| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 132
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Vizualne reprezentacije nekaterih zgodnjih aritmetičnih pojmov : doktorska disertacija
Manja Podgoršek Mesarec, 2024, doctoral dissertation

Abstract: Vizualne reprezentacije imajo pomembno vlogo v izgradnji razumevanja matematičnih konceptov učencev, še posebej pomembne so pri izgradnji razumevanja zgodnjih aritmetičnih pojmov. V doktorski nalogi zato obravnavamo omenjeno tematiko, ki jo na podlagi teoretičnih spoznanj preverjamo tudi empirično. Izbrani zgodnji aritmetični pojmi so odštevanje, zakon o združevanju, ulomek kot operator in potenca. Izvedena sta bila dva dela raziskave, v katerih so sodelovali učenci šestega razreda osnovne šole. Zanimalo nas je, kakšne so risbe podanih matematičnih pojmov z vidika ustreznosti, usmerjenosti in pravilnosti ter kakšne načine prikaza podanih pojmov je mogoče zaznati iz risb. Dodatno nas je zanimalo, kakšna je povezanost učenčevega opisa risbe s prikazanim matematičnim pojmom na risbi. Risbe so bile v raziskavi uporabljene kot raziskovalno sredstvo, kar predstavlja novost na področju aritmetike. S kombinacijo deskriptivne in kavzalno-neeksperimentalne metode empiričnega pedagoškega raziskovanja smo ugotovili, da abstraktnost matematičnih pojmov vpliva tako na ustreznost kot tudi na pravilnost ustvarjene risbe, kar pomeni, da sta odštevanje in zakon o združevanju pogosteje ustrezno oz. pravilno reprezentirana matematična pojma. Iz risbe prepoznana konceptualna usmerjenost risb pa izstopa v primeru ulomka kot operatorja in potence. Konceptualna usmerjenost pri teh dveh pojmih v najvišjem deležu vodi do prikaza pravilnega rezultata. Verbalno podani opisi risb, pridobljeni v drugem delu, predstavljajo dodano vrednost z vidika učenčeve interpretacije prikazanega ter hkrati ponujajo dodaten vpogled v učenčevo razumevanje matematičnih pojmov.
Keywords: matematika, vizualizacija, reprezentacije, učenci, aritmetika
Published in DKUM: 14.06.2024; Views: 112; Downloads: 7
.pdf Full text (7,16 MB)

2.
Podatkovna analitika z Apache NiFi in Apache Superset
Žak Ternik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana implementacija celovite rešitve za zajem, obdelavo in vizualizacijo podatkov pridobljenih iz sistema za vodenje sredstev IBM Maximo, ter vremenskega API-ja. Predstavili smo postopek namestitve odprtokodnih orodij Apache NiFi in Apache Superset. Znotraj Apache NiFi smo razvili podatkovne tokove za ekstrakcijo in obdelavo podatkov iz sistema IBM Maximo in vremenskega aplikacijskega vmesnika, ter le-te shranili v PostgreSQL podatkovno bazo. Ti podatki služijo kot osnova za vizualizacijo statistike delovnih nalogov ter napovedovanje uspešnosti zaključevanja delovnih nalogov glede na vremensko napoved v orodju Apache Superset.
Keywords: Apache NiFi, Apache Superset, podatkovna analitika, pridobivanje podatkov, vizualizacija podatkov
Published in DKUM: 04.06.2024; Views: 155; Downloads: 29
.pdf Full text (4,35 MB)

3.
Vizualizacija dela proizvodnje v podjetju : diplomsko delo
Tomaž Vrzel, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Vpeljava vizualizacije proizvodnje, brezpapirnega poslovanja ter sledenje industriji 4.0 prinese veliko prednosti podjetju. V podjetju Arcont sta brezpapirno poslovanje in vizualizacija proizvodnje že vpeljana v strojnem in lesnem oddelku in opisana v tej diplomski nalogi. Glavni cilj te naloge je s pomočjo zaposlenih pripraviti predlog za vizualizacijo linijske proizvodnje linije − streh, ki se razlikuje od proizvodnje polizdelkov (v strojnem in lesnem oddelku).
Keywords: vizualizacija proizvodnje, brezpapirno poslovanje, industrija 4.0, Arcont
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 274; Downloads: 31
.pdf Full text (2,31 MB)

4.
Vizualizacija na gradbišču s pomočjo BIM in razširjene resničnosti : magistrsko delo
Kaja Pevec, 2024, master's thesis

Abstract: V zadnjem letu je veliko govora o BIM pristopu v gradbeništvu v Sloveniji, saj bo ta kmalu zakonsko obvezen (po GZ-1) za vse projekte financirane z javnimi sredstvi, in sicer od 1. januarja 2025. V tujini, v posameznih državah, je BIM pristop že nekaj let v stalni uporabi v praksi, zaradi boljšega razumevanja in upravljanja gradbenih procesov. Pri nas pa smo se začeli zavedati pomena in prednosti BIM pristopa v zadnjih nekaj letih, predvsem zaradi mednarodnih smernic, evropskih projektov in strategij ter vedno večjega poudarka na digitalizaciji. Vedno večji pomen na gradbišču ima tudi razširjena resničnost (extended reality), ki zajema VR (virtual reality), AR (augmented reality) in MR (mixed reality), saj predvsem slednji dve omogoča interaktivno vizualizacijo na gradbiščih, kar vpliva na izboljšanje produktivnosti, kakovosti in varnosti gradbenih projektov. V magistrskem delu smo za vizualno spremljanje skladnosti načrtov oziroma BIM modela z dejanskim stanjem na gradbišču uporabili čelado Trimble XR10 z vizirjem HoloLens 2, ki sta jo razvili podjetji Trimble in Microsoft za gradbeno industrijo. Primerjali smo tudi prednosti in slabosti tradicionalnega pristopa v primerjavi z naprednim pristopom, ki vključuje uporabo BIM in MR.
Keywords: gradbeništvo, vizualizacija, BIM pristop, razširjena resničnost, gradbišče
Published in DKUM: 30.01.2024; Views: 356; Downloads: 54
.pdf Full text (6,05 MB)

5.
Vizualizacija tokovnih pojavov z metodo schlieren optics : diplomsko delo
Mihailo Urošević, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Vizualizacija tokovnih pojavov igra ključno vlogo na različnih znanstvenih in inženirskih področjih. Diplomsko delo raziskuje zgodovinski razvoj, uporabo in eksperimentalne zahteve optične metode schlieren kot zmogljivega orodja za vizualizacijo in razumevanje tokovnih pojavov. Tehnika schlieren omogoča zaznavanje in vizualizacijo sprememb lomnega količnika prosojnega medija, kar zagotavlja dragocen vpogled v dinamiko tekočin, aerodinamiko in prenos toplote. Diplomsko delo obravnava temeljna načela metode schlieren, vključno s konfiguracijo optičnih komponent, izbiro svetlobnega vira in tehnike zajema slike. Poleg tega raziskuje vsestranskost metode pri vizualizaciji različnih tokovnih pojavov, kot so udarni valovi, mejne plasti, vrtinci in konvekcijski tokovi. Preučene so prednosti in omejitve tehnike schlieren, skupaj z lastnim eksperimentalnim sistemom schlieren. Skozi vizualizacijo tokovnih pojavov ponuja metoda schlieren raziskovalcem in inženirjem dragoceno orodje za proučevanje kompleksne dinamike tekočin in izboljšanje našega razumevanja temeljnih procesov.
Keywords: schlieren tehnika, senčna fotografija, vizualizacija tokov, lomni količnik, ogledalo, viri svetlobe
Published in DKUM: 16.01.2024; Views: 354; Downloads: 15
.pdf Full text (11,28 MB)

6.
Vizualizacija temperaturne porazdelitve na podlagi meritev : diplomsko delo
Katja Zapušek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Pri postavitvah novih in obnovi starejših prostorov je temperatura zelo pomemben dejavnik. S pomočjo senzorjev lahko temperaturo izmerimo in jo vizualno predstavimo v realnem 3D-prostoru. Prostor, ki ga predstavimo v končnem programu, razdelimo na enakomerno razporejene enote. Vsak senzor zavzema svojo enoto, ostale enote predstavljajo izračunane temperature skozi interpolacijo. V enotah so določene in izračunane temperature predstavljene z določeno barvo. Vsako posamezno enoto lahko tudi zmanjšamo. Z zmanjšanjem ene enote pridobimo gostejšo mrežo in natančnejšo sliko barv ter temperatur.
Keywords: prostorska računalniška vizualizacija, temperaturno polje, X3D
Published in DKUM: 16.01.2024; Views: 216; Downloads: 13
.pdf Full text (2,27 MB)

7.
Vpeljava poslovne analitike v prodajno podjetje
Katja Hrovatič, 2023, master's thesis

Abstract: Vedno več podatkov postaja vsakdanje dejstvo za podjetja. To prinaša tako priložnosti kot izzive. Podjetja, ki so sposobna učinkovito upravljati in analizirati svoje podatke, bodo lažje sprejemala premišljene odločitve in ostala konkurenčna v današnjem hitrem poslovnem okolju. Z vlaganjem v prava orodja in tehnologije lahko podjetja svoje podatke spremenijo v dragoceno sredstvo, ki lahko spodbuja rast in uspeh. Te tehnologije so orodja za poslovno inteligenco in poslovno analitiko. Ta orodja podjetjem omogočajo vizualizacijo in analizo podatkov v realnem času, kar olajša prepoznavanje vzorcev in trendov, ki so lahko podlaga za poslovne odločitve. Eno od teh orodji je tudi Qlik Sense. V magistrskem delu smo za prodajno podjetje z orodjem Qlik Sense razvili prodajni modul. Prodajni modul smo ustvarili po načrtu razvoja: (1) Pregled razpoložljivih podatkovnih virov prodajnega podjetja ter urejanje podatkov s procesom integracije podatkov, z upoštevanjem navodil in zahtev naročnika; (2) Razvoj osnovnih vizualizacij za prikaz KPI-jev prodajnega podjetja in testiranja povezav tabel in polj; (3) Razvoj vizualnega dela podajnega modula; (4) Analiza podatkov prodajnega modela s pomočjo vizualizacij in kreiranjem vpogledov. V fazi razvoja smo podatke podjetja z metodologijo ETL ekstrahirali, preoblikovali in naložili v orodje poslovne analitike. Nato smo po metodi DAR predstavili podatke podjetja. V modulu smo pripravili različne vizualizacije, ki omogočajo preprosto analizo poslovanja podjetja. Modul vsebuje sedem zavihkov, ki s pomočjo objektov tabel, grafikonov in KPI predstavljajo prodajne podatke podjetja. Prodajni modul in njegovo analizo smo na koncu predstavili naročniku. Sledi integracija podatkov, testiranje in implementacija prodajnega modula ter izobraževanje zaposlenih.
Keywords: poslovna analitika, vizualizacija, modul, ETL proces, DAR metodologija
Published in DKUM: 23.11.2023; Views: 343; Downloads: 42
.pdf Full text (3,13 MB)

8.
Konstruiranje in parametrično modeliranje rezervoarja polnilne linije : diplomsko delo
Matjaž Mir, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje konstruiranje rezervoarja na polnilni liniji v podjetju GEA Vipoll d.o.o. Podjetje izdeluje polnilne linije za živilsko in prehrambno industrijo. Predstavljena je vloga rezervoarja na polnilni liniji, modeliranje rezervoarja in izdelava tehnične dokumentacije. Za hitrejšo načrtovanje rezervoarja za naslednje projekte je izdelan tudi parametričen model rezervoarja. Celoten model je bil narejen v programskem paketu SolidWorks. S prikazom modela v virtualnem svetu se je podjetje prepričalo, da je rezervoar pripravljen za izdelavo.
Keywords: rezervoar, konstruiranje, parametrično modeliranje, vizualizacija
Published in DKUM: 03.10.2023; Views: 432; Downloads: 57
.pdf Full text (3,49 MB)
This document has many files! More...

9.
Sistem za realno-časovno prikazovanje telemetrije z enoto ECU : diplomsko delo
Amer Mujagić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Telemetrija predstavlja zelo pomemben vir informacij tako pri izdelavi kot tudi pri vožnji dirkalnika. V sklopu te diplomske naloge smo naredili sistem za realno-časovno prikazovanje telemetrije z enoto ECU z namenom uporabe za tekmovanja Formula Student. Diplomska naloge vsebuje razlago načrtovanja, dizajna in implementacije sistema ter predloge možnih izboljšav, saj je različica sistema, opisana v diplomski nalogi, delujoč prototip, izdelan iz komponent, izbranih za olajševanje izdelave sistema, ter z implementiranimi funkcionalnostmi, ki so nujne za osnovno prikazovanje podatkov.
Keywords: telemetrija, serijska komunikacija, vizualizacija, realno-časovni podatki, Formula Student
Published in DKUM: 21.09.2023; Views: 320; Downloads: 15
.pdf Full text (1,74 MB)

10.
Analiza uporabniške izkušnje spletne vizualizacije podatkov s Chart.js : diplomsko delo
Sara Kopriva, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Namen dela je bil proučiti, ali spremenjen način predstavitve podatkov vpliva na čustva. Delo je bilo strukturirano v skladu s procesom k človeku usmerjenega oblikovanja. Predstavljeni so bili teoretični koncepti. Izvedeni so bili trije intervjuji z namenom pridobivanja uporabnikovih zahtev. S knjižnico Chart.js je bila ustvarjena interaktivna nadzorna plošča na temo ohranjanja gozdov. Z uporabo orodja PrEmo so bili znotraj anketnega vprašalnika izmerjeni čustveni odzivi na enake podatke v tabelah in v nadzorni plošči. Podatki so bili med anketiranci dojeti različno. Sprememba načina predstavitve podatkov je imela manjši vpliv na čustva, asociirana s podatki.
Keywords: uporabniška izkušnja, vizualizacija podatkov, Chart.js, vrednotenje, čustva
Published in DKUM: 13.06.2023; Views: 771; Downloads: 88
.pdf Full text (2,53 MB)

Search done in 7.55 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica