| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 31
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
RAZVOJ VPENJALNE PRIPRAVE VARILNEGA ROBOTA
Gorazd Pravdič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena nova vpenjalna priprava varilnega robota. Diplomsko delo je praktičen projekt. Z izbrano temo želim rešiti problem vpenjanja pri varjenju stebrov v podjetju Arcont. V podjetju varijo še na stari vpenjalni pripravi, pri kateri prihaja do veliko težav. Težave so pri vpenjanju, praktičnosti, ergonomiji, predvsem pa pri doseganju toleranc. Problemi pri tolerancah nastajajo zaradi slabih toleranc polizdelkov. Bistvo diplomske naloge je izvedba takšne vpenjalne priprave, pri kateri se profili ne poravnavajo enostransko, ampak se centrirajo na sredini. Napake se porazdelijo na obe strani, zaradi tega končni izdelek ostane v mejah toleranc. Model vpenjalne priprave je razvit s pomočjo modelirnika Solid Edge V19. Narejena je celotna tehnična dokumentacija.
Keywords: varjenje, centriranje, vpenjalna priprava, varilni robot, vpenjalo, mehanizem, Solid Edge
Published: 03.04.2009; Views: 2769; Downloads: 450
.pdf Full text (11,33 MB)

2.
VPENJALNE IN MERILNE PRIPRAVE ZA MERJENJE V TREH KOORDINATAH
Jože Ošlak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V Gorenje Orodjarna izdelujemo orodja za preoblikovanje pločevine za dobavitelje karoserijskih delov v avtomobilski industriji. V sklopu orodja se zahteva tudi izdelava kontrolne priprave, ki omogoča kontrolo izdelkov iz orodij pod enakimi pogoji, kot bodo nastopili pri montaži in uporabi. V diplomski nalogi je dokumentiran proces izdelave kontrolne priprave s poudarkom na meritvah. Do sedaj takega dokumenta v Gorenju Orodjarna ni bilo. Ker sem v Gorenju Orodjarna edini strokovno usposobljen na tem področju, se je pojavila potreba po dokumentiranju postopkov in metod pri procesu izdelave kontrolne priprave Vpeljal sem delitev kontrolnih priprav na vpenjalne in merilne priprave. S tem je odpravljeno nejasno opisovanje v tehnično tehnološki mapi zahtev ob pričetku projekta. Diplomska naloga na kratko prikaže proces izdelave kontrolne priprave in ga podrobno vodi skozi proces meritve. Prikazani so primeri in podana dovoljena odstopanja pri meritvi.
Keywords: vpenjalna priprava, merilna priprava, meritev, ponovljivost, tolerance
Published: 08.06.2009; Views: 2481; Downloads: 428
.pdf Full text (3,59 MB)

3.
ZASNOVA IN IZDELAVA NOVE VPENJALNE PRIPRAVE ZA VIBRACIJSKO MIZO
Aleš Predikaka, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Zasnovana diplomska naloga, ki je pred vami, prikazuje izdelavo vpenjalne priprave za izbijanje jeder iz ulitka. Cilj te vpenjalne priprave je pospešiti izbijanje jedra iz ulitka ter hkrati zmanjšati stroške na operaciji izbijanja jedra. Tako smo se odločili zasnovati vpenjalno pripravo, ki bo v ciklusu izbijanja jeder izbijala dva kosa hkrati. Rezultati vseh vrednosti, katere se nam pojavljajo v diplomski nalogi, so izvleček iz simulacij, ki sem jih izvajal v programu Microsoft Excel. S pomočjo tega programa sem prišel do vrednosti katere ustrezajo vpenjalni pripravi. Rezultati celotnega projekta so bili pozitivni, vendar se bodo dejanski rezultati pokazali, ko bo vpenjalna priprava dejansko delovala brez večjih zastojev. Zagotavljam vam, da diplomsko delo, ki je pred vami, podaja veliko odgovorov na kakšen način se lotiti konstruiranja nove vpenjalne priprave.
Keywords: strojništvo, konstrukterstvo, vibracijska miza, vpenjalna priprava
Published: 02.10.2009; Views: 2209; Downloads: 226
.pdf Full text (3,43 MB)

4.
UPORABA TEHNIKE ANIMACIJE ZA MODULARNO VPENJALNO PRIPRAVO
David Koroša, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga prikazuje sestavo modela modularne vpenjalne priprave po idejnem načrtu. Izdelana je bila tudi animacija montaže oz. demontaže in simulacija kritične obdelave na izdelani modularni vpenjalni pripravi.
Keywords: vpenjalna priprava, odrezavanje, modeliranje, animacija montaže
Published: 01.06.2010; Views: 1741; Downloads: 177
.pdf Full text (3,45 MB)

5.
RAZVOJ IN NAČRTOVANJE PROIZVODNJE OHIŠJA GONILA
Gregor Žalec, 2011, master's thesis

Abstract: Podjetje Livar d. d. s svojimi izkušnjami in znanjem uspešno uliva in obdeluje ulitke iz sive in nodularne litine. V podjetju si prizadevamo osvojiti nova tržišča in s tem pridobiti nove izdelke. Z novimi izdelki se uvajajo nove tehnologije, že obstoječi izdelki pa so velikokrat predmet optimizacije in racionalizacije v proizvodnji. V podjetju tudi sam že nekaj let delam na razvoju novih izdelkov. V nalogi bom predstavil razvoj ohišja gonila. Delo pri novem izdelku se začne pri določanju novega tehnološkega postopka in izbiri ustreznega stroja za obdelavo. Nov izdelek sem analiziral glede uporabnosti in pri posameznih operacijah predvidel napake, ki se lahko zgodijo med obdelavo. Sledi izdelava terminskega načrta obdelave v odvisnosti od zasedenosti obravnavanega stroja. V vmesnem obdobju se pripravijo vpenjalna, merilna in obdelovalna orodja. Veliko pozornosti sem namenil obravnavi zastojev v proizvodnji. Na podlagi dvoletne sledljivosti zastojev v proizvodnji sem poskušal izdelati optimalno napoved za zastoje v naprej. Zelo velik izziv mi je predstavljal nov način planiranja, ki ga bom predstavil in uporabil pri načrtovanju operacij izdelkov v proizvodnji. Skozi nalogo bom predstavil posamezna področja in v zaključku naloge podal model načrtovanja ohišja gonila.
Keywords: zastojni listi, orodna lista, kontrolna karta, operacijska risba, vpenjalna priprava, proces, načrtovanje, nestabilen proces, stabilen proces
Published: 01.06.2011; Views: 1777; Downloads: 201
.pdf Full text (4,15 MB)

6.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO KONSTRUIRANJE IN SIMULACIJA HIDRAVLIČNE VPENJALNE NAPRAVE
Jože Senica, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava postopek projektiranja hidravlične vpenjalne priprave za vpenjanje nosilca ohišja kompresorja DV6S J3J4 s pomočjo računalniško podprtega konstruiranja. Predstavljen je razvoj vpenjalne priprave preko vseh faz konstruiranja. Na začetku so opisane zahteve, ki jih mora vpenjalna priprava izpolnjevati. Sledi opis konstruiranja in modeliranja vpenjalne priprave ter izdelava tehnične dokumentacije. Predstavljena je tudi simulacija delovanja vpenjalne priprave in mehanske obdelave obdelovanca s programsko opremo Catia V5R19.
Keywords: vpenjalna priprava, konstruiranje, prostorsko modeliranje, Catia, simulacija
Published: 06.07.2011; Views: 1792; Downloads: 264
.pdf Full text (11,10 MB)

7.
Trdnostna kontrola in izdelava vpenjalne priprave za vpenjanje pločevine
Boštjan Horjak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana trdnostna kontrola vpenjalne priprave za vpenjanje pločevine, izdelava modela in izdelava. V podjetju, kjer sem opravljal strokovno prakso, smo prejeli naročilo za izdelavo vpenjalne priprave. Zanimala nas je življenjska doba najbolj obremenjenega fiksnega nosilca. Rezultati so pokazali dolgo življenjsko dobo, kar je pomenilo, da je v redu dimenzioniran. Po preračunu je sledila izdelava modela za boljši pogled na celoto in lažje nadaljnje delo. Kasneje smo pripravili dokumentacijo za proizvodnjo in vpenjalno pripravo v celoti izdelali in preizkusili.
Keywords: vpenjalna priprava, vpenjanje, pločevina, življenjska doba, Abaqus
Published: 23.05.2012; Views: 1995; Downloads: 290
.pdf Full text (3,89 MB)

8.
Razvoj hidravlične vpenjalne priprave za ohišje dvojnega vijačnega turbokompresorja
Darko Igrec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava računalniško podprt postopek razvoja hidravlične vpenjalne priprave za vpenjanje ohišja dvojnega vijačnega turbokompresorja. Predstavljene so teoretične osnove o hidravličnih vpenjalnih pripravah in konstruiranju ter postopek računalniško podprtega konstruiranja. Sledi opis vseh faz konstruiranja in opis zahtev, ki jim mora vpenjalna priprava zadostovati. Predstavlja nekatere načine modeliranja in izdelavo tehnične dokumentacije s programsko opremo Catia V5R19
Keywords: računalniško podprto konstruiranje, hidravlična vpenjalna priprava, snovanje, razvoj, Catia.
Published: 06.11.2012; Views: 1444; Downloads: 198
.pdf Full text (5,07 MB)

9.
Konstruiranje hidravlične vpenjalne priprave za nosilec motorja
Matjaž Rozman, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava računalniško podprt postopek razvoja hidravlične vpenjalne priprave za vpenjanje aluminijastega nosilca motorja. Predstavljene so teoretične osnove o hidravličnih vpenjalnih pripravah in konstruiranju ter postopek računalniško podprtega konstruiranja. Sledi opis faz konstruiranja in zahtev, ki jim mora vpenjalna priprava ustrezati in zadostovati. Predstavlja nekatere načine modeliranja in izdelavo tehnične dokumentacije s programsko opremo Catia V5R20.
Keywords: računalniško podprto konstruiranje, hidravlična vpenjalna priprava, snovanje, razvoj, Catia
Published: 13.05.2013; Views: 1241; Downloads: 177
.pdf Full text (2,31 MB)

10.
Izboljšava vpenjalne priprave in vzdrževanja na CNC obdelovalnem centru
Janez Repa, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Izboljšava vpenjalne priprave za vpenjanje kotličkov, ki gredo v predelavo na rezkalni stroj. Največji problem je bil, ker je ob umerjanju začetne točke rezkalnega orodja kotliček vibriral, tako da je prihajalo do odstopaj, nato smo z novo pripravo to težavo odpravili. Opisal sem različna vzdrževanja, vzdrževanje rezkalnega centra, vpenjal in izdelal planski list vzdrževanja za operaterja in vzdrževalno ekipo.
Keywords: vpenjalna priprava, preventivno vzdrževanje, vzdrževanje, vzdrževanje rezkalnega centra
Published: 08.11.2013; Views: 1529; Downloads: 163
.pdf Full text (1,39 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica