| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Konstruiranje traktorskega nakladalnika
Aljaž Kerin, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje konstruiranje traktorskega nakladalnika na tri-točkovno vpetje. Modeliranje se je odvijalo v programskem paketu SolidWorks. Konstruiranje je potekalo z upoštevanjem dimenzijskih omejitev ter omejitev glede premagovanja obtežbe bremena. V okviru diplomskega dela je bila izvedena poenostavljena trdnostna analiza po metodi končnih elementov. V analizi je bila analizirana nakladalna roka, ki je najbolj obremenjeni del traktorskega priključka. V fazi detajliranja traktorskega priključka je bila izdelana sestavna risba s kosovnico.
Keywords: konstruiranje, tri-točkovno vpetje, traktorski nakladalnik, metoda končnih elementov
Published in DKUM: 03.10.2023; Views: 24; Downloads: 6
.pdf Full text (2,62 MB)

2.
Konstruiranje naprave za tritočkovno in štiritočkovno upogibno testiranje : magistrsko delo
Luka Ferlič, 2021, master's thesis

Abstract: Meritve lomno mehanskih lastnosti preizkušancev se izvajajo v skladu s standardi, ki zajemajo tudi napravo za tritočkovno in štiritočkovno upogibno preizkušanje in jih moramo pri konstruiranju takšne naprave upoštevati. Upoštevati je potrebno tudi omejitve, ki jih imamo zaradi komore, v kateri se izvajajo testiranja ter zagotavljati prilagodljivost naprave glede na vrsto in velikost preizkušancev, ki se testirajo. Zaradi spreminjanja razdalj med vpetji valjčkov je numerično določena največja natezna trdnost preizkušancev, ki se lahko testirajo pri posameznih razdaljah. Da se med testiranjem izognemo dodanim merilnim napravam moramo poznati karakteristiko pomika uporabljenih izvedb naprave, s katerimi lahko določimo dejansko karakteristiko preizkušanca.
Keywords: Upogibno testiranje, Tritočkovno vpetje, Štiritočkovno vpetje
Published in DKUM: 13.09.2021; Views: 494; Downloads: 47
.pdf Full text (3,37 MB)

3.
Vpenjanje visokonapetostnih talilnih vložkov na vibracijskem stresalniku : diplomsko delo
Tadej Bevk, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Visokonapetostne varovalke podjetja ETI Elektroelement, d. o. o., so namenjene varovanju visokonapetostnih električnih tokov. Sestavljene so iz podstavka in talilnega vložka, ki je napolnjen s kremenčevim peskom. Pri procesu polnjenja s peskom se uporablja vibracijski stresalnik, ki talilni vložek optimalno napolni in zagotovi varno delovanje celotne varovalke. Za pravilno obratovanje vibracijskega stresalnika je potrebno določiti ustrezno vpetje talilnega vložka, ki omogoča popoln prenos vibracij in skrbi, da vložek med obratovanjem ne pade z naprave. Diplomska naloga zajema modeliranje in analizo več vrst vpetij na stresalniku, določitev ustreznega vpetja in opis opravljenih meritev pospeškov vibracij na prototipnem vibracijskem stresalniku.
Keywords: visokonapetostne varovalke, talilni vložek, vibracijski stresalnik, vpetje talilnih vložkov
Published in DKUM: 06.09.2021; Views: 491; Downloads: 0

4.
Analiza pomika bobna v sušilniku perila : magistrsko delo
Gašper Umbreht, 2020, master's thesis

Abstract: Problem, ki smo ga hoteli z magistrskim delom opisati in rešiti, je bil neželen pomik bobna v sušilniku perila proti usmerniku zraka. Analiza je potekala tako fizično na aparatih, kot v virtualnem okolju. Reševanje problema je potekalo na dva načina. Prvi način je bil iskanje in odpravljanje vzroka za nastanek problema in s tem posredno odprava posledic. Drugi način je bil odpraviti oziroma omiliti posledice, ne da bi s tem odpravili vzrok. Obe poti sta nas privedli do možnih rešitev zadanega problema. Glede na izsledke dela smo podali možne konstrukcijske rešitve. Do njih nas je pripeljalo sledenje sistematičnemu načinu konstruiranja. Glede na ovrednotenje je izbrana najbolj primerna konstrukcijska rešitev, kljub temu da vsaka izmed njih rešuje problem in izpolnjuje zahtevnik. Zadano nalogo smo izpolnili s pomočjo enostavnega pristopa k reševanju in posledično preprostih rešitev.
Keywords: analiza, sušilnik perila, boben, podpora, vpetje, pomik
Published in DKUM: 30.06.2020; Views: 529; Downloads: 2
.pdf Full text (2,52 MB)

5.
Optimizacija vlečnega droga tračnega zgrabljalnika delovne širine 6 m
Andrej Dolinšek, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je razvoj izdelka, ki omogoča bočno vpetje oz. zamik vpetja vlečnega stroja. Pri tem sem uporabljal metodo izločevanja principov delovanja na podlagi njihovega vrednotenja. Na podlagi raziskave sem prišel do tehničnih rešitev, ki nam omogočajo varen transport in učinkovito delo z bočno vlečenim tračnim zgrabljalnikom
Keywords: Tračni zgrabljalnik, bočno vpetje stroja, vlečni drog
Published in DKUM: 22.09.2017; Views: 951; Downloads: 130
.pdf Full text (2,88 MB)

6.
Konstruiranje elementov vertikalne vetrne turbine
Marko Hozjan, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Ideja za temo diplomskega dela je bila vzeta iz praktičnega problema podjetja Kovinoplastika Štefan Pavlinjek, s.p. iz Murske Sobote, tj. vpetje ter vležajenje njihovega vlitega vertikalnega rotorja Savoniusove vetrne turbine. Naloga obsega preračun, izbiro ter konstruiranje elementov vpetja, vležajenja in prenosa vrtilnega gibanja z osi rotorja na generator. Nalogo sem začel s skicami, 3D-modelom turbine in njenih pripadajočih elementov. Nato so sledili preračuni ter izbira prenosa vrtilnega momenta. Po izbiri primernega prenosa gibanja sem izdelal delavniške risbe elementov in izbral standardne elemente za nabavo ter vgradnjo na prototip.
Keywords: konstruiranje, vpetje, vležajenje, prenos gibanja, gonilo, vertikalna vetrna turbina
Published in DKUM: 14.04.2015; Views: 1465; Downloads: 212
.pdf Full text (2,44 MB)

7.
OBDELAVA ORODIJ ZA EKSTRUZIJO ALUMINIJA VEČJEGA FORMATA
Darko Skerbiš, 2010, specialist thesis

Abstract: V nalogi sem si zastavil cilj, kako izdelati orodje večjega formata po sodobnih postopkih obdelave s poudarkom na obdelavi enega segmenta orodja — matric. Kot zahteva je postavljen cilj znižanje skupnega izdelovalnega časa za 10-20% in hkrati zvišanje kvalitete izdelka ter zmanjšanje vpliva človeka na sam proces proizvodnje. Zato da bi lahko dosegli zastavljene cilje, je bilo potrebno pretehtati in pregledati večino faz obdelave matrice (od razreza pa do ročne obdelave), hkrati pa je bilo potrebno pregledati še material — količino odpadka in tehnične zahteve, ki so podane s strani kupca orodja — prevzemne zahteve. Vse to skupaj pa se je moralo upoštevati še z zmožnostmi strojnega parka in načinom dela v podjetju. Glavni poudarek je bil na CNC rezkanju matric, žični eroziji in potopni eroziji. Pri CNC rezkanju matric sem uvedel povsem novi pristop rešitev vpetja orodja v tro točkovno glavo in obračanje obdelovanca med obdelavo v točnosti ± 0.1 mm. Uvedel sem popolno 3D obdelavo matrice od izrisa modela pa do izdelave CNC programa. Pri rezkanju je bilo potrebno rešiti probleme, ki so povezani z rezkanjem matric s kotnimi rezkarji majhnih premerov d = 2 mm, d = 3 mm, d = 4 mm, ki so izpeti tudi do 50 mm globine, v nekaterih primerih pa še več. Celoten postopek sem moral vpeljati v proizvodnjo. Na žični in potopni eroziji sem na osnovi narejenih meritev in zmožnosti naših strojev izboljšal kvaliteto površine in točnosti — res se je čas obdelave podaljšal, vendar se je v ročni obdelavi znatno zmanjšal čas poliranja, v določenih primerih je v celoti odpadel. Hkrati se je zmanjšal vpliv človeka na samo obdelavo predvsem pri kotnosti cilindrov in debelini »bele« cone. Z uvedbo vseh teh postopkov v proizvodnjo smo znatno skrajšali skupni čas izdelave orodja in prenesli velik del dela v pripravo proizvodnje in s tem sprostili kapacitete v proizvodnji. Hkrati pa smo v izdelke vložili več svojega znanja in izboljšali kvaliteto dela, predvsem ponovljivost. S tem smo si na trgu zagotovili delo za prihodnja leta.
Keywords: orodje za ekstruzijo aluminija, CNC rezkanje, vpetje obdelovanca, rezkanje s kotnimi rezkarji majhnih premerov, potopna erozija, žična erozija.
Published in DKUM: 25.11.2010; Views: 3028; Downloads: 387
.pdf Full text (8,25 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica