| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju DANI AFC d.o.o.
Domen Rotovnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je izdelati analizo trenutnega stanja na področju vodenja proizvodnje v podjetju DANI AFC, d. o. o. Vkljub turbulentnim časom, ki jih je doživljajo podjetje skozi svoj obstoj, se jim je uspelo obdržati na trgu, ker so zelo optimistični in odprti za nove rešitve in predloge. V podjetju se zavedajo, da je avtomobilski trg trenutno v zelo nezavidljivem položaju in če postanejo za kupca predragi in nezanimivi, je vprašljiv obstoj podjetja in tako so ogrožena delovna mesta. Zato je zanje toliko bolj pomembno, da imajo čim boljši sistem nadzora, ki jim zagotavlja kakovost in pravočasnost informacij, ki jih potrebujejo za uspešno vodenje. V diplomskem delu se bom osredotočil predvsem na proces planiranja in terminiranja proizvodnje, poskušal sem tudi ugotoviti negativne dejavnike, ki vplivajo na doseganje zastavljenih ciljev.
Keywords: vodenje proizvodnje, krojenje, šivanje, planiranje, nadzor, procesi, SAP
Published: 15.09.2020; Views: 207; Downloads: 44
.pdf Full text (3,68 MB)

2.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju uniforest
Svit Ribič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja, katera svoje produkte izvažajo v tujino so pod večjim pritiskom doseganja nabavnih rokov, saj je konkurenca v tujini močnejša. Za obstoj na trgu pa je potrebna tudi primerna cena izdelkov. Uspešnost podjetja se kaže v dobrem vodenju proizvodnje, ob dobrem vodenju pa lahko prihranimo veliko denarja na letni ravni. V prvem delu je opisana teorija vodenja proizvodnje. Dotaknil sem se tudi teorije črtnih kod, saj v podjetju uvajajo sistem sledenja s pomočjo le te. V nadaljevanju sem na nekaj straneh opisal podjetje, predstavil njihove glavne produkte ter način dela. V zadnjem delu pa sem napisal še nekaj praktičnih primerov iz podjetja ter naredil izračun učinkovitosti pretočnih časov za njihov najbolj prodajani produkt. Slednji je lahko dober pripomoček za določanje nabavnih rokov. Opisal sem tudi kako v podjetju poteka vodenje proizvodnje in kako vodijo skladišče. V zadnjem delu pa sem podal še nekaj možnosti za izboljšave pri samem delu in organizaciji ter vplivov izboljšav za povečanje produktivnosti.
Keywords: vodenje proizvodnje, gozdarska oprema, pretočni časi, terminsko planiranje, črtna koda
Published: 30.08.2017; Views: 847; Downloads: 206
.pdf Full text (2,52 MB)

3.
Projektno upravljanje in vodenje naročniške proizvodnje - primer podjetja Orodjarstvo Gorjak
Sandra Vindiš, 2016, master's thesis

Abstract: Orodjarska podjetja so tipični predstavniki proizvodnih podjetij z naročniško proizvodnjo, kjer običajno šele pridobljeno naročilo sproži proizvodnjo. Zaradi specifičnih značilnosti naročniške proizvodnje so klasične metode vodenja in upravljanja proizvodnje velikokrat neuporabne. V zadnjih letih lahko v literaturi zaznamo porast razvijanja novih metodologij vodenja in upravljanja naročniške proizvodnje, pri čemer se v manjši meri omenja tudi projektno vodenje in upravljanje proizvodnje. Zaradi podobnosti med naročilom in projektom je projektno vodenje in upravljanje naročniške proizvodnje smiselno implementirati v orodjarska podjetja. Teoretični koncepti naročniške proizvodnje, novih metod in projektnega managementa so predstavljeni v prvem delu magistrske naloge. V drugem delu je predstavljeno Orodjarstvo Gorjak kot primer orodjarskega podjetja, ter procesi upravljanja in vodenja naročniške proizvodnje v Orodjarstvu Gorjak. Raziskovalni del magistrske naloge zajema opis poteka raziskave uporabe projektnega managementa v Orodjarstvu Gorjak in kritično analizo rezultatov. Ugotovitve so pokazale, da Orodjarstvo Gorjak uporablja koncept projektnega vodenja, kar pozitivno vpliva na uspešnost podjetja. Zaradi rasti podjetja in s tem povečanja kompleksnosti pa bi bilo smiselno koncept projektnega vodenja še dodatno razviti in izpopolniti. Magistrska naloga je osnova za nadaljnje raziskave, ki se lahko razširijo še na druga orodjarska podjetja v Sloveniji.
Keywords: naročniška proizvodnja, vodenje in planiranje proizvodnje, orodjarstvo, projektni management, projektno upravljanje in vodenje
Published: 07.07.2016; Views: 862; Downloads: 142
.pdf Full text (2,81 MB)

4.
CELIČNA RAZPOREDITEV PROIZVODNJE NA PRIMERU ŠIVALNICE JOHNSON CONTROLS SLOVENJ GRADEC
Dušan Krahulec, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi močne konkurence v avtomobilski industriji morajo proizvajalci avtomobilskih komponent iskati konkurenčne prednosti, da se lahko obdržijo na trgu. Ker v Sloveniji ne moremo konkurirati na področju poceni delovne sile, moramo iskati svoje prednosti predvsem v zahtevnejših izdelkih in odličnem organiziranju ter krmiljenju delovnih procesov in materialnih tokov. Pogosta nihanja v naročilih, ki so posledica nestabilnosti avtomobilskega trga, so vzrok za povečane zaloge gotovih izdelkov, poleg tega so se v delu proizvodnega procesa povečale zaloge polizdelkov. To se dogaja predvsem zaradi neustreznega prilagajanja naročilom, dolgih pretočnih časov in 'push' sistema krmiljenja proizvodnje. V podjetju Johnson Controls Slovenj Gradec smo kot odgovor na nastale probleme izpeljali spremembo organizacije proizvodnega procesa v obratu šivanja. Prej linijsko organiziran proces smo spremenili v obliko celične proizvodnje. Ker takšna sprememba bistveno vpliva na proizvodni proces po organizacijski plati in zahteva določene investicije, je potrebno vsa vložena sredstva upravičiti z rezultati. Analiza rezultatov in s tem upravičenosti spremembe in investicije mora temeljiti predvsem na merljivih rezultatih. Ob upoštevanju vseh kazalnikov moramo ugotoviti, kaj smo s spremembo procesa pridobili in prav tako odkriti pomanjkljivosti oz. slabosti takšne spremembe, kar nam bo dalo dobre temelje za odločitve v prihodnosti.
Keywords: celična proizvodnja, medfazne zaloge, lean, planiranje in vodenje proizvodnje, zaloge
Published: 09.10.2014; Views: 1199; Downloads: 181
.pdf Full text (2,29 MB)

5.
ANALIZA PROCESA VODENJA PROIZVODNJE V GORENJU, D.D., KUHALNI APARATI
David Javornik, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V času svetovne gospodarske krize je še kako pomembno, da znajo podjetja na trgu ostati konkurenčna in da ob tem dosegajo seveda tudi temeljne proizvodne cilje. Receptov za dosego teh ciljev je več, eden izmed njih je prav gotovo uspešno vodenje proizvodnje, ki predstavlja v podjetju temeljno funkcijo, okoli katere se odvijajo vse ostale aktivnosti. Prav zaradi tega razloga sem se odločil, da opravim analizo procesa vodenja tudi v podjetju Gorenje, d.d., svetovno znanemu proizvajalcu gospodinjskih aparatov. Tako sem predstavil nekaj teoretičnih in praktičnih metod, ki bi jih v podjetje bilo možno vpeljati in za katere sem prepričan, da bi doprinesle k bolj kakovostnemu proizvodnemu procesu.
Keywords: Vodenje proizvodnje, planiranje, nadzor, terminiranje, prednostna pravila, terminski plan, delovni nalog, SAP.
Published: 01.10.2010; Views: 2711; Downloads: 410
.pdf Full text (9,49 MB)

6.
METODE SPREMLJANJA PROIZVODNJE V PODJETJU DOMEL
Borut Mohorič, 2009, specialist thesis

Abstract: Naloge vodenja predstavljata načrtovanje in vodenje izdelovalnih procesov glede na roke in zmogljivosti. Izdelovalni roki, količine in vrsta izdelkov je plansko določena. Osnovni plan, katerega grobo upoštevamo, nam podaja enomesečno napoved. Znotraj osnovnega plana je naveden tudi operativni plan, ki pa napoveduje potrebe po izdelkih v roku enega tedna ali v roku nekaj dni. Operativni plan je fiksen plan in naj se ga ne bi spreminjalo. Preračun in zagotavljanje strojnih in kadrovskih kapacitet je ključnega pomena pri zagotavljanju planiranih rokov. Pri zagotavljanju realizacije plana, ne moremo mimo kakovosti in stroškov povezanih z njo. Stroški nekakovosti nam nemalokrat povzročajo težave pri doseganju plana. Z proizvodnjo kakovostno nesprejemljivih izdelkov oz. izmetnih kosov, namreč zapravljamo dragoceni čas in material. Nekakovost nadzorujemo na več načinov in jo skušamo maksimalno obvladovati. Za nadzor proizvodnje si pomagamo s poslovnim informacijskim sistemom SAP in z softwearskim programom HYDRA. V proizvodnji nasploh, se veliko poslužujemo HYDRE, s pomočjo katere zajemamo podatke o: produktivnosti strojev, realizaciji plana, pridelavi produktov, pridelavi izmeta, trajanju proizvodnje in neproizvodnje, izkoristku strojev in o poteku delovnega naloga. Vse zbrane podatke uporabljamo za analiziranje delovnega procesa. Podatki iz HYDRE se prenašajo v SAP, ki je naš informacijski sistem. Dobro poznavanje programa in pravilna uporaba, pa je ključnega pomena, da se na zbrane podatke lahko zanesemo.
Keywords: proizvodnja, planiranje, planiranje proizvodnje, kadrovske kapacitete, kapacitete strojev, produktivnost strojev, nadzor proizvodnje, vodenje proizvodnje, realizacija proizvodnje, kakovost v proizvodnji, stroški nekakovosti;
Published: 17.03.2009; Views: 4003; Downloads: 591
.pdf Full text (2,49 MB)

7.
8.
9.
10.
Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica