| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv filmske in televizijske industrije na lepotne standarde
Mojca Kupčič, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo proučuje problematiko lepotnih standardov in vlogo žensk v filmski ter televizijski industriji. S pomočjo analize vsebin po Fiskeju smo ugotovili, da se industriji soočata s problemom pri prikazovanju ženskih likov, kjer so poudarjeni škodljivi lepotni standardi, predvsem vitkost. Izvedena anketa je potrdila vpliv filmov in televizijskih serij na oblikovanje lepotnih standardov ter nakazala, da lahko to vpliva tudi na samopodobo žensk. Večino anketirank skrbi, da se bodo zredile. Prihaja do posledic, kot je razmišljanje o dietah in lepotnih operacijah. V filmski in televizijski industriji je nujna večja raznolikost ženskih likov, predvsem vključevanje različnih telesnih tipov.
Keywords: Televizijska industrija, film, lepotni standardi, vpliv na ženske, vitkost
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 310; Downloads: 26
.pdf Full text (3,03 MB)

2.
Uvedba vitkosti v proces inoviranja : magistrsko delo
Mihael Ogrinc, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo v teoretičnem delu predstavlja koncept in pristope vitkosti v procesu inoviranja v podjetjih. Ker je inoviranje ključni dejavnik pri zagotavljanju konkurenčne prednosti večine podjetij, kar delo na koncu tudi potrjuje, se njegovo teoretično jedro osredotoča na koncept vitkega inoviranja, ki pa se večinoma odvija v obliki projektov. Delo tako v teoretičnem delu opisuje izgube, potencial in agilnost. Poudarek pa daje menedžmentu projektov, menedžmentu portfelja in vlogam podpornih funkcij. Teoretične koncepte in pravila spremljajo še praktični primeri. V zadnjem delu analiziramo intervju, opravljen s podjetjem in ugotavljamo prednosti, ki bi jih podjetje pridobilo z implementacijo vitkosti v proces inoviranja.
Keywords: inoviranje, vitkost, nenehne izboljšave, menedžment
Published in DKUM: 08.07.2019; Views: 1216; Downloads: 130
.pdf Full text (1,87 MB)

3.
POKLICNA ETIKA: MANIPULACIJA Z ZUNANJIM VIDEZOM ŽENSK V MNOŽIČNIH MEDIJIH
Sara Klinar, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se nanaša na področje poklicne etike, natančneje na manipulacijo z zunanjim videzom žensk v množičnih medijih. Opredeljuje pojem manipulacije s fotografijami in raziskuje problematiko vpliva manipuliranih fotografij na dekleta, ki medije spremljajo. S poudarkom na pojavu manipuliranih fotografij v oglaševanju navaja primere pretirane manipulacije in raziskave, ki potrjujejo povezavo med manipuliranimi fotografijami ter samopodobo mladih deklet. Prav tako razišče ukrepe, ki so bili v povezavi s problematiko že sprejeti ali vsaj predlagani.
Keywords: manipulacija, mediji, lepotni ideal, vitkost, etika
Published in DKUM: 10.11.2015; Views: 2090; Downloads: 187
.pdf Full text (1,29 MB)

4.
Vitkost v administrativnem procesu internega poštnega sistema med poslovalnicami podjetja Intereuropa d.d.
Anja Kliček, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Pisno delo se deli na dva večja sklopa. Prvi sklop zajema teoretično osnovo, drug sklop pa zajema praktični vidik. V prvem poglavju smo predstavili vitkost v logistiki, njeno zgodovino in managerska orodja za podporo vitkosti. Osredotočili smo se predvsem na administrativne procese in vanje poskušali vključiti vitkost. Predstavili smo kakšne izgube obstajajo v upravnem poslovanju in jih primerjali z izgubami v proizvodnji. Dotaknili smo se ravnanja z dokumenti. Opisali smo pet glavnih lastnosti pisarniškega poslovanja oziroma ravnanja z dokumenti. Poglavje smo zaključili s predstavitvijo pomena in vrste embalaže, ki je primerna oziroma se uporablja pri transportu pošiljk. V drugem poglavju smo najprej predstavili podjetje Intereuropa, d. d., in opisali celoten proces prenosa interne pošte. Analizirali smo logistično stanje prenosa interne pošte. Temu je sledila kritična analiza celotnega procesa s posebno osredotočenostjo na vrsto embalaže, ki je namenjena internemu prenosu dokumentacije. Dnevno količino embalaže (v našem primeru kuverte formata A4) smo prikazali v tabelah za obdobje štirih mesecev. V naslednjem poglavju smo predlagali prenovo procesa in rešitve, ki smo jih podprli iz strani finančnega vidika.
Keywords: Vitkost, logistika, administracija, interna pošta, embalaža.
Published in DKUM: 06.10.2015; Views: 1023; Downloads: 165
.pdf Full text (1,61 MB)

5.
6.
UČINKOVITO UPRAVLJANJE DISTRIBUCIJSKE DOBAVNE VERIGE V PODJETJU VIESSMANN
Valerija Friš, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu z znanstveno uveljavljenimi metodami dela obravnavamo pomen sodelovanja partnerjev v oskrbovalni verigi. Sodelovanje partnerjev v oskrbovalnih verigah je nujno potrebno za zagotavljaje konkurenčnosti in učinkovitost oskrbovalnih verig. V magistrskem delu smo na primeru dobre prakse partnerjev v oskrbovalni verigi dokazali, da so podjetja v Sloveniji, kljub manj prijaznemu poslovnemu okolju, zmožna izpolniti pogoje in visoke standarde, ki jih sodobna mednarodna podjetja zahtevajo. V delu ugotavljamo, da v boju za tržne deleže med seboj ne tekmujejo več podjetja oz. njihovi proizvodi, temveč zmagujejo njihove dobavne verige. V uspešnih podjetjih je že uveljavljen način razmišljanja o partnerskem povezovanju med podjetji po načelu »dobim – dobi«. Partnerjem zagotavlja stalen in skupen interes v razvoju, v iskanju sinergij, neprestanem izboljševanju poslovnih procesov in posledično zniževanju stroškov. Kupcem pa zagotavlja kakovost, dobavo ob pravem času, na pravem mestu in ob primerni ceni.
Keywords: dobavne verige, učinkovitost, konkurenčnost, vitkost, stalne izboljšave
Published in DKUM: 09.03.2015; Views: 1874; Downloads: 124
.pdf Full text (15,40 MB)

7.
Vloga vizualizacije v procesu nenehnih izboljšav
Sabina Timpran, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava možnost uvajanja orodja vitkosti (vizualizacije) v proizvodni obrat Steklarne Hrastnik in se poglobljeno ukvarja z vitko proizvodnjo. Opisani so glavni elementi sistema vitke proizvodnje in nekateri pristopi k uvajanju vitkosti v podjetja. V osrednjem delu diplomske naloge so podrobneje opisane metode in orodja, ki so bila uvedena v podjetju. Nekatera izmed njih so že bila uvedena, druga bodo uvedena v prihodnosti. Določena orodja so se izkazala kot uspešna in učinkovita pri vzpostavljanju vidne tovarne. Namen naloge je bil prikazati orodja vizualizacije in njihove uvedbe v podjetje. Vidna tovarna je prijaznejša uporabnikom in varnejša. Z uporabo vizualnih orodij se izognemo nepotrebni izgubi časa in posredujemo informacije, kadar koli in kjer koli je to potrebno.
Keywords: vitka proizvodnja, Toyotin proizvodni sistem (TPS), stalne izboljšave, izgube v procesih, vitkost v procesni industriji, vidna tovarna, vizualizacija
Published in DKUM: 15.10.2014; Views: 1534; Downloads: 288
.pdf Full text (2,86 MB)

8.
Vitkost in njen vpliv na logistiko v proizvodnji
Miran Sečki, 2011, master's thesis

Abstract: Vitkost je beseda, ki se danes uporablja tako v podjetniškem sektorju kot tudi v nagovorih raznih managerjev ter celo politikov. Skozi zgodovino je bistvo vitkosti ohranjalo svoj prvotni namen, toda z leti so se spreminjale metode in tehnike, ki so pomagale ohranjati ter razvijati podjetniško dejavnost naprej v želeni smeri. Z vitko proizvodnjo, vitko logistiko v proizvodnji, uporabo vitkega razmišljanja smo danes priča pravilnemu pristopu do uspešnega podjetja. V mnogih državah sveta se pomen vitkosti uporablja že mnogo let, v Sloveniji pa nekako ne najdemo veliko konkretnih rezultatov vitkega razmišljanja in uporabe le-tega v gospodarstvu ali v javnem sektorju. V magistrskem delu dokazujemo pomen vitkosti v proizvodnih podjetjih, hkrati pa nakazujemo, kje ima Slovenija še rezerve na področju učinkovitosti s pomočjo vitkosti.
Keywords: vitkost, vitka proizvodnja, vitka logistika, vitko razmišljanje
Published in DKUM: 16.04.2012; Views: 3734; Downloads: 865
.pdf Full text (2,17 MB)

Search done in 0.63 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica