| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Programska oprema za avtomatizacijo sistema za kontinuirno litje zlitin
Domen Gošek, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega podroben pregled skozi zahteve, ki jih je podal Inštitut za materiale na Fakulteti za strojništvo v Mariboru. Tako so opisani postopki in logika delovanja programske opreme, ki je ključna pri avtomatskem režimu kontinuirnega litja. Prilagojena sta bila predhodno izdelana nadzorni program kot tudi grafični vmesnik. Skozi celotno delo so vidni odseki programske kode, ki je rezultat mnogih preizkusov na maketi. Za testiranje programske opreme je bila uporabljena predhodno izdelana maketa s programirljivim logičnim krmilnikom ter enosmernim motorjem z inkrementalnim dajalnikom.
Keywords: PLK, logični krmilnik, analogno/digitalni pretvornik, avtomatizacija, SCADA, vlečenje palice, kontinuirno litje, vodenje, materiali
Published in DKUM: 24.10.2017; Views: 886; Downloads: 108
.pdf Full text (2,13 MB)

2.
Preprečevanje poškodb hrbtenice z upoštevanjem standarda ergonomije: ISO 11228 in EN 1005
Zinajda Sadiković, 2017, master's thesis

Abstract: Dviganje bremen je eden od najpogostejših vzrokov za nastanek poškodb hrbtenice med negovalnim osebjem. Namen raziskave je preučiti znanje študentov zdravstvene nege o ISO 11228 in EN 1005 ter pogostost in vzroke za nastanek poškodb hrbtenice. V teoretičnem delu smo uporabljali deskriptivno metodo, v empiričnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo, kjer smo kot raziskovalni inštrument uporabili anketni vprašalnik, sestavljen iz 21 vprašanj, ki je bil študentom elektronsko poslan. V raziskavi je sodelovalo 37 študentov prvega in drugega letnika podiplomskega študijskega programa Zdravstvena nega, Fakultete za zdravstvene vede, Univerze v Mariboru. Ugotovili smo, da so študenti zdravstvene nege seznanjeni s standardoma ISO 11228 in EN 1005 (p=0,018). Ugotovili smo tudi, da večina študentov višjega letnika meni, da bi se z upoštevanjem omenjenih standardov zmanjšal nastanek mišično-skeletnih poškodb pri negovalnem osebju (p=0,001). Kot najpogostejši vzrok za nastanek poškodb hrbtenice pri negovalnem osebju so študenti navedli dvigovanje in prenašanje bremen, potem velikost in maso bremen oz. pacienta… Študenti so mnenja, da če bi se upoštevali omenjeni standardi, bi to v veliki meri zmanjšalo nastanek mišično-skeletnih poškodb pri negovalnem osebju v bolnišničnem okolju. Sklepamo lahko, da imajo študenti dovolj znanja o standardih ročnega premeščanja bremen, saj smo z raziskavo ugotovili, da večina pozna standarde ročnega premeščanja, ugotovili smo, da bi tudi hoteli izvedeti več o tehnikah pravilnega dvigovanja, ker so mnenja, da bi z upoštevanjem standarda lahko zmanjšali poškodbe hrbtenice. Znanje, ki ga imajo, je treba tudi praktično uporabljati in za to je potrebno še veliko izobraževanj, časa in predvsem dovolj ergonomsko-tehničnih pripomočkov na razpolago na vseh oddelkih v bolnišničnem okolju.
Keywords: ročno upravljanje, mednarodni standard, ISO 11228, EN 1005, dviganje, prenašanje, potiskanje, vlečenje, mišično-kostne bolezni.
Published in DKUM: 19.07.2017; Views: 1338; Downloads: 164
.pdf Full text (356,14 KB)

3.
Vpliv stopnje deformacije na elastično izravnavanje hladno vlečene zlitine CuCrZr
Leo Gusel, 2000, professional article

Abstract: Posledica utrjevanja med hladnim preoblikovanjem je sprememba mehanskih lastnosti materiala. Nekatere lastnossti se povečajo (trdota, natezna trdnost, napetost tečenja ... ), druge pa zmanjšajo (razteznost, kontrakcija ... ). Utrjevanje z deformiranjem lahko s pridom uporabimo za povečanje trdote in natezne trdnosti praktično za vse kovine in zlitine. Stopnja deformiranja ima velik vpliv na koeficient elastičnega izravnavanja in kot izravnavanja, kar je posebej pomembno pri preoblikovanju z upogibanjem. Članek opisuje vpliv stopnje deformacije na spremembo koeficienta elastičnega izravnavanja in kota izravnavanja hladno vlečene bakrove zlitine CuCrZr. Rezultati so predstavljeni v obliki grafov in matematičnih povezav, ki nam omogočajo določanje teh lastnosti hladno vlečene zlitine, če poznamo stopnjo deformacije.
Keywords: hladno oblikovanje, hladno vlečenje, elastično izravnavanje, statistična analiza, zlitina CuCrZr, CuCrZr
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1177; Downloads: 124
.pdf Full text (350,54 KB)
This document has many files! More...

4.
Analiza izbranih postopkov masivnega preoblikovanja
Dario Čivić, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Postopki masivnega preoblikovanja predstavljajo pomembno vejo obdelave različnih vrst kovin. V uvodu diplomskega dela so v strnjeni obliki opisane kovine in kovinske zlitine, ki jih najpogosteje preoblikujemo s postopki masivnega preoblikovanja. Jedro diplomskega dela se osredotoča na teoretične osnove postopkov kovanja, valjanja, iztiskavanja in vlečenja. Za boljšo predstavo postopkov so na kratko opisani tudi stroji, ki se uporabljajo pri prej omenjenih postopkih. V zaključku diplomskega dela je na kratko predstavljena uporaba postopkov masivnega preoblikovanja v praksi in sicer v podjetju Metal Ravne, kjer dobimo še zadnjo potrditev, da je ta način obdelave kovin zelo kompleksen in uporaben.
Keywords: masivno preoblikovanje, kovanje, valjanje, iztiskavanje, vlečenje, Metal Ravne
Published in DKUM: 20.11.2014; Views: 1384; Downloads: 359
.pdf Full text (2,13 MB)

5.
Analiza prevlek aktivnih delov preoblikovalnih orodij pri preoblikovanju visokotrdnostne Al pločevine
Janez Jež, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje EMO Orodjarna, v katerem sem pripravil diplomsko nalogo, je začelo projekt imenovanega »B-Super«. V okviru projekta je izdelalo orodje, na katerem smo testirali obstojnost dveh orodnih prevlek, TiAlN in TiCrAlN. Obstojnost smo testirali na pestičih za izsekovanje in na pestičih za vlečenje vratu. Rezultati na koncu testiranja so nam pokazali, katera orodna prevleka je obstojnejša in s katero orodje zdrži veliko več ponovitev.
Keywords: orodne prevleke, zaščita orodij, pestič za izsekovanje, pestič za vlečenje vratu, preoblikovanje, površinska hrapavost
Published in DKUM: 17.10.2013; Views: 2029; Downloads: 174
.pdf Full text (2,98 MB)

6.
ELEKTRONSKA PODPORA KANBAN SISTEMU
Grega Kostanjšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vse več podjetij prehaja s klasične proizvodnje na zalogo v sistem vitko organizirane pull proizvodnje. V zadnjem času pa je vse bolj popularna avtomatizacija kanban kartic oz. tako imenovani elektronski kanban ali e-kanban. Za investicijo v tak elektronski kanban se je odločilo tudi podjetje TPV d.d. V poslovni enoti Brežice je bil implementiran sistem E-klic oz. tako imenovani projekt »klic viličarja« razvit s strani podjetja Oria d.o.o. Ideja je bila, da delavec pošlje signal viličaristu, ki nato delavcu pripelje zahtevani material na delovno mesto v ustreznem času, kakovosti in količini. V nadaljevanju bomo videli, da ima sistem tako prednosti kot tudi pomanjkljivosti, ki pa se ponavadi žal pokažejo šele v praksi.
Keywords: e-kanban, vitka proizvodnja, vlečenje, Oria d.o.o. E-klic, TPV d.d., notranja logistika.
Published in DKUM: 22.10.2011; Views: 2304; Downloads: 313
.pdf Full text (2,81 MB)

7.
8.
9.
10.
Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica