| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRIPADNOST ISLAMU IN KATOLIŠTVU KOT DEJAVNIK STALIŠČ GLEDE DRUŽBENE VLOGE ŽENSK
Mersiha Faljić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je ugotoviti, ali (ne)pripadnost katolištvu ali islamu vpliva na stališča glede družbene vloge žensk. Pri tem avtorica izhaja iz strokovne literature različnih avtorjev (Franzmann, Jogan, Inglehart in Norris), ki navajajo, da obstaja korelacija med religijo in podrejenim položajem žensk v družbi. V okviru tega nekateri avtorji (Inglehart in Norris) ugotavljajo, da so ženske v okvirih katolištva in islama deležne podrejenega položaja, pri čemer pa je položaj žensk v pretežno katoliških družbah v primerjavi s položajem žensk v pretežno muslimanskih družbah občutno bližje idealu družbene enakosti moških in žensk. Na podlagi teh ugotovitev se je v empiričnem delu preverjalo, ali afiliati bolj poudarjajo specifične družbene vloge za ženske kot neafiliati in ali muslimani bolj poudarjajo specifične družbene vloge za ženske kot katoliki. Za ugotavljanje vpliva religije na vlogo žensk v družbi je bila uporabljena metoda sekundarne analize podatkov. Konkretno je, na podlagi izbranih spremenljivk, bila izvedena analiza rezultatov Svetovne raziskave vrednot, zbranih od leta 1999 do 2004. Rezultati so bili obdelani s pomočjo programa SPSS Statistics 17.0. Skozi empirično raziskavo sta potrjeni obe hipotezi: (1) posamezniki, ki ne pripadajo nobeni religiji, bistveno manj poudarjajo pomen specifičnih družbenih vlog za ženske v primerjavi s posamezniki, ki pripadajo islamski ali katoliški veroizpovedi; (2) pri pripadnikih islamske veroizpovedi je v primerjavi s pripadniki katoliške veroizpovedi poudarjanje specifičnih družbenih vlog za ženske bolj izraženo. Iz tega vidika je potrjeno, da ima (ne)pripadnost katolištvu ali islamu velik vpliv na stališča glede družbene vloge žensk.
Keywords: religija, spolne vloge, družbena vloga žensk, neenakopravnost, katolištvo, islam.
Published: 11.01.2011; Views: 2450; Downloads: 396
.pdf Full text (487,22 KB)

2.
Informiranost kot ključno vodilo do kakovosti življenja žensk z urinsko inkontinenco
Polonca Luter, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Uhajanje seča oz. urinska inkontinenca je nesposobnost kontrole mokrenja, pri čemer urin nekontrolirano uhaja po kapljicah ali v celoti, tudi ko ga poskusimo zadržati. Stresna urinska inkontinenca je najpogostejša vrsta uhajanja vode in predstavlja nehoteno uhajanje urina ob fizičnem naporu (dvigovanju, ples, tek, aerobika, kašelj…). Uhajanje urina pa predstavlja osebno, socialno in higiensko težavo, ki prizadeti osebi precej zmanjšuje kakovost življenja. Metodologija raziskovanja. V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodologijo dela s strukturiranim anketnim vprašalnikom. Podatke, ki smo jih pridobili, smo obdelali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Excel in Microsoft Word, ter jih prikazali v obliki grafov. Namen raziskave je bil ugotoviti informiranost žensk o urinski inkontinenci in ugotoviti, koliko zdravstveni delavci sodelujejo pri promociji kontinence. Rezultati raziskave. Ugotovili smo, da je urinska inkontinenca še vedno tabu tema, da se o njej zelo malo govori, da je potrebno oblikovati boljše strategije promocije na področju preventive, prepoznavanja značilnosti, diagnostike in obravnave urinske inkontinence. Sklep. Medicinske sestre z znanjem in nasveti pripomorejo k boljšemu počutju, kakovostnejšemu življenju žensk z urinsko inkontinenco. Zdravstveni delavci bi si morali prizadevati za promocijo kontinence in širjenje ustreznih informacij o preprečevanju inkontinence. Povečati je potrebno ozaveščenost, dodatno izobraževanje slovenskih zdravstvenih delavcev.
Keywords: urinska inkontinenca, informiranost žensk, vloga medicinske sestre, zdravljenje, promocija kontinence, kakovost življenja;
Published: 09.03.2011; Views: 2399; Downloads: 359
.pdf Full text (1,35 MB)

3.
Premik od tradicionalne ženske vloge v likih Robin Hobb v The Farseer trilogiji in The Tawny Man trilogiji
Goran Katavić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Premik od tradicionalne ženske vloge v likih Robin Hobb v The Farseer trilogiji in The Tawny Man trilogiji obravnavamo vloge žensk v fantastični literaturi ter kako so avtorji, kot je Robin Hobb, pričeli dvomiti v te vloge. Cilj je bil prikazati, kako je Hobbova v svojih knjigah spremenila vloge ženskih likov iz tradicionalnih v moderne in samostojne. Na kratko smo opisali fantastično literaturo kot žanr ter vpliv drugega feminističnega gibanja na spremembo ženskih vlog v fikciji. Da bi prikazali, kako so se ženske vloge spremenile, smo analizirali pet ženskih vlog iz zgoraj omenjenih trilogij ter navedli njihovo pomembnost za samo zgodbo. S pomočjo izvlečkov iz knjig smo uspešno prikazali, da je Hobbova dodelila ženskam vloge, ki presegajo tradicionalne vloge.
Keywords: fantastična literatura, feminizem, vloga žensk, Robin Hobb, ženski liki
Published: 09.09.2011; Views: 2362; Downloads: 109
.pdf Full text (1,64 MB)

4.
ŽENSKE NA VODILNIH POLOŽAJIH V GOSPODARSTVU V REPUBLIKI SLOVENIJI
Polona Moličnik, 2011, master's thesis/paper

Abstract: Vloga ženske v družbi se v zadnjih letih izjemno hitro razvija in oblikuje v novih dimenzijah, ki ne predstavljajo novih izzivov samo za ženske, temveč tudi za družbo kot tako. Dejstvo, da se ženske vključujejo v tako imenovane aktivne sfere življenja, je rezultat njihovih aktivnosti z dokazovanjem sposobnosti, nenehnega nadgrajevanja znanja, moči prilagajanja z ostalimi aktivnostmi v življenju, še posebej pa usklajevanja dela in družine. Ambicije, ki ženejo ženske v ustvarjanje izjemnih rezultatov na področju dela in osebne rasti, pripomorejo tudi k svetovnemu gospodarstvu. Čeprav danes ženske predstavljajo že več kot 50 odstotkov svetovnega prebivalstva, vseeno še vedno v nobeni državi niso med podjetniki in menedžerji zastopane s skoraj 50-odstotnim deležem. Magistrsko delo je sestavljeno iz petih poglavij in predstavlja ženske na vodilnih položajih v gospodarstvu v Republiki Sloveniji. V prvem poglavju natančneje opredelimo obravnavano temo dela ter zastavimo cilje in hipoteze. Drugo in tretje poglavje predstavljata teoretični del magistrskega dela. V drugem poglavju se osredotočimo na opredelitev identitete in vloge žensk na vodilnih položajih, podrobneje opišemo položaj žensk v Sloveniji ter njihovo izobrazbo in s tem povezano delovno aktivno prebivalstvo po spolu in stopnji strokovne izobrazbe skozi leta, posledično opredelimo tudi poklice, katere opravljajo ženske v Sloveniji, ter strukturno statistiko plač. V tretjem poglavju magistrskega dela se osredotočimo na pomen družine in kariere pri ženskah. Opredelimo problematiko usklajevanja materinstva in kariere, poudarimo pomen partnerstva pri gradnji kariere in podrobneje opišemo razloge za manjše število žensk na vodilnih položajih ter ovire in težave, s katerimi se srečujejo pri napredovanju. Poudarimo tudi, kakšen je razvoj kariere pri ženskah ter kakšen je ženski stil vodenja in kako na vodilnih položajih premagujejo težke stresne situacije na delovnem mestu. V tretjem poglavju hkrati tudi opredelimo in opišemo organizacije za izboljšanje položaja žensk, ki delujejo v Republiki Sloveniji. Četrto poglavje je empirični del magistrskega dela, v katerem predstavimo opravljeno raziskavo na temo ženske na vodilnih položajih v Republiki Sloveniji. Raziskavo smo opravljali med sto naključno izbranimi ženskami in z njo prikazali razloge za manjše število žensk na vodilnih položajih, vzroke večje izčrpanosti žensk na vodilnih položajih. Iskali smo tudi razloge, zakaj se ženske ne odločajo za kariero, vse podatke analitično obdelali ter podali predloge in mogoče izboljšave.
Keywords: • Vloga žensk • Gospodarstvo • Ženske na vodilnih položajih • Kariera • Družina
Published: 20.02.2012; Views: 2559; Downloads: 330
.pdf Full text (3,29 MB)

5.
DAS ROSAROTE MÄDCHENBUCH AVTORICE HEDI WYSS KOT UVOD V ŽENSKO LITERATURO
Hanna Pintar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Feministična literarna veda se med drugim ukvarja z upodabljanjem ženske literarne zgodovine in s tradicijo ženskega pisanja ter se sprašuje, pod kakšnimi pogoji so ženske v preteklosti pisale. Težnja feministične literarne vede je tudi v raziskovanju vloge vedenja obeh spolov v literarnih delih. Dejstvo, da so ženske zaradi desetletij izključevanja in zatiranja skozi zgodovino želele doseči samostojnost, ni novo. To je bilo še posebej očitno pri vzgoji in izobraževanju, ki sta pogoj za osvoboditev in emancipacijo posameznika, ne glede na njegov spol. V preteklosti, predvsem v 19. stoletju, so ženske zahtevale več pravic na področju politike. Tako so nastala gibanja za pravice žensk, ki so imela svoje začetke v Angliji in Ameriki. V tem kontekstu govorimo tudi o pojmu 'feminizem', ki velja za smer ženskega gibanja in poskuša doseči enakopravnost med spoloma tako v javnem kot zasebnem življenju. Kasneje so se zahteve razširile v druge države. Primer zelo pozne uvedbe volilne pravice (šele leta 1971) je Švica, kar v delu Das rosarote Mädchenbuch (1973) tematizira avtorica Hedi Wyss. Dejstvo, da so ženske volilno pravico sploh dobile, je zasluga angleških sufražetk oz. bojevnic za žensko volilno pravico. Wyssova v svojem tekstu spodbuja mlada dekleta, naj bodo dovolj poguma, da izrazijo svoje mnenje, četudi so pri tem edina, in da se zoperstavijo utesnjevalnim družbenim navadam in običajem, ki so v švicarski družbi še zmeraj prisotni. Po njenem se mora tudi dejstvo, da so ženske na področju politike še zmeraj v manjšini, nujno spremeniti. Angleška pisateljica Virginia Woolf, zagovornica ženskega gibanja, se v svojem eseju Ein eigenes Zimmer (1929) posveča upodabljanju ženske literature v literarni zgodovini in pride do spoznanja, da ženskih pisateljic pred 18. stoletjem v angleški literarni zgodovini skorajda ni. Tematska primerjava zgoraj navedenih del pripelje do zaključka, da gre v obeh delih za poskus prikaza vloge ženske in njenega posebnega družbenega položaja skozi zgodovino, pri čemer je v delu Das rosarote Mädchenbuch predstavljeno dogajanje z začetka 80. let, v eseju Ein eigenes Zimmer pa pozna 20. leta prejšnjega stoletja. Opazna razlika je, da Woolfova poleg družbenega položaja žensk razpravlja tudi o zgodovinski situaciji avtoric in njihovem načinu pisanja. Tega literarnega diskurza Hedi Wyss ne obravnava. Potrebno je tudi poudariti, da je razlog za izbor eseja avtorice Woolf utemeljen, saj omogoča ugotavljanje podobnosti oz. vzporednic med obema literarnima deloma. Dejstvo, da je imela Virginia Woolf na razvoj feministične literarne vede velik pomen, po mojem mnenju podpre izbiro.
Keywords: feminizem, gibanje za pravice žensk, ženska vprašanja, feministična literarna veda, vloga ženske in moškega v Švici, Hedi Wyss, Virginia Woolf
Published: 11.09.2012; Views: 1790; Downloads: 119
.pdf Full text (3,02 MB)

6.
VLOGA ŽENSK ZNOTRAJ SMUČARSKE ZVEZE SLOVENIJE
Maja Benedičič, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Predmetno diplomsko delo proučuje vlogo in položaj žensk znotraj Smučarske zveze Slovenije (SZS). Raziskava prikazuje podatke o številu tekmovalk SZS na smučarskih tekmovanjih najvišjega ranga (zimske olimpijske igre ter svetovna prvenstva) od leta 1991 naprej in podatke o številu žensk, ki so v istem obdobju zasedale strokovne oziroma funkcionarske položaje v Smučarski zvezi Slovenije. Cilj raziskave je podati odgovore na vprašanja v zvezi z enakimi možnostmi športnikov in športnic pri zasedanju ključnih položajev v SZS glede na spol. Eden od ciljev raziskave je tudi podati predloge za izboljšavo obstoječega stanja. Podani so podatki o številu tekmovalk na zimskih olimpijskih igrah med leti 1992 in 2014, ter na svetovnih članskih prvenstvih v obdobju 1993-2013 v primerjavi s številom žensk, vključenih v strokovno ter funkcionarsko vodstveno delo znotraj Smučarske zveze Slovenije v istem obdobju. V prvem, teoretičnem delu diplomske naloge temelji raziskava na deskriptivni metodi. Na osnovi študija strokovne literature je podan splošni uvid vloge žensk v različnih položajih v sodobnem svetu. V drugem delu so na osnovi raziskave arhivskih gradiv Smučarske zveze Slovenije, Mednarodne smučarske organizacije ter Mendarodne biatlonske organizacije predstavljeni številčni podatki o deležih žensk v celotni populaciji na področju športa in podani odgovori na vprašanja, zastavljena v raziskavi. Pridobljeni podatki so številčno analizirani ter grafično prikazani. Rezultat raziskave je ugotovitev, da je ženska populacija znotraj SZS slabo zastopana. Tekmovalk je v primerjavi s tekmovalci približno pol manj. Še slabše so ženske zastopane v netekmovalnem delu in takšno neenako razmerje je v opazovanem obdobju konstantno. Od samostojne Slovenije naprej ni bilo žensk na položajih vodij ekip in tudi ne na položajih trenerk posameznih panog. Leta 2014 je prvič v zgodovini panoga alpsko smučanje dobila odgovorno trenerko za telesno pripravo moške reprezentance, prvič v zgodovini SZS je bila na podpredsedniško mesto izvoljena ženska. Predlog za izboljšavo obstoječega stanja je uvedba ženskam prijazne politike v SZS, ki bi omogočala usklajevanje obveznosti z zahtevami družinskega življenja. V prvi vrsti bi bilo potrebno zagotoviti večje število trenerk v panogah SZS, ki bi bile izbrane izmed bivših strokovno usposobljenih tekmovalk. V začetku bi bile kot asistentke priključene tekmovalnim ekipam, kar bi jim v nadaljevanju omogočilo enakovreden izhodiščni položaj za trenerska mesta. Predlagana je tudi ustanovitev posebnega ženskega odbora znotraj SZS, ki bi na celotnem nivoju panog skrbel za psihofizično zdravje in potrebe ženskih tekmovalk. Naloge odbora bi bile: skrbeti za komunikacijo s tekmovalkami, reševati morebitne probleme in nesoglasja v posameznih ekipah, skrbeti za izobraževanje, drugo...
Keywords: ženske, vloga žensk, Smučarska zveza Slovenije, razlike med spoloma, neenakopravnost
Published: 22.05.2015; Views: 691; Downloads: 59
.pdf Full text (1,15 MB)

7.
ŽENSKO PODJETNIŠTVO V SLOVENIJI
Doroteja Zver, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega seminarja je bil preučiti, kakšne so značilnosti podjetništva v Sloveniji, ter ugotoviti, s kakšnimi ovirami se srečujejo ženske pri vključevanju v podjetništvo. Prav tako nas je zanimala vloga žensk na vodilnih položajih. V teoretičnem delu smo se najprej seznanili s tem, kaj sploh je podjetništvo in navedli nekaj definicij različnih avtorjev, prav tako smo opredelili tudi pojem žensko podjetništvo in raziskali, kakšne so značilnosti ženskega podjetništva v Sloveniji, proučili vlogo žensk na vodilnih položajih ter raziskali, s kakšnimi ovirami se srečujejo ženske pri vključevanju v podjetništvo. V empiričnemu delu pa smo opravili tri intervjuje z različnimi podjetnicami. Med sabo smo primerjali njihove odgovore in tako ugotovili, da so ne glede na starost skoraj podobnega mnenja, in sicer, da se ženske razlikujejo v vodenju od moških, saj so ženske bolj čutne in poslušne, imajo drugačno mnenje na nekaterih področjih kot pa moški in tudi drugače reagirajo. Ugotovili smo, da jih spodbujajo pri uresničevanju podjetniške kariere člani družine ter da so vse tri mnenja, da se v zadnjem času sicer bolj spodbuja žensko podjetništvo, kot se je v preteklosti, vendar še vseeno ne dovolj. Če primerjamo intervjuvane podjetnice in ostale podjetnice v Sloveniji (na osnovi poročil o opravljenih raziskavah v literaturi), lahko ugotovimo, da so si po določenih značilnostih precej podobne in da podobno tudi razmišljajo.
Keywords: podjetništvo v Sloveniji, razlike med podjetnicami in podjetniki, žensko podjetništvo, ovire pri vključevanju v podjetništvo, vloga žensk na vodilnih položajih, spodbude ženskemu podjetništvu
Published: 19.11.2015; Views: 1277; Downloads: 356
.pdf Full text (838,09 KB)

8.
Položaj žensk v Ljubljani in Mariboru v 15. stoletju ter v Izoli v 14. stoletju
Anja Muhič, 2016, master's thesis

Abstract: Položaj posameznika v življenju je bil določen že ob rojstvu, kar pomeni, da so bile ženske zaradi takratne miselnosti manj zaželene kot moški potomci in zaradi tega pri marsičem prikrajšane. Veljale so namreč za manjvredna, drugorazredna bitja, nevredna zaupanja, zaradi česar jih je bilo potrebno v življenju nenehno nadzirati. Takšno negativno sliko o ženskah sta širili tudi Cerkev in duhovščina, s čimer je postala splošno sprejeta – svoje je seveda doprinesla tudi ozkoglednost ljudi, s tem pa je bila omogočena krepitev patriarhalne oblasti in podrejenost žensk. Tako srednjeveškim ženskam v življenju vsekakor ni bilo lahko – še posebej ne tistim iz nižjih slojev. Poleg skrbi za gospodinjstvo in živino ter delo na polju so na njih prežale različne nevarnosti, ki so se skrivale za pragom lastnega doma v nasilnem možu ali izven domačega ognjišča, kjer so nanje prežali razni sprijenci. Pred slednjimi in tudi pred nasilnimi možmi seveda niso bile varne niti meščanke. Bolje se je godilo ženskam plemiškega stanu, katerih življenje ni bilo zgolj pehanje za zaslužek in preživetje. Poleg tega so si lahko obetale tudi zasedbo pomembnejšega položaja v družbi.
Keywords: srednji vek, položaj in vloga ženske v družbi, (ne)svoboda in ne(samostojnost) žensk, poročene ženske, vdove.
Published: 09.12.2016; Views: 717; Downloads: 134
.pdf Full text (2,73 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica