| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 62
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
OPTIMIRANJE DOBAVNE VERIGE V PODJETJU B/S/H HIŠNI APARATI, D.O.O., NAZARJE
Romana Markelj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem predstavila optimiranje dobavne verige v podjetju EUREL Poljčane. Prvi del diplomskega dela predstavlja teoretična izhodišča, ki se nanašajo na uvajanje t.i. vitke proizvodnje, metode za uvajanje vitke proizvodnje ter principe vitkih podjetij. Opisala in opredelila sem pojem upravljanje dobavne verige, vrste dobavnih verig, globalne dobavne verige, optimiranje dobavne verige, model integracije dobavne verige, ovire pri njihovi integraciji, ključne procese v njej ter opredelila bodoče trende in usmeritve na področju optimiranja dobavnih verig. V empiričnem delu sem predstavila podjetje B/S/H Hišni aparati, osnovne podatke o podjetju, kratek zgodovinski oris podjetja, proizvodni program ter politiko in strategijo podjetja. Praktični del diplomskega dela se nanaša na optimiranje dobavne verige v podjetju EUREL Poljčane. Ta del je pravzaprav raziskovalno delo, saj je bil projekt izveden pilotno in je predstavljal osnovo za izvedbo nadaljnjih projektov optimiranja dobavnih verig vseh dobaviteljev v žarišču. Pri projektu so sodelovali tudi zunanji strokovnjaki, ki so nas usmerjali pri izvajanju različnih analiz: mapa/zemljevid vrednostnega toka, analiza vrednostnega toka, design vrednostnega toka. Izdelane analize so nam služile kot osnova za izdelavo akcijskega načrta, plana implementacije ter za dejansko implementacijo bodočega stanja. Zadnji korak optimiranja dobavne verige zajema kontrolno fazo, ki je namenjena prikazu in ovrednotenju rezultatov. Rezultati oz. koristi, ki izhajajo iz implementiranih izboljšav, se partnersko delijo med ključne udeležence dobavne verige.
Keywords: Upravljanje dobavne verige, vitka proizvodnja, mapa vrednostnega toka, analiza vrednostnega toka, design vrednostnega toka, Toyotin proizvodni sistem, Just in Time, Jidoka (neodvisen, samoupraven, avtonomen), Kaizen (aktivnosti nenehnega izboljševanja), tok proizvodnje, Pull-System (material je "povlečen" na delovno mesto), Outsourcing (zunanje izvajanje dejavnosti), Lead Time (časovna perioda med prejemom naročila odjemalca in dobavo končnega proizvoda odjemalcu), MRP-Material Requirements Planning (p
Published: 25.05.2010; Views: 5116; Downloads: 482
.pdf Full text (1,43 MB)

6.
Model strateške postavitve razvoja v malem proizvodnem podjetju
Primož Zajšek, 2010, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je predstavitev bistvenih problemov, s katerimi se srečuje mlado razvojno-proizvodno podjetje na poti od ideje do realizacije in uveljavljanja na trgu. Bistven problem, s katerim se srečuje malo in mlado podjetje pri doseganju tega cilja je gotovo kronično pomanjkanje sredstev in virov, tako finančnih kot tudi človeških. Zaradi te specifike je poslovanje podjetja nenehno izpostavljeno velikemu tveganju in negotovosti. Da bi to tveganje zmanjšali ali ga celo eleminirali, pa je nujno potrebna implementacija nekaterih metod, ki jih to magistrsko delo podrobno obravnava. Med te sodijo tehnike planiranja razvojnih projektov, ki optimirajo in racionalizirajo načrtovanje in izvajanje razvojnih aktivnosti ter z ustrezno redukcijo časov zagotavljajo stroškovno učinkovite izdelke. Ker so razvojni projekti po svoji naravi stohastični, kar pomeni, da časi trajanja razvojnih aktivnosti niso natančno določeni, je potrebno izbrati metode, s katerimi predpostavimo verjetnostno porazdelitev posameznih časov, na osnovi katerih določimo rok končanja projekta. Določanje in doseganje končnih rokov projekta, kot je izdelava prototipa ali celo izdelava končnega produkta in plasiranja na trg, pa je za mala in mlada podjetja izrednega pomena, saj lahko pomeni mejo med uspehom ali neuspehom, ki običajno rezultira v propadu podjetja. Prav tako so podrobno opisane metode proizvodnih procesov v malem podjetju, ki pa se bistveno razlikujejo od tistih v večjih in samozadostnih organizacijskih strukturah. Tako ugotovimo, da je v malem podjetju edini sprejemljiv način proizvodnje, naročniški tip proizvodnje, kjer kupec s svojim naročilom inicijira proizvodni proces. Bistvena je tudi uporaba tehnik vitke proizvodnje in ti. »just-in-time« koncept, tako pri vodenju proizvodnih procesov, ki se nujno vršijo pri zunanjih izvajalcih oz. »outsourcing«, kot tudi pri naročanju in nabavi različnega materiala. Za uspešno izvajanje tega koncepta pa je nujno potreben dober nadzor kvalitete in izdelan tok informacij med matičnim podjetjem in podizvajalci. Zadnji sklop obravnava financiranje razvojno-proizvodnih aktivnosti, ki se običajno vrši preko angelskih investicij in tveganega kapitala.
Keywords: podjetništvo, planiranje proizvodnje, vitka proizvodnja, proizvodnja z zunanjo oskrbo, načrtovanje razvojnih aktivnosti, projektni management, CPM metoda, PERT metoda, tvegani kapital, razvoj za proizvodnjo
Published: 30.03.2010; Views: 2452; Downloads: 462
.pdf Full text (2,57 MB)

7.
PREHOD IZ SIX SIGMA V LEAN SIX SIGMA
Matjaž Veršič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Spoznanje podjetij, da ne morejo prodati vsega, kar proizvedejo, je s sabo prineslo zavedanje o pomenu kakovosti. Danes podjetja brez zagotavljanja kakovosti ne morejo obstati. Kakovost morajo opredeliti kot tisto, ki jo s svojimi željami opredelijo kupci oz. v ospredje je stopil glas kupca. Kupec je tisti, ki odloča, kaj je kvalitetno in kaj ni; podjetja pa se morajo prilagajati njegovim željam. V ospredje je stopilo nenehno zagotavljanje kakovosti. Razvile so se metode, ki težijo k nenehnemu izboljševanju kakovosti. Nastali sta dve glavni metodi za doseganje kakovosti, vsaka v svojem kulturnem okolju. Six Sigma je nastala v Ameriki v podjetju Motorola in se v zadnjih dvajsetih letih razširila v vse oblike podjetij. Na drugi strani sveta, na Japonskem v podjetju Toyota, pa je nastala druga metoda vitka proizvodnja. Skozi čas so podjetja spoznavala prednosti obeh metod in tako ugotovila, da je najboljša rešitev, če se obe metodi združita; tako je nastala nova metoda Lean Six Sigma, ki je enakopravno združila obe metodi. Glede na to, da je Slovenija na sredi poti med obema deloma sveta, so tudi v Slovenijo prišli pozno signali o prednostih uporabe omenjenih metod. Slovenska podjetja so v zaostanku za 10-15 let glede na uporabo metode Six Sigma. V zadnjem času je moč zaznati razvojni napredek na področju uporabe Six Sigma in Lean Six Sigma, saj se pojavlja vedno več podjetij, ki so začela vključevati omenjeni metodi v svoje procese.
Keywords: šest sigma, standardna deviacija, meja tolerance, DMAIC, vitka proizvodnja, vitka šest sigma, nenehno izboljševanje, razvoj v Sloveniji.
Published: 13.12.2010; Views: 3592; Downloads: 781
.pdf Full text (1,02 MB)

8.
MODEL PRETOKA MATERIALA V PROIZVODNJI
Renata Štumberger, 2010, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je razviti model pretoka materiala v oddelku končne montaže s poudarkom na proizvodnji očal visoke kakovosti. Model pretoka materiala temelji na implementaciji vitkih orodij in tehnik v proizvodni proces, analiziranju materialnih ter informacijskih tokov procesa. Vitka proizvodnja temelji na nizkih stroških proizvodnega procesa ob sočasni visoki kakovosti izdelkov. Osnovna ideja sistema vitkosti, ki se je začela na Japonskem že pred mnogimi leti, je odprava izgub oziroma aktivnosti, ki ne dodajajo vrednosti, zmanjševanje proizvodnih stroškov ter pooblaščanje zaposlenih s pomočjo vključevanja v proces odločanja in aktivne udeležbe od planiranja do izvedbe. Orodja vitkosti so se pričela uporabljati že v Toyota Production System, in sicer: Kaizen, TPM, JIT, SMED, 5S in pregledna tovarna, glajenje proizvodnje in celična proizvodnja. Za pripravo modela pretoka materiala sem z uporabo vitkih orodij izrisala obstoječe stanje v oddelku končne montaže in nato določila izvor izgub ter tako navezala na priložnosti uporabe tehnik vitkosti. Nov oblikovan model pretoka materiala je bil tako zasnovan na zmožnosti reševanja problematike, kot so povečane procesne zaloge, časovne izgube zaradi prekinitev in okvar ter nizkih kakovosti izdelkov. Kot rešitev problema izgub je predlagana uporaba celične proizvodnje ob nadzoru in spremljanju prednosti vitke proizvodnje s poudarkom na modelu pretoka materiala. Kot podpora ovrednotenju vrednostnega toka v oddelku končne montaže in za določanje vpliva uvajanja vitkih orodij v naš proizvodni sistem je bila pri operativnem delu uporabljena računalniška simulacija uvajalnega sistema celične proizvodnje. Z uporabo metodologije vitke proizvodnje je bil pokazan specifičen pogled na proces končne montaže ob jasnih in merljivih rezultatih kakovosti, učinkovitosti in proizvodnosti.
Keywords: materialni in informacijski tok, vitka proizvodnja, diagram toka materiala, simulacija, proces končne montaže, model pretoka materiala.
Published: 02.03.2011; Views: 2048; Downloads: 362
.pdf Full text (2,83 MB)

9.
Analiza učinkov informatizacije oskrbe proizvodnje v podjetju TPV, d. d., PE Brežice : diplomsko delo
Maja Baškovč, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Vitka proizvodnja oziroma vitko podjetje je že nekaj časa v ospredju razprav o učinkovitosti poslovanja proizvodnih podjetij. Cilj vsakega podjetja je delovanje brez potrat, se pravi brez nepotrebnega in nekoristnega dela ter porabe materiala in sredstev. Podjetje TPV, d. d., PE Brežice je imelo težave na področju oskrbovanja proizvodnje, ki so pripeljale do tega, da se je odločilo za vpeljavo novega načina oskrbovanja proizvodnje. Da bi proizvodnja ostala globalno konkurenčna, podjetja v vse večji meri izrabljajo tehnike in orodja vitke proizvodnje kot je Kanban. Predmet diplomskega dela je elektronski Kanban oziroma e-klic (IT orodje za vitko proizvodnjo), ki je v podjetju delno odpravilo težave pri oskrbi proizvodnje in hkrati omogočilo nadzor nad izvajanjem in analizo, s pomočjo katere dobivamo pomembne informacije o učinkih uporabe e-klica. Njegovo spremljanje pa nam je tudi omogočilo, da smo ugotovili, katere so pomanjkljivosti aplikacije, ki jo zato lahko poskušamo izboljšati na različne načine.
Keywords: proizvodnja, informatizacija, notranja oskrbna veriga, vitka proizvodnja, elektronski Kanban
Published: 04.05.2011; Views: 2049; Downloads: 215
.pdf Full text (1,30 MB)

10.
VPLIV MODULNIH TRANSPORTNIH PRIPOMOČKOV NA PROIZVODNJO VGRADNIH KUHALNIH PLOŠČ V GORENJU, D.D.
Janko Hrašar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Uspešna podjetja, kot je Gorenje d.d., se zavedajo pomembnosti učinkovite proizvodnje izdelkov. Pri zagotavljanju učinkovitosti je pomembna prilagodljivost in dobra usklajenost med vsemi proizvodnimi procesi, saj lahko na ta način eliminiramo nepotrebne aktivnosti in tako zmanjšamo izgube. V teoretičnem delu je prikazano, kako zajeti materialne tokove in opaziti nepotrebne izgube, ki otežujejo proizvodnjo in posledično povečujejo ceno izdelkom. V praktičnem delu smo predstavili obstoječe stanje notranjega transporta in montaže v obratu vgradnih kuhalnih plošč. Osredotočili smo se na problematiko montažne linije 6, kjer se izdeluje veliko različnih tipov aparatov ter podali praktične rešitve za izboljšave. Namen naloge je izboljšati učinkovitost proizvodnje. Z vidika vitke proizvodnje smo prikazali nepotrebne izgube v proizvodnem procesu. Poiskali smo načine, kako jih lahko zmanjšamo ali odstranimo. Ocenili smo prihranke in preverili smiselnost investicij.
Keywords: Notranji transport, vitka proizvodnja, nov koncept oskrbe z vozički, analiza učinkovitosti
Published: 06.07.2011; Views: 1451; Downloads: 136
.pdf Full text (2,74 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica