| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Avtomatizirano mazanje vodil drobilnika žlindre bloka 6 v podjetju termoelektrarna šoštanj d.o.o. : diplomsko delo
Timotej Rajšter, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena rešitev problemov, ki so se pojavljali pri obratovanju drobilnika žlindre, ki se nahaja pod kotlom Bloka 6 v Termoelektrarni Šoštanj. Do problemov je prihajalo zaradi neučinkovitega načina mazanja in neustrezne zaščite površin vodil, po katerih se gibljejo drsne puše z drobilno ploščo. Zaradi tega smo se odločili sistem mazanja avtomatizirati na način, da se ročna mazalka nadomesti z avtomatsko, poleg tega pa smo na vodila namestili zaščitni meh. V programskem okolju ZWCAD smo geometrijsko modelirali komponente, ki so bile potrebne za izvedbo projekta. Izvedena je bila sestava vseh komponent v celoto ter povezava avtomatske mazalke in vodil drobilnika z dovodnimi cevmi za mazalno sredstvo.
Keywords: drobilnik, žlindra, mazanje, avtomatizacija, vodila, Termoelektrarna Šoštanj
Published in DKUM: 06.09.2021; Views: 589; Downloads: 59
.pdf Full text (4,37 MB)

2.
Rekonstrukcija odvodnjavanja sistema kolektorjev ponovno pregrete pare na bloku 6 - teš : diplomsko delo
Matija Založnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan trenutni problem zalivanja kolektorjev ponovno pregrete pare 2 na bloku 6 Termoelektrarne Šoštanj, do katerega prihaja v primeru netesnosti proti-povratne lopute in zapornega ventila. Zaradi tega je bila sprejeta odločitev, da se bodo drenažni vodi kolektorjev ponovnega pregrevanja pare 2 ločili od obstoječega drenažnega sistema, ki je povezan s kolektorjema ponovnega pregrevanja pare 1. V diplomskem delu je bilo potrebno preračunati potrebno debelino stene cevi, definirati pravilna obešala in vodila, preveriti zvarne spoje ter izračunati temperaturne raztezke. Izveden je bil računalniški preračun napetosti v konstrukciji in računalniška simulacija temperaturnega raztezanja materiala s programom CEAPIPE.
Keywords: Termoelektrarna Šoštanj, odvodnjavanje, rekonstrukcija, obešala, vodila, temperaturno raztezanje
Published in DKUM: 14.09.2020; Views: 755; Downloads: 57
.pdf Full text (1,98 MB)

3.
Planiranje razvoja podjetja Cer cvet vrtnarija, zoo center in vrtni center Natalija Cer, s. p., na ravni politike podjetja
Polona Antonič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V delu diplomskega projekta smo proučevali podjetje Cer cvet, s. p. Podjetje se ukvarja s prodajo cvetličarskih in vrtnarskih izdelkov in storitev, izdelkov zoo centra in izdelkov in storitev za krst, obhajilo, birmo in poroko. Ustanovljeno je bilo leta 1993. V podjetju se nenehno trudijo, da bi bilo podjetje Cer cvet, s. p., v svoji okolici prepoznavno in cenjeno. V prvem delu diplomskega projekta smo predstavili podjetje Cer cvet, s. p. Zapisali smo podjetniško idejo podjetja in pomembnejše informacije o podjetju. Na podlagi teoretičnih izhodišč smo nato zapisali obstoječo vizijo in politiko podjetja ter predstavili njihove obstoječe strategije in strukture. V nadaljevanju dela diplomskega projekta smo zapisali teoretična izhodišča o procesih in metodah planiranja na ravni politike podjetja. Nato smo zapisali, kako v podjetju Cer cvet, s. p., potekajo procesi planiranja na ravni politike podjetja. Z uporabo metod planiranja smo proučili vrednote lastnice podjetja, proučili smo podjetje in določili njegove prednosti in slabosti ter proučili razvoj okolja in določili iz okolja izhajajoče priložnosti in nevarnosti. Delo diplomskega projekta smo zaključili s prognostično obdelavo podjetja in njegove politike. Za podjetje Cer cvet, s. p., smo kot možno izrazno obliko tega podjetja zapisali predlagano vizijo, poslanstvo, smotre, temeljne cilje in vodila o poslanstvu in smotrih.
Keywords: vizija, politika podjetja, strategije podjetja, strukture podjetja, procesi planiranja, metode planiranja, vodila o poslanstvu in smotrih
Published in DKUM: 10.01.2018; Views: 1069; Downloads: 120
.pdf Full text (743,78 KB)

4.
Analiza in testiranje koles v vodilih avtomatskih drsnih vrat
Silvo Lovrenčič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava kolesa v vodilih avtomatskih drsnih vrat. V sklopu diplomskega dela so bile predstavljene izvedbe drsnih vrat, ter njihova konstrukcija. Najbolj je predstavljena sestava vozička, saj so na njega vpeta kolesa, katera so predmet te diplomske naloge. Cilj diplomskega dela je bilo prvo pripraviti numerični model za statično kontaktno analizo koles in vodil, ter analizirati rezultate analiz. Kot drugi cilj je bil testiranje koles na testni napravi podjetja Doorson, kjer smo testirali trajnost teh koles. Pri numerični analizi in testiranju so obravnavana kolesa dveh serij vrat; to so vrata Project line 300 in Project line 330. Rezultati numeričnih analiz in testiranj so komentirani pri vsakem poglavju, ter na koncu v zaključku še skupaj povzeti.
Keywords: Avtomatska drsna vrata, numerične analize, testiranje, kolesa, vodila.
Published in DKUM: 28.09.2017; Views: 1187; Downloads: 91
.pdf Full text (3,19 MB)

5.
Konstruiranje vodenja avtomatskih drsnih vrat na polimernem vodilu
Matjaž Hržič, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava iskanje rešitev problema drsnega vodenja avtomatskih drsnih vrat. Analizirali smo trenutni sistem vodenja ter preučili prednosti in slabosti sistema. Prikazali smo konstruiranje in izgradnjo enostavnega preizkuševališča, s katerim smo izvajali vzdržljivostne teste posameznih komponent sistema drsnega vodenja. Cilj magistrskega dela je bil skonstruirati sistem drsnega vodenja na polimernem vodilu in s polimernim drsnikom. V nadaljevanju je opisan proces izbire materialov in testiranje le teh. Testirali smo materiale PE, POM, Oliamid, tehnologijo trdega anodiziranja, tehnologijo Glisscoat in Permaglide puše. Nato smo zbrali rezultate in se odločili za najprimernejšo izvedbo oz. materiale, ter podjetju svetovali kakšno konstrukcijsko rešitev naj uporabi.
Keywords: drsna vrata, drsno vodenje, vodila, drsniki, preizkušanje
Published in DKUM: 12.12.2014; Views: 1387; Downloads: 304
.pdf Full text (5,29 MB)

6.
PLANIRANJE RAZVOJA PODJETJA MESNICA IN TRGOVINA "GABREK", MARTIN TIBAUT S. P., S POUDARKOM NA RAVNI POLITIKE PODJETJA
Gloria Sobočan, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju smo proučevali podjetje Gabrek Martin Tibaut s. p. in planirali razvoj podjetja na ravni politike podjetja. Podjetje Mesnica in trgovina »Gabrek«, Martin Tibaut s. p., iz Žižkov se ukvarja s prodajo svežega mesa in proizvodnjo mesnih izdelkov, razen perutninskega. Poleg te dejavnosti se podjetje ukvarja s prodajo drugih izdelkov, tako imenovano trgovino na drobno. Podjetje spada med mikro podjetja. V osrednjem delu diplomskega seminarja smo podjetje predstavili in opredelili velikost ter izbrane značilnosti podjetja. Nato smo predstavili obstoječo politiko podjetja. Nadaljevali pa smo z opredelitvijo obstoječih strategij in struktur podjetja. Seznanili smo se z obstoječimi bilancami in spoznali tudi finančni vidik in financiranje podjetja Gabrek Martin Tibaut s. p. V nadaljevanju diplomskega seminarja smo planirali razvoj podjetja na ravni politike podjetja. V tem delu smo proučevali vrednote (udeležencev) podjetja ter iskali oz. spoznavali prednosti in slabosti podjetja. Prav tako smo proučevali okolje ter ugotovili nekatere možnosti in nevarnosti za podjetje, ki izhajajo iz okolja. Zapisali smo prihodnje bilance podjetja za možno proučitev prihodnjega financiranja in planiranja sredstev. Ugotovili smo, da ima podjetje veliko prednosti in priložnosti za nadaljnji razvoj. Menimo, da je največja prednost kakovost mesa in mesnih izdelkov pa tudi motiviranost zaposlenih, dobra organiziranost podjetja, nenehno vlaganje v razvoj nove opreme in strojev, sodobna tehnologija, veliki poslovni prostori in proizvodnja, ki jim omogoča še boljšo in večjo produktivnost. Kot največji slabosti podjetja smo določili lokacijo podjetja in premalo poudarka oglaševanju in marketingu. Na podlagi vseh teh proučevanj in analiz smo zapisali še predlagano politiko podjetja in kot izrazno obliko politike podjetja zapisali tudi vodila o poslanstvu in smotrih podjetja. Z vsem proučevanjem in planiranjem na ravni politike podjetja smo podjetju tako pripomogli k več možnostim za njegov nadaljnji uspešnejši razvoj.
Keywords: Podjetje, planiranje, politika podjetja, vizija podjetja, poslanstvo, smotri, temeljni cilji, vrednote (udeležencev) podjetja, prednosti in slabosti, okolje podjetja, možnosti in nevarnosti, vodila o poslanstvu in smotrih.
Published in DKUM: 11.11.2013; Views: 2490; Downloads: 157
.pdf Full text (834,59 KB)

7.
GEOMETRIJSKA PARAMETERIZACIJA PAHA STISKALNICE
Alen Uršnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil razvoj parametričnega modela paha. Da bi lahko nalogo izpeljali, je bilo potrebno predhodno ugotoviti parametre, na podlagi katerih se pah zgradi. Ideja je temeljila na želji, da bi z nastavitvijo parametričnega modela paha podjetju omogočili enostavnejšo, hitrejšo in učinkovitejšo konstruiranje ter izdelavo pahov. Z natančnim pregledom literature smo analizirali, kaj je potrebno storiti za izdelavo želenega modela paha. Z znanimi podatki smo konstruirali parametiziran model paha, ga analizirali, če ustreza, ter preverili, če sta bila konstruiranje in nastavitev parametrov uspešna. Konstruiranemu parametričnemu modelu paha je bila dodana interna standardizacija komponent ter MKE analiza. Z MKE analizo smo preverili trdnost paha. S tem delom bo podjetju Litostroj Ravne d. o. o. pri razvijanju novih stiskalnic omogočeno hitrejše in učinkovitejše konstruiranje pahov. V pomoč mu bo tudi pri izdelavi tehniške dokumentacije pahov.
Keywords: stiskalnica, parameterizacija, pah, tlačna enota, izravnalni cilinder, stojine, vodila.
Published in DKUM: 07.11.2013; Views: 1823; Downloads: 329
.pdf Full text (1,78 MB)

8.
Fotogrametrična meritev vodil stiskalnice Fritz Müller Esslingen
Rok Bobnarič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema opis postopka izvajanja fotogrametričnih meritev vodil industrijske stiskalnice. V uvodnem delu je predstavljena uporabljena strojna in programska oprema Tritop, proizvajalca Gom, ter vsi potrebni pripomočki. Sledi pregled sorodnih merskih sistemov. Na primeru stiskalnice Fritz Müller Esslingen so predstavljeni vsi koraki fotogrametrične meritve kompleksnih objektov velikih merjenih volumnov. Od priprave objekta na meritev, uporabe merskih pripomočkov, poteka meritve, obdelave dobljenih podatkov do prikaza in tolmačenja rezultatov. Diplomsko delo vsebuje poglavje nastavitev strojne in programske opreme ter projektnih parametrov, ki lahko služijo kot osnova pri izvajanju meritev velikih merjenih volumnov s sistemom Tritop.
Keywords: fotogrametrija, koordinatne meritve, 3D meritve, optične meritve, Tritop, stiskalnica, vodila stiskalnice
Published in DKUM: 17.10.2013; Views: 1332; Downloads: 140
.pdf Full text (2,39 MB)

9.
VIZIJA IN POLITIKA PODJETJA V IZBRANIH MODELIH INTEGRALNEGA MANAGEMENTA
Jasmina Žel, 2012, master's thesis

Abstract: Podjetje je gospodarska tvorba, je neka enota, ki je samostojna v pravnem, ekonomskem, operativnem, notranjem in zunanjem pogledu glede svojega razvoja, odločanja o delu in organiziranju, razdeljevanju dohodka, v pogledu ciljev in v pogledu zagotavljanja svojega obstoja. Vedenje vsakega podjetja je usmerjeno k doseganju svojega cilja, pri tem pa se je prisiljeno vedno znova prilagajati spremembam v okolju. Okolje organizacij postaja vse bolj kompleksno. Cilj vsakega podjetja je obstoj in nadaljnji razvoj, zato je predvidevanje prihodnjih pojavov v okolju podjetja ključnega pomena za opredeljevanje uspešne politike vsakega podjetja. S povečevanjem turbolentnosti okolij podjetij postaja čedalje zahtevnejše tudi planiranje, še posebej snovanje, oblikovanje in izbiranje politike podjetja. Z oblikovanjem vizije in izbiro prave politike podjetja, to je poslanstva, smotrov in temeljnih ciljev zmanjšamo razvojna tveganja podjetja in tako zagotovimo nadaljnji obstoj in razvoj podjetja. Magistrsko delo smo razdelili na dva vsebinska dela, in sicer na teoretični in praktični del. Osnovni namen magistrske naloge v okviru teoretičnega dela je bil pregled treh modelov integralnega managementa in izbira primernega modela za oblikovanje vizije in politike podjetja. Najprej smo podali teoretična izhodišča različnih avtorjev in nato najprimernejši model uporabili na konkretnem primeru podjetja. V praktičnem delu magistrske naloge smo opredelili temeljne značilnosti proučevanega podjetja, izvedli smo strukturno analizo proučevanega podjetja. Za podjetje smo opredelili dejavnostna področja in strukture podjetja. Naredili smo analizo poslovnih in upravljalnih funkcij v proučevanem podjetju. S pomočjo Pümpin - Prangejeve metode (1995) smo ugotovili fazo življenjskega cikla obravnavanega podjetja in ugotovili, da se podjetje nahaja med pionirsko fazo in fazo rasti. V sklopu raziskovalno – prognostičnih procesov smo proučili vrednote udeležencev obravnavanega podjetja, proučili konkurenco podjetja in na podlagi tega opredelili prednosti in slabosti proučevanega podjetja. Proučili smo tudi okolje obravnavanega podjetja in določili možnosti in nevarnosti. Na osnovi raziskovalno – prognostičnih izhodišč smo oblikovali predlog vizije in politike podjetja HIP-HOP 3, d.o.o. ter za proučevano podjetje zapisali vodila o poslanstvu in smotrih.
Keywords: MER-ov model integralnega managementa, politika podjetja, vizija, poslanstvo, temeljni cilji, proučevanje vrednot ključnih udeležencev podjetja, analiza podjetja in okolja podjetja, razvoj podjetja, vodila o poslanstvu in smotrih.
Published in DKUM: 23.10.2012; Views: 2491; Downloads: 319
.pdf Full text (1,33 MB)

10.
SOA NAČRTOVALSKI VZORCI
Jurij Šauperl, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu smo predstavili osnove storitveno usmerjene arhitekture, SOA načrtovalske vzorce, ki so opisani v novem katalogu vzorcev Thomasa Erla in najpogostejše SOA antivzorce. Preučili smo povezavo med problemom oziroma vprašanjem problema in načrtovalskim vzorcem, ki rešuje ta problem. V nadaljevanju smo vzpostavili spletno aplikacijo vprašalnik, ki zajema vsebino tega dela in jo delno nadgradili v spletno storitev z nekaterimi vzorci, ki smo jih spoznali med preučevanjem. Preučili smo tudi možnost, kako bi lahko bil sistem vprašalnikov dostopen preko storitvenega vodila različnim odjemalcem.
Keywords: storitveno usmerjena arhitektura, storitev, načrtovalski vzorci, načrtovalski antivzorci, storitveno vodilo, izbira načrtovalskega vzorca, primer uporabe storitvenega vodila
Published in DKUM: 01.10.2009; Views: 2371; Downloads: 263
.pdf Full text (1,89 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica