| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
ZNAČILNOSTI KANALIZIRANIH VODOTOKOV V SPODNJI SAVINJSKI DOLINI NA PRIMERU POTOKA TRNAVICA
Anja Zahrastnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Ker je človek v preteklosti zaradi svojih potreb preveč spreminjal vodne ekosisteme, se je le-tem porušilo njihovo naravno ravnovesje. Tudi v Spodnji Savinjski dolini je večina vodotokov antropogeno spremenjenih. Njihova struga je kanalizirana, uravnana, kar se kaže v zmanjševanju samočistilnih sposobnosti vodotokov in biotske pestrosti ter izgubi prvotne biotske podobe degradiranega območja. Ponovna vzpostavitev naravnega ravnovesja vodotokov bo potrebna, saj je voda strateška dobrina in jo bomo morali bolj varovati. Kot primer kanaliziranih vodotokov, je v diplomskem delu predstavljen potok Trnavica. S pomočjo terenskega dela je bilo ugotovljeno, da je potok reguliran, onesnažen zaradi točkovnega (odplake) in netočkovnega (kmetijstvo) onesnaževanja, poleg tega pa vodo izkoriščajo za namakanje kmetijskih površin s čimer se znižajo poletni nizki pretoki. Na podlagi terenskega dela in meritev kemijskih lastnosti vode potoka Trnavica, je bilo ugotovljeno, da je njeno kemijsko stanje slabo. Kot možnost ponovne oživitve potoka Trnavica so v diplomskem delu predstavljene revitalizacije, saj omogočajo z razgibanjem rečnega dna obogatitev vode s kisikom, obogatijo floro in favno, kar poveča biološko aktivnost in zadržijo vodo tam, kjer je potrebno in s tem zmanjšajo nevarnost poplav. Z njimi se lahko doseže dobro ekološko stanje potoka Trnavica. Ekoremediacijske tehnike so ena izmed možnosti prilagoditve vodnih ekosistemov na podnebne spremembe. Na takšen način bi Trnavica spet oživela, pokrajina ob njej pa bi dobila dodatni pomen.
Keywords: fizična geografija, ekosistem, kanaliziran vodotok, ekoremediacije, revitalizacija, potok Trnavica, Spodnja Savinjska dolina, Slovenija.
Published: 13.08.2009; Views: 2589; Downloads: 311
.pdf Full text (8,37 MB)

3.
ANALIZA REKE SAVE S PROGRAMOM HEC-RAS NA ODSEKU OD HE VRHOVO DO SEVNICE
Benjamin Lukavečki, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Ob vse bolj nepredvidljivih klimatskih pogojih in posledicah človekovega ravnanja z okoljem je smotrno poznati najnevarnejše odseke poplavnih rek in pravočasno predvideti morebitne katastrofe. S pravočasnimi pravilnimi ukrepi v boju zoper podivjano naravo lahko rešimo celotne ekosisteme v okolju vodotoka. V sodobnem času razvijajoče se tehnologije so zmogljivosti računalnikov omogočile kompleksne hidravlične račune, prikaze in simulacije obnašanja vod. Programi z preprostimi grafičnimi vmesniki so postali uporabniško dostopnejši tudi širši populaciji. Diplomsko delo tako obravnava prikaz uporabe enega izmed teh programov za izračun pretokov in obnašanja naravnih vod, programa HEC-RAS za namene poznavanja obnašanja toka naravnih vod, v dotičnem primeru reke Save na odseku do HE Vrhovo do Sevnice. Obsega opise porečja reke, matematične računske modele uporabljene v programu, pridobivanje in izluščanje željenih hidroloških podatkov, ter rezultate analize. Izračuni so bili narejeni za primer stalnega in nestalnega toka, opravljena je bila analiza rezultatov in primerjava le teh z grafičnimi in slikovnimi prilogami ter grafikoni.
Keywords: reka Sava, vodotok, HEC-RAS, stalni tok, nestalni tok
Published: 03.03.2010; Views: 3179; Downloads: 379
.pdf Full text (4,73 MB)

4.
Parkovna ureditev sprehajalne poti ob Pekrskem potoku
Mateja Žnidarič, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo podaja idejno zasnovo parka ob Pekrskem potoku z namenom preureditve zelene površine v kvaliteten prostor, namenjen zdravemu preživljanju prostega časa. Idejna zasnova vsebuje oblikovanje vodotoka, elementov parkovne ureditve, večnamenskega objekta, piknik prostora, otroškega igrišča, fitnesa na prostem in učne poti. Zasnovano območje ponuja možnost sprostitve, druženja, gibanja, rekreacije, učenja in igre. Park ob potočku bi bistveno vplival na kvaliteto življenja krajanov.
Keywords: park, vodotok, večnamenski objekt, piknik prostor, otroško igrišče, fitnes, učna pot, oblikovanje, vizualizacija
Published: 06.06.2016; Views: 1577; Downloads: 284
.pdf Full text (7,44 MB)

5.
Načrtovanje vodnogospodarskih ureditev s programskim orodjem Autodesk CIVIL 3D
Gorazd Lubej, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz samih osnov vodnogospodarskih ureditev ter primerjave načrtovanja s programskim orodjem AutoCAD 2015 z vmesnikom/vtičnikom Aquaterra in programskim orodjem Autodesk Civil 3D. Cilj je predstavitev dela oziroma postopka dela z obema programskima orodjema, da se dobi vpogled v potek dela z enim in drugim programom. Ugotovljeno je, da je za časovno omejeno pripravo načrtov (kratki rok izdelave načrta) primernejša uporaba programskega orodja AutoCAD 2015 z vmesnikom Aquaterra. V kolikor pa nismo tako časovno omejeni (daljši rok izdelave načrta), pa je vsekakor prednost programskega orodja Autodesk Civil 3D v izdelavi zelo natančnih načrtov, integriranju ustvarjenih modelov z drugimi rešitvami oziroma modeli ter zelo enostavnem uveljavljanju sprememb in popravkov izbranih rešitev, prav tako pa je lahko kakovost grafičnega prikaza na zelo visokem nivoju. Dodatna prednost Civil 3D je vsekakor tudi možnost izdelave načrtov BIM, ki v gradbeništvu pomenijo trend v prihodnosti.
Keywords: Načrtovanje, vodotok, programsko orodje, Civil 3D, Aquaterra
Published: 23.09.2016; Views: 556; Downloads: 55
.pdf Full text (5,52 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica