| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 37
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju varis d.o.o.
Mitja Donko, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. Prvi del zajema uvod in teorijo o osnovah planiranja proizvodnje. Na splošno opisuje načrtovanje proizvodnega procesa in naloge vodenja proizvodnje. Opisani so tudi razni sistemi planiranja proizvodnje (KANBAN, BOA, OPT). Drugi del se navezuje na podjetje Varis d. o. o. Opisuje lastnosti podjetja in celoten proizvodni proces podjetja. Prikazani so tudi nekateri tehnološki postopki in časi izdelave. Iz diplomskega dela so tudi razvidni mesečni plani proizvodnje, ki prikazujejo dnevno število odlitih kabin. Opisani so tudi tehnološki procesi izdelave gotovih kopalnic, lastnosti in prednosti, navedeni pa so tudi vzroki, zakaj izbrati vnaprej izdelane kopalniške kabine. V zaključku so navedene nekatere možne izboljšave, ki bi lahko poenostavile oziroma izboljšale potek dela, skrajšale čas in razbremenile delavce.
Keywords: vodenje proizvodnje, posnetek stanja, analiza, izboljšave procesov, proizvodnja gotovih kopalnic
Published: 06.03.2020; Views: 403; Downloads: 94
.pdf Full text (2,10 MB)

2.
VODENJE PEČI ZA TERMIČNO OBDELAVO IZDELKOV IZ GUME IN SILIKONA
Tadej Šrajner, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisano delovanje peči za termično obdelavo izdelkov iz gume in silikona ter sama izdelava sistema vodenja peči s pomočjo krmilnika Siemens SIMATIC S7 ter postavitev nadzornega sistema, ki omogoča nadzor delovanja na daljavo, arhiviranje parametrov, nastavitve ter arhiviranje parametrov delovanja procesa ter povezava več peči v celovit sistem vodenja. Z nadgradnjo sistema podjetje prihrani čas in denar, del proizvodnje pa se s tem avtomatizira.
Keywords: termična obdelava, krmiljenje, vodenje procesov, avtomatizacija.
Published: 16.09.2016; Views: 764; Downloads: 100
.pdf Full text (4,01 MB)

3.
ANALIZA FLEKSIBILNOSTI POSLOVNIH PROCESOV PROJEKTA IZGRADNJE JEDRSKE ELEKTRARNE
Gregor Androjna, 2014, master's thesis

Abstract: Analiza fleksibilnosti poslovnih procesov projekta izgradnje jedrske elektrarne izpostavi pomen procesnega pristopa in sistema za upravljanje poslovnih procesov pri obvladovanju dinamičnih poslovnih procesov na projektih. Izvedena je analiza vzorčnega procesa, priprava definicije novega informatiziranega procesa in analiza izvedljivosti procesnih sprememb. Slednja je izvedena na podlagi razgovorov s potencialnimi ponudniki konvencionalnih in procesnih sistemov. Rezultati analize kažejo, da lahko poslovne procese projektov, kot je izgradnja jedrske elektrarne, bistveno bolj učinkovito in uspešno obvladujemo v namenskih procesnih informacijskih sistemih. Vseeno pa se moramo zavedati, da je procesni sistem le orodje, učinkovitost in uspešnost realizacije projektov ter procesov pa je močno odvisna od projektne kot tudi procesne kulture organizacije.
Keywords: vodenje projektov, projekt izgradnje jedrske elektrarne, analiza poslovnih procesov, modeliranje poslovnih procesov, upravljanje in fleksibilnost poslovnih procesov, informatizacija poslovnih procesov, sistem za upravljanje poslovnih procesov (BPMS)
Published: 11.04.2014; Views: 1580; Downloads: 149
.pdf Full text (3,41 MB)

4.
NADGRADNJA UPORABNIŠKE IZKUŠNJE VMESNIKOV ZA VODENJE PROCESOV NA DALJAVO
Miro Šafar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja primer nadgradnje uporabniške izkušnje za vodenje avtomatiziranega procesa na daljavo. Oblikovan je bil uporabniški vmesnik za pametni mobilni telefon, ki deluje v operacijskem sistemu Android. Komunikacija poteka prek protokola TCP/IP. Za avtomatiziran proces je bil uporabljen model, ki predstavlja inteligentno hišo. Oblikovanje je bilo narejeno s programskim paketom Android SDK, uporabljen pa je bil programski jezik Java.
Keywords: uporabniški vmesnik, aplikacija, daljinsko vodenje procesov, uporabniška izkušnja, java, Android
Published: 12.02.2014; Views: 1160; Downloads: 94
.pdf Full text (3,12 MB)

5.
Metodologija razvoja programske opreme za vodenje industrijskih procesov
Tomaž Lukman, 2012, doctoral dissertation

Abstract: Osrednja tema doktorske disertacije je programsko inženirstvo v domeni vodenja industrijskih procesov. Praksa razvoja programske opreme za vodenje industrijskih procesov je, gledano s stališča sodobnih pristopov k razvoju programske opreme, nezrela in ne izpolnjuje potreb trga po vedno obsežnejši in bolj kakovostni programski opremi, po skrajšanjih razvojnih ciklih ter po učinkovitem razvoju. Predlagani sodobni razvojni pristopi pa niso sprejeti s strani praktikov in gospodarstva, ker so nedodelani in ker ne rešujejo najpomembnejših težav domene vodenja, ki jih navaja literatura. V okviru doktorske disertacije smo razvili sodobno metodologijo za razvoj programske opreme za vodenje procesov. Razvoj je temeljil na sistematični uporabi nekaterih idej iz področij modelno usmerjenega inženirstva, domensko specifičnih modelirnih jezikov in programskih produktnih linij. Te ideje so bile uporabljene na tak način, da metodologija rešuje najpomembnejše težave domene vodenja procesov in nima slabosti obstoječih sodobnih razvojnih pristopov. Metodologija je sestavljena iz dveh nivojev: nivoja razvoja infrastrukture in nivoja razvoja aplikacij. Na prvem nivoju se sistematično razvija infrastruktura, ki je sestavljena iz definicije aplikacijskega razvojnega procesa in razvojnih smernic zanj, formalnega domensko specifičnega modelirnega jezika, definicije transformacij modelov in podpornih programskih orodij. Podporna programska orodja, ki omogočajo delno avtomatizacijo aplikacijskega razvoja v naši metodologiji, so sestavljena iz urejevalnika modelov, repozitorija modelov in generatorja kode. V okviru doktorske disertacije sta bila razvita tudi laboratorijski prototip in industrijski prototip podpornih orodij. Slednji odpravlja pomanjkljivosti laboratorijskega prototipa in je primeren za razvoj realne programske opreme za vodenje procesov. Na drugem nivoju razvoja se z uporabo infrastrukture izvaja modelno usmerjeni razvoj programske opreme za vodenje procesov. Z dobro definiranim aplikacijskim razvojnim procesom se izdela model programske opreme, iz katerega se na koncu avtomatsko generira koda za programirljive logične krmilnike. Evalvacija metodologije je bila izvedena na empirični način, in sicer s študijo primera, v katero so bili vključeni razvijalci iz slovenskega podjetja. V študiji primera je bilo prikazano, da je metodologija uporabna za razvoj programske opreme za vodenje realnih procesov. Pokazali smo tudi, da metodologija v primerjavi z razvojnim pristopom, ki se uporablja v praksi, izboljšuje učinkovitost razvoja programske opreme v smislu izboljšanja produktivnosti in kakovosti.
Keywords: Programsko inženirstvo, modelno usmerjeno inženirstvo, domensko specifični modelirni jeziki, programske produktne linije, avtomatsko generiranje kode, vodenje industrijskih procesov, študija primera
Published: 28.01.2013; Views: 1647; Downloads: 183
.pdf Full text (8,16 MB)

6.
UPORABA SISTEMA SCADA ZA PRIPRAVO BAZENSKE VODE
Damjan Krulc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Sistem SCADA omogoča hitro registracijo in alarmiranje napak ter možnost arhiviranja podatkov. Vodenje je na spodnjem nivoju realizirano s pomočjo industrijskega programirljivega krmilnika, za namene vodenja na višjem nivoju pa je razvita SCADA aplikacija, ki se izvaja na osebnem računalniku. Spodnji nivo zagotavlja možnost samostojnega oziroma neodvisnega delovanja. Nadzorni sistem omogoča upravljanje in nadzor periferne opreme ter spremljanje in arhiviranje parametrov oziroma dogodkov. Aplikacija nadzornega sistema je napisana delno v skriptnem programskem jeziku VBA in pretežno z vektorskimi animacijami. Diplomsko delo je razčlenjeno na smiselne celote. Uvodnemu poglavju sledi krajši opis parametrov bazenskega sistema in merilne metode bazenskih parametrov. V tretjem poglavju je predstavljena strojna in programsko opremo, ki je uporabljena pri realizaciji vodenja sistema, v četrtem poglavju pa je opisan razvoj in pomembnejše funkcionalne zmožnosti razvite programske opreme. Ob koncu naloge je podan še sklep.
Keywords: Obdelava bazenske vode, Sistemi za nadzor in vodenje procesov, SCADA, Podatkovne baze, Pomnilniško programljivi krmilniki.
Published: 14.06.2012; Views: 1671; Downloads: 259
.pdf Full text (4,14 MB)

7.
8.
SISTEM ODDALJENEGA IZVAJANJA PROCESOV POVEZANIH APARATOV BELE TEHNIKE
Gregor Štumpfel, 2011, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali drugačen pristop k izvedbi sistema povezanih aparatov bele tehnike. Klasična izvedba sistema povezanih aparatov omogoča samo daljinski nadzor nad njihovim delovanjem. Pri sistemu z oddaljenim izvajanjem aplikacijskih procesov pa oddaljeni strežnik opravlja tudi naloge, ki jih v klasičnih povezanih sistemih izvaja vgrajeni mikrokrmilniški sistem posameznega povezanega aparata bele tehnike. V ta namen smo najprej preučili procese, ki jih opravlja vgrajeni mikrokrmilniški sistem komercialnih aparatov bele tehnike. Te smo nato razdelili na aplikacijske procese krmiljenja in regulacije, ki jih bomo izvajali na oddaljenem strežniku našega sistema, ter na vhodno-izhodne procese, ki bodo ostali implementirani v vgrajenem mikrokrmilniškem sistemu povezanega aparata bele tehnike. Nato smo opisali metodo predelave komercialnih izvedb aparatov bele tehnike v povezljive aparate primerne za uporabo v našem sistemu. Podrobneje smo preučili arhitekturo naše izvedbe sistema povezanih aparatov bele tehnike z oddaljenim izvajanjem aplikacijskih procesov in implementacijo oddaljenega strežnika aplikacijskih procesov. Za potrebe delovanja sistema smo razvili komunikacijski vmesnik, ki skrbi za prenos podatkov med povezanimi aparati in oddaljenim strežnikom. Uspešnost izvedbe sistema z oddaljenim izvajanjem aplikacijskih procesov smo nato ocenili z opazovanjem rezultatov izvajanja osnovnih nalog aparatov bele tehnike našega sistema. Na koncu pa smo se posvetili še varnostnim vidikom izvajanja aplikacijskih procesov aparatov bele tehnike na oddaljenem strežniku.
Keywords: aparati bele tehnike, strežnik procesov, krmiljenje, regulacija, oddaljeno vodenje procesov, izvajanje v oblaku, tcp/ip, spletno omrežje, vgrajeni mikrokrmilniški sistemi
Published: 31.01.2012; Views: 1874; Downloads: 121
.pdf Full text (13,72 MB)

9.
REORGANIZACIJA PODJETJA Z VIDIKA KORISTI ZA MANAGEMENT V PODJETJU XY
Violeta Novoselnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja se na tržne razmere globalizacije trgov in vse večje konkurence ustrezno prilagajajo z vpeljevanjem različnih sistemov, ki zagotavljajo določeno kakovost poslovanja in njeno učinkovitost. Zamenjuje se tudi urejenost podjetij, in iz stare funkcijske prehajajo podjetja na drugačne, sodobnejše organizacijske strukture. Teoretični del te diplomske naloge je obravnava reorganizacije dela podjtja. Opisane so organizacijske strukture, ko bi primerno nadomestile staro funkcijsko organizacijsko strukturo. IOpredeljeni so tako procesi, pomen delitev del kot tudi pomen prenove poslovnih procesov. V empiričnem delu so predstavljene informacije o obstoječi organiziranosti obravnavanega podjetja XY. Na podlagi analize stanja je prikazana primernejša organiziranost, ki bi prinesla učinkovitejše rešitve kot pa jih zagotavlja trenutna funkcijska organiziranost.
Keywords: management, prenova poslovnih procesov, reorganizacija, organizacijske strukture, poslovni procesi vodenje podjetij
Published: 05.07.2011; Views: 1335; Downloads: 170
.pdf Full text (317,06 KB)

10.
PROGRAMSKA REŠITEV ENOTNA TEHNIČNA EVIDENCA V PODJETJU ELEKTRO SLOVENIJA
Mojca Bradeško, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Odločitve o izbiri produkta niso izbrane čez noč in potrebujejo veliko razmislekov. Predvsem je bojazen, da izbira ni prava, kar pa na koncu povejo uporabniki. Takšne odločitve ni mogoče prepustiti njim, saj iz strokovnega vidika niso primerni za tovrstno odločanje. Iz tega vidika so oni le tisti, ki postavijo zahteve in na koncu povedo ali so njihove zahteve uresničene. Odgovornost pa nosijo uporabniki pri podatkih, ki so pravzaprav tisti, ki jih obdelujejo. Izdelano je orodje, ki ga lahko uporabljajo. Kakšni pa bodo podatki in kakšne informacije bodo iz orodja dobili pa ni več skrb orodja in informatike. Analiza je potrdila, da je lasten razvoj hitrejši predvsem zato, ker baza že obstaja in bo iz tega vidika izdelava produkta hitrejša. Standardni produkt v takih primerih ni primeren, saj ni grajen za tako specifična podjetja temveč za širšo uporabo. V primerih, ko podjetje želi specialen produkt je izdelava produkta, ki je pisan na kožo mnogo gospodarnejša in istočasno tudi bolj zadovolji uporabnike.
Keywords: Enotna tehnična evidenca naprav- evidenca enako poimenovanih istovrstnih naprav, ki vsebuje poleg vrednostnih tudi tehnične podatke; Standardni produkt Maximo- produkt, ki se v podjetjih uporablja predvsem za vzdrževanje, vodenje, skladiščenje in nabavo naprav. V teh letih je že izpopolnjen in omogoča spremljanje procesov; EES- elektroenergetski sistem
Published: 05.05.2011; Views: 1269; Downloads: 86
.pdf Full text (825,48 KB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica