| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Nadgradnja transportne tehnologije na področju pitne vode oz. zmanjšanje vodnih izgub
Bojana Janc Lekše, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Sedanji čas zahteva gospodarno ravnanje z vodnimi viri in pitno vodo. Diplomska naloga obravnava problem odčitavanja vodomerov in možen način elektronskega odčitavanja vodomerov z možnostjo zmanjšanja vodnih zgub. Elektronski način odčitavanja sicer prinaša bolj zahtevno in dražjo tehnologijo, manj pa je stroškov z neposrednim odčitavanjem. Namen mojega dela je, da bi klasične vodomere zamenjali z daljinskimi vodomeri in temu primerno opremili transportno vodovodno omrežje in odjemna mesta v občini Krško ter nadgradili potrebno programsko opremo. Zastavljeni cilj bi za naše uporabnike pomenil kakovostnejšo storitev in točen podatek o stanju vodomera za vsako obračunsko obdobje in hkrati zmanjšanje nekontroliranega izliva vode. Obvladovanje vodnih izgub je pereča problematika vsakega upravljavca vodovodnega omrežja. V nalogi je predstavljen upravljavec vodovoda Krško, in sicer družba Kostak d.d.. Navedena je zasnova predlagane rešitve in predlog izboljšave vodovodnega omrežja.
Keywords: pitna voda, elektronsko odčitavanje, vodomer, vodne izgube
Published: 28.06.2016; Views: 554; Downloads: 57
.pdf Full text (2,58 MB)

8.
9.
Reševanje vodnih izgub vodovoda Laško
Anja Nemec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava problematiko in možne načine reševanja vodnih izgub vodovoda Laško. V uvodnem delu smo predstavili vodovod Laško in stanje vodnih izgub. V poglavju o prikazu problema smo definirali, zakaj prihaja do izgub in kje so vzroki. Med pomembne dejavnike štejemo tudi zakonodajo, saj brez nje ni uspešnega delovanja na področju obratovanja in vodenja. Danes je obvladovanje vodnih izgub pomemben dejavnik, s katerim se srečujejo vsi upravljavci vodovodnih omrežjih. Te problematike se upravljavci lotevajo na različne načine v okvirih danih možnosti. V nalogi je predstavljen upravljavec vodovoda Laško, njegovo delovanje in način zmanjševanja ter odkrivanja vodnih izgub. Navedene so še ustrezne rešitve in predlogi izboljšav.
Keywords: vodne izgube, analize, odkrivanje vodnih izgub, materiali, stroški
Published: 16.02.2013; Views: 947; Downloads: 189
.pdf Full text (1,70 MB)

10.
GEOMEHANSKA PRESOJA ZANESLJIVOSTI ZEMELJSKE PREGRADE V ZAHTEVNIH GEOLOŠKIH IN SEIZMIČNIH POGOJIH
Sašo Kos, 2016, master's thesis

Abstract: Zemeljska pregrada predstavlja iz zemljinskih materialov sestavljen stalni ali začasni geotehnični objekt, katerega osnovni namen je zadrževanje vode oziroma dvig njene gladine. Magistrsko delo obravnava pregradni nasip za potrebe akumulacije pri izgradnji ene izmed hidroelektrarn na spodnji Savi, na območju zahtevnih geoloških in seizmičnih razmer. Navedene so osnovne vrste zemeljskih pregrad, opisane njihove glavne značilnosti ter načini gradnje in eksploatacije. Predstavljeni so predpisi za varno načrtovanje velikih pregrad ter ključni parametri statične, dinamične in hidrodinamične stabilnosti, ki zemeljsko pregrado definirajo kot zanesljivo konstrukcijo. Poudarek je na dimenzioniranju prečnega prereza obravnavane konstrukcije v danih geotehničnih pogojih in izboru ter opisu izbranih tehnologij področnega in vertikalnega tesnjenja za preprečevanje vodnih izgub. Dokazana je teza, da je z uporabo primerne mešanice naravnih materialov mogoče zagotoviti zadostno neprepustnost in stabilnost zemeljske pregrade. Predstavljen in terensko preizkušen je do zdaj še neuporabljen način izvedbe stika ploskovne in vertikalne tesnitve, z uporabo neprepustne bentonitne membrane in naknadne izvedbe tesnilne zavese s tehnologijo jet groutinga. Ob interpretaciji rezultatov laboratorijskih oziroma terenskih preiskav in oceni nevarnosti pojava likvifakcije podlage na obravnavanem območju, osrednji del vsebine predstavljajo presoje vodnih izgub ter statične, kvazistatične in dinamične analize stabilnosti ob predloženih projektnih in največjih pričakovanih seizmičnih obremenitvah. V zaključnem delu je predstavljen pomen monitoringa in okviren načrt tehničnega opazovanja velikih pregrad.
Keywords: velike pregrade, vodne izgube, stabilnost, dinamična analiza, likvifakcija, monitoring
Published: 10.03.2016; Views: 1091; Downloads: 179
.pdf Full text (6,75 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica