| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 246
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Primerjava programskih ogrodij react native in flutter za razvoj mobilnih aplikacij na primeru izdelave uporabniških vmesnikov
Natalija Paskova, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja ogrodji React Native in Flutter za razvoj uporabniškega vmesnika mobilnih aplikacij. Na samem začetku so predstavljene njune značilnosti ter prednosti in slabosti. V drugem delu je analizirano, katero ogrodje se bolj uporablja med ljudmi v programerskem svetu. Zatem sta razviti dve popolnoma enaki aplikaciji z uporabo dveh ogrodij, ki sta bili izbrani in uporabljeni za primerjavo, da bi bilo ugotovljeno, katero je boljše. Diplomsko delo je zaključeno s predstavitvijo dobljenih rezultatov testiranja obeh aplikacij.
Keywords: React Native, Flutter, Firebase, uporabniški vmesnik
Published in DKUM: 29.05.2023; Views: 83; Downloads: 21
.pdf Full text (2,45 MB)

2.
Razvoj inovativnih uporabniških vmesnikov na osnovi inteligentnih oblačnih storitev azure
Nina Stojanova, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V tem delu smo se osredotočili na razvoj sodobnega in inovativnega uporabniškega vmesnika z uporabo storitev Azure. Cilj je bil raziskati, kako lahko uporabimo oblačne storitve in tehnologije, kot sta kognitivna in umetna inteligenca, za izboljšanje uporabniške izkušnje ter proučiti, ali te rešitve lahko nadomestijo tradicionalne pristope k razvoju uporabniških vmesnikov. V delu smo uporabili deskriptivno metodo za opis storitev Azure in kognitivne ter umetne inteligence. Z uporabo primerjalne analize smo primerjali rešitve, zgrajene na Microsoftovih storitvah. Za razvoj mobilne aplikacije smo uporabili metodo agilnega razvoja programske opreme, pri čemer smo upoštevali tudi smernice za oblikovanje uporabniških vmesnikov. Za evalvacijo uporabniške izkušnje smo izvedli uporabniški test. Na osnovi našega dela smo ugotovili, da so storitve Azure zelo uporabne za razvoj sodobnih uporabniških vmesnikov, saj omogočajo dostop do naprednih funkcij.
Keywords: sodoben vmesnik, inovativen vmesnik, storitev Azure, kognitivne storitve, umetna inteligenca, uporabniške izkušnje
Published in DKUM: 23.05.2023; Views: 73; Downloads: 7
.pdf Full text (2,87 MB)
This document has many files! More...

3.
Opc ua vmesnik vgrajen v industrijske naprave
David Copot, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen OPC UA vmesnik z namestitvijo oziroma nastavitvami strežnika za uporabo direktno na strojni opremi industrijske avtomatizacije. Izvedena je primerjava med klasično shemo OPC povezovanja, OPC UA in OPC UA, vgrajenim v naprave. Prikazan je primer z vgrajenim OPC UA vmesnikom podjetja Siemens na krmilniku S7-1200 serije. Na didaktičnem modelu regulacije temperature so se preverile možnosti uporabe, nastavitve zaščit dostopa in enkripcija; za omogočitev zanesljive in varne komunikacije v industrijski sferi in navzven v medmrežje. V demonstraciji je izvedena PLK koda v TIA portalu in prenos IO točk iz PLK v SCADA sistem preko OPC UA vmesnika s programskim okoljem IFIX. Dodatno je testiran projekt OPC UA vmesnika na Raspberry Pi platformi, z demonstracijo prenosa vrednosti temperature in vlage v SCADA sistem, s čimer je možno razne IoT in IIoT naprave vključevati v industrijske aplikacije. Testirana sta tudi Matlab OPC UA odjemalec in hitrost prenosa IO točk tako iz PLK kot iz Raspberry PI naprave. Nazadnje smo uspeli z demo aplikacijami na Android platformi preko OPC UA odjemalcev izvesti še mobilno aplikacijo z grafičnim vmesnikom na modelu regulacije temperature.
Keywords: avtomatizacija, PLK, OPC UA vmesnik, SKADA, vgrajeni sistemi.
Published in DKUM: 13.04.2023; Views: 251; Downloads: 46
.pdf Full text (5,49 MB)

4.
Primerjava orodij za samodejno testiranje spletnih uporabniških vmesnikov : diplomsko delo
Vito Kurnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Samodejno testiranje uporabniških vmesnikov omogoča krajši čas testiranja, podpira agilne oblika razvoja in odkriva napake, prezrte pri ročnem testiranju. Na trgu je na voljo veliko različnih orodij za samodejno testiranje, tako plačljivih kot odprtokodnih. Med tistimi, ki so namenjeni testiranju spletnih uporabniških vmesnikov prednjači Selenium, ki velja na tem področju za enega najbolj prepoznavnih – temu primerno je uporabnikom na voljo veliko število virov, preko katerih se na podroben način naučijo dela z omenjenim orodjem in njegovih specifik. V diplomskem delu izvedemo primerjavo Selenium z dvema manj znanima orodjema, Cypress in Browsersync, z namenom boljšega razumevanja prednosti in slabosti orodij ter primerjave njihovih specifik.
Keywords: samodejno testiranje, spletne tehnologije, uporabniški vmesnik, zagotavljanje kakovosti
Published in DKUM: 13.03.2023; Views: 372; Downloads: 59  (1 vote)
.pdf Full text (2,29 MB)

5.
Načrtovanje in razvoj spletne aplikacije stonks
Gal Jeromel, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Mobilne aplikacije kot plačilno sredstvo postajajo vse bolj priljubljene. V diplomskem delu sta predstavljena ideja o novem načinu plačevanja in potek razvoja aplikacije za storitev plačevanja s pomočjo pametnega telefona. V osrednjem delu diplomskega dela sta opisana razvoj spletnega strežnika v slogu REST API in aplikacija za odjemalca od začetne postavitve baze do končnega urejanja videza aplikacije. Izdelava spletne strani s prikazom njenih elementov zaokroži celotno zgodbo razvoja ideje kot alternative obstoječim plačilnim aplikacijam. Uporaba unikatnih, privlačnih elementov spletne strani doda novo vrednost ter s tem poveča njeno uporabnost in privlačnost.
Keywords: razvoj aplikacije, spletna aplikacija, aplikacijski programski vmesnik, spletna stran
Published in DKUM: 30.01.2023; Views: 165; Downloads: 43
.pdf Full text (975,95 KB)

6.
Razvoj grafičnega uporabniškega vmesnika z ogrodjem TornadoFX : diplomsko delo
Blaž Bogar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili ogrodje za izdelavo grafičnih uporabniških vmesnikov TornadoFX, programski jezik Kotlin in podatkovno bazo MongoDB. Z naštetimi tehnologijami smo ustvarili namizno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča vodenje trgovine. Aplikacija omogoča administracijo izdelkov, nabavo in prodajo izdelkov, administracijo uporabnikov z različnimi pravicami, pregled nad izdanimi računi in pregled statističnih podatkov, ki so prikazani z grafi.
Keywords: TornadoFX, grafični uporabniški vmesnik, Kotlin, MongoDB, namizna aplikacija
Published in DKUM: 16.01.2023; Views: 418; Downloads: 89
.pdf Full text (2,50 MB)

7.
Regulacija pozicije elektromotorja z inkrementalnim dajalnikom in s frekvenčnim pretvornikom : diplomsko delo
Matevž Hodnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena regulacija pozicije elektromotorja z uporabo inkrementalnega dajalnika in frekvenčnega pretvornika. V nalogi predstavimo gradnike strojne opreme, komunikacijo med napravami, opis programov za PLK in HMI-vmesnik. Na koncu opišemo še branje in prenos podatkov iz PLK-ja.
Keywords: Regulacija pozicije elektromotorja, inkrementalni dajalnik, frekvenčni pretvornik, HMI-vmesnik, PLK.
Published in DKUM: 07.11.2022; Views: 127; Downloads: 21
.pdf Full text (4,43 MB)

8.
Analiza uporabniškega vmesnika aplikacije Maestro Amadeus : diplomsko delo
Katja Venuti, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo analizira uporabniški vmesnik aplikacije Maestro Amadeus z vidika oblikovanja uporabniškega vmesnika in uporabniške izkušnje. Kriteriji analize so povzeti po elementih uporabniške izkušnje, kot jih je opredelil Jesse James Garrett. Namen dela je bilo ugotoviti trenutno stanje uporabniškega vmesnika aplikacije in izpostaviti pomanjkljivosti ter predlagati izboljšave. Pregled stare in nove različice vmesnika je razkril pomanjkljivosti stare različice, predvsem v pomanjkanju vodnika za slog in mreže. Z novo različico je bilo to popravljeno, kar je privedlo do vidnega napredka tako v oblikovanju samega vmesnika kot tudi v izkušnji z njim. Priporoča se dodaten vpogled v oblikovanje uporabniškega vmesnika z vidika dostopnosti.
Keywords: grafično oblikovanje, uporabniška izkušnja, uporabniški vmesnik
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 182; Downloads: 29
.pdf Full text (6,18 MB)

9.
Uporabniško prijazni spletni pajek z uporabo ogrodja Puppeteer : diplomsko delo
Rok Rozman, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na implementacijo spletnega pajka, ki pregleda dani spletni naslov ter ostale povezane spletne strani. Predlagan spletni pajek je uporabniško prijazen in preprost za uporabo. Za implementacijo smo uporabili tehnologiji Node.js in Puppeteer. Opravili smo tudi testiranje, pri katerem smo testirali tri različno zahtevne spletne strani in primerjali časovno zahtevnost pregleda, pri čemer so zahtevnejše strani potrebovale več časa.
Keywords: spletni pajek, iskanje, Puppeteer, Node.js, spletni vmesnik.
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 142; Downloads: 17
.pdf Full text (889,12 KB)

10.
Integracija procesorskega jedra v NFC vmesnik : magistrsko delo
Kevin Slavinec, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je opisana integracija in verifikacija procesorskega jedra v vmesnik NFC. Predstavljeno je osnovno delovanje posameznih sklopov integracije, delovanje vmesnika NFC in procesorskega jedra. Pri integraciji smo se soočili z načrtovanjem digitalnih blokov za medsebojno komunikacijo vmesnika NFC in procesorskega jedra preko podatkovnih vodil AHB in APB. Preuredili smo pomnilniško arhitekturo procesorskega jedra tako, da smo lahko postavili digitalni del – registre in notranji pomnilnik vmesnika NFC na mesta v pomnilniški arhitekturi, kjer dostopa procesorsko jedro. Za potrebe verifikacije sistema smo razvili programsko kodo za procesorsko jedro, preko katerega krmilimo vmesnik NFC. Delovanje vmesnika NFC smo preverili s simulacijo protokola FeliCa, s katerim smo simulirali prisotnost kartice na antenskih priključkih vmesnika NFC. S tem smo preverili sprejem in vpis podatkov v notranji pomnilnik vmesnika NFC. Soočili smo se tudi z načrtovanjem protokola SWD za razhroščevanje procesorskega jedra, vpisom programske kode preko SWD vodila v pomnilnik in izvajanje kode, vpisane v pomnilnik RAM.
Keywords: procesorsko jedro, vmesnik NFC, SoC, AHB, APB, FeliCa, SWD
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 135; Downloads: 17
.pdf Full text (3,31 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica