| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
Vplivi vitkih principov proizvodnje/logistike na sistem planiranja v proizvodnih podjetjih
Mateja Leskovšek, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in raziskovalnega dela. V teoretičnem delu smo pojasnili pojem vitke (angl. lean) proizvodnje in principe takšne proizvodnje na podlagi teorij slovenskih in tujih avtorjev. Raziskali smo tudi zgodovinski razvoj. Nato smo opredelili planiranje v proizvodnih procesih. Skušali smo raziskati in prikazati, kakšna je specifika planiranja v vitkih proizvodnih sistemih in kako se razlikuje od planiranja v masovni proizvodnji, ta teoretična izhodišča pa so nam bila v pomoč tudi pri izvedbi raziskave. V nadaljevanju smo se dotaknili tudi same logistike kot podpornega sistema vitki proizvodnji, kjer je poudarek na planiranju in vitkosti. Predhodno smo lahko sklepali, da morajo organizacije, ki delujejo po principih vitkega razmišljanja, prilagoditi tudi procese planiranja. Ker se na prvi pogled morda zdi, da izrazov »vitko planiranje« ali »sistem vitkega planiranja« v slovenski strokovni literaturi še ne zasledimo prav pogosto, menimo, da so rezultati raziskave pomembni za razvoj področja planiranja.
Keywords: vitka proizvodnja, planiranje, proizvodni proces, vitka proizvodna logistika.
Published: 26.01.2015; Views: 827; Downloads: 217
.pdf Full text (1,14 MB)

4.
SKRAJŠANJE NASTAVITVENIH ČASOV NA CNC STRUŽNIH AVTOMATIH
Silva Bogataj, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: S selitvijo proizvodnje v nove prostore in pridobitvijo novih generalnih kupcev se je v podjetju pokazal problem organiziranosti in sledenja proizvodnje. V diplomski nalogi sem predstavila kako in s kakšnimi ukrepi smo dosegli princip vitke proizvodnje. Poglavitno v tem principu je skrajšanje nastavitvenih časov na strojih. Diplomska naloga obsega teoretični in praktični del, ki je podprt z vzorčenjem. V teoretičnem delu so predstavljena temeljna načela vitke proizvodnje ter metode s katerimi smo dosegli naš cilj. Osredotočili smo se predvsem na metodo 5S in SMED. Najprej smo naredili posnetek obstoječega stanja, nato pa smo začeli uvajati metodo 5S. Ta metoda zavzema pet poglavitnih korakov: sortiranje, ureditev, čiščenje, standardizacijo in ohranjanje pridobljenega stanja. S to metodo smo spremenili celoten izgled in potek operacij od skladiščenja surovin do odpreme končnega izdelka. Po uvajanju teh korakov smo pridobili osnovo za uvajanje SMED metode, ki je cilj naše naloge. Pri tem smo skušali čim več notranjih nalog pri nastavitvi stroja spremeniti v zunanje. Z analizo tedenskih menjav in meritvami smo prišli do rezultatov iz katerih je razvidno, da so izboljšave prinesle velike prihranke.
Keywords: vitka proizvodna, metoda 5S, SMED, nastavitveni časi, CNC stružni avtomati
Published: 27.05.2016; Views: 444; Downloads: 65
.pdf Full text (1,70 MB)

5.
Prenova procesa oskrbe proizvodne linije brusnega papirja v podjetju Grieshaber
Saša Pacek, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo je zasnovano na spoznavanju in kritičnem ovrednotenju oskrbe proizvodne linije v podjetju Grieshaber. Predstavljena je glavna težava v podjetju, ki je vezana na samostojno nabiranje materialov za oskrbo končnega pakiranja in fizičen prenos naročila v skladišče. Diplomsko delo je razdeljeno na del, kjer so predstavljene teoretične osnove in del, kjer je predstavljeno obstoječe stanje s kritično analizo ter predlogom prenove. Znotraj teoretičnih osnov so predstavljene osnovne informacije o delovanju proizvodnje in procesov znotraj nje, tako da bralca lažje vpeljemo v obravnavano okolje. V poglavju o obstoječem stanju je predstavljena proizvodna linija, oskrba le te in kritično ovrednotenje ter analiza procesa oskrbe. Pri kritični analizi sta uporabljeni »procesna karta« in »analiza 5-krat zakaj«, s pomočjo katere smo iskali vzrok za nastanek problema, vezanega na oskrbo. Skozi celotno diplomsko delo je v ospredju modeliranje s tridimenzionalno tehniko (3D) v programu SketchUp, s pomočjo katere želimo omenjeno tehniko modeliranja približati tudi k reševanju težav v logistiki. V času priprave diplomske naloge smo ugotovili, kako pomemben dejavnik je dejansko oskrba linije v podjetju. Na koncu smo podali predlog rešitve s pomočjo vpeljave oskrbne linije s točno določenim prostorom in pomožnih tabel, s katerimi bi ob pomoči magnetnih kartic ter sistemom pomika kartic z osnovnimi informacijami o potrebnih komponentah spremljali proces oskrbe.
Keywords: proizvodna linija, prenova procesa, oskrba, vitka logistika, brusni papir
Published: 19.01.2017; Views: 1374; Downloads: 387
.pdf Full text (2,69 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica