim ciljem. Na zadovoljstvo in motivacijo imajo zelo velik vpliv tudi naši nadrejeni v podjetju, v katerem smo zaposleni. Diplomsko delo obravnava vpliv vodenja na zadovoljstvo zaposlenih in motivacijo za delo v izbranem podjetju. V diplomskem delu bomo predstavili osnovne pojem vodenja, motivacije, načine vodenja, ključne dejavnike, ki vplivajo na motivacijo in zadovoljstvo. V nadaljevanju bomo predstavili povezanost med motiviranjem in zadovoljstvom. Motivacija za delo lahko postopoma upade, zato je potrebno zaposlene ustrezno motivirati, da bo delo uspešno in učinkovito opravljeno. Če bo delo uspešno in učinkovito opravljeno, bo tudi podjetje bolj uspešno. Namen in cilj diplomske dela je da, ugotovimo, kakšni načini vodenja so najbolj učinkoviti za motivacijo in zadovoljstvo zaposlenih, kaj zaposlene motivira za delo, na kakšen način vodje motivirajo svoje zaposlene in ugotoviti, kateri so najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na zmanjšano motivacijo za delo in zadovoljstvo zaposlenih. S pomočjo analize smo ugotovili, da je ciljni način vodenja najbolj učinkoviti za motivacijo in zadovoljstvo zaposlenih. Na podlagi izvedene raziskave smo ugotovili, da jih za delo najbolj motivira plača, samostojnost pri opravljanju nalog, nagrada, odnosi med sodelavci in možnosti napredovanja, odnosi med nadrejenimi, delovni čas, izobraževanja, delovno okolje, delovna klima, priznanja za uspešnost ter inovativno in ustvarjalno delo. Vodje motivirajo svoje zaposlene v največjem deležu s pohvalo, nagrado in dobrimi delovnimi pogoji. Dejavniki, ki najbolj zmanjšujejo motivacijo so rutinsko delo, nizka oziroma minimalna plača, odnosi z nadrejenimi, delo ob praznikih, delovno okolje in odnosi med sodelavci.
Keywords: Motivacija, vodenje, vpliv, zaposleni, zadovoljstvo.
Published: 17.11.2021; Views: 86; Downloads: 11
.pdf Full text (416,36 KB)

9.
Vpliv interneta stvari na poslovanje
Gjorge Chavdarov, 2021, undergraduate thesis

Abstract: S to raziskavo želimo doseči zavest ljudi o novih prihodnjih trendih in razložiti vplive na izkušnje strank in podjetij. Glavno raziskovalno vprašanja v delu diplomskega projekta se glasi: "Kako bi internet stvari lahko pozitivno vplival na podjetja in e-poslovanje?" Internet stvari odpira vrata novim poslovnim trgom in podjetjem omogoča, da izkoristijo nove vire prihodkov, ustvarjene z inovativnimi poslovnimi modeli in tehnologijami. Razvoj interneta stvari ustvarja močne poslovne primere, povečuje čas trga in povečuje donosnost naložbe. Ena izmed tehnologij, ki smo želeli podrobneje raziskati in opisati je internet stvari. Torej, želeli smo predstaviti pomen internet stvari, kot eno izmed tehnologij ter vlogo interneta stvari pri optimizaciji poslovanja, raziskati kako lahko tehnologija internet stvari pozitivno vpliva na e-prodajo kot tudi negativne stranske učinke interneta stvari in predstaviti različne primere dobre prakse uporabe internet stvari. V raziskavi smo želeli najprej predstaviti teoretične osnove, ki so potrebne za razumevanje koncepta digitalne transformacije ter se v nadaljevanju osredotočiti na tehnologijo internet stvari in predstaviti primere dobre prakse uporabe internet stvari in s tem ugotoviti, kako podjetjem zagotavlja uspešno digitalno transformacijo.
Keywords: internet stvari, IoT, digitalna transformacija, poslovanje, vpliv, podjetje
Published: 11.11.2021; Views: 127; Downloads: 23
.pdf Full text (1,10 MB)

10.
Analiza mednarodnega trga kave
Tina Subotić, 2021, master's thesis

Abstract: Kava kot ena izmed najbolj uživanih pijač poleg vode podpira preživetje milijonov malih kmetov v več kot 52 državah in ustvarja milijarde dolarjev prihodkov. S kavo se začne dan, ustvarijo se prijateljstva, je del družinskega in družabnega življenja. Globalna industrija kave, neposredno ali posredno, zaposluje več kot 100 milijonov ljudi in kava je zaradi velikega povpraševanja ena najbolj prodajanih dobrih na svetu, ki jo uživajo pripadniki vseh narodov, na vseh celinah. Čeprav kava izvira iz Afrike in Arabije se je v kasnejših letih proizvodnja najbolj razširila v državah Latinske Amerike. Proizvodnja kave je zelo težak proces, ki je v veliki meri odvisen od vremena in drugih dejavnikov. Brazilija je največji svetovni proizvajalec kave, dve osnovni rastlinski vrsti kave pa sta arabica in robusta. Pridelovalci zelene kave, med katerimi je večina malih lastnikov, so v zadnjem desetletju trpeli zaradi velike nestanovitnosti in padca mednarodnih cen tega blaga. Zato je ključnega pomena razumeti dejavnike, ki spodbujajo le-te. Na svetovno industrijo kave in udeležence vrednostne verige vplivajo tudi drugi dejavniki kot so bolezni, podnebne spremembe, urbanizacija in izguba kmetijskih zemljišč, nihanje cen, staranje delovne sile ter migracije. Grožnje, ki jih bolezen covid-19 v zadnjem času predstavlja svetovnemu sektorju kave, so zastrašujoče z globokimi posledicami za proizvodnjo kave. Finančni učinki bodo dolgotrajni in neenakomerni, majhni lastniki pa bodo med nabolj ranljivimi. Učinki temeljijo na sistemski ranljivosti sistema za proizvodnjo kave in neenakih načinih organiziranja sektorja: velike prihodke od prodaje kave na globalnem severu omogočajo večinoma revni mali lastniki na globalnem jugu. Covid-19 pa bo le še poudaril obstoječe ranljivosti in ustvaril nove, s čimer bo mnoge male lastnike prisilil v alternativno preživetje.
Keywords: Mednarodni trg kave, industrija kave, vpliv covid-19, cena kave, proizvodnja kave
Published: 21.10.2021; Views: 154; Downloads: 25
.pdf Full text (1,77 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica