| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Preprečevanje vožnje v nasprotno smer po avtocesti - praksa in vizija v Republiki Sloveniji
Monika Grobelnik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava preprečevanje vožnje v nasprotno smer po avtocesti. Glavna tema raziskovanja je praksa in vizija preprečevanja vožnje v nasprotno smer v Republiki Sloveniji. Za vožnjo v nasprotno smer po avtocesti je v veliki meri kriv človek, ki se ne drži pravil v cestnem prometu. Vožnja v nasprotno smer po avtocesti pomeni, da voznik po vozišču, ki je namenjeno vožnji v eno smer, vozi v nasprotno smer vozišča, ta pa se v veliko primerih konča s hudimi posledicami. V diplomskem delu so predstavljeni statistični podatki, najpogostejši vzroki in posledice vožnje v nasprotno smer po avtocesti. Velik poudarek je namenjen preučevanju preprečevanja vožnje v nasprotno smer po avtocesti. Med najpomembnejše ukrepe zagotovo sodi preventivno delovanje, ki omogoči, da do vožnje v nasprotno smer po avtocesti sploh ne pride. Zelo velik vpliv pri varnosti v cestnem prometu imajo policisti, DARS in nevladne organizacije, ki delujejo z ozaveščanjem voznikov, kako zelo je vožnja v nasprotno smer nevarna. DARS se že nekaj časa ukvarja s problematiko vožnje v nasprotno smer in v to vlaga ogromno sredstev. V sodelovanju s policijo in AVP je DARS izvedel že vrsto ukrepov in jih skozi raziskovalne naloge implementirali v realno okolje. Za preprečevanje vožnje v nasprotno smer je v diplomskem delu predstavljeno preventivno izobraževanje in ozaveščanje, tehnične prepreke, elektronski sistemi, prometna signalizacija in zakonodaja. V tujini so se kot najbolj učinkovito preprečevanje vožnje v nasprotno smer pokazale fizične prepreke, saj vozniku fizično preprečijo vožnjo v nasprotno smer. V Sloveniji tega načina preprečevanja zaenkrat še ne uporabljamo.
Keywords: promet, cestni promet, avtoceste, vožnja v nasprotno smer, preprečevanje, diplomske naloge
Published: 11.12.2017; Views: 1150; Downloads: 113
.pdf Full text (1,60 MB)

2.
Analiza števila prometnih nesreč kot posledica vožnje v nepravilno stran/smer od leta 2005 do 2013
Doris Lukačič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Število prometnih nesreč, ki so posledica vožnje v nepravilno stran ali smer, se znižuje, kljub temu pa smo priča vedno večji medijski izpostavljenosti samega problema. Še posebej na avtocestah, kjer je hitrost večja, se takšne prometne nesreče končajo z veliko hujšimi posledicami. Posledice prometne nesreče so lahko materialna škoda, hude ali lahke telesne poškodbe ali smrt posameznika. Vožnja v nepravilno stran/smer je drugi najpogostejši vzrok za nastanek prometnih nesreč. Vzrokov za nastanek prometnih nesreč je veliko in so povezani na relaciji voznik–vozilo–okolje. Do vožnje v nepravilno stran/smer lahko pride namerno (s tem mislimo predvsem mlade, ki to počnejo zaradi adrenalina) ali nenamerno. V večini primerov gre za napake voznikov, ki ne upoštevajo prometne signalizacije. Agencija za varnost v cestnem prometu (AVP) se trudi s preventivnimi ukrepi vplivati na zavest udeležencev v prometu, policija pa z represivnimi ukrepi delovati na kršitelje prometnih predpisov. Globa za vožnjo v nepravilno stran/smer znaša 1200 evrov in 18 kazenskih točk, kar pa pomeni odvzem vozniškega dovoljenja. Da bi se število prometnih nesreč zaradi vožnje v nepravilno smer zmanjšalo, predlagamo opravljanje raziskav na voznikih, ki so v preteklosti že zapeljali v nepravilno smer, uvedbo svetlobne talne signalizacije, namestitev pretirano velikih tabel ter primernejšo namestitev že postavljene signalizacije, namestitev avtomatskih zapornic na vseh uvozih in izvozih, uvedbo GPS sporočanja o vožnji v nepravilni smeri, razvoj radijske tomografije, uvedbo vodnih zaves ter fizičnih preprek voznikom, ki zapeljejo v nepravilno smer. Predlagamo tudi, da bi alkoholne ključavnice postale del obvezne opreme v vsakem prevoznem sredstvu.
Keywords: promet, prometna varnost, prometne nesreče, vožnja v nasprotno smer, statistični pregledi, diplomske naloge
Published: 11.10.2016; Views: 735; Downloads: 58
.pdf Full text (1,02 MB)

3.
AVTOCESTNI ODSEKI IN NEPRAVILNA SMER VOŽNJE
Miha Stibrič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen slovenski avtocestni prostor in ukrepi, s katerimi lahko zmanjšamo pojav nepravilne smeri vožnje. Ker je posledica takšnih nesreč velikokrat materialna škoda in izguba življenj, lahko s predstavljenimi protiukrepi in pravilno postavitvijo vplivamo na zmanjšanje nesreč in voženj v nasprotno smer na avtocesti. Na avtocestnem odseku Fram – Sl. Bistrica (0636 in 0036) med priključkoma Sl. Bistrica sever (0461) in Sl. Bistrica jug (0135) smo naredili analizo trenutnega stanja in pripravili predloge, s katerimi bi lahko preprečili oziroma zmanjšali število nepravilnih uvozov in izvozov. Hkrati pa bomo s tem zmanjšali število težkih prometnih nesreč s smrtnim izidom ter povečali prometno varnost na slovenskih avtocestah.
Keywords: prometna varnost, avtocesta, vožnja v nasprotno smer, možni ukrepi
Published: 16.12.2014; Views: 1080; Downloads: 208
.pdf Full text (13,94 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica